Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Neviem ako dalej

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem ja mam problem z ktorym si neviem sama poradit a trapim sa nad nim tak by som chcela vyskusat radu odbornika.Mam 32 rokov moj priatel ma 29 sme spolu kratko asi 6 mesiacou on berie nas vstah dost vazne a ja sa toho bojim ze ho sklamem mam zdravotne problemy prezila som vaznu operaciu chrbtice mam niekolko jaziev na svojom tele.Uz som v poriadku len ma trapia tie jazvy ktore mam a neviem naist odvahu mu to povedat bojim sa ze ho stratim.Nas vstah je v takych zaciatkoch zaciname sa spoznavat on vidi na mne,ze ma nieco trapi ale stale mu tvrdim ze je vsetko v poriatku aj ked nie je.On si uz urcite nieco na mne vsimol spavame spolu,ale pre mna to neni uvolnenie som napata a stale myslim na tie moje jazvy a krivu chrbticu.Poradte mi prosim z tymto problemom.Dakujem moc

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň
    na prvom rande zvyčajne nie je najvhodnejšia stratégia "vytiahnuť" na potenciálneho partnera všetky svoje nedostatky a zraniteľné miesta.
    Vy s vašim partnerom ste však už oveľa ďalej - a píšete že váš priateľ berie vzťah vážne - teraz je na vás zvážiť či sa cítite dostatočne podporená na to, aby ste medzi vás dvoch vniesla i kus vašej reality - vašu chrbticu, operáciu, jazvy...Čo (alebo kto) vám môže byť podporou pre to, aby ste mohla otvorene hovoriť?
    Je v tom vždy riziko - že to bude pre partnera "príliš", že neunesie silu vášho zdravotného problému - ak však má byť vaše budúce fungovanie čisté, jasné a férové - tak potrebujete hovoriť - o sebe, o zranení, o jazvách, o svojom strachu a obavách že ho to vyľaká a odíde...Nakoľko dôverujete sile lásky vášho priateľa? Veríte že vás "unesie" takú aká ste? Verím že sa obávate následkov svojej otvorenosti - je to však podľa všetkého jediný spôsob ako pre vás oboch vytvoriť bezpečný, dôverný priestor, kde sa budete môcť uvoľniť, cítiť, vnímať.
    Sama cítite že nemôžete byť vo vzťahu "naplno" - ste napätá, plná obáv, nemôžete si vychutnávať blízkosť, neustále nad vami visí zneisťujúci otáznik "čo bude keď...". Váš partner určite zachytáva tieto vaše signály a tým že nevie o ich pravej príčine, tak sa mu vytvára veľký priestor na dohady, domienky a predpoklady - a to je krok k nedorozumeniam, zraneniam a vzdialeniam...želám vám odvahu byť sama sebou taká aká ste a tiež veľa krásnych spoločných chvíľ. Veľa šťastia.

Podobné otázky

  • Dcéra stale kasle

    , Autor: JanaK2

    Dobry den pani doktorka,
    moja dcera v maji bude mat 5 rokov stale kasle.Kasel pretrvava uz takmer mesiac.Zacal ako produktovny hlienovy,tak som dala mucosolvan.Ked kasel neprechadzal isli sme k pediatricke,ktora urobila stery z hrdla a nosa s negat vysledkom,povedala,ze nema ziadnu bakteriu,tak to musi byt virus (nespecifikovala viac).Predpisala jej stoptusin,trefed,pamycon,fenistyl.Nepomohlo,tak som jej zacala davat solmucol,tiez nepomohlo. Tak som opat zasla k doktorke a opat jej dala stoptusin,fenistil,uniflox do nosa,ma to teraz brat 7dni,cize do nedele.Kasel sa strieda suchy s mokrym. No opat jej dala to iste bez dalsieho vysetrenia,aspon mohla popocuvat. Bolest hrdla,ani na hrudi nema,ani horucku. Neviem ako dalej postupovat. Min rok na jesen tiez dlho kasla,to jej to steru vysla bakteria,ktoru sme preliecili antb. Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    No vyšetrenie bez popočúvania nie je vyšetenie a na základe toho sa nedá spraviť žiaden záver...........
    Ten vám nespravím ani ja. Faktom je, že vidíme, že deti dlhodobo kašľú, aj na úkor dlhodobého obmedzenia kontaktov a teraz návratu do čiastočne normálneho života, dalo by sa povedať, že deti si znova vymieňajú vírusy a baktérie a reagujú na to opakovaným kašľom, nádchou, infektom dýchacích ciest. Ak dieťa kašle viac ako tri týždne musí ho lekár vyšetriť, popočúvať prípadne rozhodnúť o iných vyšetreniach, spraviť podrobnú anamnézu a rozhodnúť ako postupovať ďalej. Viac vám neviem pomôcť

  • Dlhodobý vlhký kašeľ dcéra 4,5 roka

    , Autor: Evkabenk.

    Dobrý deň prosím Vás chcem sa poradiť.dcerka má dlhodobý kašeľ vlhký asi 3mesiace. Sme pozorovaní a liečený na alergologii. Inhalujeme 3tyzdne flexotide máme aerius sirup -kasel stále rovnaký vlhký akoby chcela vykašľať hlien ale nevykasle ho.Máme výter z nosa a hrdla a mala má zlatého stafilokoka v hrdle -ale nieje tam zápal podľa pani dr. na ORL.
    Poprosila by som o názor keďže nám nič na ten kašeľ nezaberá už neviem ako ďalej. Mysle som že ten flexotide by ju mal zbaviť toho kašla ale zatiaľ nic.Ten kašeľ je iba cez deň v noci spí kľudne bez kašla.
    Ďakujem za názor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aj zdravé dieťa zakašle denne 10 až 30 krát a pokiaľ nemá iné príznaky ochorenie, je to jednoducho obranný reflex na odstránenie hlienov, ktoré sa jej tvoria, pretože pravdepodobne má alergiu na nejaké kvitnúce rastliny a teraz je toho naozaj veľa.
    Ak kašle len cez deň a v noci nie je potrebné myslieť aj na psychogénny kašeľ, to už musíte zhodnotiť vy, či v tejto zvláštnej dobe môže mať aj takéto problémy. Nenapísali ste totiž ako je dieťa staré, takže aj takéto problémy môžu byť v rôznom veku, od predškolského začínajúc

  • kasel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prajem Vam pekny den,dcerka ma 2roky a vysiel nam vyter z nosteka-hemofil/dufam,ze to pisem spravne/.Dcekra uz skoro mesiac kasle.Mala aj sopliky,ale tie uz presli.Lekarka navrhla,ze nie je potrebna ziadna liecba,len nieco na riedenie hlienov a soplikov a ,ze dcerka to vysopli.Ten dlhodoby kasel sa mi vobec nepaci a neviem ako dalej postupovat.Ak je to mozne,tak nam nieco poradte.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto období kvitnutia veľa detí na pele reaguje kašľom. Naozaj sa môže jednať o nezávažnú reackcu na prostredie. Sledujtekašeľ, prospievanie dieťatka akpo ôsmych týždńoch neustúpi a neviete nájsť príčinu, začala by som vyšetrenia, laboratórne aj iné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: