Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Mame sa dat rozviest?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    velmi by som potrebovala radu, co ma urobit. S mazelom sme spolu tri roky manzelia, dohromady sa pozname 9 rokov. Skusim v skratke napisat ako zacal nas vztah. Ako 16 sa ma pokusili znasilnit a vobec som nemala stastie vo vztahoch. Moj priatel a terajsi manzel ma velmi chcel tak som mu dala sancu, mne sa pacil mal dobre vlastnosti a bol ku mne vzdy mily a mala som istotu ze mi neublizi. Bohuzial laska na prvy pohlad to nebola. Zacali sme spolu intimne zit ked som mala 19 rokov, no stale som mala pocit ze mi nieco v nasom vztahu chyba. Ale bola som spokojna. Bohuzial az teraz prichadzam na to, ze som poriadnu lasku neprezila, ziadne motyliky v bruchu, ci vasen, ze sa na neho vrhnem a ze po nom neustale tuzim. To som nezazila. Nejako to nebolo pre mna dolezite. Teraz ale nastali problemy v nedorozumeni sa, zacal ziarlit, mojich priatelov neoblubuje a su mu nesympatickí a stale mi vsetko vycita a vracia sa do minulosti preco som sa spravala pred 5 rokmi tak a nie inak.V poslednych mesiacoch som si musela pred nasim milovanim nieco vypit, aby mi to bolo jedno, a myslela som na to kedy bude koniec =( nase milovanie aj tak netrvalo nikdy dlhsie ako 5 min.
    Zijeme momentalne v zahranici, deti este nemame. Stale som robila vsetko zle a nespravne podla neho. Dokonca mi vypisal na papier vsetko, doslova hluposti a precital to pred nasimi rodicmi, bolo tam napr. ze mu nenavarim domace halusky a podobne ..... UZ som na konci s nervami, nakoniec som sa rozhodla odist od neho. Pretoze posledny polrok som bola na tom psychicky na tom velmi zle, chcela som si ublizit a zacala som si aj nalievat vino po veceroch. Tak som si povedala ze takto skoncit nechcem a odisla som. Velmi mi je to vsetko luto a neviem co mam robit. Myslim ze je to aj tak len moja chyba ze to doslo az tak daleko, vycitam si to ze som nam vlastne znicila zivot.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dobrý večer,

    prepáčte, prosím to omeškanie, váš príspevok mi vypadol z poradovníka a zistila som to až pri spätnej kontrole. posielam, páči sa.

    ach, nevyčitajte si, to je len ďalší klátik k tej sebadeštrukcii, čo ste praktizovali s vínom. skrátka sa pre vás niečo v tom vzťahu skončilo. a vy ste na základe svojich pocitov ukončili ten vzťah. nebolo vám v ňom dobre. čo je na tom zlé? na základe čoho ste sa mali rozhodnúť? mali ste sa rozhodnúť inak? kto to hovorí?

    aká je vaša otázka? či ste urobili dobre alebo ste mali ešte byť vo vzťahu a snažiť sa?

    verím, že vám je ľúto strateného času, ale to je fáza. je normálne, že prejdete aj fázou smútku za vzťahom. aj ked nakoniec si poviete, že dobre, malo to tak byť. alebo vám je ľúto ešte čosi viac? viete povedať čo? čo presne si vyčítate?

    ak vašu bývalú lásku porovnávate s motýlikmi, možno nebola práve motýľková ale určite bola dobrá a nejak ste v nej obaja podrástli. a zmenili sa. tak je čas vykročiť dalej. na to ukazuje to ako sa v tom vzťahu máte a čo ste sa rozhodli urobiť.

    odišli ste zo vzťahu a teraz si musíte vybudovať iný život, založený na vás. nie na odpore k tomuto vzťahu či úniku z neho. ako sa vám to darí? má vás kto podporiť? aký postoj má rodina? kde pôsobíte teraz?

    naotázku či sa rozviesť, ste uviedli málo info ale predpokladám, že ak sa situácia nijak neszmenila a ste odseba, tak je rozvod cesta.

    dovolila som si vtexte uviesť niekoľko otázok, môžete ich použiť ako stimul na úvahy. ak budete cítiť, že ste veľmi depresívna alebo sebadeštruktívna, odporúčam vyhľadať psychoterapiu, podporé intervencie by mohli byť veľmi prospešné.

    prajem veľa zdaru

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: