Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zlosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,
    mám 10-mesačnú dcérku a v poslednej dobe nezvládam svoju zlosť. Malá už nie je taká malá, že ju položím len do postielky a spí, treba sa jej venovať viac a viac, v poslednej dobe sa pýta len na ruky a aby som s ňou všade chodila. Som z toho už riadne unavená, so zaspávaním cez deň tiež už mávame problémy, keďže už sa dokáže udržať dlhšie hore. Z tej únavy som z toho všetkého na nervy, nezvládam to, strašne kričím, malej by som nikdy neublížila, to nie ale niekedy s ňou natriasam nech už dá pokoj. Neviem sa prosto ovládnuť, nemám čas na seba, keďže keď spí, rýchlo robím okolo domácnosti. Priateľ je v práci od rána do večera, večer sa aj snaží pohrať s malou ale tá len za mnou a potom keď by sa aj hrala, chcela by nosiť na rukách, všetko jej ukazovať a tak a on na to nemá trpezlivossť, takže malá skončí pri mne. Už neviem ako ďalej, mám toho plné zuby a niekedy myšlienky, či bolo správne mať dieťa, keď to nezvládam. Keď som nervózna z nej, hnevám sa potom na celý svet ani s priateľom sa potom nedokážem baviť normálne, lebo mám nervy. Presťahovala som za priateľom, mám tu len jednu priateľku, s ktorou sa stretávame, takže okrem nej sa nemám s kým porozprávať. Aj to sťahovanie bolo také, že teraz myslím, že to nebol dobrý nápad /nechcela som na byt, som tu, nechcela som byť blízko jeho rodičov, som tu, nechcela som do tohto mesta, som tu/, ale na druhej strane som rada, že máme kde bývať a môžme byť sami.
    Poraďte, čo mám robiť s tým mojím hnevom, ako sa ovládnuť.
    PRiateľ o mne hovorí, že som večne nespokojná, niekedy si to o sebe myslím aj ja, neviem sa dobre tešiť, alebo si vážiť, čo mám - kde bývať, zdravé dievčatko, niežeby som bola nevďačná ale mohla by som si to viac uvedomovať. Asi fakt neviem, čo chcem.
    Prepáčte, že je v tom zapleteného tak veľa, ale myšilenky mi bežia hlavou stále a tak píšem tak ako to ide.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dobrý deň,

    no je fajn si uvedomovať že s tým hnevom môžete a chcete niečo spraviť. čo sa týka bábetka, tak je fajn si dať limity. radšej nech sama plače v postieľke, aj hodnú chvíľu akoby ste z nej mali dušu vytriasť... niečo v tomto duchu si sama stanovte. tak aby ste neboli tak veľmi podtlakom, z toho, čo všetko "musíte".

    prehodnoťte priority. spánok a dieťa a vaše zdravie sú prvoradé. potom poriadok a iné. dohodnite sa s priateľom a v čase ked máte oddychovať, opustite spoločné priestory. bude sa musieť naučiť si s malou poradiť bez vás. aj hodinová prechádzka osamote by vás trochu odbremenila a prečistila vám myseľ a city.

    ked to na vás príde, ten hnev, je fajn byť naň pripravená. jeho hĺbka a intenzita nie sú vždy rovnaké. viem, že veľa krát je to také, že môžete stopnúť, či skorigovať svoju reakciu aj ked ste nahnevaná. a o to tu ide. nevadí že sa nepodarí hned na prvý krát. skúšajte.

    prajem veľa zdaru

Podobné otázky

  • Diagnostika autizmu

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň, pani doktorka,
    Máme doma ešte ani nie 3r syna (za dva mesiace bude mať 3), ktorý nerozpráva. Z vlastnej iniciatívy sme šli do centra pre autistov, kde nám po jednej diagnostike povedali, že je autista na základe hry, malý na nich pozeral len keď sa tešil a nie vždy im zareagoval na meno, inak nemá žiadne rituály, výbuchy zlosti či frustrácie, reaguje na pokyny, je v škôlke spoločenský, neubližuje deťom, nie je problém so spaním a jedením, či obliekaním, nelipne na žiadnej veci ani na nejakom režime. Zmeny berie úplne v poriadku, bolesť cíti takisto primerane, k cudzím nie je ani pritúlny ani extrémne bojazlivy, imituje činnosti, rýchlo sa učí, neukladá veci do rádov ani nie je zaujatý pohybom tociacim alebo nejakým iným. Vie vyjadriť čo chce, čo potrebuje, nedošlo nikdy k situácii žeby sme sa nepochopili: keď je smädný napríklad donesie pohár a pod.
    Nečakala som, že nám to povedia takto rázne, že "áno bohužiaľ je to tak je autista" keď spomínané znaky údajne sa môžu zamieňať aj s inými diagnózami, a všade sa udáva, že diagnostika autizmu je komplexná. My okrem tejto návštevy nemáme ešte žiaden iný názor odborníka. Preto by som chcela vedieť váš názor, či teda podľa môjho popisu je tak zjavne už po hodinke posúdiť, že je autista, alebo sa môže stále jednať aj o iné dg nie len autizmus.
    Ďakujem za názor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite sa to nedá v tomto veku a z jedného vyšetrenia stanoviť. Pri všetkej úcte zvolili ste zlý postup. Mali ste ísť za svojim pediatrom, ja najprv dieťa v tomto veku pošlem neurológovi, potom , keďže zjavne je oneskorený vývin reči / nedávate mu mobil, tablet, veľa telky?!?!/, treba aj psychológa, logopéda. Treba vedieť ako a kedy ste začali rozprávať vy, rodičia.
    Odporúčam u lekára spraviť , vyplniť dotazník /mchat/ na určenie podozrenia na autizmus, mal by to mať každý v ambulancii. potom sa posunúť ďalej, na lekárskej fakulte na ústave fyziológie sa zaoberajú autizmom a dá sa im napísať, myslím, že je to www.vyskumautizmu.sk. Môžete sa obrátiť aj na inštitúciu zaoberajúcu sa výskumom detskej reči a oneskorenia reči, tam pomôžu vyriešiť oneskorený vývin reči. Taktiež v inštitúcii Dialóg sa vývinom detskej reči a vývin psychomotorickým zaoberajú.

  • Nahla slabost u 2,5r. dcerky

    , Autor: ivkakov

    Pekny den, pani doktorka, chcela by som Vas poprosit o nazor. Dcerka ma 2,5roka a dnes sa stalo nieco zvlastne, co ma dost vystrasilo. Hrala sa v detskom klube, robili kotrmelce, ucili sa skakat naraz obidvoma nozickami, preliezali cez tunel. Vsetko sa jej velmi pacilo, bola vesela, aktivna. Odrazu zostala stat, bola zrazu velmi bleda, az taka dozelena, velmi upotena, zacala mrnkat a pytala si nieco papat. Len tak stala, mala som pocit, akoby mala odpadnut. Potom sa napila pomerne vela cajika, zacala viac hovorit, no cvicit uz nechcela ist, tak sme isli domov. Po ceste kracala sama, opat vesela, trhala si kvietky. Zostala som dost zaskocena a neviem si vysvetlit, co sa jej mohlo stat. Ked som sa jej pytala, ci ju nieco boli, povedala, ze nie. Je takato nahla slabost normalna? Doteraz sme nic podobne nikdy nezazili, hoci mali sme asi pred mesiacom obdobie silnejsieho vzdoru, prvykrat sa hodila o zem a niekolkokrat sa stalo aj to, ze ked bola nervozna (napr jej ine deti nieco zobrali z ruky, nechceli sme jej pustit vecer rozpravku alebo som ju za nieco hresila pod.), zacala plakat, ze ju boli brusko a vyzeralo to, ze naozaj, lebo silno plakala, chvilami skakala namieste a v placi kricala, ze ju to boli boli. Ked sme odisli do kludu alebo pomasirovali brusko kremikom, vsetko preslo. Usudila som, ze je to skor psychicke a snazim sa trpezlivejsie vyvsetlovat, nekricat - odvtedy sme zachvat zlosti nemali. A ked uz Vam pisem, este spomeniem, ze som jej vzadu na temene ako je spodna kost lebky uz davnejsie, hadam aj rok dozadu, nahmatala malu hrcku, predpokladam, ze uzlinku - neboli ju na dotyk. Toto su vsetky jej zdravotne "komplikacie", popisala som vsetko, aby ste si pripadne vedeli urobit lepsi obraz. Najviac ma vsak zaujima Vas nazor na tu dnesnu nahlu slabost.. Odporucate nejake vysetrenie alebo je to ok? Vopred Vam velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku by ešte deti kotrmelce nemali robiť, mohla si zle stočiť hlavičku a mohlo dojsť k náhlej nevolnosti z neprimeraného pohybu v oblasti krčnej chrbtice, potom sa ďalej jašili, mohla sa jej následne aj zatočiť hlavička. Sledujte ju, pohybovú aktivizu treba usmerňovať, ešte by mali cvičiť len dvíhaní končatín a podobne. Dieťaťa má mať v tomto veku prevažne spontánnu pohybovú aktivitu, prípadne plávanie, respektíve pohyb vo vode. Ak by ste pozorovali zvláštnosti v správaní, odporúčam navštíviť lekára.

  • ako pomôcť?

    , Autor: martinag

    dobrý deň, môj syn 2 a pol ročný, prežíva (a rodičia s ním) obdobie vzdoru. Keď mu nie je povôli cirkus, rev, záchvaty amoky. Je dosť temperamentnej povahy. Vôbec sa nedá povedať, že je to kludné dieťa. Má až priam cholerickú povahu. Čo je na tom najhoršie a v čom by som potrebovala poradiť je, že pri takýchto záchvatoch zlosti, amokoch (ktoré sú denne aj try, štyri) sa povracia s nervov. Komplet vyvráti obsah žalúdka. Vraciava nám tak 5 - 6 krát týždenne. Koľko krát sme už mali ovracanú fotelku, gauč, koberec, podlahu stále to len čistím a čistím. a o veciach, čo má na sebe a ovracia ich, periem ich ani nehovoriac. Podľa mňa oproti ostatn deťom má môj syn už z toľkého vracania z nervov dosť vyvynutý napýnací reflex v hrdle, stačí menšie rozčúlenie sa za hlúposť a už ho napína vracia. Mňe to doslova pripadá ako: "žlč kypí v tele a jedy a hnev zlosť vykypí von vracaním" dúfam, že chápete ako to obrazne metaforou myslým. A takéto časté vyvrátenie obsahu žalúdka nebude dobre robiť ani po zdravotn stráne. reflux nemá. Má 2 a pol a 10 kg. Čo by pomohlo na skludnenie takéhoto až nevhodného cholerického správania? Všetko si vynucuje trucovaním, a potom amoky a vracanie. Pomohol by diazepam alebo magnézium. Alebo čo by bolo vhodné v kvapkovej, sirupovej forme, keďže mi neprehltne ani zordrvenú pabletku. (pri snahe aby prehltol rozdrvenú tabletku na lyžičke s čajom zas len amoky a vracanie). Gastrotus nám nepomohol čo s tým. ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Z liekov by som skúsila sirup junior relax ale v každom prípade návštevu u detského psychologa. Ten vám poradí ako s dietatom pracovat, ak sa totiž bude pracovat nevhodne, dietatu sa ublíži a nebudete vediet reagovat ani na dalšie jeho problémy.

  • tras tela

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka, som zufala a vy ste mi uz viackrat velmi dobre poradili. Dufam, ze to bude aj tentokrat. Moj problem bude trosku zdlhavy, lebo neviem ci spolu nieco nesuvisi. Mam 4 mesacnu dcerku. 8.3 sme boli na ockovani na 3 mesiace, na druhy den mi dcera zacala soplit a trosku kaslat, teploty nemala. Po zavolani doktorke nam len cez tel. naordinovala liecbu nasivin a kvapky od kasla. Sople sa tahali dalej. 22.3 svokra zvalila na dceru susiak na pradlo (prazdny). Hned sme utekali na pohotovost, kde malej robili USG mozgu, ktory bol v norme. Na dalsi den nas poslali ku nasej doktorke na kontrolu a o 2 dni na kontrolny USG (opat bol v norme). Bolo jej robene aj neurologicke vysetrenie a to bolo v norme.Nasa doktorka na odporucanie lekarky z pohotovosti urobila malej krvne testy, lebo bola bleda. Potvrdila sa anemia. Naordinovala nam pyridoxin 1x 1/2 a acidum folicum 2 x 1/4. A taktiez na tie sople ktroe jej jej pretrvavali Sinupret a Prometazimn 5. Tie druhe kvapky som jej nedala, koli zavaznym vedlajsim ucinkom a po tom prvom mi zvracala. Takze aj ten som prestala davat. Asi po tyzdni som jej dala obviklu davku rano 15 kvapiet espumisan pred obedom acidum folicu, na obed pyridoxi, potom opat acidum folicum a chcela som skusit opat sirup sinupret. Asi hodinu po jeho podani a 15 min po podani acidum folicum mastalo u malej jemny tras celym stelickom, trvam iba par sekund a asi po 1 min opat dalsi. Bola pri vedomi. Hned sme utekali do nemocnice. Ked ju vysetrovali tak sa jej tras telom opakoval asi 4x opat iba par sekund, co videla uz aj osetrujuca primarka a bolo jej padany diazepan. Boli sme hospitalizovany 3 dni. Pocas tejto doby sa jej tras uz nezopakoval. V nemocnici jej bolo padany Sumamed pre infekt v hrdielku a ditiade a azitromycin. Absolvovali sme aj neurologicke vysetrenie a EEG : zapis zhotoveny pocas nativ. spanku. v uvode snimania zapisu pritomna 4-5 Hz teta aktvita s primesou nepravid. vmedzenych pomalsisch vln z pasma delta, postupne pribuda viac pomalych amorf. delta vln s nalezom spankovvych vretien pritomnych stran. symetricky i v stranovej asymetrii. Paroxyzmalna aktivita sa nezapisala. zaver: Nevydiferencovane cerebalne zachvaty (vs. benigne, neepilepticke). V nemocnici jej bol taktiez zisteny zvyseny CA (2,82...2,72...2,80) ioniz Ca 1,58, P 2,25. Boli jej brane vytery z nosa, hrdielka aj z analneho otvoru, vsetky neg. Neurologicka sa nevedela vyjadrit co to moze byt ale vylucila epilepsiu a ze to je len jak ked sa huska strasie. Avsak malicka je dost hyperaktivna a ja uz od stresu neviem objektivne posudit ci sa jej to opakuje. Nasa doktorka jej naordinovala diazepan keby sa to opakovalo. Na internete som si nasla a dost sa na to podobna Shudining atack. Strasne som z toho vynervovana, pretoze sa bojim aby sa nieco nezanedbalo a nebolo to nieco vazne. Velmi krasne Vam dakujem za skoru odpoved a Vas nazor na celu vec.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem celkom zaujať stanovisko. Ak zatiaľ epilepsiu vylúčili, tak ani nie je potrebné odávať akékolvek lieky ani diazepam. V kaťdomprípade by ste doma mali mať diazepam na podanie do rtiky / diazepam desitinú ale to len pre prípad, že by krče, akékolvek, či pri horúčke alebo aj tras, ktorý si neviete vysvetliť / zlosť, hnevanie sa/ sa znova opakovali, kedy je potrebné ho podať. Stav vašej dcérky nie je možné zatial definitívne uzavrieť / ve´d vidite, že ani lekári, ktoríju videli, sa nevyjadrili defiitívne V medicíne má všetko svoj čas a priebeh, preto je potrebné dieťatko sledovať, nestresovať sa, všetko sa časom ukáže. Čo je vážne a čo nie.

  • Ecoli vo výtere z recta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer.Chcela by som vás poprosiť o radu.Mám syna,ktorý má 3 a pol mesiaca a narodil sa cisárskym rezom.Je plne dojčený,od narodenia mal 3-4 stolice denne,žlté ,vodnaté.Spočiatku priberal kilo za mesiac,teraz 150 g týždenne a pani doktorke sa zdá,že je to málo.Keďže má riedke stolice,urobili mu výter z recta a opakovane vyšli E coli hemolytické/neviem,či som si to zapamätala správne./Urobili aj citlivosť na ATB,ale zatiaľ ich nebral.Teraz nemal 5 dní stolicu ,mal veľmi zapáchajúce vetry a na šiesty deň horčicovú stolicu,ktorá kyslo zapáchala.Dnes sa dosť zlostil pri dojčení a myslím,že ho bolelo bruško.Chcem sa opýtať,či by tie ATB mal alebo nemal brať.Inak je čulý,usmievavý a váži 6400g.Iva

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    E.coli je baktéria normálne prítomná včrevnom trakte. Nebýva však u zdravých kojených detí. Okrem toho u malých detí sa môže vyskytnúť toxický typ tejto baktérie a ten vyvoláva závažné ochorenie s horúčkou, zvracaním a hnačkou. O takéto ochorenie zjvane u vášho dieťatka nejde. Ak sa vo výtere nájde táto baktéria u malého dieťaťa v laboratóriu ju otypujú a oznámia, že sa jedná o typ toxický pre malé deti. O to pravdepodobne tiež nešlo. preto by som liečbu antibiotikami neindikovala, sústredila by som sa na dostatočnú hydratácia / či má dosť mokrých plienok/ na stravu mamičky/ žiadne dráždivé, nafukujúce jedlá/ a pridala by som dieťatku len probiotika / biogaia alebo dophillus infant/ Probiotika môže užívať aj mamička. Priberanie 150 gramov za týždeň je v tomto veku úplne dostatočné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: