Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • parazity

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka prosím vás o radu. V rodine sa vyskytli mrle (mal ich starký) a ja mám obavu či sa nepreniesli aj na mojho 11 mesačného syna, Od istého času zle spáva, podľa lekárky nedostatone priberá ná dlhodobo zistenú améniu, ktorú liečime Maltoferom, ale aj krvné výsledky nemá celkom v poriadku, hladina IgE je 198 a IgA sa nepodarila stanoviť!!! Zvýšené má tiež eozinofily. Prosím pani doktorka čo to všetko znamená a čo mám robiť? Mám z toho obavy, vopred ďakujem za pomoc a radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mali by ste korektne vyšetriť perianálny ster / okolo ritného otvoru/ a stolicu na parazity. Kontaktujte vašu lekárku.

Podobné otázky

  • Nevyrieseny problem

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň p doktorka ,moja 3,5 roč dcéra mala problém so synechiou,konečne jej to rozrusili v narkoze,len problém je to ze svrbenie cikulky neprestalo, trvá už pil roka,genekologicka spravila aj stery a všetky vyšli negatívne, to svrbenie neprestalo a mam pocit ze ju ešte viac svrbí cikulka,vsetkybopatrenia som doma spravila, žehliť,perem v detskom prášku,bio gaiu uziva,ja už neviem xo ďalej koho ešte navštíviť,dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či ste vyšetrili stolicu na parazity. Môže mať mrle. Ak by ste ich aj nevideli a nedoriešili ani odberom, ja by som mrle preliečila.

  • Bruško

    , Autor: jana83j

    Dobrý deň p. doktorka,
    chcem Vás poprosiť o radu. Mám synčeka, ktorý má 3 roky. Bolieva ho bruško a stolicu má raz za 4 až 5 dní. Trvá to asi mesiac. Tá je hutná, tmavohnedá. Bolesť sa objavuje aj ráno, aj večer a sama odoznie, býva však z toho nepokojný. Dávame mu probiotika Infant dophilus. Snažíme sa aby jedol dostatok ovocia, zeleniny, pil vodu, ovocný čaj, dávame mu kompóny, hlavne slivkový a aj šťavu z neho. Boli sme aj u lekárky tá mu dala sirup dufalac. Užíva ho 3 dní po 5 ml. Prvý deň 10 ml. Dala mu aj Vermox, že to môžu byť parazity. Ten sme mu zatiaľ nedali. Neurobila žiadny test, či parazity má. Zobrala vzorku moču, ten je v poriadku. V stredu mám ísť na sono. Chcem sa spýtať, čo si myslíte, či to môžu byť parazity aj bez iného vyšetrenia a či mu také lieky podať Aký postup by ste zvoli Vy. Nechcem ho zbytočne zaťažovať, bruško ho aj tak bolí dosť. V oblasti konečníka sa neškriabe. Ďakujem pekne za Váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vyšetnei stolice na parazity robievame, ale často sa stane, že výsledok je negatívny a dieťa má ťažkosti, tak to preličime, teda parazity, akoby naslepo a stav sa upraví, parazity sú u detí veľmi časté.
    Príčinou ťažkostí vášho synčekaje ale skôr problém s vyprázdŃOVANÍM. TENTO PROBLÉM ČASTO SÚVISÍ S odplienkovávaním, je to psychogénne podmienené, je to v hlave dieťatka. Je potrebná diéta pro zápche/ tekutiny, vynechať kako, čokoládu, varenú ryžu, vaenú mrkvu, tvrdé syry, mak/ a aj psychická podpora. neirešiť to s dieťaťom stále, nehovoriť pred ním s nikým / ani rodičia medzi sebou, ani babke tete atd/ o tomto probléme! S dieťaťom v íntímnej chvíľke, kedy ste sami môžete tento problém primerané otvoriť: ao o robia dospelí, ako sa dá vyhnúť plienke a pdobne.
    Liečba trvá najmenej tak dlho ako trval problém, duphalac dávam šx denne kým nie je celkom mäkká až riedka stolica, potom cca 3 týždne denne a potupne vysadzovať.
    Samozrejme treba vylúčiť aj iné príčiny bolestí brucha.

  • Bolesti brucha

    , Autor: dadulka001

    Dobrý den
    Mám jednu otázku. Moja dcéra má 5 rokov a casté bolesti brucha. Boli sme aj u doktora a dávali sme moc aj stolicu robil jej ultrazvuk a nic neziostili vraj je vsetko v poriadku ale bolesti ma asi tak raz alebo dvakrat do tyzdna obcas aj zvracia a vascinou to byva rano alebo vecer obcas v noci a ja neviem co mam robit z coho to moze mat.
    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vzhľadom na to, že aj vracia je potrebné znova navštíviť lekára a pokračovať vo vyšetreniach . takéto prípady najradšej riešim v rámci hospitalizácie. Dieťatko sa prijme a všetko sa vyšetrí na oddelení. Príčin môže byť naozaj veľa: od zápalu žalúdka, cez parazity až po psychicky podmienené bolesti.

  • giardia2

    , Autor: rusalka30

    Pěkný den prajem. Mozem sa spitat ake by bola u vás opodstatnen podozrenie na opakovaně odoslanie vzorky na antigen? Už nám raz prisiel negativny. Poviem vám ake má dcera příznaky tie vždy sami po čase pominu a potom zo dna na den začnu odznova. Odmieta jest ona od mala je hrozný jedek ale ked je tato situacia tak extrémně odmieta jedlo chce pít len mlieko má dva roky, ked aj nieco spapa vela grga aj z vody niekedy tak ze až štika, je placliva, vela leží tak sa skruca robí mostiky nekludne spinka, na ko malá málo železa hodnota 5, stolice sa jej striedaju pevné tvrdé s kasovitimi, ale farba je zlta odporné pachnuca mastná. Čím je redsia tým viac obsahuje bielich kusov niecoho maju asi cm tie Biele kusky. Aj formovana stolica je bledá. Robili jej antignen aj na helikobaktera aj na parazity. Ked má taketo obdobie aj jej cítit z pusinky ako vajíčko uvařené a má taky bledý jazyk. Vsetko toto samo zmyzne resp sa to zlepší dost a potom sa to zo dna na den objavi. Už asi 3 krát. Stolicu má raz za den nie objemnu ani nemá hnacky stále. Fakt už neviem a aj děcka namna už pozera cez okuliare. Ale nieco jej být musu nevěřím že tie stolice a grganie a vsetko nic nieje. Podla vás by to mohla být giardia alebo ak nie to tak co potom? Este smě isli ako samoplatci na sono criev tam nám povedala doktorka že má zvysenu sekreciu v crevach. dakujem za vás nazor

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    popisované biele kúsky by mohla byť mrľa detská, čo je parazit, ak je zaparazitovaná hodne všetky problémy môžu byť z tejto príčiny. Viac bohužiaľ neviem z uvedených informácií povedať.
    Liečba parazita je jasná, treba podávať príslušné lieky celej rodine, napíše vám ich lekár.

  • Zapareniny

    , Autor: re

    Dobrý deň. Mám tri a pol ročnú dcérku. Bez plienok je už od dvoch rokov aj cez deň aj v noci. Často sa stáva, že máva začervenanú zaparenú cukiľku. Sťažuje sa aj na to, že ju to štípe. Keď ju dva dni nakrémujem nejakým krémom na zapareniny tak je to cca týždeň v poriadku a potom sa to zas opakuje. Takto je to odkedy sa odučila od plienok. Na záchod chodí príkladne, vôbec sa nestáva že by si crvkla do gatiek a ďalej sa hrala. Chcela som sa preto opýtať, čo to môže spôsobovať, poprípade či sa dá tomu nejako predísť? Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba tiež sledovať, či nemá výtok.
    Problémom môže byť všeličo: deti často v tomto veku manipulujú s genitálom, zanesú si tam infekciu, príčinou môžu byť aj parazity.
    Odporúčam asi týždeň 2x denne sedacie kúpele v repíku, podávať probiotika najmenej 3 týždne a lokálne je možné aplikovať ophtalmoframykoin najmenej 7 dní.
    Podstatné je žehliť dievčatku nohavičky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: