Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • čo sa to deje s mojím synom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, poprosila by som Vás o radu. Som mamina na materskej, mám 3 ročného syna. No každným dňom a každým týždňom je môj syn nezvládnutejší, a nezvládnutejší. Poviem to skrátka a výstižne všetko si vynucuje ustavičným revom a plakaním. Každý deň plače aj 5 až 10 krát pre hlúposti. Keď nie je po jeho dokáže vytrvalo plakať aj 50 minút, až sa po tom ustavičnom plači povracia. Napr. včera si zmyslel, že chce melón. Keď som mu povedala, že melóny papáme iba v lete, a že mu kúpim mandarinku zas sa to skončilo 30 minútovým revom. Minule bolo poprčané, mokro a on si zmyslel, že chce sa ísť hrať na poiskovisko. Keď som mu povedala, že inokedy keď bude pekne, sucho, slnko svietiť pôjdeme, tak zas rev. Minule sa ma sused pýtal, že čo ten náš malý tak v poslednom čase strašne plakáva. Všimla som si, že teraz keď má 3 roky plakáva oveľa, oveľa, oveľa viac, ako plakávajú malé bábetká. (bábetká nevedia vyprávať tak dávajú najavo plačo, že sú hladné, pokakané, alebo ich bolí bruško a tak). No aby 3 ročný chalan, ktorý už vie rozprávať aby plakával viac ako keď bol bábetko to je už neznesiteľné. Je dosť živý. Nikdy neobsedí. Cez obed už nechce spávať. Stále je v pohybe a stále niečo špekuluje a keď nie je po jeho zas len reve ako siréna aj 40 minút až sa povracia. Nepomohlo ani v takej chvýly objatie, akurát som z toho bola doškriabaná na tvári. Strašne a často plakáva, vynucuje si veci revom. A najhoršie na tom je, že v tejto zložitej situácii mi výchovu kazia aj starý rodičia malého, moja mama a manželova mama, ako tipické staré mamy, ak to chce tak mu to daj len aby nereval, len aby sme nepočúvali zas 40 minútový rev... a tak. Je takýto prístup od starých mám správny? Neviem to sama posúdiť s tejto mojej pozície. No ja sa snažím byť aj kamarátska mama, aj vzorná mama, rada sa so synom potulkám, pomaznám, ale zas na druhej strane každý rodič očakáva, aby bol plne rešpektovaný dieťaťom ako rodič, autorita, a že určité normy správania sa v rodine máme. Taký zdravý stred, nie aby mi dieťa aj po hlave skákalo a dovolovalo by si všetko, ale zas ani mu nechcem všetko len zakazovať. Ale ako sa mám potom zbaviť toho ustavičného revu pre všetko? Viem, že deti mávajú obdobia vzdoru, toto som si všimla na ňom keď mal 2 roky, z hnevu všetko hádzal o zem, ovládač od televízora, hračky atď.. aj on sa občas hodil o zem, keď mu niečo nebolo povôli, ale tako nerevával. Vyzúril sa hodením o zem a bolo. Takéto ustavičné revanie a vynucovanie si vecí revom sa deje posledné 2 - 3 mesiace. Neviem čo s tým. V rodine máme vsťahy normálne, nikto v rodine nezomrel, nesťahovali sme sa, proste žiadna zmena sa v našej rodine neudiala. Tak prosím poraďte...... ďakujem.

    Odpovedá Mgr. Miroslava Zimányiová

    Dobrý deň Karolína
    so svojou otázkou ohľadne synčeka sa obráťte do poradne detského psychológa - Mgr. Kašáková vám určite vašu otázku zodpovie.

    ďakujem, ale aj tak ak môžete prosím odpovedzte na moju otázku ohladne môjho syna, pretože detská psychologička neodpovedá na otázky, dokonca je do poradne pozastavené pridávanie otázok, a posledná zodpovedaná otázka v kategórii detskej psychologičky bola na konci augusta. Tak tam je to pasé. Tak to skúšam takto aspoň u Vás. A v podstane neviem, čo sa to stalo s ostatnými poradňami na portály Mama a ja. Tak skvelo fungovali, a dávali dobré rady a teraz nefunguje ani poradňa pediatričky ani gynekológa ani dets. psychologičky od augusta. Slovensko je naozaj asi v recesii. Ďakujem pekne ak prosím zodpoviete na môj problém. Karolína

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň Karolína,
    deti potrebujú hranice - nastavené a dodržiavané s láskou a dôslednosťou. Váš synček je vo veku, kedy veľmi razantne tieto vami nastavené a nastavované hranice testuje - a verím že to nie je pre vás jednoduché ustáť. Hranice nie sú o obmedzovaní dieťaťa - sú o vytváraní pocitu bezpečia - pre dieťa je bezpečné vedieť odkiaľ pokiaľ môže, že je vnímané, rešpektované a že sa na rodičov môže spoľahnúť. Predpokladám že "nesekáte" hranice všade a za každú cenu, o tom je to vytváranie s láskou. Ak nie sme dôslední, dieťa je zmätené, prestáva nám dôverovať, a silne na tieto hranice naráže, búši do nich a udiera, lebo má skúsenosť že ak bude vytrvalé, dosiahne svojho.
    Želám vám veľa trpezlivosti a tiež spoluprácu starých mám na tom, aby sa ich vnúčikovi dialo to najlepšie pre neho, nie to najľahšie. Jasné že starí rodičia majú v "popise práce rozmaznávať" - tiež však musia rešpektovať vás ako rodiča. Ustupovať dieťaťu "len aby nerevalo" nie je to, čo dieťa potrebuje.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: