Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • čierny kašeľ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka, chcela by som Vás poprosiť o odpovedˇsom v 16 týždni tehotenstva a mám syna 15 ročného autistu, ktorý nemohol byť očkovaný proti čiernemu kašľu. Neter 25 rokov má čierny kašeľ chcela by som sa opýtať aké riziko a ako dlho predstavuje nás možnosť nakazenia. Blížia sa vianoce 4 týždne neter k nám každoročne chodí na celé sviatky. Mám obavy prosím porad´te mi. Dˇakujem veľmi pekne Žanet

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak bola vaša neter riadne liečená antibiotikamia / makrolidmi/ najmenej 14 dní, aj napriek tomu, že ešte môže aj v období Vianoc kašľať, už sedem dní po nasadení antibiotík by nemala byť infekčná, takže váš syn nie je ohrozený tým, že by sa od nej nakazil.

Podobné otázky

  • pneumokok v nose

    , Autor: teada

    Dobry den, pani doktorka mojej dcerke, ma 4,5 roka a z vyteru jej zistili pneumokoka v nosteku, nasa pediatricka mu hovori skolkarsky pneumokok..vytery sa robili na zaklade silneho kasla dnom a i nocou..no kym prisli vysledky, kde sa potvrdil pneumokok, tak uz prestala tak silno kaslat, tak nasa Dr sa aj potesilal, ze telo zabojovalo samo..no po mesiaci zacal kasel silny opat , uz to trva tyzden aj tri dni cez den aj v noci, je naozaj hrozostrasny, dusivy az ju napina na zvracanie, kasael trva dlho a vobec sa nemeni , je stale rovnako silny..doktorka jej dala sirupcek na kasel a aerius, ze to ten pneumokok sa vratil, ale nic nezabera, vobec nic..v poslednej dobe ma kveceru aj zvysenu teplotu, pred par dnami mala 38,4, predtym 37,9 a vcera vecer 37,9..rano nema nic, lieky proti teplote nedavam zatial..dychanie ma ciste ked sme boli u obvodnej lekarky..co to moze byt?ak je to zas pneumokok, nezabrali by jej atb, kedze tak strasne kasle??nie som moc za podavanie atb, ale toto je uz vela:(..mame este 6 rocneho syna, ktory kaslal prvy, ale miernejsie ako dcerka a mame aj 11 mesacne dietatko co musim kojit v noci velmi casto a uz som s manzelom z toho unavena kazduckuuuuu noc presilny kasel, na ktory nic ale nic nezabera...prosim poradte

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dôvodov tohot kašľa môže byť viac, môe sa podieľať aj pneumokoková infekcia, keďže už má aj teplotu. Môže to však byť aj následok vírusového ochorenia, máme ich teraz veľa, deti sú aj zachrípnuté, unavené, bohužiaľ treba dávať len podpornú liečbu: vitamíny, imunoglukan, veľmi dobre robí kalciový siup a ditustat alebo sinecod na potlačenie kašľa. Inou príčinou však môže byť atypická infekcia, to treba vyšetriť z krvi ale môže sa aj,keď je to v tomto veku málo pravdepodobné ak je očkovaná, jednať o čierny kašeľ, čo môže byť nebezpečné aj pre bábätko, ak nemá ešte všetky očkovania. Na základe zhodnotenia týchto úvah je potrebné nasadiť liečbu.

  • Opakované sople

    , Autor: tulipan

    Dobrý deň.
    Chcela by som Vás požiadať o Váš názor a radu, ako ďalej. Dcéru (takmer 5rokov) cca od decembra neustále trápia soplíky a kašeľ. (Do škôlky začala chodiť až koncom januára.).
    Vyzerá to asi nasledovne: 1-2 týždne sople, potom 1-2 týždne relatívne kľud. Píšem relatívne, lebo ani v tomto období nie je podľa mňa vyliečená a v poriadku. Rozpráva ako keby nosom, alebo je mierne zachrípnutá, v noci občas počujem jemné chrápanie, máva pootvorené ústa. A zdá sa mi, ako keby tam tie hlieny niekde ešte mala, ale ich nevysmrká, ani nevykašle.
    Absolvovali sme už ORL – mandle nezväčšené, sliznica edematózna. Dr. odporučila alergologicko/imunologické vyšetrenie - podozrenie na alergiu. Na alergológii výsledky iba z krvi nepreukázali alergiu, iba mierne zníženú imunitu. Užíva ribomunyl.
    Bola testovaná aj na chlamýdie a mykoplazmy – negatívny výsledok. Vo výtere mala Haemophilus Influenzae, nasadené antibiotiká.
    Takýto stav stále pretrváva. Aktuálne – prvé dva dni teplota do 38,5, sople, ráno (asi) vlhký kašeľ a cez deň suchý dráždivý kašel – stav trvá už týždeň. Niekedy dostane až záchvat kašľa, kedy ju napína na zvracanie a aj zvracia (sople so zvyškami stravy).
    Podávame: do nosa morskú vodu (nemá upchatý nos), stoptussin a fenistil kvapky. Pozorujem posledné dni aj stolicu svetlejšej okrovej farby (neviem, či to má súvis, ale predpokladám, že kvôli soplíkom jej dobre netrávi).
    Už si nevieme rady čo robiť, ako postupovať ďalej, ako jej pomôcť. Nie je možné, aby mala čierny kašeľ aj keď je očkovaná?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čierny kašeľ sa takto neprejavuje, v popredí je vždy úporný, záchvatovitý, vyčerpávajúci kašeľ. V tomto veku toto ochorenie neprdpokladám. Ani príznaky, ktoré popisujete pre neho nesvedčia.
    Dieťa má pravdepodobne syndróm zatekania, teda hlieny, ktoré sa v nose tvoria / u nej vo zvýšenej miere ale má to aj svoje vysvetlenie: nástup do kolektívu, časté zmeny počasia, náhle zakvitnutie všetkého, kedy pele dráždia nie len alergikov/ a zatekajú čo spôsobuje odkašliavanie, spánok s otvorenými ästami a aj chrápanie. Myslím, že vyšetrenie u otorhinolaryngológa je potrebné zopakovať, lebo všetky vami udávanú príznaky svedčia pre zväčšenú tzv. nosnú mandľu. Zároveň môže ísť o zdurenie slizníc horných dýchacích ciest / aj na podklade alergie/. Po vyšetrení je treba liečiť, ak sú to nosné mandle zväčšené - operatívne odstrániť ak je to alergia, nasadiť liečbu. Samozrejme sa môže jednať aj o obe príčiny zároveň.

  • Zachvaty sucheho kasla

    , Autor: gabel

    Dobry den pani doktorka, dcera sa nemoze zbavit kasla, hlavne pred spanim, vzdy ju chyti zachvat kasla, pocas dna pokasliava.pediatricka tvrdi, zedycha cisto a nema cervene hrdlo, vyskusala som rozne sirupy, morsku vodu do nosa, fenistil, tymianovy sirup, ...nie je potrebne spravit rozsiahlejsie vysetrenia (vytery, rtg pluc, krvne vysetrenia na chlamydie a cierny kasel)? Zelene sople nema. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V súčasnej epidemiologickej situácii by som na mycoplazym a chlamýdie určite myslela, aj keď neviem ako je dieťa staré. Podľa stavu dieťaťa nie je potrebné hneď robiť veľké vyšetrenia, stačí špeciálny výter z hrdla na chlamýdie a mycoplazym a nasadenie správneho lieku.

  • drazdivy kasel u dva a pol rocneho dietata

    , Autor: vikazvv

    Dobry den p.Mudr,
    chcela by som sa opytat ako mam liecit drazdivy kasel u dva a polrocneho dietata????
    Uz stvrty den ma drazdivy kasel,kasle cez den aj v noci.
    Nevyznam sa v tych sirupoch.
    Jeden je na vykasliavanie,jeden na ukludnenie.
    Mala aj teplotu do 38,3.
    Je vhodne aj natierat priedusky nejakou mastou???
    Dakujem za nejake dobre rady ako mam postupovat.
    Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade je dôležité, či je dieťa riadne očkované, ak áno, myslím že v tomto veku čierny kašeľ môžeme vylúčiť. AK nie je dôležité čo najskôr navštíviť lekára, aby sa nejednalo o toto ochorenie.
    Dráždivý kašeľ je potrebné utlmiť - ale len dovtedy,kým nezačne vykašliavať. Odporúčam Ditustat 3 x 15 kvapiek, podávajte vitamíny, môžete dať olejový obklad na hrudník ale aj na krk. Skúste inhalovať slanú vodu alebo Vincentku stačí nechať v uzavretej miestnosti odparovať vodu zo širokého hrnca a pohrať sa tam s dieťatkom vo výparoch slanej vody alebo vincentky. Ak máte doma fenistil kvapky, je vhodné podávať 3 x denne 15 kvapiek. Ak kašeľ behom jedného dvoch dní neustupuje je potrebné vyhľadať lekára.

  • Hlieny a intenzivny kasel u trojmesacneho babätka.

    , Autor: melanie

    Dobry den pani doktorka,
    mam troj mesacnu dcerku,ktora nam bohuzial ochorela.
    Tvori sa jej strasne vela hlienikov a tie ju drazdia na kasel,niekedy ju chyti taky zachvat kaslu,ze sa ledva vie nadychnut.U lekara sme uz boli(zijeme v Nemecku) a ten nam predpisal Ambroxol Al Saft na rozpustanie hlienov a pri ochoreniach dychacich ciest.Len bohuzial som jej to skusala davat podla predpisu a po kazdom to vyvratila aj s celym obsahom zaludka.Chcela by som sa opytat,ci existuje niejaka alternativa,ktoru by mohla moja dcerka lepsie znasat.
    Potom nam este predpisal kvapky do nosa,ktore mozme pouzivat len raz denne - Ortiven, a okrem toho nam odporucil roztok soli v prevarenej vode,ktory mozme pouzivat viac krat v priebehu dna podla potreby.Dnes je uz treti den od navstevy lekara,ale stav sa nam nezlepsuje,prave naopak...Co by nam mohlo este pomoct?
    A este jednu otazku mam,co sa tyky odsavaciek na nostek,co by ste nam odporucili?Mame klasicku rucnu,ale ta nie je velmi efektivna.Aky mate nazor na elektricku,alebo tu co sa napaja na vysavac,nie su velmi silne?Nemoze to niejako poskodit??
    Vopred dakujem za odpoved. :-)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Odsávačku odporúčam takú, ktorej jedna časť sa dá do nošteka dieťaťa a druhá časť do úst, ktorými sa odsáva. Medzi noštekom a ústami je flaštička, kam sa hlienu dostanú po odsávaní.
    Neviem aké lieky sú v Nemecku, ja v takomto úprípade podávam bronchipret. Je potrebné zvážiť, ak sa kašeľ zhoršuje zo dňa na deň, či nie je chorý niekto v domácnosti. rodičia, starší súrodenec, priatelia, s ktorými sa stretávate, takéto dieťa je náchylné získať čierny kašeľ ktorý je u mladých dospelých a adoelscentov pomerne častý.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: