Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ockovanie - ovcie kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,

    som v 29 tyzdni tehotenstva a zaujimalo by ma, ci sa aj tehulky mozu dat ockovat proti ovcim kiahnam??je to bezpecne v obdobi tehotenstva? alebo je to vhodnejsie az po porode?

    Dovodom je moj strach z ovcich kiahni, pretoze som ich ako dieta nemala a docitala som sa, ze vraj ak by som ich nahodou dostala, moze to byt velmi nebezpecne az smrtelne pre babatko ked uz som vo vyssom stadiu tehotenstva a porod sa pomalicky blizi. Okrem ineho je vraj tiez priebeh ochorenia u dospelych ovela horsi ako u deti... Nahana to strach..clovek nikdy nevie..

    a plati sa takato ockovacia latka? kolko stoji? ockovanie robi obvodny lekar? treba sa davat kazdy rok preockovat? cize ucinok jedneho ockovania je jeden rok?

    poradte mi, prosim. dakujem vam pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovacia látka proti ovčím kiahňam obsahuje živý oslabený vírus, preto nie je možné očkovanie počas tehotenstva.
    Očkovacia látka je plne hradená očkovancom. Vo Vašom veku je kompletné očkovanie realizované dvoma dávkami očkovacej látky v rozpätí šesť týždňov až šesť mesiacov. Preočkovanie do desiatich rokov nie je potrebné, nepredpokladá sa, že vôbec bude potrebné.
    Očkovanie prevádza obvodný lekár. Je aj možnosť zistiť , či pacient neprekonal ovčie kiahne vyšetrením protilátok v krvi na špecializovanom pracovisku. Vyšetrenie, ktoré je realizované na žiadosť pacienta stojí asi 30 eur.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: