Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Hrcka pod bradavkou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, moja dcerka zatial plne dojcena ma 4 a pol mesiaca a nahmatala som jej drobnu hrcku pod lavou bradavkou. Lekarka mi povedala, ze je to zdurena zlaza. Lymf.uzliny ma v poriadku. Odporucila mi nejaky cas nejest hydinu nakolko ju jem stale a uprednostit mam kralicie a telacie maso. Moze byt pricina v tom? Za aky cas by hrcka mala zmiznut? Podotykam, ze moja matka aj ja sme boli operovane na prsnik koli hrcke, ale nastastie islo len o tukove hrcky. Viete mi odporucit specialistu, ktory sa orientuje na vysetrenia pre taketo malicke deticky? Za skoru odpoved vam budem velmi povdacna. S pozdravom Marcela

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Odporúčam hrčku sledovať ako aj prsník, či nie je bolestivý a či sa bradavka nejako nemení. Zväčša takéto problémy riešim v prvom rade s chirurgom a tiež by bolo možné konzultovať endokrinologa.

Podobné otázky

  • Hrčka pod bradavkou a krvavý výtok

    , Autor: bianecka

    Dobrý den, moja 11 mes. dcéra má malú hrčku pod ľavou bradavkou a asi pred týždnom jej z nej cca 5 dní vytekala krv. Nie veľa ani nie celý den, ale trošku po kvapkách som si všimla na oblečení. Ked bol flak na oblečení cca 0.5 cm, zašla som k lekárke. Povedala, že ked jemne prejde po prsíčku nič necíti, na jemné zatlačenie, hrčku zacítila aj ona. Nevedela mi povedať,prečo z toho môže tiect krv, ešte sa s tým nestretla. Boli sme odoslaný na chirurgiu, doktor hmatal, stláčal hrčku dobrých 5 min. povedal,že nič vážne, ale krv sa tam pred ním z toho nespustila. Boli sme na sono prsníkov, povedali mi, že má zvačšenú prsnú žlazu 9x3 mm, ale,že prečo to krváca mi doktorka tiež nevedela povedať,ešte sa stým nestretla u tak malých detí.
    Brali sme 6 mes. biseptol, môže to súvisieť s tým? ale už ho neberieme 2 mes., žiadne iné lieky ani vitamíny neužívame, okrem vigantolu.
    Ešte nám povedali,že to môže byť aj hormonálne, pediatrička sa ma pýtala či trvám na endokrinologickom vyšetrení. Povedala som, že nie, pokiaľ sa s tým telo samo vyrovná, tak nechcem ju zbytočne trápiť odbermi, vyšetreniami,prípadne znovu dávať do nej nejaké lieky alebo injekcie.
    Len ma znepokojilo,že môže ist o zlu funkciu nadobličiek a že tiež sú životne doležité, tak som sa zlakla, či predsa neist na endokrinologiu. Sme sledovaný na nefrologii, pretože sme mali zápal obličky v 3 mes.. Sono obličiek bolo v poriadku cca 2 týždne pred tým ako som objavila krvavé fliačky z prsníka. Neviem či pri sone obličiek vidieť aj nad obličky..? Aký je vás názor na toto všetko?
    Ešte chcem podotknuť, že tú hrčku v tom prsníku mala aj cca mesiac po narodení, teda vlani v juli a vytekalo niečo ako mliečko. Ked to prestalo vytekať, nevenovala som tomu pozornosť, a neviem či hrčka zmizla alebo nie. Na pohľad ked malá leží sa mi nezdá,žeby bol ten jeden prsník vačší.. len tá hrčka a krv..
    ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ani ja som sa s podobným problémom nestretla. V každom prípade to nie je bežné a preto by som považovala za potrebné situáciu objasniť. Určite by som konzultovala skúseného detského endikrinológa, prípadne aj neurológa a ophtalmológa.
    Pri vyšetrení sonografickom je vidieť aj nadobličky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: