Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • neviem co mam robit

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer ,potrebujem poradit velmi
    nedavno som sa dozvedela ,ze manzel uz 5 rok si hlada na nete stabilny dlhodoby vztah .a sexualneho partnera
    ked som na to prisla skoro som zinfarktovala
    mysela som ze je vsetko v poriadku ,ale to ma dorazilo,ked som nasla sms ze ma predplatenu sluzbu na rp spravy na svojom profile, a tak som sa dostala ,az k tomu co som nasla
    ja som mu verila ,ze take daco by nespravil ,lebo take veci odsudzoval ...
    neviem co mam robit rozvod , alebo mi prosim Vas poradte nejakeho psychologa v Kosiciach
    mame 8 r.syna ,ktory ho lubi ,ale je zmysle zostat s partnerom ak vas klamal?

    Tych veci je tu viac manzel bol rozvedeny, ked som ho spoznala .
    Zijeme spolu ,uz 11 rokov on ma z prveho manzelstva dceru ,ale ma aj jedno nemanzelske dieta starsie s kolegynou z prace stalo sa ,, ,
    Ale aspon co viem jeho ex.o to poziadla nasla si ineho mysli rozvod..
    Viem mal ju asi velmi rad ,ked bol schopny snou zit nadalej,ale ona nechcela .
    Potom zil dlhsi cas sam a po case mal z toho depky, ze je sam samozrejme ,ze mal na sex ine zeny potreba tela ...
    Od zaciatku sme sa hadali kvoli jeho byvalej zene a svokre stale ako keby tam zil .
    Ona posielala k sviatkom jemu pohladnice a my jej a svokre co sa mi velmi nepacilo ,ze uz ma mna, tak nech si da pokoj snimi.Moja rodina a mama bola pre neho nic .
    Mam ho velmi rada ,ale on mi vie ublizovat psychicky slovne .Vraj co nemal doma hladal inde ,ale ja si to nemyslim ,zeby to nemal doma .Dost dlho ma depresie nic sa mu nechce ani rano vstat nic ho nebavi a podobne ,tak hladal zmysel a odpvede na pokeci s uplne cudzimi zenami .Tak som mu povedala ,ze na to ze je vysokoskolsky vzdelany, inteligentny clovek hladal na spravnej adrese ....preco nesiel za odbornikom psychologom ? ale na takychto strankach ,kde ako sam vravi nic normalne neni .
    Uz parkrat som chcela od neho odist ,ale stale ma nieco k nemu tahalo ako magnet a samozrejme nas syn .Teraz mi vravi ,ze bola to chyba co sparvil .Ale ked som na to prisla a ukazala mu jeho profil bol ticho vraj nema mi co k tomu dodat.zacal ,ze vraj to su jeho osobne veci ,ktore ja nemam co vediet .Vobec sa so mnou nerozpraval ,ze to neni moja starost a nech mu neleziem do jeho skukromia .Ja som na neho ,ze ci toto je normalne ,ze on si hlada na nete inu osobu ,tak vraj to bolo take pobavenie sam nevdel preco tam siel .proste vyhovorky .Vraj som chorobne ziarliva, tak som mu povedla ,ze kazdy clovek ziarli ak toho druhehu miluje . Ale on mi dal k tomu dovod ,uz s jeho byvalou zenou a aj z prace mu raz jedna kolegyna nechala vzkaz a tel.cislo .obaja sme si to vypoculi nahodne ,ked sme prisli domu na odkazovaci .Vraj to bolo len take flirtovanie ,lebo si vykali nic vraj medzi nimi nebolo.Ale ako mozem potom doverovat ,ked mi to stale daval pocitovat.Vraj on tam nechodil na pokec,ale som mu povedala, ze uz je tam od roku 2004 aj keby tam nechodil, tak to po polroku zrusia aspon tak je to tam pisane v ich pravidlach ,takze keby si nasiel inu ,tak co mi povie ahoj,uz ta nepotrebujem .ja som bola ako zadne dvierka ,ked nenajde inu spríaznenu dusu ,tak co som dobra aj ja ...takze som bola ako keby v zalohe ..Ja viem zeby to nebola vyhra zit sama ,ale mne je tak tazko ked si pomyslim ,ze som akoby pre neho nic nula ,ked som nasla to co hladal na pokeci . Pritom mi stale tvrdil ,ze ma ma rad a ze ked odidem ,tak pojde za mnou ,ze sa ho nezbavim .Ja viem ,ze chlapi po nejakom case v manzelstve by radi zmenu ved vlastne zena je uz okukana ...a on sa rad pozera za cudzimi zenami pokial su pekne polonahe ...ale to asi skoro kazdy chlap .Stale povie ked ma nejaku kamosku co sa mu paci ,ze nech ju" pozvem ",alebo ta je dobra dal by si povedat ...srandicky .Vraj on za to nemoze ,ze sa mu tak velmi pacia zeny samozrejme pekne .Inac je odomna starsi mmanzel .Je mi z toho vsetkeho nanic :( a neviem sa stym zrovnat.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dobrý deň,

    hľadá si sex.partnera? muža? lebo potom ste mužov v texte už nespomínali...

    niečo na vašom manželovi bolo také aj predtým, predtým ako ste objavili jeho dvojitý život. asi nevie byť verný. sú také typy a ked vezmem do úvahy toho spomínaného partnera, možno je bisexuál a má potrebu zažiť niečo aj v tomto smere. v každom prípade, kde ste v tomto vy? ked sa o tom s vami nerozpráva? ked neviete o jeho potrebách? ked je tak veľmi angažovaný mimo vzťah? ked doteraz neprejavil záujem o spoluprácu s odborníkom, asi to necíti ako potrebné a preto je asi aj veľmi ťažké čokoľvek s ním riešiť.

    v tejto chvíli by ste si mali vy vyjasniť svoje hodnoty a spôsob možného života do budúcnosti, prebrať s manželom svoje limity a to, čo sa vám na vašom spolužití nepáči. no a podľa výsledku sa začnete zariaďovať. nedá sa ešte hovoriť o rozvode, neviem v akom je to štádiu. v prvom rade zvažujte svoje potreby ohľadne partnerského života. aj keby ste šli k odboníkovi, či spolu alebo on sám, ešte to nemusí nič znamenať v zmysle, že by manžel na sebe chcel čosi zmeniť. má tajomstvá a aj ich vždy bude mať. a vy vždy budete tak trochu v polohe žiarlivky, aj keby ste zrovna nežiarlili, pretože on je asi posadnutý svojim dvojitým životom a neviem, či je šanca aby to bolo inak. to, že je váš vzťah živý a že sa máte radi, dáva veľkú nádej, ale treba úprimne vidieťa vedeiť, čo sa deje a ako na tom obaja ste v rámci spokojnosti so svojim sexuálnym životom.

    prajem veľa zdaru

Podobné otázky

  • Rast dieťatka

    , Autor: Domcikiss

    Prosím vás poraďte mi pani doktorka mám 15mesačné dieťa ktoré váži iba 7 a pol kila čo sa rovná k siedmemu mesiacu 7 života neviem čo mám robiť papá všetko už keď sa narodila bola strašne malinká a mala som komplikácie pri cisárskom reze museli mi zobrať aj zároveň maternicu prosím už keď ma 15 mesiacov mala by vážiť 10 kíl poraďte mi nejako prosím vás

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja vám na diaľku poradiť nemôžem. Treba sledovať dynamiku priberania, či vôbec a ako priberá od narodenia. keďže sa malinká narodila, tak aj hmotnosť sa zvyšuje postupne.
    Treba zhodnotiť aj jej psychomotorický vývin, taktiež ako čo papá. Keďže boli pri pôrode pravdepodobne nejaké ťažkosti, možno treba zhodnotiť aj parametre napríklad krvného obrazu, stavu pečene a iných cestou odberu krvi,

  • Stolica

    , Autor: nika-1986

    Dobrý deň chcela by som sa poradiť ohľadom mojej 9 mesačnej dcéry. Už vyše 2 meisacov mame problém zo stolicou. Stolicu máme aj 10-15x denne a stále ju tlačí na stolicu. Stolica je ale normálna tuhšia. Pediatricka nám zobrala krv na testy s podozrením na alergiu na bielkovinu kravského mlieka...testy vyšli negatívne. Negatívna bola aj stolica. Na kožnom nám robili ster z kože v okolí konečníka a zistili nám dve baktérie: Escherichian colí a Klebsiella pneumoniae. Doktor nám dal na prdelku masť s antibiotikami pretože z takej častej stolice má podráždený až krvavé pľuzgiere okolo konečníka....no proste ma to strašne. Boli sme aj na Gastre sono brúska bolo v poriadku...doktorka nám predpísala špeciálne mliečko Neocate na mesiac ale intenzita stolice je takmer stále rovnaka. Mliecko už pijeme vyše dvoch tyzdnov. Mala stále tlačí na kakanie a niekedy vytlačí viac inokedy je to veľkosti hrášku. Strasne ale u toho plače. Malej dávam aj prikrmi bežnú zeleninku: zemiak, mrkva, kaleráb, karfiol, spenat, tekvicu občas červenú repu z ovocia: banán a jablko papka aj cestoviny a ryzu a mäsko. Prosím Vás nevedeli by ste nám poradiť čo máme ešte urobiť aby sme uviedli stolicu do normálu a tým aj zahojili zadoček? Pretože denne ju stále len umývam, vetram, mastim a stále dookola a zadoček nie a nie zahojiť pretože stolica jej stále dráždi kožíčku na perdelke. Už neviem čo mám robiť ani naša pediatricka si nevie rady. Inak dávame jej aj probiotiká Biogaju a Fenistil pretože máme od 3mesiacov aj ekzém. Ten je ale momentálne celkom v kľude iba občas sa jej vyhodí na ličkach.Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Skúste vymeniť probiotika za probiofix, nedávajte jej fenistil ak je ekzém v poriadku.
    Podstatné je, či pri takých častých stoliciach riadne priberá, dieťa v tomto veku by v žiadnom prípade nemalo chudnúť! tiež je dôležité, čo ste dávali na okolie ritky, často tam bývajú kvasinky, je potrebné aplikovať imazol najmenej 14 dní. nepoužívajte vlhčené utierky, umývajte ju len čistou vodou.
    podľa všetkého sa môže jednať o nedostatočné vstrebávanie niektorej z potravín. Skúsila by som eliminačnú diétu. Podávať len mlieko, ak máte neocate tak ten a najmenej tri týždne nedávať nič iné! Uvidíte aká bude stolica a vyprázdňovanie.Potom postupne zavádzajte jednotlivé zložky stravy : zeleninu, mrkvu zemiak, potom pridajte mäso, olej / slnečnicový alebo olivový cca 4-5 kvapiek do príkrmu/ potom lepok / krupicu uvariť v príkrme alebo pridať bezmliečnu kašu baby love gries alebo trojzrnnú/ až potom podajte ovocie.Toto je jediný spôsob ako zistíte, na čo reaguje dieťa takouto častou stolicou. Nič nie je potrebné zatiaľ vyšetrovať. Nové jedlo po zavedení dávajte najmenej 4 až 7 dní až potom pridajte nové jedlo. Ak týmto spôsobom nezistíte čo je príčinou opakovaných stolíc, je potrebné dieťa podrobne vyetriť v nemocnici.

  • Bolesti brucha

    , Autor: dadulka001

    Dobrý den
    Mám jednu otázku. Moja dcéra má 5 rokov a casté bolesti brucha. Boli sme aj u doktora a dávali sme moc aj stolicu robil jej ultrazvuk a nic neziostili vraj je vsetko v poriadku ale bolesti ma asi tak raz alebo dvakrat do tyzdna obcas aj zvracia a vascinou to byva rano alebo vecer obcas v noci a ja neviem co mam robit z coho to moze mat.
    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vzhľadom na to, že aj vracia je potrebné znova navštíviť lekára a pokračovať vo vyšetreniach . takéto prípady najradšej riešim v rámci hospitalizácie. Dieťatko sa prijme a všetko sa vyšetrí na oddelení. Príčin môže byť naozaj veľa: od zápalu žalúdka, cez parazity až po psychicky podmienené bolesti.

  • nervozita bábätka

    , Autor: nika11

    Dobrý deň , mam mesačné bábätko, ktoré kojím , avšak po kojení nie je vobec pokojne: mozno 5 minut , potom sa začne vzpierať , mrnčí , často sa mu čká, často sa mu vracia mliečko do ust , zda sa mi velmi nervozne , neda sa mu ani zaspinkať. Ja uz fakt neviem co mam robit , kojím ho kazdu chvilu ked mrncí, neviem či je hladné , alebo ma nejaký problem , neupokojí sa ani na rukach. Niekedy sa upokojí kym ho kojim. Zaspi mozno na polhodinku a opat je hore aj tri hodiny, ale pocas tych hodin je nervozne a tak sa len kojime a tíšime . Niekedy mu podam 30ml sunaru, a potom sa zvykne upokojit a zaspat. Ale to je už posledná možnosť. Ciká a kaká dosť, ten sunar mu zvyknem podať v celkovej dávke cca 120 ml na deň. Aká može byť príčina nepokoja , už som to spomínala aj pediatrovi. Má aj uzdičku, ale papá zda sa mi pekne , mozno sa nedostane k zadnemu mlieku , lebo prsníky mi uplne nevyprazdnuje. V noci je relatívne kludné. ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mesačné bábätká bývajú často nepokojné a to veľmi znepokokuje mamičku. Tým sa dostanete do stresu a stres je najväčší nepriateľ kojenia! Možno sa vám to zdá vymyslená príčina ale je to tak Ste nepokojná už keď začínate kojiť: ako to zase dopadne, napapá sa dieťatkok bude pokojné? To všetko môže brániť riadnemu uvolneniu mliekovodu a problémom s uvoľnením mlieka pre bábätko. Preto sa nenapije dostatočne. Je to bludný kruh, z ktorého treba vystúpiť. Niekedy si musíte dočasne pomôcť aj tým, že ponúknete umelé mlieko, dieťatko sa napapá viac, je pokojné ale to sa musíte upokojiť aj vy! Teda k nasledujúcemu kojeniu pristupujte pokojne, nebojte sa , neriešte predné a zadné mlieko. Keď dieťatko začne byť na prsníku nepokojné, preložte ho k druhému prsníku, takto môžete psníky pri jednom kojení vymeniť aj viac krát. Po kojení dieťatko zodvihnite tak, aby malo hlavičku vyššie, nech si podľa možnosti odgrgne. Po odgrgnutí sa zväčša znova hlási o jedlo, znova ho aj nakojte. Ak by dieťatko malo opakovane takéto stqavy napínania, krútenia môže sa jednať o koliku. Skúste piť čaj: aníz, fenikel, majoránka ak dostanete aj koprové semeno, jedna lyžička z každého, zaliať trištvrte litrom prevarenej vody, nechať vyluhovať a po kojení piť 1/4 litra vlažného nápoja. Nie viac ako 3/4 litra denne. Podporuje to tvorbu mlieka a upokojí bruško dieťatka. Taktoež dieťatku môžete podať kvapky coli prev. Je to určite prechodná záležitosť, postupne bude dieťatko pokojnejšie, závisí to veľmi aj od vášho kľudu.

  • chrapanie a skripanie zubami

    , Autor: zuzka111

    Dobry den pani doktorka,
    znepokojuje ma uz dlhsiu dobu jedna vec. dcerka uz ma 6 rokov chrape a pritom dycha ustami a casto skripe zubami. trva to uz velmi dlho mozno aj viac ako rok. zvycajne sa to zhorsuje ked je prechladnuta. to ani nehovorim ze zle spava v noci sa casto budi potom je cez den unavena, naladova a nesustredena. zijeme v zahranici a tu to u lekarov nie je jednoduche, podla nich je to normalne ( zatial som s nou bolo len kvoli skripaniu zubami a zlemu spanku, ale po odpovedi som uz chrapanie nespomenula). neviem co mam robit, alebo ako jej zabezpecit lepsi spanok bez chrapania a kripania...bojim sa , aby to nemalo negativny dopad na jej zdravie
    Dakujem za vas nazor a radu. Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    |Skrípanie zubami nie je závažný zdravotný problém, čo sa však nedá povedat o chrápaní. \Chrápanie je najčastejšie spojené so zvačšenou nosnou mandlou a samozrejme aj problémy, ktoré pozorujete, teda zvýšenú únavu, možeme s týmto problémom spojit. Určite by som navštívila lekára a následne aj odborníka otorhinolaryngologa, zásadným riešením problému je operácia, ktorá odstráni zvačšenú mandlu. Zvačšená nosná madla může byt príčinou aj nočného pomočovania a tiež nedoslýchavosti.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: