Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ako dalej

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry večer,Volam sa Tonka,už dlhšie som zvažovala či Vam napisať,alebo ešte ,,uvidim,,to je moj broblem ešte uvidim,takže,mam 20-mesačnu dcerku,ktora je velmi šikovna a dobručka malo kedy chora a problem s manželom,ktori nas absolutne nevnima.Manželia sme 4 roky prvi rok sme byvali u jeho otca,nedalo sa vydržať,lebo to bolo na dedine a každy večer navštevoval krčmu,nie žeby sa ožieral,,vypil si tak normalne,ale išiel domov posledny,tak sme prisli k mojim rodičom do mesta no on si nasiel novu partiu a zase nechodil domov.Myslela som,že ked sa narodi mala tak sa to zmeni,že sa asi citi stale slobodny a predsa dieťa tak zodpovednosť,ale nič,žiadna zmena.Tolko som sa s nim pokušala rozpravať,ale on ma vobec nepočuje,nevnima,ignoruje,momentalne som nam našla podnajom,takže už rok byvame sami no už rok za nim chodim stale 15-teho pytať na najom,vsetci čo tam robia sa pozeraju,vyplatu domov nosiť nechce,takže ja ani neviem aky ma plat,stale mi da presne len na šeky aj to je podraždeny,že musi dať strašne ma tym ponižuje,domov nakupujem len ja z materskej,takisto aj odev na malu,len ja,domov chodi po 22.30 a aj neskor,so slovami davaš jesť abo nie,uplne chore no on vobec nevnima čo povie ako to povedal ako by bol z ineho sveta, milenku asi nema len niekde pije pivo,lebo nakoniec stale s jednym pride domov a pred spanim berie Oxazepam,je toho tak vela,že sa ani neda všetko popisať,už som od neho aj odišla na tri tyždne prišiel,sluboval,ale mam pocit,že nie je lepšie,ale horšie,no a ja sa neviem prinutiť urobiť,krok,lebo pozeram aj cez oči malej ona ho strašne ľubi aj napriek tomu,že je s nou tak malo a ked je doma tak jej hovori zachvilu chod za mamkou atd.Nemam pocit,že som este zamilovana,no asi sa bojim toho čo bude potom,tak by som chcela vedieť Vaš nazor na moju situaciu.K rodičom sa kludne možem vraťiť,tak čo mi brani,ja viem,že sa nezmeni.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň Tonka,
    nebyť vnímaná partnerom je náročné. Jeho vzťah k vám sa zmenil alebo bol takýto alebo veľmi podobný i predtým?
    Čo vám dáva spolužitie s ním? Čo by ste stratili a čo získali, keby ste od neho odišli a začali žiť sama, s dieťaťom u svojich rodičov? Takéto závažné životné rozhodnutia sa nerobia ľahko, ste zodpovedná za seba i za svoju dcérku.
    Ako si dokážete získať rešpekt svojho manžela? Ako rešpektujete samu seba? Skúste začať od seba, pohľadať si ktoré veci sú pre vás dôležité, a s manželom potom otvorene hovoriť o svojich požiadavkach, o hraniciach vo vzťahu, ktoré je potrebné aby ste si obaja stanovili a čo viac, obaja rešpektovali. A ak takýto dohovor nebude možný, alebo nebude dodržiavaný, vtedy je možné robiť zásadné rozhodnutia. Držím vám päste.

Podobné otázky

  • Zlaty stafilokok

    , Autor: Jana31

    Dobry den moj syn ma 5.mesiacov.V 3.mesiacoch prekonal koronu a od vtedy ma stale problem z nosikom.Sopliky,ucpany nos,chrcanie.Uz sme mali fenistil,pamycon,sinupred nakolko sopliky tazko idu odsavat.Pani dr.mu urobila vyter z nosika ok z hrdla zlaty stafylokok co sa vyjadrila ze bezne byva ze nato nic netrela,lenze to ma dlho problemi tak mu da liek Unasin.Dnes ma druhu davku a vysipal sa nam.Hned som jej volala povedala ze mame pokracovat v podavani a pridat fenistil co mne sa nezda nakolko ma aj hnacku.Ja som alergicka na penicilin tak sa obavam ci aj syn nieje.Teraz neviem ci dalej podavat liek alebo vysadit.Za odpoved dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To neviem ani ja, po prvom podávaní sa alergia zväčša neprejaví. Pani doktorka mala hlavne pravdu, že nič liečiť nebolo treba. Hnačku má samozrejme preto, lebo antibiotika spravia dismikrobiu v čreve.
    Ako ďalej postupovať musí určiť lekár, ktorý dieťa vyšetrí.

  • Črevná viróza_hnačka, zápcha

    , Autor: Ivka777

    Dobrý deň pani MUDr. Špániková, chcem Vás veľmi pekne poprosiť o radu.
    Dcéra 5r. o mes. bude mať, chodí do škôlky a zrejme doniesla črevnú virózu domov. V sobotu 19.3. mala silné bolesti bruška a horúčku 38'C.
    V nedeľu 37,4'C bez bolesti.
    V pondelok bola ok...no zjedla kus tvrdého mydla Protex. Dala som jej vodu piť. Bolesti nemala.
    V utorok poob. mala 1x riedku stolicu.
    A v stredu 23.3.2022 vstala o 6h 1x zvracala, 5x mala hnačku doobeda. Tel. som našej MUDr. Čaplovej Ľubici...poradila diétu.
    Malá jedla sucháre, kur. polievku s cestovinou.
    Vo štvrtok ráno zjedla rohlík s kvapkou medu a voda...po jedle ju zač. bolieť bruško. Na obed kur. polievka+cestov., a večer rohlík, šunka, kus maslo...zas ju chytli bolesti bruška. Dieťa tvrdohlavé chcelo jesť zas po svojom. Boli sme viac krát na WC, ale keď sadla kričala od bolesti. Bála sa vykakať, že zas bude hnačka. Nič nekakala len cikala a išla spať.
    Dnes je piatok a dieťa už 2 deň žiadná stolica. Bojí sa zatlačiť a keď zatlačí plače. Neviem či je upchatá? Dnes ráno zjedla čistú vianočku a vodu, obed vločková polievka so zeleninou (mrkva, zemiak, vločky) bez masla, bez oleja len kus bujón aj to zjedla len pár lyžíc. Druhé zjedla všetko...čisté špagety a vodu.
    Poob. som jej narezala jablko aj nastrúhala, ale nezjedla.
    Viete mi poradiť ako ďalej postupovať? Či ešte diéta? Ani neviem či je zapchatá, keď v stredu hnačkovala.
    Normálne máva každý deň stolicu.
    Lieky sme žiadne nepodávali.
    Budem Vám povďačná za každé info.
    Sepšiová

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, že sa už problém vyriešil Ale v takomto prípade by som určite riešila situácia s lekárom a vyšetrením.

  • Dcéra stale kasle

    , Autor: JanaK2

    Dobry den pani doktorka,
    moja dcera v maji bude mat 5 rokov stale kasle.Kasel pretrvava uz takmer mesiac.Zacal ako produktovny hlienovy,tak som dala mucosolvan.Ked kasel neprechadzal isli sme k pediatricke,ktora urobila stery z hrdla a nosa s negat vysledkom,povedala,ze nema ziadnu bakteriu,tak to musi byt virus (nespecifikovala viac).Predpisala jej stoptusin,trefed,pamycon,fenistyl.Nepomohlo,tak som jej zacala davat solmucol,tiez nepomohlo. Tak som opat zasla k doktorke a opat jej dala stoptusin,fenistil,uniflox do nosa,ma to teraz brat 7dni,cize do nedele.Kasel sa strieda suchy s mokrym. No opat jej dala to iste bez dalsieho vysetrenia,aspon mohla popocuvat. Bolest hrdla,ani na hrudi nema,ani horucku. Neviem ako dalej postupovat. Min rok na jesen tiez dlho kasla,to jej to steru vysla bakteria,ktoru sme preliecili antb. Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    No vyšetrenie bez popočúvania nie je vyšetenie a na základe toho sa nedá spraviť žiaden záver...........
    Ten vám nespravím ani ja. Faktom je, že vidíme, že deti dlhodobo kašľú, aj na úkor dlhodobého obmedzenia kontaktov a teraz návratu do čiastočne normálneho života, dalo by sa povedať, že deti si znova vymieňajú vírusy a baktérie a reagujú na to opakovaným kašľom, nádchou, infektom dýchacích ciest. Ak dieťa kašle viac ako tri týždne musí ho lekár vyšetriť, popočúvať prípadne rozhodnúť o iných vyšetreniach, spraviť podrobnú anamnézu a rozhodnúť ako postupovať ďalej. Viac vám neviem pomôcť

  • slezina a umbilikálna hernia

    , Autor: Marcela_Balejová_0725073731

    Dobrý deň prajem pani doktorka.
    Poprosím o radu. Dievčatko sa mi narodilo cisárskym rezom,dňa 20.5.2020 vo veku 41 rokov.Ja mám dlhoročne liečené autoimunitné ochorenie-celiakiu (od r. 2004),zároveň mám laktózovú a histamínovú intoleranciu.HIT mi bola diagnostikovaná v 2019.Pre silné koliky a neutíchajúci plač a bolesti bola dcérka vo veku 4 mesiacov vyšetrená,či má alergiu na bielkovinu kravského mlieka-výsledok bol negatívny.Ale nastavili ju,že či sa bude cítiť lepšie,na bezlaktózovú formulu (dojčená bola iba pár týždňov).Má od narodenia diastázu brušných svalov.Odoslaná bola okrem krvných testov na alergiu na mlieko zároveň aj na USG brucha,ktoré sa vykonalo dňa 24.9.2020.Výsledok:slezina je o niečo väčšia,veľkosti 63mm x 19mm(s poznámkou v lekárskej správe,že norma pre dojčatá do 6 mesiacov je do 60mm v KK rozmere).Záver doktorky:kontrolné USG bruška.Dnes,t.j.23.2.2021 sme boli na kontrolnom sone bruška.Záver:mierne zväčšená slezina v porovnaní s predch.USG vyš.mierna progresia - veľkosť 65,5mm x 22mm, norm. tvaru, štruktúra je homogénna,primeraná.Ložiskové útvary v slezine nevidieť.Umbilikálna hernia - veľkosť branky 9mm,veľkosť vaku 12x4mm,t.č. vo vaku bez obsahu črevných kľučiek,bez zn. inkarcerácie.V Douglasovom priestore sú sledovateľné známky minimálneho množštva voľnej tekutinovej kolekcie v peritoneálnej dutine,veľkosti 12mm x 6mm.
    Má 9 mesiacov,podľa posledného sona mierne zväčšenú slezinu a pupočný pruh.Mala by byť ďalej sledovaná na sone?Pretože to v závere lekárskej správy nie je uvedené.A ako ďalej s pupočným pruhom.Lepšie čakať,či sa bude zväčšovať?Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.Marcela

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    pupočný pruh sa u detí nikdy nezauzlí, takže bezprostredná hrozba náhlej príhody brušnej nie je. Zväčša sa to operuje do šiesteho roku veku.
    Ak dieťa nemá žiadne ťažkosti, tak ani nález mierne zväčšenej sleziny na sono by som nebrala ako chorobný symptóm. O tom, či a kedy treba sono znova skontrolovať by mal rozhodnúť lekár, ktorý dieťa pozná podľa samozrejme celkového zdravotného stavu.

  • Dlhodobý vlhký kašeľ dcéra 4,5 roka

    , Autor: Evkabenk.

    Dobrý deň prosím Vás chcem sa poradiť.dcerka má dlhodobý kašeľ vlhký asi 3mesiace. Sme pozorovaní a liečený na alergologii. Inhalujeme 3tyzdne flexotide máme aerius sirup -kasel stále rovnaký vlhký akoby chcela vykašľať hlien ale nevykasle ho.Máme výter z nosa a hrdla a mala má zlatého stafilokoka v hrdle -ale nieje tam zápal podľa pani dr. na ORL.
    Poprosila by som o názor keďže nám nič na ten kašeľ nezaberá už neviem ako ďalej. Mysle som že ten flexotide by ju mal zbaviť toho kašla ale zatiaľ nic.Ten kašeľ je iba cez deň v noci spí kľudne bez kašla.
    Ďakujem za názor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aj zdravé dieťa zakašle denne 10 až 30 krát a pokiaľ nemá iné príznaky ochorenie, je to jednoducho obranný reflex na odstránenie hlienov, ktoré sa jej tvoria, pretože pravdepodobne má alergiu na nejaké kvitnúce rastliny a teraz je toho naozaj veľa.
    Ak kašle len cez deň a v noci nie je potrebné myslieť aj na psychogénny kašeľ, to už musíte zhodnotiť vy, či v tejto zvláštnej dobe môže mať aj takéto problémy. Nenapísali ste totiž ako je dieťa staré, takže aj takéto problémy môžu byť v rôznom veku, od predškolského začínajúc

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: