Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • laska

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dpbrý deň, som 21 rosna studentka vysokej skoly, mam priatela 32 rocneho uz vyse osem meswiacov spolu chodime, len ma to hacik je nestastne zenaty, zije v rodinnom dome so svojimi rodicmi a so svojou lenivou zenou. Nemoze podat o rozvod lebo by ju musel vyplatit ale na to nema dostatok financii lebo splaca dom, takze rozvod nechava na nu, nech ona poda, je to uz osem mesiacov a stale sa pri nom drzi, dokonca mu prehrabava veci, ona vie ze spolu chodime...v poslednej dobe si nasla priatela, ktory ju vozieva domov z prace, chodieva nad ranom domov...stretavame sa spolu len ked je pracovny tyzden, vecsinou chodi on za mnou, jeho rodicia nechcu pripustit ziadnu mladu ako som ja,cez vikendy je doma a zahrnaju ho pracou okolo domu, nemaju deti lebo on nechce ale spavaju v spolocnej posteli, ich manzelstvo ma ani nie tri roky...on je pre mna presne taky ako som si predstavovala, som velmi psychycky na dne, nemozem sa na nic sustredit ani na dokoncenie skusok v skole, iba placem lebo mi velmi chyba, ked sa trochu viac nad vsetkym zamyslim, mam casto pocit ked som bez neho ze som na tomto svete zbytocne, pre mna uz nema nic zmysel bez neho, potrebujem asi odbornu pomoc lebo sa od zialu asi zblazim, citim sa tak zbytocna

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň Viera
    ste podľa všetkého veľmi zaľúbená - a zúfalá, že nemôžete so svojim milovaným tráviť toľko času ako by ste túžila.
    Pre neho je potrebné urobiť veľké rozhodnutie - a to si žiada istý čas, energiu a odhodlanie, ktoré nespochybnia ani jeho rodičia, ani jeho manželka, ani finančná situácia.
    Vie váš priateľ o tom ako prežívate v súčasnosti váš vzťah? Viete sa porozprávať o tom ako si obaja ďalej predstavujete spoločné fungovanie? Aké budú vaše ďalšie kroky?
    Je trošku nereálne očakávať, že sa priateľova manželka len tak vzdá vyplatenia z domu a sama podá žiadosť o rozvod. A ako má váš priateľ vysporiadaný vzťah s rodičmi? Býva v rodičovskom dome alebo je to dom jeho a jeho manželky, a rodičia tam s nimi bývajú? Ako si vie 32 ročný muž postaviť hranicu voči rodičom a ich nárokom na trávenie víkendov? A aký je dôvod že "takmer odlúčení" manželia stále zdieľajú spoločnú spálňu? Je veľa otázok, na ktoré budete s priateľom hľadať férové, možno i tvrdé a otvorené odpovede. Veľa šťastia.

Podobné otázky

  • Vyrazky a celaskon

    , Autor: sophy

    Dobry den prajem pani doktorka,mam 3 rocnu dcerku a pred tyzdnom sa jej spravila mala vyrazka na licku,potom druha na zadocku.Myslela som,ze je to z tepla.Mala len soplika trocha zvysenu teplotu 3 dni,ale vyrazok pribudalo hlavne na zadocku a tri pri vlaskach.Myslim si,ze su to ovcie kiahne,ale su strasne male aj ked maju niektore pluzgieriky.Neskriabe sa.Ked som ju dnes kupala v hypermangane,vyrazok nepribuda,ale ked som ju natirala Zinkovou mastou,tak som vydela,ze ma vyrazticky aj okolo konecnika.Zijem v Uk a lekar nevie ci su to kiahne,vraj su to netypicke kiahne a poslal nas domov.Ja uz neviem.A este vas poprosim,stale si pyta celaskon rozpustit do vody a strasne jej chuti citronova stava ked robim caj.Pije dostatok caju,kupujeme slovenske, neperlive,ochutene mineralky a aj naprik tomu si vyzaduje celaskon,ktory sa uziva az od 12.rokov.Moze jej to uskodit? Dakujem Vam velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Či má dieťatko kiahne neviem rozhodnúť, ale podľa popisu a hlavne preto, že ich má aj vo valsatej časti hlavy by som sa prikláňala k názoru, že pravdepdobne sú.
    Žiadne lieky ani C vitamin by sa nemali predávkovávať. V jej veku odporúčam vitamin *C vo forme kvapiek, cca 15 až 20 kvapiek denne, čo je 100 až 200 mg. Citrónová šťava je vhodná, aj v čaji. Celaskon, ktorý je od 12 rokov by nemala užívať.

  • Biely povlak na podnebi

    , Autor: zazikk

    Dobry den, poprosila by som vas o radu. Dnes som si vsimla, ze 4mesacny syncek ma v ustach na hornom podnebi akoby bielosedy povlak, na jazyku a dasnach to nepozorujem. Tiez sa mi zda, ze tam ma take akoby cervene skvrnky. Myslite, ze je to v poriadku alebo to moze byt priznak nejakeho ochorenia? Vela slinta a strka si rucky do ust, ale to je v jeho veku bezne. A v noci casto akoby mlaskal zo spanku. Boli sme zaciatkom tyzdna na poradni, doktorka mu na moju prosbu prist aj do hrdla, kedzena minuly tyzden pobolievalo a vraj je vsetko v poriadku, o tom povlaku som este nevedela, resp. si ho nevsimla, tak neviem, ci to mohol mat uz vtedy a je to v poriadku alebo to treba liecit..Este by som doplnila, ze probiotika-Bio gaia uziva dlhodobo kvoli problemom s bruskom. Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teoreticky by to mohol byť soor, ľudovo žabka, ale ten býva spočiatku skôr na jazyku a na líčkach z vnútornej strany úst. *je potrebné skonzultovať lekára.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani lekarka,

    cakam svoje prve dietatko, som v 40tt tehotenstva, cize uz pred porodom a mam pocit ze na mna "lezie" nejaka viroza. Prosim vas ako mozem chranit svoje dietatko po narodeni ak by som bola ja skutocne chora? je automaticke ze by bolo babatko chore? alebo je chranene nejakym sposobom? Asi nie vsak? nema po narodeni vybudovanu taku imunitu.... Neviem si predstavit ze by bolo tak malinkate babatko chore...

    dakujem za odpoved a za radu..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kľud!!! Neriešte problé, ktorý ani nenastal. Je to zariadené tak, že dieťatko je spočiatku chránené protilátkami, ktoré získalo počas života v maternici krvou od matky. Po pôrode je jedinou spoľahlivou, ba priam zázračnou ochranou pred ochorení kojenie!!! Na to sa treba sústrediť a nechať ho rozbehnúť. Na to je potrebný optimizmus, láska k dieťatku, aj okolia a veľa, veľa trpezlivosti a taktiež NE´BÁŤ SA! Obavy z ešte ani neuskutočnených problémov sú vždy prekážkou rozvoja kojenia.

  • Sirupček na spanie?

    , Autor: caterpillar

    Pekný deň, moja 7,5mes dcérka nespí a nespí - kojím cez deň 10-12x, v noci tak 4-6x, nespí a nespí. Už som ako tieň; zatiaľ sa to dá zvládnuť, ale neviem, koľko ešte vydržím. Mama ma stále napomína, že by som jej mala dávať nejaké sirupčeky, vraj existuje dačo na upokojenie - mne to príde neprirodzené, ale zároveň uvažujem, či dačo nerobím zle, keď je taká nespavá. Nepijem kávu, nejem sladkosti, k spánku sa ukladáme každý večer 1-2 hodiny, robím jej takú tú spaciu atmosféru - tlmené svetlo, ticho, láskanie. Napriek tomu vstáva o polnoci a tak do tretej je asi 6x hore. Trvá to asi mesiac. Mám to vydržať? Máte nejaké odporučenia? Nechcem sa uchýliť k liekom, kým to nie je nutné. Aj to kojenie - snažím sa na požiadanie, už má aj dvakrát denne príkrmy, keď počujem iné maminy, ktoré koja štyri-päťkrát... A ja minimálne desať každý deň. Ak sa trochu v tom mojom chaose vyznáte, poraďte mi, prosím.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je to prechodná záležitosť. Neviem, či už dávate aj nejaké príkrmy, určite ich potrebuje. Večer môžete dať aj obilninovú kašu, keď kojíte tak nemliečnu, rozrobenú vodu alebo vašim mliekom.
    Odporúčam v tomto veku uložiť dieťatko spinkať do inej miestnosti, nezobudíte sa na každé jej uamrvenie a tým sa vás možno nebude dožadovať.
    Chcem vás povzbudiť, že v tomto veku, ak sa aj dávajú príkrmy, je vhodné stále kojiť dieťatko kedy si zapýta, aby sa stále pdporovala tvorba mlieka.
    Dôvodom jej nekľudu môže byť samozrejme aj prerezávanie zúbkov.
    Odporúčam, aby ste pili medovkový čaj, teda myslím vy, pôsobí upokojujúco na vás a pradepodobne aj na bábätko.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: