Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Sociálna fóbia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    neviem ako začať. Môj problém sa týka úzkosti, ktorú cítim v určitých sociálnych situáciach. Možno ide len o akúsi hanblivosť, pravdou je, že od mala som bola hanblivé dieťa. Niekedy sa mi totiž stáva, že v styku s ľuďmi sa z ničoho nič začnem hanbiť, čo sa potom prejavuje tak, že hovorím nesúvislo, červenám sa, neviem logicky formulovať vety, skrátka ten druhý vidí, že mám trému. Momentálne som na materskej, ale dnes som bola u zamestnávateľa požiadať o predĺženie rodičovskej dovolenky, ani sama neviem v čom bol problém, ale keď som účtovníčke povedala prečo som prišla, uprene sa na mňa zadívala a tvárila sa akoby som od nej chcela niečo nadľudské, v dôsledku čoho som o sebe začala pochybovať a aj som sa zakoktala, takéto situácie sa mi totiž niekedy stávajú vtedy, keď si nie som istá sama sebou. Taktiež mám problém hovoriť s nadriadenou, lebo sa mi párkrát aj verejne pred inými kolegami vysmiala a zosmiešnila ma a na mňa to malo taký účinok, že som sa s ňou už potom nevedela baviť bez toho, aby som mala trému. Aj keď som si predtým dobre premyslela čo som jej chcela povedať, v okamihu ako som ju zbadala, som zneistela a začala som nesúvisle hovoriť to, čo som mala premyslené. Taktiež mám problém vystúpiť pred skupinkou ľudí, správať sa pritom prirodzene, byť sama sebou, povedať to, čo chcem. Väčšinou to dopadlo tak, že som sa neodvážila prezentovať svoj názor, skrátila som to na minimum a zrejme to tiež vyznelo chaoticky. Tento problém ma už dlhšie trápi, prosím Vás, keby ste mi poradili, ako sa ho zbaviť, lebo mi to v mnohom sťažuje život. Neviem, či by som mala odvahu o tomto probléme hovoriť s niekým osobne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň,

    To ako reagujeme je výsledok celého našeho doterajšieho života a aj genetických vlastností našej nervovej sústavy. Výchova, prostredie, rodinné hodnoty a aj zážitky úspechu neúspechu v detstve nás formujú. Veľa sa dá samozrejme naučiť. Ale sú aj vlastnosti na nás samých, ktoré je lepšie akceptovať ako prerábať. A zároveň mám poznanie, že stratégií ako sa v živote presadiť je neúrekom, nemusíme sa natlačiť všetci do jednej krabice (napr byť ako vaša šéfova...)

    Vaša reakcia na nadriadenú je niečo, čo by sa kľudne dalo nazvať ako reakcia na mobing alebo aspoň správanie nesúce črty mobingu. Teda zastrašovania. Ak ste úzkostnejší typ, ste ľahšia obeť pre takýchto nadriadených. Samozrejme záleží aj na kontexte a rozsahu. Niekedy nás zastraší samotný prejav iného človeka, lebo je iný na aké sme zvyknutí. Je hlasnejší, dominantnejší, ... skrátka si ho nejak vysvetľujeme.

    Teraz vám skúsim poskytnúť zopár návodov :
    Na sociálne fóbie je hádam najlepší tréning a veľa osobnej podpory. Tú môžete získať tak, že sa naozaj budete snažiť byť sama sebe najlepšia kamarátka a neopúšťať sa ani v situáciách, ktoré ste hore popísali.
    Pohľadajte si vzory, ktoré presne to čo vy nie, zvládajú. Máte takých ľudí vo svojom okolí? Ako to robia? Pozorujte ich. A skúste to odpozorovať a spraviť podobne. Tak, nech je vám to užitočné.
    Nehodnotťe samu seba negatívne. Skúste sa zamyslieť ako zaobchádzate sama so sebou. Ak je toho dosť, čo hodnotíte negatívne, zmeňte to. Pochopte na čo máte od života právo a nárok a to si opakujte. Nájdite v sebe odvahu byť iná. A nemusíte sa toho báť, podstatu seba aj tak človek nezmení, ale svoje reakcie môže. A to či budete menej stresovaná mení aj kvalitu života a vaše možnosti.

    Tak ma napadá, že návšteva odborníka je prvý krok k tomu, aby ste s týmto sociálnym tréningom začali. Ak potrebujete dlhšiu prípravu, doprajte si ju. Skúste niečo z tohoto praktizovať, trochu na sebe pracovať a potom mi znovu napíšte, že ako sa vám darí.

    a pamätajte, aj ked ste stresovaná a úzkostná, nič to neuberá na vašej ľudskej hodnote a na tom, že si zaslúžite byť ľúbená, obdivovaná a podporovaná v tom aká ste.

    Prajem veľa zdaru

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: