Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zdedit dlhy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    mam problemovych rodicov vybrali si pozicky a nic nepovedali ked som im ponukol pomoc tak odmietli momentalne sa aj uz rozviedli a dlhy vstupli na nenormalnu sumu ...mali sme uz exekutorov a iba pokuta ze neplatime je 3000 eur neviem co mam robit bojim sa ze za za 5 mozno 10 rokov a tam bude uz taka suma na ktoru ani nechcem pomysliet neviem co mam robit, bojim sa a najhorsie ze aj keby som si to vzal na seba tak oni by potom mohli spravit ine ...ja ich mam rad ale ublizuju nam sme traja surodenci.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň Štefan,
    z pár slov, ktoré ste o vašej situácii napísal je zrejmé, že rodičia vás - súrodencov ťahajú so sebou do priepasti dlhov, exekúcií a ani netuším čoho všetkého.
    Neviem či ste už so súrodencami dospelí alebo ešte závislí na svojich rodičoch - a tiež sa nevyznám v právnej problematike - odporúčala by som aby ste skontaktovali niekoho, kto vám bude môcť dať presné odpovede na to, ako sa dlhy rodičov týkajú vás, detí, aké máte legálne možnosti...
    Vo vzťahu k rodičom je to komplikované, lebo vo vašej situácii si vlastne vymieňate role - oni sa správajú nezodpovedne ako deti (avšak s vážnymi dospeláckymi dôsledkami) a vy máte teraz byť ich rodičmi, nastaviť im hranice, nechať im niesť následky svojho počínania a nechať ich prevziať zodpovednosť za svoje činy.
    Ak zaplatíte za nich, tak to budú robiť ďalej, nebudú nútení zmeniť čokoľvek na svojom zničujúcom spôsobe existencie.
    Je potrebné stáť pri nich, byť na nich náročný, požadovať ich dospelé jednanie, ich záväzky ako chcú ONI riešiť svoju situáciu - nie riešiť ju za nich. Bude to chcieť veľa sebazapretia a odvahy uveriť, že to rodičia dokážu. Treba to však nechať im, nech to zvládnu. Veľa šťastia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: