Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ďakujem za pomoc

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa Vám vopred veľmi pekne poďakovať za odpoveď a hlavne za radu, čo mám robiť. Na jedno som však neni pripravená, a to, dať moju malinkú niekomu na celý deň. Úprimne poviem, nezvládla by som to momentálne. Je to asi preto, že je to moje prvé bábätko a bojím sa o ňu. Svokre by som ju určite ale nedala. Mala som s ňou trošku nepríjemnú situáciu. Kŕmila som večer malinkú, sedela pri nej, zabávala ju, a nakoniec malinká nechcela vôbec jesť. Dosť nepríjemne som sa na ňu pozrela, nemôžem zato, ja s ňou vydržím cca 2 hodiny a potom začnem byť nervózna. Neviem čo mám robiť. Viem, že problém je vo mne, ale kedy ma to prejde, to teda neviem. Potom, keď videla, že som nahnevaná, odišla.Nezabudla ju balamutiť tým, že jej kričala pápá, asi si myslela, že malinká bude za ňou plakať. Ale vrátila sa pozrieť asi 2 krát. Tak som zhasla svetlo v izbe a ležali sme s malinkou už v posteli. Ona by bola najradšej s nami celý deň. To by som nezniesla. Odchádzam vždy z domu, keď ona príde. Som ňou asi presýtená. Som veľmi rada, že je takáto téma, akú vy tu máte na svete. Ďakujem vopred za pomoc a prajem krásny deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dobrý deň, Lucka,

    asi je to tak ako hovotíte, ste svokrou presýtená.

    a tak veľa faktorov ovplyvňuje naše vzťahy, že ked to toho vstúpi stres z materstva (hoci to preživame úplne inak a niekedy nemáme tendenciu nazvať to stresom..), môže to byť takéto ťažké. vaše hlavné zameranie sa je na dieťa a jeho potreby. to sa mamám deje. nevedia sa odlúčiť od dieťatka ani´na chvíľu a aj iné časti života sú pre ne akoby mimo tento záber. sú to všetko nové nadstavenie, s ktorými sa treba vyrovnať. takže berte to tak ako to je. ono to časom odozneje. zatiaľ vaša stratégia vyzerá byť dobrá, odchádzate ked potrebujete byť sama alebo aspoň bez svokry. to vôbec nemusí byť o ej ale o vás. a aj to asi viete. ked budete v pohode, určite viete na svokre oceniť niektoré vlastnosti. a ked ste s ňou, môžete ju skúsiť vnímať cez toto ocenenie, cez to, čo si na nej vážite. možno sa vám uľaví a možno sa budete cítiť slobodnejšia odísť od nej, ked už budete potrebovať byť sama. a prípadne ju o to pekne poprosiť. je fakt možné, že je to o tom, že chcete, potrebujete byť s malou sama. ak môžem odporučiť, skúste si to sama so sebou overiť, že kam to ide. možno to smeruje k postaraniu sa o vlasné potreby, vaše vlastné. osobné a materské.

    prajem veľa zdaru

Podobné otázky

  • Bacil

    , Autor: Vikike

    Dobrý deň. Dcéra má 1rok a zistili jej z výterov z krku haemophilus species, a moraxella catarrhalis. Dr nás poslal na krčné, tam povedali, že nevidí tam zápal. Dcérke sa už 2 mesiace tvoria hlieny, z nosa veľmi nevyteká, odkašliavať hlieny nie vždy dokáže. Tvoria sa jej najmä keď sa naje. V noci je kľud. Horúčky nemala. Akého odborníka máme navštíviť? Prípadne čo používať na odstránenie bacilov a hlienu. Ďakujem za pomoc

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Žiadneho odborníka netreba, u detí sa často tento bacil vyskytuje, hlavne ak má staršieho súrodenca v škole alebo školke, alebo sa stretáva s niekým s takýmito kontaktmi. Treba podporiť imunitu vítamínmi,môžete podávať probiotika. Neliečime výtery, liečime chorobu a keď dieťa choré nie je, netreba nič riešiť.
    Noštek treba čistiť, ak sú hlieny husté, tak alliamare aj niekoľko krát denne, ak je to len "vodička" tak sterimar baby.

  • Ekzem

    , Autor:

    Dobry den, chcela by som sa poradit. Mam 4 mesacnu dceru a uz asi mesiac a pol mala na tvaricke cerveny fliacik. Detska doktorka nam dala na to Excipial ale nelepsilo sa to. Dokonca sa jej to zhorsilo mala cervene obe licka a aj po hlavicke a za uskami cervene a suche flaky. Boli sme u koznej dala nam Bor chladivy krem,Camphor casta a Elokom a diagnoza ekzem. Po 3 dnoch jej to zmizlo ale cca o tyzden sa to objavilo zasa. Nie som velmi nadsena z tych kortikoidov co obsahuje Elokom. Ano natieram jej to len tak 1-2 dni s Elokom vecer a cez den iba mastim Bor chladivy krem. Moja otazka je ci by sa to nedalo liecit aj niecim inym a dlhodobo ucinnejsim? A este papame zatial iba mlieko Nutrilon HA. Aj to by ma zaujimalo ci by nebolo dobre ho zmenit ci uz na ine HA alebo obycajne? Kladiem si otazku ci jej ten ekzem nemohlo vyvolat aj to mliecko HA. Pije ho od narodenia ale v rodine sme neni nikto alergik? Dakujem za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mlieko HA ekzém pravdepodobne nespôsobilo ale ani to nie je liečebné mlieko ak ja podozrenie na alergiu na bielkovinu kavského mlieka. Ja osobne považujem tieto mlieka za takmer zbytočné a už vôbec ich nedávam deťom, kde nie je žiadna záťaž v oblasti alergie na bielkovinu kravského mlieka.
    Neviela som dieťa, ťažko poradiť. Ja v týchto prípadoch v prvom rade volím ežim: nesme sa spotiť, musí byť obliekaná cibuľovito, všetko musí byť bavlneneé, bez chĺpov, aj ke'd vy máte sveter nemôžete si ju zobrať na ruky, aby ju chĺpy zo svetra nepodráždili.
    Kožťu treba hydratovať aj pemasťovať Na kúpeľ používame linolla fet oil bad, po kúpeli premastenie krémom s kysleinou mliečnou a ak treba na postihnuté ložiská krém s kortikoidom alebo ichthamolom. To sa však dá povedať ktorý a kam len ke'd kožu vidím a dotknem sa jej.

  • Keratosis Pilaris

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka.
    Veľmi pekne vás prosím o radu. Dcérka ma 13 mesiacov a je kojená. Prešli sme si ekzémom(aj ja som mala v detstve) ale ako som ja na diéte ekzém už štvrť roka nemáme. Ale čo nás trápi je diagnóza Keratosis Pilaris. Máme to na líčkach, čele, oboch predlaktiach a na oboch nôžkach. Kožná doktorka nám povedala že to je taký druh kože a nič sa stým nedá robiť. Pani doktorka naozaj nič neexistuje čo by mohlo pomôcť, predsa jej to takto nechať nemôžem. Ešte ja mám zníženú funkciu štítnej žľazy, beriem denne euthyrox 75. Nemôžem jej to aj ja nejako zhoršovať keď ju kojím. Vopred ďakujem za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Presne tento diagnostický termín nepoznám ani ho neviem v dostupne literatúre nájsť. Je to pravdepdobne popisná diagnóza, ktorá znemená tvrdšiu, zrubnutejšiu kožu na uvedených miestach. V tomto veku nie je možné aplikovať lieky, ktoré by kožu zmäkčili. Je potrebné dieťatko sledovať a neskôr pravdepodobne bude možné aplikovať lieky na zjemnenie kože.

  • nechut do jedla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka.Ja zijem v zahranici, kde liecia vsetko bez liekov.Mam syna alexa 2r.v nedelu som mu zacala davat kvapky bronchipret, bol trosku prechladeny, chodil mi do skolky cely tyzden.v sobotu mi prestal jest, vobec nechcel ani nic pit az ku veceru sa napil detsky caj. celu nedelu mi zjedol len trosku detske piskoty a vypil vela caju.plakal skoro cely vikend, chytal sa za usta a strasne slintal. mozte mi poradit, co to moze byt.ja som uz zufala z toho, ze nic neje, zvycajne papka za vsetkych a teraz je nervozny z toho, ze nic si nemoze dat do ust.dakujem za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má pravdepodobne vírusovú infekciuv dutine ústnej / môže sa pridružiť aj kvasinková infekcia, tyv. žabka/. je potrebné podávať tekutiny, hoc aj po lyžičkách, ak tam sú vitamíny cebion multi, tak 2až3x 4 kvapky rovno do pusinky, aby sa pusinka hojila, pri žabke aj liek proti kvasinkám / ten je len od lekára/ neskôr je vhodné podávať najmenej mesiac probiotika. Do jedla ho nenúťte, možno aj týždeň nebude chcieť nič papať, asi aj schudne, ale po odoznení ochorenia / cca týždeň/ to všetko dobehne. Samozrejem nemôže ísť do kolektivu, je to veľmi chytľavé.

  • Zapchaty nos

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka. Moja 13-mesacna dcerka ma uz dlhsiu dobu zapchaty nos (cca 3 tyzdne). Zaujimave je, ze jej soplik vobec netecie. Nevie dychat nosom pri dojceni, musi sa pravidelne nadychnut ustami a ked spi vyslovene ''chrape''. Nevyzera, ze je to klasicka nadcha. Odsavacku a kvapky do nosa do nej nedostanem - brani sa. Preto jej ani nic nedavam, cakam, nech to prejde samo. Len to trva uz nejako dlho.. Dakujem za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už v tomto veku môže začať zväčšenie nosnej mandle. To vyrieši len otorhinolaryngolog. taktiež to môže byť zvýšená sekrécia hlienu prínosných dutín za noštekom a ten sa zväčša nedá odsať. Zvlhčujte prostredie aj slznicu nosa / libeanr, sterimar a pod/ a pri nezlepšení kontaktujte lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: