Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Rotateq

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,
    chcem sa vas opytat, na ockovaciu latku Rotateq pokial s nou mate skusenost. Moja patmesacna dcera bola touto ockovacou latkou ockovana proti rotavirusovym hnackam v 21. tyzdnii zivota, nasledne druha vakcina jej bola podana v 25. tyzdni zivota. Az po podani druhej vakciny si pediatricka vsimla, ze ockovacie latky maju byt podane v troch davkach, nie v dvoch ako to vraj staci pri ockovacej latke Rotarix. Viem, ze ockovanie proti rotavirusovym hnackam musi byt ukoncene do 26. tyzdna, podla momentalnej situacie nestihneme, nakolko moja dcera bude mat 29. tyzdnov.
    A teraz k podstate? Aky bude mat vplyv ockovacia latka, pokial nebude doockovana tretia davka? Pripadne - ma vyznam podat tretiu davku? alebo ju uz podavat dcere nemam?
    Ja som velmi sklamana z postupu, ktory zaviedla nasa pediatricka, pretoze som ju pokladala za odbornika, a pokial by som vopred vedela, ze ockovanie casovo nestihneme, neockovala by som uz dceru vobec. Takto pridem o cca 6 tis. a mozno bez vyznamu... nehovoriac o tom, ze som dcerin organizmus vystavila ockovacej latke pravdepodobne zbytocne :(
    Prosim Vas o nazor. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vzhľadom na dôvody, ktoré vedú k odporučeniam ukončiť očkovanie proti rotavírusom do ukončeného 26 týždňa veku si myslím, že vo vašom konkrétnom prípade je vhodnejšie očkovanie ukončiť, aj keď až v 29tom týždni. Nepredpokladám nežiadúcu reakciu a očkovanie bude účinné. Za veľmi vhodné by som pokladala / napríklad ak by sa to stalo mne, teda pacientovi v mojej ambulancii/ konzultovať tento konkrétny prípad s lekárom vo firme, ktorá daný preparát prináša na náš trh a vyrába. Lekárka má určite na firmu kontakt. Ja by som to tak spravila, všetci sa môžeme mýliť alebo spraviť chybu a je treba ju vyriešiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: