Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • reakcia na očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka,
    včera sme boli s dcérkou 10 mesačnou na očkovaní Prevenar 1. dávka a tiež tretia dávka Hexa,
    dnes o piatej hodine ráno mala teplotu 38. Cez deň som kontrolovala teplotua nemala. Až večer o 19.00 sme jej namerali 38,5.
    Je to normálne, keď reakcia trvá dlhšie ako 24 hodín?
    okrem zvýšenej teploty má i redšiu stolicu.
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už som mala prípad, že po prevenare bola aj riedšia stolica, po Infanrixe hexa býva skôr tá teplota. Reakcia trvá 24 až 48 hodín, ak by to bolo dlhšie, spojte sa s vašim lekárom.

Podobné otázky

  • Uzlinky v slabinach

    , Autor: luciav1982

    Dobry den pani doktorka,
    Dcerka ma 13mesiacov a asi pred dvoma mesiacmi som jej nahmatala uzlinky v slabinach na oboch stranach.
    Vcera sme ockovali hexou 3tiu davku a rano mala cervene drobne vyrazky na chodidlach.Uzlinka v slabinach na strane kde bola ockovana sa jej zdurila tak ze je okom viditelna.
    Chcem sa spytat,ci je normalne detom nahmatat v slabinach uzlinky?
    Dcera je inak zdrava,avsak idu jej stolicky uz 2 mesiace. Horucky nema.Ani nikde inde uzlinky nie su hmatatelne iba v tych slabinach
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to byť reakcia na očkovanie do dolnej končainy, keďže predpokladám, že tam už bola očkovaná opakovane. Je to reakcia, ktorá je spôsobená reakciou lokálnych uzlín na očkovanie a nepokadá sa za nežiadúcu reakciu, ani nie je dôvodom na odkldanie očkovania.
    Môžete navštíviť lekára alebo pri ďalšej prev. Prehliadke na to upozorniť, ak bude potrebné lekár spraví príslušné vyšetrenia.

  • Zväčšené uzliny

    , Autor: miska-2

    Dobrý deň,
    mám syna, ktorý má rok a 7 mesiacov. Pred troma týždňami bol očkovaný vakcínou proti osýpkam, mumpsu a rubeole, žiadne ťažkosti ako napr. zvýšená teplota nemal, až tento týždeň som mu objavila malú zväčšenú uzlinku za uchom a na krku (nie pod sánkou, ale pod uškami smerom ku kľúčnej kosti) jednu asi centimetrovú uzlinu a viacero hmatných, asi tak 5 mm uzliniek. Môže to byť následkom očkovania, že telo si ešte vytvára imunitu, alebo by ste odporúčali návštevu nášho lekára, aby uzlinky vyšetril? Nechcem nič zanedbať a pravdu povediac ma tie uzliny dosť vystrašili. Ináč syn je zdravý, plný energie, pekne papa, aj spí. Ďakujem pekne za Váš čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Toto už nie je s najväčšou pravdepodobnosťu reakcia na očkovanie, tá býva na piaty až jedenásty deň. Odporúčam návštevu lekára, chorobnosť je teraz všeobecne veľmi vysoká.

  • Uzlinka za uchom u bábätka

    , Autor: bianecka

    Dobrý deň,
    asi pred 3 dńami som nahmatala mojej 8 týždňovej dcérke za uškom a na hlavičke hrčku. Dnes nám lekárka povedala, že je to uzlina, a že by to nič nemalo byť. Vraj to môže byť reakcia na očkovanie, ale očkovaná ešte nebola, alebo aj na prepichnutie uší, ale tie už má prepichnuté mesiac a aj zahojené a či nemala nejaký zápal kože. Neviem ako vyzerá zápal kože, mala také červené pupáčiky po celej tváričke a za krku cez tie horúčavy, pravdupovediac ešte stále ich je vidno, ked si rozdráždi tváričku... Za uškami mala tiež takú suchú kožičku a na hlavičke sa jej tvoria také šupinky ako lupiny - tie jej vyčesávam a natieram olejčekom Avirilom.
    Naozaj tie uzlinky nič neznamenajú, bojím sa nejakej rakoviny, nádoru a pod...
    ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite v tejto chvíli neznamenajú žiadne zásadné ochoremie, ako sa obávate. je to reakcia na zmeny kože v okolí. Na šupinky v hlave aviril olej nepomôže. Skúste kúpiť bioderma babysquam, natrieť asi pol hodinu pred kúpaním, potom umyť. Samozrejme, že to neprjde po jednom umytí.

  • Hrčka na krku za uškom

    , Autor: lenkah

    Dobrý deň p. Dr.,
    malému (18,5 M) sme našli nakrku hrčku veľkosti hrášku. Očkovali ho pred 17 - timi dňami na osýpky, mums, rubeolu.
    - Môže to byť prosím reakcia na očkovanie? Možno to mal aj skôr, hneď po očkovaní, len sme si to nevšimli.
    - Dr. nám povedala,že to deti mávajú, že to môže mať aj zo zúbkov, že mu to už nikdy nezmizne a že ak nie je väčšia ako 2 cm, tak to nie je problém. A chcela našu návštevu ukončiť, tak som ju požiadala o odber krvi-povedala,že nie je problém a kázala nám zajtra prísť,takže zajtra ideme na našu žiadosť na krv.
    - čítala som na internet,že dieťa mohlo prekonať mononukleózu, toxoplazmózu alebo nejaké streptokokovú infekciu a z toho je tá uzlina a vraj, ak sa choroba dolieči,tak zmizne uzlina, taktiež,že keď sa urobí celkový krvný obraz,tak napr. ak je chudokrvné dieťa,tak to môže mať zdurené-je to naozaj tak? Mám prosiť dobktorku aby poslala krv na všekty tieto rozbory?
    - kamarádkynej dcéra tiež mala takúto uzlinu,ich Dr. im povedala,že to deti mávajú a že to má natirať odstanovou masťou a že to zmizne, tak natierali a uzlia zmizla, nám to dr. neporadila, je to oficiálny spôsob liečenia, môžem to tou masťou malému natierať a neublížim mu? Lebo to je zvláštne, že jeden lekár povie,že to mu už nezmizne a druhý,že natiarajte a zmizne. Ja aj môj muž sme dospelí a nemáme z detstva žiadne uzliny, tak čo je to prosím za názor,že deťom sa to robí ale už im to nezmizne?
    - budem sa pýtať ešte na sono uzlín zajtra-aby to pozrel odborný lekár na sone
    -Prosím vás veľmi pekne p. Dr., môžem ešte niečo urobiť,aby som zistila,čo tú uzlinu spôsobilo a ako sa jej zbaviť. Ja sa nechem prosím zmieriť s tým,že to má nevieme z čoho a že mu to už tak ostane. Viem,že to nie je nič hrozné a sú aj vážnejšie choroby, ale čo ak to zanedbáme a prerastie to do niečoho horšieho a pritom by nemuselo, keby sa to riešilo? Ďakujem pekne za radu.
    Lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti mávajú zväčšené uzlinky, je to výraz tvorby obranyschopných látok. Reagujú tak na infekciu v okolí alebo aj celkvovo v organizme. Môže to byť aj reakcia na očkovanie. Nie je pravda, že nikdy nezmizne, práve naopak, stratí sa a znova niekde objaví. Sú ochorenia, akútne aj chronické, závažné aj menej závažné, ktoré sú charakteristické práve zväčšením uzlín. Vždy sú však dôležité aj iné príznaky, nálezy na určenie príčiny. Je na lekárovi aby rozhdol, aké vyšetrenia sú potrebné pre určenie závažnosti tohoto príznaku / zväčšenie uzln&/ či vôbec nejaké vyšetrenia otrebné sú. Pri nekomplikovanom zväčšení uzlinky je podávanie octanových obkladov prospešné, sama ho odprúčam. Každý lekár má svoje liečebné metody, podľa svojich skúseností a vedomostí, každý sme iný, aj lekári.
    Laboratórne vyšetrenia pri uzlinkách niekedy robíme, zväčša sa nič nenájde. Naozaj závidí od konkrétneho prípadu, či sú alebo nie sú potrebné a indikované.

  • 15mesač.očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, moj syn bol na 15mesač .očkovaní v streduu. Vo štvrtok večer dostal vysoké teploty, soplíky,a je velmi mrzutý. Teploty trvajú už týžden, ale tak že 2dni teplota 1den nie. Doktorka mi povedala že to može byť reakcia na očkovanie, ale netrvá ta teplota príliš dlho?Taktiež sa nam prerezavaju zubky. Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    po tomto očkovaní nebýva a ani nemôže byť reakcia na druhý deň jednalo sa o virózu pravdepodobne spojenú s prerezávaním zubov. Samozrejem, že po pár dňoch sa k tomu pridružila reakcia na očkovanie. Je potrebné konzultovať lekára, keďže to trvá tak dlho.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: