Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Strach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    som otec a mam dve deti a mam s nimy krasny vztah. :-) no neviem spavat koli synovmu kamaratovi pretoze toto co sa s nim deje je strasne :-(

    co ma robit ked ho matka nechce pustit von?ma 22 rokov a vyhadzuje ho z domu ked odide tak ho vymkne.a nepust niekedy aj dva tri dni domow....dokedy sa musi matka starat o svoje dieta??? ma pravo ho vyhodit na ulicu ak nema vlastny domow??? co vsetko este musi tento chlapec prezit???ma aj otca ale nemaju dobry vztah,takze spolu ani nekomunikuju netrapi ho to s otcom...jeho trapy preco ho mama napusta von??ved predsa mu nemoze zakazat chodit na vzduch...je to strasne prosim Vas ak viete tak mi poslite odkazy na nejake pravo na slovensku kde to je napisane ze ho matka nemoze vyhodit aj ked je uz plnolety a nema kam ist...DAKUJEM VAM :-)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň Peter,
    vnímam že vy zo svojimi deťmi máte dobrý vzťah, kamarát vášho syna zjavne takéto šťastie nemá.
    K právnym aspektom rodičovských práv a povinností rovnako ako práv dieťaťa sa vám fundovanejšie vyjadrí právnik, ja len viem že ak dieťa študuje tak do 26 rokov ho rodič musí podporovať.

    Z rodného hniezda deti odchádzajú naozaj rôznymi spôsobmi - niekedy rodičia nevedia svoje dieťa pustiť "tam von do cudzieho sveta", inokedy sú vzájomné vzťahy medzi rodičmi a deťmi natoľko narušené, že jeden z nich musí odísť. A to vyzerá že je i prípad vami spomínaného chlapca.
    Priateľ vášho syna je už dospelý, a možno pre neho nastal čas, aby si svoj život zariadil inak, ďalej od matky, od svojej primárnej rodiny. Verím že sa mu v rodine dostalo okrem ťažkých vecí i dostatok podpory na to, aby takýto krok bol schopný urobiť a zvládnuť zodpovednosť za svoj život. Želám veľa šťastia.

Podobné otázky

  • Ockovanie meningokoky a kliestova encefalitida

    , Autor: LuciaK.

    Dobry den, pani doktorka.
    Chceme dat zaockovat obidve deti (21 mesiacov, 4 roky) proti meningitide a zvazujeme aj vakcinu proti kliestovej encefalitide. Syna (4 roky) este caka o 2 tyzdne povinne ockovanie MMR vakcinou. Co sa tyka meningokoka, ktoru z vakcin - Nimenrix/ Bexsero by ste prosim odporucili? Taktiez ma zaujima Vas nazor, ci dat deti zaockovat proti meningokokom aj kliestovej encefalitide v priebehu tohto roka alebo si to rozlozit na dlhsie casove obdobie? Napr 1 z ockovani odlozit na buduci rok. Obavam sa, aby toho nebolo na ich organizmus prilis vela (plus dcera ma strach z lekarov, aj pri beznom vysetreni place).
    Vopred dakujem za Vasu radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pre detský organizmus to nie je žiadne neprimeraná záťaž. Ohrozenie zdravia a života by bolo, keby na uvedené ochorenia ochoreli.
    Najprv by som očkovala meningitidy, ak ich chcete mať chránené proti všetkým typom meningokoka, musia byť zaočkované oboma očkovacími látkami / nimenrix je proti typom A C W Y a bexsero proti typu B, ktoré je u nás najčastejšie/. Syna by ste potom zaočkovali proti kliešťovej enecefalitide, dievčatko môžete okolo tretieho roku veku.

  • Šarlach

    , Autor: Mon1806

    Dobrý deň chcem sa opýtať môj 6 ročný má šarlach lenže máme aj 8 mesacne bábätko...
    Syn má šarlach dg od utorka hneď následne ATB lenže dcéra dostala teploty teraz vo štvrtok, má strašne veľa soplikov plus zapálené uško nemôže mať tiež šarlach netreba to preliečiť ATB ,??? Mám strach či sa to u nej neprejavilo len takto a nechcem aby sa to zanedbalo na podnebí v ústach nemá vôbec také červené škvrny ako syn .....dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Streptokok,ktorý spôsobuje šarlach môže spôsobiť aj iné ochorenie. je potrebné vyhľadať s dieťatkom lekára.

  • Mrle u 8 mesačného bábätka

    , Autor: Monika.s

    Dobrý deň pani doktorka,u mojej dcéry,ktorá má 8 mesiacov sa objavili mrle,nakazila sa od staršieho súrodenca,bola som u lekárky,ktorá povedala,že sirup určený pre deti proti mrliam je na Slovenskom trhu nedostupný.Tak nám predpísala vermox 2x denne pol tablety,lenže všade čítam,že vermox nieje vhodný pre tak male bábätka. My všetci v rodine vermox už užívame,ale mám strach,či jej ten vermox neuškodí,a ci nieje ine liečivo pre tak male deti.Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Žiadne liečivo pre tak malé deti neexistuje, ani sa nestáva často, že by sa nakazili. Treba dodržiavať prísnu hygienu, mrle, ktoré už má sa snáď vytratia stolicou a ak sa nenakazí znova, bude to v poriadku. Ak je nákaza masívna, neostáva iné ako nasadiť aj takto malému dieťaťu liečbu ale nie vermox ale zentel.

  • Moraxella

    , Autor: Zabka123

    Dobry den pani doktorka, dcerkam 8m a 3,5r bola zistena cca pred mesiacom a pol moraxella, podany pamycon - nasledne po dobrati opat kasel a sople, ktore vsak takmer vymizli. Opakovany ster- moraxella. S pediatrickou sme sa dohodli, ze kedze uz nemaju nic ine - len obcas kasel, hlavne rano - 5x zakaslu, sem tam kychnu a hlavne sme u nasich na dedine mimo detsky kolektiv,atb nie je nutne davat. No uz presiel skoro mesiac a tie obcasne kasle stale pretrvavaju, mam sa strachovat? Alebo je to normalny stav? Dakujem velmi velmi pekne vopred zaradu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Moraxella tak ako jej výskyt popisujete nie je dôvodom nasadiť antibiotika celkovo. Pani doktorka to veľmi správne rozhodla.
    Pokašliavanie v lete v horúčavách býva, nie je potrebná liečba, ak sú deti bez teploty, čulé, aktívne, dobre papajú.
    Pri opakovanom výskyte by možno pomohli kvapky do nošteka rhinogermina podávajú sa tri mesiace za sebou vždy 7 dní v mesiaci. Sú to vlastne lokálne probiotika.

  • Pravdepodobne kvasinkova infekcia

    , Autor: Claudi2021

    Dobrý deň,
    Píšem vám ohľadom mojej dcérky Andrejky, 17.4. bude mať 5 mesiacov. Od začiatku bojujeme so soorom. Najprv fialovou vodičkou ta nepomáhala, neskôr sóda bikarbona a neskôr diflucan pretože už mala kvasinky aj na ritke a pani doktorka povedala ze už to bude aj v traviacom trakte, ten pomohol a bol pokoj cca mesiac. Podstivo všetko sterilizujem a dezinfikujem, no aj tak mame stále problém. Od 8.4. e na UM Hipp HA1. Dovtedy papala Sunar AR & Comfort. Reflux sa nepotvrdil ( dva krát sme boli na sono) ale mala problém s vygrckavanim. Posledné dva týždne mala redsiu stolicu najprv som to pripisovala zúbkom. Stolica sa zhorsovala už bola viac krát za deň riedka a veľmi začala grgať aj jej často vygrclo mliečko. Bolo na nej vidieť že jej je dosť ťažko. 4.4. som prišla s nou k doktorke popísala co sa deje spravila výter s konečníka zobrala krv aby sa zistilo ci nemá alergiu na kravsku bielkovinu, dostala som skúmavky aby som doma odobrala moč. Pýtala som sa sestričky ako odobrať moč do skúmavky pri takom bábätku, vraj nechať malú nacikat na gumennu podložku a potom moč zliať do skúmavky. Urobila som to tak, a výsledky prišli vysoko pozitívne. Pani doktorka mi povedala ze normálne výsledky bývajú do 20 000 a malá má 500 000, nič viac. Dala antibiotika SUMAMED z čoho som nebola veľmi nadšená. Ja som chcela aby riešila kvasinky, vraj tie budeme teraz len lokálne ale je vidieť že Andrejka ma problém v brušku. Prišla som domov dala antibiotika a hneď ich vyvrátila, podľa toho čo som čítala sú celkom dosť silné. Nevracala prúdom ale skôr také väčšie vygrcnutie. Včera 9.4. som šla s nou na pohotovosť lebo už ju za deň prehnalo 4 krát. Pani doktorka povedala aby som vysadila antibiotika ze treba zopakovať moč pretože tie výsledky mohli byť kľudne falošne pozitívne. Kázala nasadiť biogaiu a hylak forte 25 kvapiek 3 krát denne. A ryzovu kašu s banánom a par lyziciek čierneho čaju. Stolica je lepšia, aj keď stále riedka ale nie až tak. Len už sa v nej nachádzaju aj biele hrudky ako nestrávené mlieko. Už aj s hlienom. Všade čítam ze sa infekcia môže dostať aj do krvy a v najhoršom prípade z toho môže byť rakovina. Idem sa z toho zblázniť strachom aby sa niečo nestalo

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vôbec sa nebláznite! Dieťaťu najskôr nič nie je. Biele hrudky u dieťaťa v tomto veku sú normálna stolica.
    Isto nemá ani žiadnu alergiu na bielkovinu kravského mlieka.
    odber moču ako vám poradila sestrička či pani doktorka by som nechala zapísať do pediatrickej knihy ako vtip!!!!!!!!!!!!
    Dieťatko musíte rozbaliť a nechať rozbalené, keď začne cikať otvoríte a podložíte skúmavku a naciká rovno do nej. Ten výsledok bol iste čistý nezmysel! O sumamede na močové cesty sa ani nevyjadrujem........
    Treba jej dávať jej normálnu stravu, teda u nej pravdepodobne teraz ešte len mlieko ak by mala hnačku, tak aj ryžovú odvar. Do roka čierny čaj deťom nikdy ! nedávame.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: