Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • očkovanie a znížená imunita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, p. doktorka, máme sedemnásťmesačné dievčatko. Leď sme mali sedem mesiacov sme sa v podstate náhodne, v rámci komplexu vyšetrení týkajúcich sa dermatitídy, ktorá sa nám objavila na viečkach (a ktorá už medzičasom vymizla bez zistenia príčiny), dostali na aj na alegologicko-imunologické vyšetrenie, kde bola zistená prechodná hypogamaglobulinémia dojčiat. V januári sme absolvovali opakované vyšetrenia so záverom: parametre prechodnej hypogamaglobulinémie dojčiat zlepšené, hraničná leukopédia v KO (v.s. po vírusovej infekcii), sek. deficit celulárnej imunity. Vzhľadom na dobrý klinický stav dieťaťa bez imunoterapie, s tým, že nemôžeme byť zatiaľ očkovaní živými očkovacími vakcínami (jedná sa o vakcínu MMR, ktorou sme mali byť očkovaní v 15.-om mesiaci).
    Na kontrolné odbery ideme znova o tri mesiace. Chcela by som sa Vás spýtať, či
    - znížená imunita dieťaťa je dôvodom na odklad očkovania MMR vakcínou, kedže zníženú imunitu má zrejme každé dojča a imunitný systém sa v podstate vyvíja až do 5. roku dieťaťa,
    - dokedy je možné vykonať očkovanie MMR vakcínou
    - a či vzhľadom na zníženú imunitu dieťaťa je dobré spolu s MMR vakcínou vykonať aj očkovanie proti ovčím kiahňam, keďže som niekde čítala, že sa to odporúča práve deťom so zníženou imunitou.

    Ešte by som chcela dodať (ak by to bolo pre Vašu odpoveď dôležité), že dieťatko bolo po pôrode operované na srdiečko, neužíva však žiadne lieky a v podstate nemá ani žiadne obmedzenia. Taktiež počas prvého roku života sme neboli vôbec chorí. Po roku sme prekonali dve prechladnutia (v novembri a v januári) a jednu laringitídu (tiež v novembri). Všetko bez antibiotík.

    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, že keď vám bola diagnostikovaná hraničná hodnota celulárnej imunity, bolo to vztiahnuté k veku, takže sa nejednalo o prirodzene zníženú imunitu v období okolo pol roka u detí. Ak lekár rozhdol, že nie je vhodné očkovať živou vakcínou, je potrebné to rešpektovať a dieťa sa doočkuje po imunologickej kontrole. Potom sa môžete rozhodnúť, či zaočkujete vakcínou, ktorá obsahuje antigén aj ovčích kiahní. Z imunologického hľadiska je to jedno, ak sa môže očkovať živou vakcínou, môže to byť aj tá s ovčími kiahňami.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: