Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den.moj syn mal 6.7.2009. 11mesiacov. zatial nieje ockovani na pneumokok .vo stvrtoj t.j.9.7.2009.ideme na poradnu pani doktorka povedala ze mu spravi povinne ockovani a aj rocne vysetrenie pretoze,pretoze koncom jula acely august bude na dovolenke.chcem sa spytat ci to moze tak spravit a ci ho mozem dat aj zaroven zaockovat na pneumokok.ak ano,kolko vakcin by mal mat a vakom mesacnom rospeti? za odpoved vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak od posledného očkovania ubehlo šesť mesiacov je tretie očkovanie aj ročná prehliadka urobená presne načas. očkovať proti pneumokokom v tento deň je tiež možné, samozrejme do inej končatiny. Ak ešte nemá jeden rok, je očkovacia schéma 2+1, teda prvá dávka, po nej najskôr o mesiac druhá dávka a po druhej o pol roka tretia dávka.

Podobné otázky

  • Cestovanie v lietadle

    , Autor: Baru

    Dobrý deň,

    Musime z rodinnych dovodov odcestovat do Soulu, KR na par týždňov. Mame dve deticky, 2,5r a mladsi bude mat prave v case cestovania cerstvo 1r. Chcem sa spytat ci je bezpecne letecky cestovat tak daleko (10h cisto let, 1x prestup) pre tak male deticky, a ze ci je to prilis velke riziko, kedze mladsi este nebude mat za sebou mmr ockovanie? Moze mat maly protilatky odo mna, ak budem este stale kojit? Resp. Je riziko velmi vysoke, co sa tyka letu?

    V KR sa osypky vobec nevyskytuju, skor sa bojim tej cesty/lietadlo, letisko../. Nikdy nevlacim deticky po letiskach alebo dovolenkach len tak, toto je naozaj vynimocna situacia z vaznych dovodov.

    Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak budete opatrná, deti nebudú pobehovať medzi ľuďmi po letisku, tak je pravdepodobnosť nákazy napríklad osýpkami nízka. Protilátky od vás teoreticky ešte môže mať ale nedá sa na to spoliehať. Ak je cesta potrebná, inak sa situácia vyriešiť nedá, len absolvovať ju letecky.

  • Ockovanie meningokoky a kliestova encefalitida

    , Autor: LuciaK.

    Dobry den, pani doktorka.
    Chceme dat zaockovat obidve deti (21 mesiacov, 4 roky) proti meningitide a zvazujeme aj vakcinu proti kliestovej encefalitide. Syna (4 roky) este caka o 2 tyzdne povinne ockovanie MMR vakcinou. Co sa tyka meningokoka, ktoru z vakcin - Nimenrix/ Bexsero by ste prosim odporucili? Taktiez ma zaujima Vas nazor, ci dat deti zaockovat proti meningokokom aj kliestovej encefalitide v priebehu tohto roka alebo si to rozlozit na dlhsie casove obdobie? Napr 1 z ockovani odlozit na buduci rok. Obavam sa, aby toho nebolo na ich organizmus prilis vela (plus dcera ma strach z lekarov, aj pri beznom vysetreni place).
    Vopred dakujem za Vasu radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pre detský organizmus to nie je žiadne neprimeraná záťaž. Ohrozenie zdravia a života by bolo, keby na uvedené ochorenia ochoreli.
    Najprv by som očkovala meningitidy, ak ich chcete mať chránené proti všetkým typom meningokoka, musia byť zaočkované oboma očkovacími látkami / nimenrix je proti typom A C W Y a bexsero proti typu B, ktoré je u nás najčastejšie/. Syna by ste potom zaočkovali proti kliešťovej enecefalitide, dievčatko môžete okolo tretieho roku veku.

  • “Obsadenost imunitneho systemu”

    , Autor: cruz

    Dobrý deň. Keď dieťa (alebo aj dospelý) dostane nejaký vírus, napr chrípku, môže dostať v tom čase aj iný vírus, povedzme covid, alebo hocičo iné? Že či funguje imunitný systém tak, že sa “obsadí” :-) Je mi jasné že možné je všetko, ale skôr sa pýtam či to je obvyklé/neobvyklé.

    A k tejto otázke ešte jedna. Synček pôjde do škôlky a trojmesačná dcérka má mať v tom čase druhé základné očkovanie. Bojím sa, či nemôže zo škôlky malý priniesť nejakú chorobu KTORÁ SA EŠTE V DEŇ OČKOVANIA NEPREJAVÍ - a pani padiatrička malú zaočkuje. Je to teoreticky OK?
    Je mi jasné, že sa neočkujú detičky s teplotou/soplíkom/a inými klinic. príznakmi. Ale ako je to v prípade, keď už je dieťa choré ale ešte sa to neprejavilo a zaočkujú ho. Veľká vďaka za Vaše odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa aj dospelý človek môže mať aj viac infekcií naraz, práve teraz to zažívame v detských ambulanciách.
    Na vašu druhú otázku mám len jednu radu: keďže ste doma s bábätkom, nedávajte staršie dieťa do materskej školy. Pravdepodobnosť, že donesie domov nejaké ochorenie je veľmi veľká a je lepšie mať doma dve zdravé deti než dve choré deti!

  • Pokašliavanie

    , Autor: LucMel

    Dobrý deň, pani doktorka, náš 5 mesačný synček (plne dojčený) skoro každé ráno pokašliava, v noci a cez deň to pokašliavanie nepočuť. Dýchanie má čisté, počúvala ho naša pediatrička. Mám mu dávať nejaký sirup od kašľa, aby to prešlo? Trvá to min. mesiac. 12.decembra nás čaká očkovanie, tak by som bola rada, keby mu to prešlo. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ráno si pravdepodobne potrebuje odkašľať hlien ak sa mu nahromadil počas noci. Nič to neznamená, nepotrebuje žiadne lieky

  • Krvavý hlien v stolici bábätká

    , Autor: N3P

    Dobrý deň prajem, dcérka má 11tyzdnov, ako 6 tyzdnova užívala antibiotiká Ospamox 250mg +probiotiká...po dobrati antibiotik som v stolici spozorovala hlien s krvavými bodkami až vlasocnicami a tento stav pretrvava dodnes. Navyše mám pocit, že ma slabší apetít... jesť si pýta cca každé 4-5 hod, v noci sa pekne naje. Krvný obraz,hemokoagulacny skrinig a výter z recta sú v poriadku, prosperuje. Môže tento stav mať nejaký vplyv na očkovanie a môže krvavý hlien pretrvávať dodnes z antibiotik? Vylúčila som mliečne výrobky avšak rozdiel nevidím. Dcérka je veselá, plne dojčena, užíva naďalej probiotiká.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba ešte lokálne vyšetriť okolie ritky, či tam nie je trhlinka. Krv na stolici býva, ale zväčša po nasadení bez mliečnej stravy u matky odozneje.
    Ak pretrváva treba to riešiť, niekedy aj u imunológa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: