Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • som z nej na nervy!

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 5 mesacnu dcerku, ktora je navyknuta ze pri nej niekto je. Ked pri nej niekto nieje place az zachvatuje.
    Mam s toho strasne nervy. Nemozem ist ani na zachod bez toho aby som nepocuvala plac. Ani zdvyhnut pevnu linku. Vzdy neskutocne place.
    Ludia si uz myslia ze ju hadam bijem alebo co. Stale place. S priatelom nezijeme spolu. Rozisli sme sa ked mala dcera 4 mesiace. Neviem si rady. Som dost sila osobost ale ked ju pocujem ako place, bojim sa ist ja na ten zachod. Normalne som uz rozmyslala aj nad tym ze naco ju vobec mam. Mohla som mat pokoj.
    Prosim poradte mi ako to mam zvladat. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň,

    No, nie je ľahké byť s dieťatkom sama. Pomôže vám, ked samú seba presvedčíte, že malé deti plačú a že je to vcelku normálne? Aj ked sa vám zdá, že dieťa je už na niečo navyknuté, neviem či je to celkom tak. Deti sú rôzne a každé reaguje inak. a každé aj inak vyjadruje svoje potreby. To s tým záchodom som zažila aj ja, aj nejedna mamina. Tiež som z toho bola na nervy a až časom som pochopila že vtedy by mi dobre padlo, keby bol niekto so mnou a poruke alebo keby som mala väčší emočný odstup od situácie. Naporúdzi sú niektoré „riešenia“. Akože si malú dáte do autosedačky a vezmete si na wc, že ju umiestnite tak, aby mala šancu vás vidieť aspoň z diaľky. Môže byť na zemi na deke a takto môžete byť spolu v byte hádam pri všetkých aktivitách. Skoré materstvo je aj o tomto. Rozšíri sa vám identita o celkom nový „prvok“ a jednou z najťažších častí materstva je pochopiť, že už nikdy nebudete môcť rozmýšľať, rozhodovať „iba za seba“

    Tie pocity, že načo dcérku máte alebo že vás jej plač tak veľmi ruší, pravdepodobne súvisia so spracovávaním vašej celkovej situácie. Ste krátko po pôrode, ešte to chce veľa regenerácie a zrejme ani ten rozchod vám nepridal. Aká je celková situácia, má vám kto pomáhať? Aj ked ste silná, nikdy to neznamená, že nepotrebujete podporu a pomoc. Tú väčšinou potrebujeme všetci. Tak nemajte zábrany si ju zabezpečovať, či poprosiť rodinu.

    Prajem veľa zdaru

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: