Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • očkovanie proti pneumokokom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mam 10 mesacneho syna a dnes sme absolvovali posledne ockovanie proti pneumokokom v intervale 2+1. Nasa lekarka bohuzial nemala pre nas poslednu 7 valentnu vakcinu z ktorej sme vybrali 2 davky a tak ju nahradila 13 valentnou.
    Chcem sa opytat aky to moze mat vplyv na moje dieta, staci tato posledna davka na to aby bol chraneny uz 13 valent. vakcinou alebo este musi absolvovat jedno ockovanie do dvoch rokov aby bol kompletne chraneny 13 val. vakcinou.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľavšetkých dostupných informácií by 13 valentná vakcína podaná ako tretia po dvoch 7 valentných vakcínach mala dostatočne chrániť nielen proti už očkovaným sidmim kmeňom streptokoka ale v poslednej dávke vakcíny očkovaným aj proti ďalším šiestim kmeňom streptokoka pneumoniae.

Podobné otázky

  • Pneumokok

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa informovať. Syn má už 4 krát pneumokok V nose od januára. Vždy najprv len priesvitné číre sopliky A potom hneď hnusne zelene a aj oci vzdy chytene.Pneumokok je vždy potvrdený dostaneme antibiotika do nosa aj do oci. Nostek vždy čistíme morskou vodou. Vyliečiť sa ideme do skolky A do max 2 týždňoch zas....Už som zúfalá lebo neviem čo ďalej keďže protI pneumokokom má aj všetky očkovania. Pýtala som sa na alergologiu ale naša lekárka nám nie je ochotná vypísať vymeny list:( Ďakujem vopred za rady
    S pozdravom Žilková

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Lekári na alergológiu nevypisujú výmnné lístky, je to len administratívny úkon. Lekár bu'd toto vyšetrenie pre starostlivosť o dieťa potrebuje alebo nie. Pravdepodobne to váš lekár vidí tak, že toto vyšetrenie nie je potrebné. Myslím si podľa vašich informácií to isté.
    Neviem ako je chlapček starý. Očkovanie proti pneumokokom chráni len proti 11 tim prípadne 13 tim druhom pneumokoka, je ich však takmer sto. Nie všetky spôsobujú závažné ochorenia. Nález pneumokoka v nose nie je pravdepdobne príčinou ťažkostí vášho syna - teda soplíka. Po nástupe do škôlky sú takéto ochorenia časté, je potrebné naozaj ôkladné čistenie nošteka, podávanie vitamínov, prípadne liekov poporujúcich imunitu / imunoglukan/ a aj dôsedné doliečenie ochorenia pred opakovaným vstupom do kolektívu. Je potrebné sledovať, či dieťa nespí s otvorenou pusou a nechrápe aj keď je zdravé a ak je tomu tak, dieťa vyšetriť u otorhinlaryngológa.

  • streptococus pneumonie

    , Autor: miriama13

    Dobry den,pani doktorka velmi pekne dakujem za predchadzajuce odpovede,zvlast za odpoved,ze si myslite ze u nasho synceka neislo o apnoicku pauzu ale ze sa proste nadychne s vacsim casovym odstupom,upokojilo ma to a ako tak som sa vyspala.Pani doktorka,caka nas kontrola na ORL az bude syncek uplne zdravy,ale vo vytere z hrdielka mje pritomny streptococus pneumonie na 3 kriziky,nasa pani doktorka sa rozhodla nenasadit ATB,kedze syncek je hravy,chuti mu papat,hrdielko aj dychanie je ciste,vcera mal syncek mierne zvysenu teplotu do 37,5 stupna tak sme sa rano isli ukazat pani doktorke,hrdielko je nadalej ciste len su pritomne hlieny,tym padom kasel ktory mame ma obranny mechanizmus a vykasliavame,pre istotu pani doktorka robila CRP vysetrenie,vyslo nam 8,takze je v norme,nadalej sme bez ATB a podla potreby sa prist ukazat,mam vsak velke obavy,kedze vsade je popisane ako je pneumokok nebezpecny,tym ze neberieme ATB,znamena ze bude nadalej pritomny tak teraz sa mam bat toho a ocakavat ci sa rozmnozi a zacne robit problemy?a ako mozem dat synceka do skolky ked mu bude lepsie ked bude nosicom pneumokoka,a tym padom sa mozu nakazit aj druhe deti!ako podla vas dalej pani doktorka?je ockovanie proti pneumokokom dostatocne aby synceka ochranilo?a este otazka,este po prichode z porodnice mal syncek vo vytere z nosika stafylokoka,tym ze nam nesposobaval problemy ho pani doktorka neriesila,ako je mozne ze pri tychto vyteroch nebol pritomny?nikdy sme ATB nebrali.velmi pekne dakujem za vas cas

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všetko okolo rôznych mikrobov je veľmi zložité, s mikroroganizmami, aj s mikróbmi ľudsto žije od nepamäti, sme na mnohé zvyknuté, nerobia nám problémy ani ochorenie, mnohé sú pre náš život veľmi potrebné. Aj mikróby, ktoré bežne nosí v krku či nose sa za určitých okolností môžu stať pôvodcom ochorenia. je to večný boj medzi mikroorganizmami a nami, kde rozhodcom je náš imunitný systém. Stafylokok v nose bol a po určitom čase ho imunitný systém dieťatka pomohol vylúčiť. Tak isto je tam teraz pneumokok / je ich veľa druhov, proti závažným sa u nás deti očkujú/ a organizmus je na neho zvyknutý, nespôsobuje ochorenie. Ak by sa nasadili antibiotika, možno by sa na chvíľu stratil, ale po čase by sa tam znova objavil. Takže tešte sa, že dieťatko je zdravé, máte skvelú lekárku, ktorá sa hne´d nezľakne nálezu v krku či nose a nedáva zbytočne antibiotiká-

  • Fľaky po tele

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mame jeden problem s flakmi po tele nasej dcerky (ma 2 roky). Nasa pediatricka sa s takym niecim este nestretla (a to ma dost dlhu prax :-) ). Dcerke sa robia po celom tele flaky, ktore su v strede bledea ako pokozka a olemovane su cervenym okrajom. Pred 3 tyzdnami ju nieco postipalo pod rebra. Par dni na to mala teploty+trochu sopliky a slaby kasel. Necele dva tyzdne trvalo, kym sa jej miesto po ustipnuti zahojilo. Doteraz tam ma ale slabu cervenu bodku v mieste vpichu. Nie sme si isti, ci by mohlo ist aj o kliesta. Myslim, ze by sme si nieco take snad vsimli. 14.10. jej vznikol jeden flak na ramene. A cez vikend jej vznikli dalsie 3. A od vtedy ich uz ma hodne po celom tele. Ma ich dokonca aj okolo oci. Najskor sme si mysleli, ze ma take kruhy pod ocami, ale teraz, ked uz sa jej tie flaky neustale zvacsuju v priemere, tak to kruhy pod ocami nie su. Ani ju to nesvrbi a ani ine tazkosti s tym nema.Doktorka nas poslala na kozne, ale ani tam si nevedeli dat rady. Zobrali jej krv a dali robit testy aj na boreliozu (i ked doktorka tvrdi, ze na boreliozu by mala byt koza trochu ina) a vraj to nevyzera ani na potravinovu alergiu.
    Od zaciatku oktobra zacala dcerka navstevovat jaslicky. Vsetky ockovania absolvovala az na ockovanie proti pneumokokom. Pokial by ste mali zaujem, poslala by som vam aj foto na vas e-mail. (moj e-mail: vladi_kutlikova@hotmail.com) Pripadne ak by ste ma vedeli na niekoho odporucit, bola by som Vam velmi vdacna. Velmi pekne dakujem a prajem vela uspechov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem celkom presne samozrejme stanoviť diagnózu, neviem, či žijete v meste alebo na dedine, ale je to skoro jedno. Takéto vyrážky bývajú aj pri nakazení dieťaťa parzitmi konkrétne škrkavkou detskou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: