Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Informacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,prosim vas mozte mi napisat aky je rozdiel v ockovacej vakcine PREVENAR a PNEMO 23.Obvodna mi odporuca ockovat Prevenarom ale syn uz ma 3r.ktora vakcina je prenho lepsia.Je predcasne narodeny, 37tyz.Od nastupu do skoly je casto chory.Mozem mat istotu ze po ockovany sa mu zlapsi zdravotny stav.Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Istotu, že po očkovaní sa mu zlepší zdravotný stav vám nikto nedá. Vo veku vášho syna je možné povedať, že očkovanie Prevenarom ho určite ochráni pred sidmimi sérotypmi invazívneho streptokoka, ktorý spôsobuje vážne ochorenia detí, ktoré niekedy majú aj trvalé následky, ba niekedy končia aj smrťou dieťaťa.Jedna dávka očkovacej látky vo vašom prípade, chráni dieťa proti týmto typom celoživotne. Vo veku vášho dieťaťa očkovanie preplácajú rodičia.
    Očkovanie Pneumo 23 je očkovanie proti 23 sérotypom pneumokoka, očkovacia látka je postavená ná úplne inom princípe a u detí do dvoch rokov nevyvoláv protilátkovú odpoveď, takže zrozumiteľne povedané u detí do dvoch rokov "nefunguje". Po druhom roku veku je pravdepodobné, / ale nie isté, podľa úrovne dozrievania imunitného systému/, že aj po zaočkovaní touto očkovacou látkou, bude vaše dieťa odolné proti 23-om sérotypom obsiahnutým vo vakcíne. Očkovanie je potrebné opakovať každé tri roky, najlepšie v jesenných mesiacoch, spolu s očkovaním proti chrípke. Niektoré poisťovne očkovaciu látku deťom preplácajú.
    Vzhľadom na anamnézu vášho dieťaťa / predčasne narodený/ by som sa aj ja u podobného pacienta priklonila k očkovaniu Prevenarom. Všeobecne sa udáva, že je vhodnejšie u detí do piatich rokov.

Podobné otázky

  • Streptokok agalactiae v hrdle

    , Autor: Omega

    Dobrý deň,
    Dcera nar. 5/2018, v case Vianoc zrejme silno prechladla. Najprv ju prehnalo,postazovala sa na bolest v oblasti mechura,drzala sa za podbrusko. Na druhy den uz mala teplotu. Opakovalo sa to cca dokopy 4 dni, pri samotnom cikani sa ale nestazovala, tak som tomu velku vahu nepripisovala. Na stvrty den sa uz sťažovala aj na bolesť hrdla. 3 dni mala teploty, Nurofen bol podaný len raz. Nakoniec som pre istotu otestovala moč prúžkami - krv v moči. Nasadila som jej D-manózu. Následne sedimentácia 3.1.2022 po 2 dňoch užívania bola negatívna. Pocas Vianoc sa stretavala so starou matkou,ktora prekonala covid (karantena do 20.12.)a zrejme este v case stretnutia s mojou dcerkou uzivala ATB na nasledny (alebo ako pridruzeny) zapal pluc/priedusiek.

    Týždeň po negatívnej sedimentácii sme boli na odberoch - - zakladne vysetrenia pred odoslanim na imunologiu. Tu sa vo výtere z hrdla 11.1.2022 zistil Streptococcus agalactiae masivne.
    14. januára bola zachripnutá, 15. januára mala už sopeľ, bez teploty. Od 17.1.nasadene ATB na zaklade toho vyteru a ostatnych vysledkov z krvi.

    Neviem sa dopatrat k podrobnejsim informaciam o tejto bakterii a su aj protichodne. Podla viacerych zdrojov sa tato bakteria nevyskytuje uplne bezne v hrdle vsetkych ludi a skor vynimocne sposobi v hrdle zapal najma starsim ludom, cukrovkarov alebo s inymi chorobami a ludom so znizenou imunitou.

    Mohla sa dcerka infikovat od babky? Do skolky nechodila cely december a za jeden den v skolke (10.1.2022) sa zrejme takyto nalez nevytvoril. Ako sa tento streptokok prenasa?

    Mohol spôsobiť zaroven zapal hrdla aj mechura?

    Budem velmi vdacna za Vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Týto baktéria sa napríklad nachádza v oblasti genitálu u žien, preto sa rodiky na to testujú a v prípade poztivity lieia pred pôrodom, aby nenakazili behom pôrodu miminko. Baktéria spôsobuje rôzne ochorenie, považuj sa za potencionálneho patogéna.
    Predpokladám, že dieťatko ho získalo napríkladak zvykne spávať s vami v possteli alebo sa tam hrá, préde sa pomojkať

  • chorobnost dietata 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka ako moze betaglukan dlhodobo brani znizovat imunitu? Kde sa dostanem k tymto informaciam? Ved to vsade odporucaju brat dlhodobo. Ja som ho synovi aj sebe davala pol roka vkuse lebo sme boli opakovane chory, syn nosil zo skolky bacily a ja som to chytila od neho. Aj napriek bratiu Betaglukanu sme boli chory,aj ked sme nepotrebovali ATB, takze teraz neviem ci to pohohlo kedze sme brali len 1 x atb alebo nepomohloked sme stale soplili a kaslali kazdy mesiac. Vy odporucate ten Imunoglukan P4h alebo aj iny hlivovy,len musi byt deleny na 3/6 alebo aj extrakt zo sacharomyses-chlebove kvasinky je tiez ucinny. Inak v zahranici skor odporucaju betaglukan zo sacharomyses a u nas z hlivy, je tam rozdiel? Citala som ze sa ma davat pozor pri brai llebo moze obsahovat plesne ,ale neviem ktory to mysleli.
    Este sa spytam ci pri chorobe dietata-predskolaka 5 rocneho odporucate uzivanie prir. doplnkov ako Astragalus, ma podobne ucinky ako Echinacea len s tym rozdielom ze Astragalus sa moze brat dlhsie nie ako echinacea ktora moze sposobit alergicke reakcie. Dalsi doplnok je Cordyceps- ma silne anti viralne a bakterialne ucinky, potom Dracia krv- Sangre de grago to je silne antivirusove a tiez anibaktrialne a Pelargonia-Kaloba ta sa predava v lerarni ze brani virusom a bakteriam sa prilepit na dychacie cesty. Vsetko je to fajn viem ucinky ALE neviem ktore z menovanych je skutocne ucinne a nie reklama a co je vhodne pre dieta a ma bezpecny profil. Mate pani doktorka s niektorym doplnkom skusenosti,pocula ste o nich? Dakujem za odpoved a prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Priznávam, že všetky preparáty nepoznám a neviem ani či všetky a ktoré majú štúdie, ktoré vypovedajú u ich účinkoch.
    Co sa týka betaglukanu je to oinformácia od imunologa z jedného kongresu, kuloárne informácie. Mohol vám pomoct, len sa neodporúča ho brat dlhšie ako 3 mesiace, pokial si pamatám.
    O imunoglukane viem apoznám štúdie, že je účinný a mám s ním aj dobré skúsenosti u mojich pacientov dokonca aj u seba.

  • Opakované ochorenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem vás poprosiť o radu. Moje dieťa nastúpilo od 9/2014 do jaslí a od vtedy stále kolotoč choroba - hlieny, horné a dolné dých. cesty, zväčšená nosná mandľa. Už sme brali od vtedy 5 antibiotík, dookola pamycon, antihistam. a nie a nie sa tých hlienov zbaviť. Skoro každý mesiac chorý. Pred nástupom do jaslí sme prekonali laryngitídu a každý vraví že ak to mal raz bude sa to opakovať. Dosť často má červené viečka čo už aj ideme na alergo. Môžte mi poradiť aké vyšetrenia by sa mali dieťaťu spraviť prečo je stále chorľavé, alebo je to normálne keď je dieťa v kolektíve? Máme sa pýtať na vyšetrenie imunity? Dieťa má problém s vyprázdňovaním a berie Symbiolac sirup, bio gaia a prebio vlakninu a keď berie antihistaminiká tak ho zapekajú a to dosť, je to ako začarovaný kruh liečime jedno druhé sa pokazí. Stále berieme nejaké lieky a bojím sa aby to drobcovi neuškodilo. Dieťa má 3,5 roka. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa bolo predčasne umiestnené do kolektívneho zariadenia, jeho imunitný systém ani psychika neboli na tento vstup pripravené a opakované ochorenie sú dôsledkom tohto kroku. Či je to záležitosť prechodná a postupne sa imunitný systém spamätá natoľko, že bude úplne v poriadku alebo opakované infekcie a užívanie antibiotík naštartovali alebo dokonca sú príčinou závažnejšieho ochorenia sa ťažko určí. Ideálne by bolo dieťa na niekoľko mesiacov vyradiť z kolektívu, podávať vitamíny, podporu imuinity formou napríklad imunoglukanu, vhodná je klimatická liečba napríklad v jaskyni, informácia www.speleoterapia .sk. Ošetrujúci lekár je jediný kompetentný určiť, či stav dieťaťa vyžaduje imunologické vyšetrenie / závidí aj od toho, či sa v rodine vyskytujú alergické ochorenia alebo poruchy imunitného systému/.

  • sivozelena stolica, zelezo, dojcenie

    , Autor: tvillingmamma

    Dobrý deň, pani doktorka. Máme 4,5 mesačné dvojčatá a /žiaľ/ nežijeme na Slovensku. Menšie z nich pri narodení malo 2,4 kg a v pôrodnici sme dostali leták o tom, že každé dieťa pod 2,5 kg má počas prvého roku života brať železo a multivitamínový prípravok. Pri návšteve detského lekára v 6. Týždni som sa pýtala, či má synček železo brať, ale vzhľadom k jeho rapídnemu priberaniu /jeho váha bola vtedy cez 4 kg/ lekár nevidel k tomu zvlášť dôvod. Dieťatko je z veľkej časti na umelom mlieku, pretože pri narodení nemalo ešte sací reflex a potom už bolo navyknuté na fľašku a odmietalo piť z prsníka, aj keď do 3 mesiacov som ho cca 1x za deň k tomu ešte presvedčila – najmä v noci. Keďže druhé dvojča je plne kojené, snažím sa pre menšie dieťatko odstriekať aspoň trochu materského mlieka každý deň /2-3x denne z jedného prsníka, dohromady 100-200 ml/. Veľmi by som si priala toto množstvo zvýšiť bez poškodenia dojčiaceho dieťatka. Viete mi poradiť ako na to? V 4. Mesiaci začalo mať totiž menšie z dvojčiat sivozelenú stolicu 1x za 2-3 dni, ktorá veľmi páchne. Dieťa nevyzerá nejak zvlášť choré, teploty nemá, aj keď každý prd a kakanie si vypočujeme náhlym zvýsknutím, silným tlačením alebo dlhším stonaním, ako keď niekto tlačí na záchode. K detskému lekárovi sa v tejto krajine dostane človek na odporučenie všeobecného lekára, alebo zdravotníčky v poradni. Táto mi odporučila, aby som synčekovi v prípade podozrenia na infekciu podávala 1-2 čajové lyžičky odtučneného acidofilného mlieka. Na internetových fórach som čítala, že sivozelenú farbu stolice môže spôsobiť nevstrebané železo. Pri odberoch v 4. Mesiaci mal syn B-hemoglobin 11,7 a sérový feritín 21. Všeobecná lekárka navrhla počkať ešte mesiac a odber zopakovať. K všeobecnému lekárovi je u nás objednávací čas ca 3 týždne, pokiaľ sa nejedná o akútny stav a človek si musí o konkrétny druh vyšetrenia povedať, ak nie je v centrálnom zozname štandardných úkonov. Aké vyšetrenia by sa urobili ohľadom stolice štandardne na Slovensku? Taktiež na slovenských stránkach sa opakuje informácia, že dieťa na UM má od 5. Mesiaca začať so zavádzaním normálnej stravy, v Nórsku sa deti nedelia na dojčené a nedojčené, ale pre všetky platí rovnako, že tuhá strava sa začína zavádzať po ukončení 6. Mesiaca. Aký máte na to názor?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja som sa trocha stratila v informáciách. Predpokladám, že to horšie priberajúce dieťatkou so sivou stolicou a problémami je to dojčené správne? Po železe býva stolica tmavá, niekedy riedka. Určite by som nedávala acidofilné mlieko ale probiotika, určite tam dostať biogaia alebo iné. .Neviem aké vyšetrenia by sa urobili, musela by som videiť aj dieť aj stolicu.
    U nás sa naozaj bezmliečne príkrmy u umelo živených detí odávajú od piateho mesiaca a u plne kojených dobe priberajúcich stačí od šiesteho mesiaca, ale to naozaj nejneskôr. Ani medzi pediatrami na to nie sú úplne rovanké názory.

  • Alopécia u ročného dieťaťa

    , Autor: brunteless

    Dobrý večer. Môj synček mal krásne mihalnice a normálne jemné svetlé vlásky. Keď mal 12 mesiacov, ochorel na 6.chorobu. Po doznení horúčok (do 40 stupňov) mu postupne vypadali všetky vlásky a o mesiac na to aj mihalnice. Vtedy sme šli opäť k pediatričke. Predtým klasicky absolvoval očkovania a okrem ekzému (už ho nemá) bol úplne zdravý. Brali mu krv z pršteka-o.k. Kožná sa s niečím takým nestretla (lekárka so 40-ročnou praxou). Dnes sme boli na endokrinológii, o týždeň budeme vedieť, či nie je príčinou problém so štítnou žľazou. Teraz 15-mesačný - má niekde jemnulinké vlásky, bez mihalníc a obočia. Papá všetko, spí dobre, chodí, proste inak celkom v poriadku. Chcem sa spýtať, či máte skúsenosť s alopéciou u takého malého dieťaťa a čo môže byť príčinou, lebo je veľmi ťažké sa dostať k informáciám o tomto probléme. Vopred ďakujem za odpoveď. Andrea

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    S takou alopéciou ako udávate skúsenosti nemám. Možnoprekvapivo ale pri alopécii / ale skôr lokálnej/ odporúčam aj očné vyšetrenie, môže to súvisieť s poruchou zraku. Je to naozaj len táto moja skúsenosť, ktorá by ma však viedla k tomu, odoslať dieťatko na očné vyšetrenie.
    V literatúre je táto alopécia aj so stratou obočia aj mihalníc. Príčina je neznáma, môže ňou byť však aj infekcia, stresová situácia alebo zvláštna dispozícia k tomuto stavu. Liečba je tiež veľmi nejasná ale udáva sa aj spontánne zhojenie, teda obnovenie rastu vlasov aj ochlpenia. Ešte som to tiež nepozorovala u svojho pacienta ale teoreticky by mohla byť dôvodom aj závažne prebiehajúca infekcia v dvanástich mesiacoch.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: