Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Problém s alkoholom u otca

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Môj otec má 68 rokov a je tvrdý alkoholik, ale poslednú dobu to s ním ide dolu vodou. Málo čo sa stravuje, väčšinou stále pije alkohol. Moja mama žije s ním osamote už pol roka odkedy sa presťahovala moja sestra do nového domu, ale nie je to však dôvodom na jeho pitie, bolo to totiž už predtým len teraz sa to výrazne zhoršilo. Mama to už nemôže vydržať. Na každého stále len nadáva a vyháňa, aby mu dal každý pokoj. Nevieme, čo máme robiť, celá naša rodina je z toho zúfala, pretože mu chceme len pomôcť ale on si nedá povedať. Čím by sme ho mali presvedčiť, alebo čo vlastne urobiť aby sme ho dali na liečenie? Alebo aký iný postup by sme mali zvoliť. Viem, že on z vlastnej vôle nechce ísť. Jeho priorita je stále len alkohol. Pre mamu je to už neúnosné, nedokážu spolu normálne fungovať. Za radu vopred veľmi pekne Ďakujem...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň Agáta,
    život s alkoholikom je veľmi ťažký. Nedobrovoľná hospitalizácia na psychiatrii je hodne problematická, a väčšinou neúspešná, keďže človek nie je motivovaný k zmene. Ak chcete napíšte mi z akej lokality pochádzate, skúsim zistiť akú možnosť máte u vás.
    A presviedčať alkoholika na liečenie - môžete skúsiť apel na niečo na čom mu záleží, obávam sa že ak už okrem alkoholu takmer ani neje tak to bude ťažké. To by mohol byť dôvod pre ošetrujúceho lekára, keby otcovo správanie vyhodnotil ako život ohrozujúce.
    A ako je to zo zdrojom financií na alkohol? Otec si vystačí sám so svojim príjmom? Alebo mu mama síce nechtiac ale predsa prispieva?
    Držím vám päste.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: