Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pomôzte mi

    , Autor: lubka08

    Dobry den pani psychologicka,

    ja mam taky problem, mam dve deti, dievcatka jedna ma rok a pol a ta druha tri roky.
    Ja mam na niich velku zlost ked nieco urobia lebo ked neurobia to co maju. Ja viem je to urcite smiesne ale nemozem si pomôct.Uz aj z manzelom sa pre to hadame castejsie. Vycita mi ze ja nemam rada vlastne deti ale ja viem ze to nieje tak. Ja svoje deti nadovsetko lubim len mam asi nejake psychicke problemy preto tak reagujem, aj ked potom si vzdy uvedomim ze to nie je spravne.
    Preto Vas upenlivo prosim aby ste mi pomohli, pani prychologicka, aby som aspon vedela co sa so mnou deje.
    dakujem vopred

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dobrý deň,

    všetko, čo sa deje, môže vyplývať z vašej povahy, vašej minulosti a momentálnych okolností, ste v namáhavej stiuácii, dve deti to je záhul, všetko sa zostruje a kontrola, či uhľadenosť idú trochu bokom. prvý krok je uvedomovať si a začať na sebe pracovať.

    ja vám viem odporučiť návštevu terapuetky, - ta a popracovať na tom. nožno by to bolo o pár sedeniach a možno o dlhodobej terapii, to teraz neviem odhadnúť ale skúsiť by ste to mali. podporí a pomôže.

    ozvite sa ak budete mať záujem

    s pozdravom

Podobné otázky

  • Herpes

    , Autor: suzie32

    Prosím Vás, poraďte mi. Spravil sa mi herpes na pere a dnes som nebola velmi opatrna a par krat sa stalo ze som pobozkala svoje 7.mesacne babatko na hlavicku a krk.Myslim ze sa mi podarilo olyzat jeho lyzicku pri testovani jeho jedla ci nie je horuce.Strasne sa bojim lebo som si myslela, ze sa da nakazit len dotykom pier.Okrem toho nase babatko malo dva dni dozadu horucky, zrejme kvoli tomu mam ja herpes (bola to prva horucka, mala som stres:(.. )Ako zistim ci je dieta v poriadku a nedoslo k nakaze?..som z toho hotova..pomozte mi prosim.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Herpes môže byť prenosný na dieťa a môže spôsobiť závažné ochorenie. Na druhej strane ak ho kojíte, zároveň mu v mlieko dávate protlátky proti tomuto vášmu ochoreniu, ak herpes mávate často, dostalo ich aj počas tehotnosti placentou. Takže žiadne obavy, je potrebné dieťatko sledovať, podať lieky pri teplote a určite navštíviť lekára, ak by teplota neustúpila. Samozrejme lekárovi treba povedať, že ste mali herpes.

  • atypicky ekzem

    , Autor: vikina1986

    Dobrý den Pani doktorka ja sa chcem spytam ohladom mojho syna.Mam 2 rocneho syna a zistili mu v lete ze ma atypicky ekzem.Doktrorka z kozneho mu dala aj masticky aby som mu mastila tak mu mastim ale v poslednom case to ani nezabera. Ma to uz aj na tvari to sU take male cervene bodky a ma ich aj na ocnom viecku a skoro na celej tvari aj na krku aj na predilekcnych miestach a doktorka z kozneho nas poslala aj na alergologiu tak mu tam zistili ze je alergicky na med ale ja mu med nedavam nikde a davam pozor aj na vyrobky aby neobsahovali med tak uz neviem ako mu pomôct uz som z toho taka vystresovana stale sa škriabe a ja mu neviem ako pomôcť.Pomôžte mi prosim .Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je ťažké pomôcť, keď mu nepomohli lekáry, ktorí ho videli. Dieťa s atopickým ekzémom má mať hlavne režim: obliekať sa primerane, aby sa nespotilo, na tela má mať len bavlnené veci bez chĺpov, aj keď vy máte svetšer, nesmiete si ho pritúliť, pretože akékoľvek drsné, chlpaté veci môžu spustiť škriabanie podobne ako spotenie. Niekedy podávame v tomto veku aj celkovélieky, antihistaminiká/ napríklad zyrtec, aerius, xyzal/ a hlavne lokálna liečba na koži. nesmie sa umývať bežným ydlom!!!!!!!, môže používať napríklad seba med syndet, detský. Kúpeľ môže mať linola fett oil bad alebo oilatum, balneum hermal plus, v žiadnom prípade nesmie byť vo vode viac ako 10 minút žiadne peny do kúpeľa. Po vybratí z kúpeľa je potrebné kožu premastiť buď robenou mastičkou s kyselinou mliečnou alebo excipial kids. To je základná starostlivosť o atopika. Konkrétne riešenia musia prísť po vyšetrení v konkrétnom prípade, pretože stav dieťatka sa mení za rôznych situácií. Na príklad pri chorobe sa zhoší / ale niekedy aj zlepší/ pri stressovej situácii sa zhorší, vplyvom nevhodnej stravy sa tiež zhorší.

  • Antibiotika Pinaclav

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím pomôžte mi zodpovedať pár otázok. Nachádzam sa v Irsku a starostlivosť o deti je tu trochu z môjho pohľadu slabá. Mám takmer 9 mesačnú dcérku a už týždeň sa trápim so soplíkmi. Zo začiatku len čiro biele, vodnaté, netiekli. Teraz už veľmi ťahavé, nažltnuté. Nepomáha ani odsávanie. Len čo odsajeme, opäť počuť ako ho má plný. Keďže ju ešte aj kojím - prikrmujeme len 2 x za deň, už mi nechce ani piť ani sa kojiť, resp. nemôže.
    Boli sme u lekára a ten mi predpísal antibiotika Pinaclav na týždeň 3 x za deň po jedle. Chcem sa opýtať, či je to naozaj nutné, keď nemala ani teploty ani kašel. Vraj má trošičku zapálané mandle no a ten soplík. Otázku mám aj na to ako to používať. 3 x za deň po jedle, keď moja malá ešte nemá uplne pravidelné stravovanie, aké by som mala dodržiavať odstupy a hlavne či ak kojím, jej možem dať tieto antibiotika po kojení?
    Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem sa vyjadriť k indikácii antibiotík a dokonca ani neviem presne aké antibiotikum to je predpokladám že amoxiclin klavulanát.
    Čo sa týka dávkovania, odporúčam každých osem hodín, pretože tak sa antibiotika dávkujú a u tak malého dieťaťa je ťažké určiť väzbu na jedlo, bolo by ideálne, keby to bolo aspoň hodinu po jedle, teda ajkojení.

  • nechuť do jedla a vracanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka, chcem Vás veľmi pekne porosiť o radu naša malá ma 2 roky a 8 mesiacov a od malá slabšie papá aj horšie priberá od mála hje s váou stále pod priemerom. Teraz váži 12 kg. Tak asi od 1 roka a pol keď už papala aj rôzne potraviny čo už mohla občas vyvracala. Ale čím je staršia tak vracia stále viac a viac. Veľmi tlé papá, ráno keď vypije pohárik granka, tak sme šťastný, na obed keď zje pár lyžíc polievky a večer zase pohárik granka, keď spapá viac za deň, tak ju bolí bruško a všetko vyvracia. Každý deň rozpráva, že ju bolí bruško a keď jej dáme na silu niečo spapať, tak to vyvracia. Robili jej aj krvné testy a vyšlo jej, že má oslabený pankreas. Tak užívala pancreolan a doktorka nám tvrdila, že sa to upraví a bude najmä aj lepšie papať,ale vôbec sa to nezlepšilo. Papá si myslím, že ešte horšie a aj častejšie vracia. Napríklad včera celý deň plačkala, že ju bolí bruško , skoro nič nepapala a dva krát vracala a dnes taktiež raz vracala. Inak je veľmi živá, ale býva často ospalá cez deň a v noci býva stále nepokojná, hádže sa po posteli a plače skoro každú noc , viac krát cez noc 5-6 krát a cez deň chodí mrzutá a plačlivá a stále je ospalá. Prosím Vás pomôžte mi som na dcérku sama a už som veľmi zúfala, stále chodím s ňou k prediatričke, že niečo nie je v poriadku, ale ona mi hovorí, že aj ja keď som bolá malá, tak som nejedla a vracala. Mne v puberte zistili skoliozu vo vysokom štádiu, tak toto moje vracanie pripisovali tomu. A pediatrička mojej malej mi tvrdí, že ju mám kontrolovať, že to môže byť spôsobené, teda tieto ťažkosti s nepapaním a vracaním, že môže mať dedičnú skoliozu. Prosím Vás poradte mi čo mám robiť, kde sa mám obrátiť lebo s mojou prediatričkou to nikde nevedie. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za pomoc Eva

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Napadajú mi v tomto veku hlavne parzity, so skoliouzou by som vracanie nespájala. V každom prípade by som vyšetrila parazity, možno aj vyšetrenie na celiaku. Ťažko radiť, dieťatko je potrebné vyšetriť, sledovať ako rastie a podobne, často sú to však aj záležitosti psychiky, hlavne to zvracanie aj boelsti bruška.Ak žijete s dieťaťom sama, iste mále veľa starostí, všetko so všetkým súvisí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: