Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • komplikacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka,
    moj syn musel kvoli neziaducim ucinkom po ockovani BCG podstupit operacny zakrok. Ked nam konecne po troch mesiacoch povolili dalej ockovat (mal pol roka), po prvej davke hexavakcinou (po tyzdni) sa u neho zacali objavovat celotelove zasklby. Moja pediatricka trva na pokracovani ockovania hexavakcinou, krcom velky vyznam nepripisuje, tvrdi, ze to s ockovanim nema suvis. Ake ine moznosti existuju? Citala som, ze existuje ockovacia latka difteria+tetanus, nebola by pre syna vhodnejsia ako hexavakcina? Ak ano, prosim Vas, kolko davok a kedy musi dostat? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vakcínu obsahujúcu len diftériu tetanus, teda bez zložky čierneho kašľa, momentálne k dispozícii nie je. Pri ťažkostiach, ktoré opisujete, by som dieťa nechala vyšetriť u neurológa a ďalšie očkovanie realizovala v spolupráci s ambulanciou pre komplikácie očkovania, resp. pre riziká očkovania.

Podobné otázky

  • Rast dieťatka

    , Autor: Domcikiss

    Prosím vás poraďte mi pani doktorka mám 15mesačné dieťa ktoré váži iba 7 a pol kila čo sa rovná k siedmemu mesiacu 7 života neviem čo mám robiť papá všetko už keď sa narodila bola strašne malinká a mala som komplikácie pri cisárskom reze museli mi zobrať aj zároveň maternicu prosím už keď ma 15 mesiacov mala by vážiť 10 kíl poraďte mi nejako prosím vás

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja vám na diaľku poradiť nemôžem. Treba sledovať dynamiku priberania, či vôbec a ako priberá od narodenia. keďže sa malinká narodila, tak aj hmotnosť sa zvyšuje postupne.
    Treba zhodnotiť aj jej psychomotorický vývin, taktiež ako čo papá. Keďže boli pri pôrode pravdepodobne nejaké ťažkosti, možno treba zhodnotiť aj parametre napríklad krvného obrazu, stavu pečene a iných cestou odberu krvi,

  • Hmatatelna uzlinka na krku

    , Autor: kiku21

    Dobry den, chcem sa spytat ohladom 3 rocneho dietata . Cca 2 mesiace dozadu som mu nahmatáa uzlinku na krku . Je nebolestiva , pohybliva . Dietat bez klinickych priznakov . Je nutne dat urobit nejake lrvne vysetrenia , sono vysetrenie ? Uzlinka ma rovnaku velkost . Nemeni sa . Ale rada by som bola v klude , ze to nieje nic vazne . Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba konzultovať lekára. Uzlinka ako ju popisujete zväčša je reakciou na zápalové ochorenie prebiehajúce v okolí, napríklad aj na koži a nepredstavuje žiadne závažné zdravotné komplikácie.

  • Rinovirus

    , Autor: katica

    Dobry deň,dcérka 17 ročná,má zápal pľúc,a berie antibiotiká.Chcela by som sa spýtať,či môže zápal pľúc vzniknúť aj z bežnej nadchy- konkretne z rinovirusov?
    Ešte by ma zaujímalo,či sa pri podozrení na zápal pľúc,vyšetrujú laboratórne rinovírusy.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, prečo vás zaujímajú najmä rotavírusy, Tie sú zväčša príčinou nádchy, bežne sa vôbec nevyšetrujú, pretože to nie je podstatné, liečba je symptomatická, antibiotiká ani antivirotiká na to nie sú a ani sa podávajú. Príčinou zápalu pľúc teoreticky môže byť aj rotavírus ale skôr pri oslabení imunity jedinca alebo rotavírus sám oslabí lokálnu imunitu dýchacích ciesta a potom nasaden iný vyvolávateľ zápalu pľúc. Ochorenie je potom potrebné liečiť podľa celkového stavu pacienta / doma, hospitalizácia/ a samozrejme podľa predpokladaného vyvolávateľa alebo príčinu komplikácie/ baktérie, mycoplazmy, chlamýdie a pod. /.

  • Vírusová angína?

    , Autor: bee

    Dobrý deň pani doktorka. Chcem Vás poprosiť o radu. Naš 27 mes. syn začal zo štvrtka na piatok v noci horuckovat (dnes je nedeľa), v piatok sme boli u Dr, ten skonštatoval, že je tam mierne chytené hrdlo a pravdepodobne začínajúca angína. S CRP menej ako 8..tak ze skúsime bez ATB.. Štvrtkova noc, cely piatok, noc, sobota mal vysokú teplotu, okolo 39,5...striedali sme po 3.5 hod panadol capik s nurofen sirupom, teplota sa nám ale podarila zraziť len do výšky 39 st, niekedy ani to nie, tak sme dali zábal, tak asi o pol st sa to podarilo zraziť a do pol hodiny to stúpalo znovu...cize dve noci a dva dni mal takto vysokú teplotu, s tým, že už potom prestal aj jest, je vidno, že ho boli hrdielko, aj horúce ho ma.. Aj povie, že boli krk... Dnes nastala konečne zmena, že teplota klesla na cca 37.5, a po nurofene začala stúpať až po piatich hodinách na 38.0...asi pôjde zase hore.. ..co predtým bolo oveľa vyššie... Chcela by som sa teda opýtať na základe Vašich skúseností a odbornej znalosti, ak ide o vírusovu angínu, koľko dní môžu byť teploty a aké vysoké? Bo nás Dr tvrdil ze ak sa to dva tri dni nemeni, treba ATB, ale keďže je víkend, atb doma nemám... ak teploty klesnú po určitom čase, pravdepodobne atb nie sú nutné? Nemôže tam byt bakteriálna infekcia aj pri zníženej teplote? Netreba nejaký výter alebo znovu crp?? Už sa mi to totiž stalo, že po dvoch dňoch vysokých teplôt nám boli predpísané atb aj napriek tomu, že crp na začiatku bolo nizke. Veľmi ma zaujíma, či crp nemôže byť v začiatku ochorenia nízke a za jeden až dva dni prudko stúpať? Bojím sa ze keď aj teploty klesnú, aby tam nebol nejaký streptokok, bo známy tak mali a majú z toho teraz komplikácie :-( alebo naopak nedať atb pri horúčke a niečo zanedbať...trochu zdĺhave a početné otázky, ale budem Vám veľmi vďačná za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Angína býva oveľa častejšie vírusová než bakteriálna! Hlavne u detí v tomto veku. Tá virusové´á má aj ťažší priebeh, horúčky môžu trvať 5 až 7 dní, samozrejjme dieťa treba opakovane vyšetriť, niekedy je potrebné aj spraviť odbery na vlúčenie infekčnej mononukleózy, zistiť príčinu ochorenia. CRP je pomocný marker, vyšetrenie, niekedy ani pri vyššom antibiotika nedávam. Na druhej strane treba vedieť, že sa pomerne rýchlo mení, do 24 hodín od začiatku ochorenia nebýva vyššie ani pri bakteriálnej infekcii. Zvážte či podávate dostatočnú dávku liekov od teploty: paralen 15 mg na kilo a dávku a nurofen 7 mg na kilo a dávku.

  • Nahla slabost u 2,5r. dcerky

    , Autor: ivkakov

    Pekny den, pani doktorka, chcela by som Vas poprosit o nazor. Dcerka ma 2,5roka a dnes sa stalo nieco zvlastne, co ma dost vystrasilo. Hrala sa v detskom klube, robili kotrmelce, ucili sa skakat naraz obidvoma nozickami, preliezali cez tunel. Vsetko sa jej velmi pacilo, bola vesela, aktivna. Odrazu zostala stat, bola zrazu velmi bleda, az taka dozelena, velmi upotena, zacala mrnkat a pytala si nieco papat. Len tak stala, mala som pocit, akoby mala odpadnut. Potom sa napila pomerne vela cajika, zacala viac hovorit, no cvicit uz nechcela ist, tak sme isli domov. Po ceste kracala sama, opat vesela, trhala si kvietky. Zostala som dost zaskocena a neviem si vysvetlit, co sa jej mohlo stat. Ked som sa jej pytala, ci ju nieco boli, povedala, ze nie. Je takato nahla slabost normalna? Doteraz sme nic podobne nikdy nezazili, hoci mali sme asi pred mesiacom obdobie silnejsieho vzdoru, prvykrat sa hodila o zem a niekolkokrat sa stalo aj to, ze ked bola nervozna (napr jej ine deti nieco zobrali z ruky, nechceli sme jej pustit vecer rozpravku alebo som ju za nieco hresila pod.), zacala plakat, ze ju boli brusko a vyzeralo to, ze naozaj, lebo silno plakala, chvilami skakala namieste a v placi kricala, ze ju to boli boli. Ked sme odisli do kludu alebo pomasirovali brusko kremikom, vsetko preslo. Usudila som, ze je to skor psychicke a snazim sa trpezlivejsie vyvsetlovat, nekricat - odvtedy sme zachvat zlosti nemali. A ked uz Vam pisem, este spomeniem, ze som jej vzadu na temene ako je spodna kost lebky uz davnejsie, hadam aj rok dozadu, nahmatala malu hrcku, predpokladam, ze uzlinku - neboli ju na dotyk. Toto su vsetky jej zdravotne "komplikacie", popisala som vsetko, aby ste si pripadne vedeli urobit lepsi obraz. Najviac ma vsak zaujima Vas nazor na tu dnesnu nahlu slabost.. Odporucate nejake vysetrenie alebo je to ok? Vopred Vam velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku by ešte deti kotrmelce nemali robiť, mohla si zle stočiť hlavičku a mohlo dojsť k náhlej nevolnosti z neprimeraného pohybu v oblasti krčnej chrbtice, potom sa ďalej jašili, mohla sa jej následne aj zatočiť hlavička. Sledujte ju, pohybovú aktivizu treba usmerňovať, ešte by mali cvičiť len dvíhaní končatín a podobne. Dieťaťa má mať v tomto veku prevažne spontánnu pohybovú aktivitu, prípadne plávanie, respektíve pohyb vo vode. Ak by ste pozorovali zvláštnosti v správaní, odporúčam navštíviť lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: