Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • účinok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,
    ako dlho chráni očkovanie Rotarixom pred nakazením, do akého veku? je to už doživotná ochrana?
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie, nie je celoživotná. Aj prirodzený priebeh infekcie nezanecháva celoživotnú imunitu, preto sa tieto infekcie opakujú u detí aj dospelých. Očkovanie má ten význam, že chráni dojčatá, hlavne do jedného roka veku proti závažnej infekcii s ťažkým priebehom, ktorá často u nás privádza dieťa do nemocnice, v krajinách tretieho sveta na ňu tisíce detí zomierajú. Do veku asi piatich rokov dieťa chráni v tom zmysle, že môže ochoreiť, ale stále býva priebeh ľahký / tak ako u starších detí alebo dospelých, keď prekonávajú už opakované infekcie/. Do roka však očkovanie chráni spoľahlivo pred vznikom infekcie.

Podobné otázky

  • Koliky a kvapky

    , Autor: zuzanka46

    Prosím vás môže sa kombinovať kvapky sab simplex a aj baby calm súčasne?ze jedny dám napríklad do mliecka pri kŕmeni ale keď plače po jedle a ma bolesť bruska dám aj druhe?trápia nás koliky najmä večer. Malý ma 4 tyzdne .

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Asi to nie je potrebné kombinovať. Majú podobný účinok Podávala by som v tomto veku coliprev zlepšuje vstrebávanie mlieka.

  • Kožné problémy

    , Autor: Mestekova

    Dobrý deň,
    Malý ma 2 roky a už od zimy bojujeme so začervenaním v oblasti záhybov kolien, lakťov a na zápästí.
    Boli sme u kožnej doktorky, ktorá pozerala jeho spis a vravela, že malý bral dosť veľa antibiotík, ktoré mu predpísala jeho pediatrička keď bol chorý. Poslala nás na rôzne vyšetrenia - mononukleoza nebola potvrdená, má zvýšené hodnoty pečene, málo železa.
    Vyjadrenie kožnej po tom čo pozrela výsledky bol: Nie je potrebné meniť liečbu , nepodávať antibiotiká. Nález je , ako bol určený parainfekčný virusový, s iritáciou pečene. ďalej kontaktuje už len praktického lekára.

    Berie raz denne 2,5ml aerius kvapky.
    Skúšali sme už všetko možné, ale nič nezaberá. Mali sme aj Locoid kortikoidovu masť, ale ja mu nechcem dávat kortikoidy hoci mu to pomôže ale keď mu to nemastim stále s tou masťou, hneď sa mu to objaví znova.
    Mali sme aj Eucerin, miešané mastičky. Skúšali sme aj aloe vera mastičky, keď mu to s tým namastim 5x denne tak mu to ukludňuje, ale aj tak si to v konečnom dôsledku zasa rozškriabe.
    Dostala som sa teraz k Holtovmu krému, ale neviem či ho môžem použiť. Niektoré mami si ho pochvaľujú, ale odrádza ma popis v príbalovom letáku.
    - Tinktúra z kamennouhoľného dechtu môže byť po prípadnom prechode cez kožu a následnom vstrebaní mutagénna (môže vyvolať zmeny v genetickom materiáli). Pri správnej miestnej aplikácii lieku na kožu sa však prakticky nevstrebáva.
    Som tehotná. A už asi aj paranoidná.
    Prosim o radu, pretože jeho pediatrička si s tým sama nevie rady a ja už tiež neviem.
    Co presne znamená parainfekčný vírusov nález s iritaciou pečene?
    Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Znamená ten posledný nález ochorenie prejavujúce sa na koži pri vírusovom ochorení, ktoré postihlo aj pečeň.
    Inak sa ale k uvedenému neviem vyjadriť.
    Podľa vášho popisu miest, kde sa vyrážky vyskytujú, svrbia, začervenajú sa sa jedná o atopickú dermatitidu, atopický ekzém. Liečba aeriusom je na mieste a treba vyriešiť zápalový proces, ktorý na koži prebieha kortikoidom, locoid alebo elocom podávať 2x denne týždeň alebo aj dlhšie do ústupu zápalu. Pre celú kožu platí:premsťovať, premasťovať, premasťovať. Holtov krém je fajn, netreba sa báť toxicity ale v tomto prípade by pravdepodobne nemal žiaden zásadný účinok na proces na koži.
    Odporúčam kúpeľ v linolla fet oil bad, krátko do piatich minút alebo len sprchu s týmto prípravkom. Potom dieťa natrieť ideálne 1% kyselinou mliečnou alebo excipial lipolotion a na postihnuté miesta potom kortikoid, keď zápal ustúpi tak 2až 5% ichthamol. Premasťovať bude treba celý život. Okrem toho režim atopika: oblikať cibuľovitu, aby sa nespotil a na telo nič iné než hladkú bavlnu! Nič s chlpom, nič umelé. A nájsť dobrého kožiara!!!!

  • Dlhotrvajuce horucky

    , Autor: peter-3

    Dobry den,
    poprosim o odborny nazor, pripadne radu...

    Dcerka 2,5r ma piaty den zvysenu teplotu 37.8 striedajucu sa s horuckou az 39,7. Takato horucka nastava v roznych intervaloch 5x za den, snazime sa vzdy zrazit cipkami Nurofen a Panadol. Prve 3 dni isla horucka zrazit uspesne po podani cipku, do 20 minut, no 4 a 5 den to uz nezabera a musíme davat okrem cipku aj vlaznu a dlhu sprchu. Dcerka nema okrem horucky ziadne problemy, bez opuchu sliznic, bez kasla, bez soplíkov, je ziva a vesela ako vzdy.
    Na treti den sme boli na pohotovosti, kde výsledok CRP bol 24, no napriek priaznivému vysledku nam bol naordinovany Cedrox 250. Po 2 dnoch uzivania ATB zvysena teplota stale pretrvava a sporadicky nastupi 4-5x za den horucka 39.5
    Moje otazky:
    1. mate informacie o aktuálnom vyskyte podobnej virozy?
    2. je vhodne este podavat Nurofen a Panadol (na striedacku) ked uz tak ucinne nezaberaju a mozu sa podavat tak dlho? (cca. 5 capikov denne, raz Nurofen a raz Panadol)
    3. nasa pediatricka ma tento tyzden dovolenku (preto sem pisem), mame ist znova na pohotovost, alebo ucinok ATB sa este po 2 dnoch nedostavil?

    Dakujem velmi pekne za odpovede, pripadne rady...

    Peter

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je mi ľúto, že som nemla skôr čas na poradňu, predpokladám, že sa už problém vyriešil. Podobné dlhotrvajúce teploty bývajú pri infekčnej mononukleoze ale aj iných virózach. Teba však dieťa sledovať, preto by som bola odporučila návštevu lekára, priípadne aj pohotovosti.
    Nurofen a panadol v príslušných dávkach je možné dávať aj viac ako dva dni, len dôležitá je správna dávka. Panadol, paralen 15 mg na kg hmotnoti a dávku a nurofen 7 mg na kg a dávku.

  • Nechutenstvo

    , Autor: ivana101

    Dobry den . Moja dcera ma skoro 8 mesiacov a posledne 2 tyzdne zacala odmietat prikrmy. Predtym zjedla 150-200 g a teraz ani len neochutna . Prestavam kojit a zaciname s um. Dnes 3 den a mala odmieta um . Dokaze byt bez mlieka aj 4 hodiny . Potom vypije 30-40 mil a zase je bez stravy. Aj to pije iba ked sa s nou hrame a vymyslame sposoby aby aspon nieco vypila. Vcera za den vypila 200mil a dnes este nic. Vecer je dojcena lebo ju inak neviem utisit . S dojcenim prestat musim kedze sa vraciam do prace . Je to iba protest alebo mam zobrat malu k lekarovi ? Bijim sa ze este schudne . Vazi 7kg

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hmotnosť určite treba sledovať.
    Možno sa vám to nezdá ale dieťa cíti, že sa chystá nejaká zmena v jej živote - nastúpite do práce a nebudete s ňou. Asi je toho veľa naraz. Neviem kedy do práce nastupujete, ale je potrebné vyčkať, naučiť ju piť umelé mlieko - treba na to veľa trpezlivosti- a pritom stále ponúkať aj bezmliečne príkrmy, mäsovozelninový, ovocný, mliečnu kašu. Môžete jej po mäsosozelninovom príkrme ponúdknuž prevarenú ochladenú vodu, nie kojenie ani umelé mlieko, aj keď spapá veľmimálo denne jejho ponúkajte. Žiadnu univerzálnu radu neviem, len vám radím nekŕmiť dieťa tak, že ho zabávate inou činnosťou, zväčša to nemá dlhý účinok a neskôr ani zábavy nepomôžu.

  • Dlhotrvajuxa nadcha a broncho vaxom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer p.doktorka.syn,27mesiacov, ma od 18 februara nadchu.liecili sme sterimarom,cebionom c,aeriusom.po dvoxh tyzdnoch to bolo lepsie ale prisla zvysena teplota.sli sme k pani lekarke - vo vytere masivne pneumokok a moraxella.predpisala nam ambrobene,a broncho vaxom -ziadne atb kedze teplota trvala len den.odkedy zaxal brat ambrobene ma intenzivny vlhky kasel,uz je to 17dni. Ten kasel je aj v noci aj cez den.v noci ale pekne dycha,nepocut zeby mal plny nos. 7 marca sme zacali brat bronchovaxom-nos ma syn stale plny a kasel je stale dost intenzivny. Plus sa vyhadzal na tele vyrazkami akoby pri zihlavke.biela bodka a okolo cervene.
    rada by som sa opytala nasledovne :
    1, mame pokracovat v liecbe bronchovaxonom ked nanho reagoval koznymi problemami (vyrazky ho aj svrbeli) a mozno i zhorsenim resp.nezlepsenim priznakou -kasel a plny nos ?
    2, ako by sme mali pokracovat v suvislosti s tou dlhotrvajucou nadchou?synoni ide aj posledna stolicka a tri doobedia v tyzdni je vnkolektive deti.
    3, mozem synovi pomoct biolampou bioptron od zepteru?

    Dakujem vopred za Vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kašeľ a plný nos pri liečbe bronchovaxomom nie je zriedkavosť ale skôr by som to považovala za dobrý účinok liečby, reaguje organizmus na podaný preparát a zvyšuje svoju odolnosť na dané baktérie. Ak by sme však pripustili, že vyrážky boli alergickou reakciou na liek, nemal by ho už používať. To by však mal rozhodnúť váš lekár, keď uvidí nález na koži.
    v tomto veku a pri vami popisovaných príznakoch je potrebné vylúčiť zväčšenie nosnej mandle
    S biolampou nemám žiadne vlastné skúsenosti, niektorí aj kolegovia ju chvália. Len neviem, či sa to dá aj pre deti do troch rokov. Treba pozrieť na návod v lampe.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: