Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ockovanie proti ovcim kiahnam

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pred tromi tyzdnami som dala 21-mesacneho syna zaockovat proti ovcim kiahnam. Dostal to spolu s vakcinou MMR. Necele dva tyzdne na to dostal teploty okolo 38.6 a zacal byt velmi nervozny. Teraz uz teploty nema, ale nervozita stale pretrvava a okrem toho sa mu na chrbte v driekovej oblasti supe koza a velmi ho to svrbi. Ma to velmi cervene - hlavne vecer a ked sa kupe. Je to pasovy opar? Ako mu to mam liecit? Velmi sa bojim, ci som mu tou vakcinou viac neuskodila ako pomohla. Liecil sa na znizenu imunitu. Momentalne neberie ziadne lieky, len Aerius. V rodine ziadne alergie nemame.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mohla to byť reakcia na očkovanie po tých necelých dvoch týždňoch, je to reakcia, ktorá sa považuje za normálnu reakciu na očkovanie. Býva sprevádzaná aj vyrážkou, pravdepdobne ju mal na chrbátiku a kože teraz reaguje olupovaním. V každom prípade by som navštívila lekára, ktorý rozhodne o lokálnej liečbe v postihnutej oblasti.

Podobné otázky

  • ovčie kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Moje otázky sa týkajú ochorenia - ovčie kiahne. Moja svokra odcestovala na 2 týždne k vnukovi- má 2r.- do Anglicka, ktorý pred jej príchodom bol v styku s dieťaťom so začínajúcimi ovčími kiahňami.V časopisoch sa píše, že inkubačná doba pri tomto ochorení je 10 až 21 dní. Svokra vraj toto ochorenie v detstve prekonala. Má sa 15.8.2011 vrátiť na Slovensko a ak sa ochorenie u jej vnuka ešte neobjavilo po jej odchode z Anglicka, ja sa napriek tomu bojím, že toto ochorenie prenesie po príchode na moje deti pri stretnutí s ňou - syn 5r. dcéra 1r.-ešte nemali ovčie kiahne a aj na mňa- ani ja ako dieťa som toto ochorenie neprekonala.Chcem sa opýtať, či je tu tá možnosť prenosu priamym stykom - svokra a moja rodina- , alebo aj vecami -darčekmi z Anglicka. Máme sa s ňou stretnúť + darčeky, alebo nie a dokedy nie.Ešte sa chcem opýtať, čo sa týka povinného očkovania, či je tam zahrnuté očkovanie aj proti ovčím kiahňam a ak nie, kedy treba proti nim dieťa zaočkovať a do akej doby treba zaočkovať dieťa proti ovčím kiahňam po styku s dieťaťom s ovčími kiahňami.Ďakujem za odpovede. S pozdravom Erika Berníková. Môj mail : erika.bernikova@gmail.com

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa po styku s dieťaťom s ovčími kaihňami je potrebné zaočkovať najneskôr do 72 hodín.
    Vaša svokra na vaše deit kiahne v žiadnom prípade neprenesie, ako osoba a ani darčekmi.
    Očkovane detí proti ovčím kiahňam je možné dovtedy, kým dieťa alebo aj dospelý človek kiahne neprekonali. Vaše ročné dieťa by mohlo toto očkovanie absolvovať v pätnástich mesiacoch spolu s očkovaním proti osýpkam, mumpsu a ružienke, ak o to budete mať záujem, povedzte to svojmu lekárovi. V tomto prípade sa očkovacia látka hradí rodičmi. Očkovanie proti ovčím kiahnam u nás nie je hradené poisťovňou.

  • otazocka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,chcela by som sa opytat,kedy asi tak nastupuju typicke prve detske choroby,ako su kiahne,mumps....3rocna dcerka nastupuje od septembra do skolky,zatial je vsetko ok.dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V podstate sa dne z ochorení, ktoré asi máte na mysli vysktujú už len kiahne. Proti ostatným sú deti očkované povinne a očkovanie je hradené poisťovňou. Dnes je už možné aj očkovanie proti ovčím kiahňam aj u nás, je však plne hradené rodičmi.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: