Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • vzťah

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám jeden problém s ktorým si neviem poradiť. Mám najlepšieho kamaráta, náš kamarátsky vzťah trvá vyše 3 rokov. V poslednom čase (mesiac, dva) som sa pristihla pri tom že som sa do neho zaľúbila. Bojím sa však, že ak by sme sa dali dokopy a potom sa náš vzťah rozpadne, prišla by som o osobu ktorú mám najradšej.
    Čo mám robiť?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň Anna,
    ak ste sa do svojho najlepšieho kamaráta zaľúbili, je veľmi náročné svoje city držať len pre seba a správať sa "len kamarátsky".
    Viete si predstaviť hovoriť s ním o svojich citoch a zniesť i prípadné "odmietnutie" - ak jeho vzťah k vám je naozaj len priateľský? Je pre vás prijateľná predstava, že i po takomto vyjasnení vzájomného vzťahu budete chcieť zostať s ním priateľka?
    Ak nevyjadríte svoje city, môže to pre vás byť ťažké, prežívať vnútorný rozpor medzi správaním sa voči nemu navonok a vlastným skutočným prežívaním.
    Vyjasnenie si toho čo medzi vami je môže byť hodne jednoznačným signálom, na základe ktorého sa budete môcť obaja vyrovnať s tým, čo sa NAOZAJ medzi vami deje, a nie je pravidlo že to vždy končí stratou jeden druhého. Naopak to môže do vzťahu priniesť novú kvalitu. Držím vám obom päste.

Podobné otázky

  • sebastian

    , Autor: zuzka1010

    dobry den ja mam otazku:moj maly ma 2 mesiace a ked ho prebalujem tak zacne vydavat taky divny zvuk a zacne sa mu vztahovat koza pod rebra trva to taku 1 minutu,inak mu nic nieje nemoze to byt ze mu dam studeny krem na ritku dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to byť reakcia na niečo, čo mu je nepríjemné / teda aj ten studený krém/. Sledujte aj, či sa mu rýchlo nepohybujú nozdry, teda miesto, kde noštek nasadá na líčko. To by však bolo dlhodobo. V takom prípade je treba konzultovať lekára. Inak je to naozaj pravdepodobne len reakcia na nepríjemný pocit.

  • Bolesti brucha

    , Autor: darzneba

    Ja by som sa chcela opztat, mam 8 rocnu dcerku, ktoru od nastupu do skolky pobolieva brusko okoklo pupka, hlavne v doobednajsich hodinach, zacalo to ked nastupila do skolky, ajked nemala znamky smutku ani nic, pekne isla, len ju napinalo na vracanie, nic viac. Ma extra citlivu povahu, nevie ani celit zakernym spoluziackam, vsetko ju viac trapy ako bezne deti, pritom do skoly sa tesi, uci sa aj ked sem tam tazsie, ale inak ok, doma problemy tiez nie su, vesele dievcatko, no vsetko preziva viac nez ine deti. ked ma koncert, ked vystupuje. V skolke stacilo ze povedali ze pride mikulas, uz ju napinalo, a odvtedy bojujeme s bolestami bruska kazde rano. Pritom strach nema z konkretne z nicoho. Nehovori nic. Tie bolest ma vzdy okolo pupka, jest ani rano od narodenia nedokaze, az neskor, dokonca poobede ma nutkanie stale jest, lebo je hladna. Dokonca ona nevie pretravit ani hlieny, bezne ked je chora alebo ma alergiu, hlieny mi vyvracia. Mam pocit ci to neni citlivy zaludok, aj ja som ako dieta bola ,,bruchobol,, brala som belaspon, no neviem kam toto zaradit. Ako malinka (teraz uz nie) jej stacilo ked pozrela na rozpuceny banan a naplo ju. Trpime kynetozou, doteraz vracala vzdy, no tento rok sa to zlepsilo o tolko ze uz nevracia, ale je stale bleda a boli ju brusko. a spat k bolestiam kazdodennym, neni to ostra nevydrzitelna bolest, vzdy mi to len tak spomenie, boli ma brusko, potom to raz dva prejde, aj ucitelka povedala ,, ze jej to rano zacne v tej istej hodine, no od obeda to sekne a uz to nema, a aj tu kinetozu mala cudnu, doobeda velmi silnu, ale ked sa cestovalo poobede, nikdy negrckala. Dakujem za odpoved vopred. Katarina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To sú všetko takzvané psychosomatické vzťahy. Psychika sa na prejavoch a ťažkostiach dieťatka veľmi odráža. Bude to naozaj citlivé dievčatko, jemné, akoby "stará škola". Vzhľadom na to, že ste spomínali aj bledosť aj tie bolesti bruška, určite by som sa poradila s lekárom, možno je potrebné vyšetriť, krvný obraz, mohla by byť chudokrvná.

  • bolesti brucha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    mojmu 28 mesacnemu synovi sa raz za 2-3 tyzdne objavia nahle oblesti bruska trvajuce od 2-10 minut.
    Pocas nich hovori ze ho boli bruska,chce byt na rukach a je taky akoby malatny.
    Zapchu nema,nechutenstvo nema,v ten den normanle papa aj pred aj po bolestiach,vztah ku konkretnemu jedlu som si nevsimla,laktozovu intoleranciu nema,moci pravidelne - bezbolestne,krv v stolici ani v moci na pohlad nema.
    Par krat sa stalo ze bolesti zacali po "hadke" so mnou-neposluchal,bol vyhreseny
    Tiez nedavno videl v TV serial Bambulka a to cast o bolesti bruska-neviem ci nenapodobnuje.
    Chcem sa opytat ci sa moze jednat o skutocne bolesti-ak trvaju tak kratko/2-10minut/ a nie su s nimi spojene ziadne ine priznaky,aj naladu ma potom hned dobru a blazni sa.
    Jeho vyska je 100cm a cca 15 kil-teraz za posledne mesiace pribral len cca 200g,ale teraz aj menej rastie-ale stale je nadpriemer na svoj vek.
    Zatial sa dane bolesti zopakovali cca 5 krat za dobu 4 mesiace,z toho 3 krat bolo po jeho vyhreseni a zvysok neviem najst ziadnu suvislot ani so psychikou ani s jedlom.
    Este nas s manzelom napada ci nema vtedy zastavene vetry,ale nevime ci tak rychle mozu bolesti pominut.
    Ake vysetrenia by ste odporucali ? Stretli ste sa uz s niecim takym?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bolesti bruška sú u detí veľmi časté, niekedy za bolesť považujú až silnejšiu peristaltiku / pohyb čiriev/ alebo rôzne pocity v dutine brušnej , ktoré môžu chrakterizovať ako bolesť.
    Faktom je, že nadúvanie, napínanie môžu spôsobiť niektoré druhy jedál, ako uvádzate súvislosť s jedlom ste nezaznamenali. ďalšou častou príčinou u detí bývajú parazity.
    Dobrý efekt pri bolestiach brucha vidíme pri podávaním probiotík. Je potrebné vybrať tie, ktoré sú vhodné pre daný vek.
    O vyšetreniach, ktoré sú potrebné rozhoduje lekár, ktorý dieťa pozná a vyšetrí.

  • Tik očí u š-ročného dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcela by som sa Vás opýtať z čoho tik očí u dieťata vzniká. Naša dcérka mala nedavno š roky. Od včera začala mať tik očí a ja neviem z čoho. Je zdravé, veselé dieťatko, ktorému nič nechýba. Ten tik je častý a u oboch očí. Neviem, či to nesúvisí s pádom počas spánku z manželskej postele. Boli sme na ihrisku sa hrať s jej kamarátmi a bola taká unanevá, že po sprche a mlieku tuho zaspala v našej posteli. Tak sme ju tam nechali, že ju neskôr preložíme do jej postielky. O hodinu na to sme počuli plač. Ona sa otáčala a zrejme spadla na zem z postele. Utíšila som ju a o hodinu spala ďalej. Ta poste%l nie je vysoko a máme tam koberec. Myslíte, že to môže byť dôvodom toho tiku?Čo robiť proti tomu? Ona nemala dosiaľ žiadne úrazy, vždy bola opatrná. Doma nemá stres, má pohodu, s manželom aj rodinou máme dobré vzťahy, venujeme sa jej, má naozaj všetkého dosť, stretávame sa aj s inými deťmi a nič jej nechýba. Dávame jej lásku každý deň najavo a ona nám to op§tuje tiež každý deň. Preto som prekvapená z toho tiku, Dúfam, že zmizne, ak by trval tento tik očí dlhšie,i mám navštíviť potom nejakého špeciallistu?
    Ďakujem za odpoveď.

  • opakované angíny a ribomunyl

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň pani doktorka, dcérke ( 4r ) pre opakované hnisavé angíny nasadila naša imunolaergologička ribomunyl, užívame vždy prvé 4 dni v mesiaci od septembra minulého roku, v posledných 4 mesiacoch som si všimla že vždy keď dcérke nasadím ribomunyl do tretieho - štvrtého dňa užívania dostane hnisavú angínu, môže to byť nepriaznivá reakcia tela na ribomunyl ??? predtým sme mali imunor a podobný problém pri užívaní sme nemali , ešte by som sa chcela opýtať na Váš názor čo sa týka vybratia krčných mandlí, imunoalergologička mi odporúča v 5r dieťaťa mandle dať vybrať, naopak náš pediater to neodporúča . Ďakujem za Vaše odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vybratie mandlí je vždy výsledok konzultácie medzi pediatrom, imunologom a otorhinolaryngologom. Niekedy to naozaj chorobnosť dieťaťa zníži. Čo sa týka vzťahu ribomunylu a anginy, teoreticky to možné je, ale sama som sa s tým nestretla. Je potrebné aj toto konzultovať s imunologom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: