Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám 18 a chcela by som sa dať zaočkovať proti rakovine krčka maternice, chcela by som sa opýtať či počas očkovania a po očkovaní nesmiem mať pohlavný styk, a ako dlho ho nesmiem mať, dopočula som sa že vraj aj niekolko mesiacov.

Podobné otázky

  • Stolica na kvasinky a plesne pozitivna na 3+++

    , Autor: 0011

    Dobrý deň pani doktorka..ja by som sa chcela opýtať.. mám 2,6 ročného chlapčeka... a zistili mu plesena mononukleozu a posielaju ma na gastro ..ale ta mononukleoza je infekcna ta som teraz snim izolovana...do koľko by som mala byť izolovana??.. lebo na gastro sa najprv ze objednana a as tak na vyšetrenie... a ešte otazka.. keď s takim malym chlapcom mam ist na gastro tak mu daju tu hadicku do ust alebo do zadočku?.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja neviem na toto odpovedať.
    Ak mal mononukleosu nechápem prečo by mal ísť na gastro, má mať diétu, domáci kľud, prípadne lieky na pečeň ak potrebuje a jeho lekár má sledovať a kontrolovať jeho zdravotný stav.
    Ak má v stolici kvsinky, má dostávať probiotika a kvasinky sa stratia. neviem čo viac treba. Toto vie robiť každý detský lekár.

  • šarlachova angina?

    , Autor: Simona15

    Dobrý deň, chcela by som sa vás opýtať, dcérka brala bronchovaxon liek 3 mesiace poslednu davku dostala teraz v sobotu kedy aj navečer dostala teploty 39 a bolelo ju hrdielko do nedele rano mala teploty a poobede uz sa to zlepsilo pridruzil sa kasel, zachripnutie a sople. V pondelok sme boli u lekarky, ktora spravila crp ktore bolo negativne a teda atb neboli potrebne povedala ze ma cervene hrdielko a trosku zdurene uzliny. Dnes je streda 24.5.2023 kedy som sa dozvedela ze v skolke sa v ich triede vyskytla šarlachová angína, tak som volala lekárke ktora mi povedala ze pokial dieta nema teploty netreba chodit. Moja otazka je netreba sa teda obavat ze by mala sarlachovu anginu? ze by mala len teda mierne priznaky vdaka tomu ze brala bronchovaxon ale streptokoka v sebe ma a treba ho preliecit atb? co sa tyka jej stavu je cula vsetko v poriadku akurat to hrdielko sa mi zda stale cervene ale nestazuje sa na bolest a ma sopel stale a mierny kasel a zachripnutie, vyrazky som si u nej vsimla na chrbatiku a krku ale tak pomenej ale tie uz skoro vsetky zmizli potom ako nemala teplotu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja by som dieťatko s takýmito ťažkosťami a v tejto situácii / šarlachu je veľmi veľa/ skontrolovala.

  • Stolica ,d-dimer

    , Autor: Nykaaaa

    Dobrý deň Pani Doktorka
    Písala som vám skôr ohľadom 11mes dcérky a napoly bielej stolice.biela stolica sa už 2 mes nezopakovala no tak ako predtým aj teraz máme občas také biele akoby nitky al bodky v stolici/vyšetrenie stolice bolo v poriadku/,je to v poroadku a moze to byt mlieko alebo to nejak riešiť?
    Ešte jedna otázka mali sme robené hemakoaugulacne testy koli hemangiomu no všetko je v poriadku akurát sú stále zvýšené d-dimery/najprv5,potm4 potom0,4 a teraz zase 1,1/hodnota do 0,5/,stále dookola nám berú krv co je u nás veľký problém lebo malo kedy sa to podarí. Treba teda tie odbery opakovať kým nebude hodnota v poriadku? A CO VLASTNE MOZU TIE D-DIMERY ZNAMENAŤ?(žiaden zapál ani nič podobne nemame)
    Veľmi pekne VAM ĎAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ddimery hodnotia stav zrážanlivosti dalo by sa povedať. Možno to kontrolujú kvôli liečbe hemangiomu. Viac sa k tomu neviem vyjadriť.
    Tie biele akoby nitky v stolice treba sledovať, nechať stolicu dlhšie v nočníku, plienke alebo záchode, či sa nehýbu. Takto vyzerajú mrle a ich výskyt u detí je veľmi častý.

  • Laringytida

    , Autor: Ada_12315

    Dobrý deň, dcéra má časté laringytidy mala nábeh na laringytidu asi pred 3 týždňami doktorka nám predpísala čipky na laringytidu ktorý som jej podala večer na druhý deň jej bolo lepšie. Otázka znie zase začína kašľať ma opuchnuté mandle ktoré ma už jemne pokryté bielymi bodkami..dat jej na noc pre istotu cipok na laringytidu? Plus pred spaním dithiaden? Na pohotovosť určite ísť nechcem keďže sme tskto boli 3x a 3x nás tam nechali ležať. Ďakujem a pekny deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čípok na laryngitidu sa nedáva preventívne ale až keď nastane záchvať sýpania a zhoršeného dýchania: Určite ho netreba dávať pri angíne, ktorú podľa vašich informácií dieťatko môže mať. Treba ísť na vyšetrenie k lekárovi, ovšem nie je nutná pohotovosť!!!Riešte teplotu, dajte jej vitamíny, tekutiny a v ordinačných hodinách navštívte vášho lkeára.

  • Vysoké teploty

    , Autor: Juliša

    Dobrý deň,
    chcem sa poradiť mám 10. mesačnú dcéru ktorá teraz má vysoké teploty 38 -39C boli sme aj na pohotovosti dali nám Fenistil povedali čo a ako ale aj keď robím čo mi povedali nemôžem tu teplotu zraziť stále sú takéto vysoké a ja už neviem čo robiť keďže ani zabali ani nurofen ani paralen nezaberá. Poraďte mi čo robiť? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Otázka je, či dávate dostatočnú dávku. Paralen treba dať 15 mg na kilogram hmotnosti a dávku, možné zopakovať po šiestich hodinách. Nurofen 7 mg na kilogram hmotnosti a dávku a zopakovať tiež po šiestich hodinách. Samozrejme ďalšiu dávku podávame, len ak má dieťa teplotu nad 38 st C

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: