Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zaostava vo vyvoji?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam takmer 22 mesacnu dceru /bola narodena v termine, prirodzene, bez komplikacii pri porode/, u ktorej sa mi zda, ze zaostava vo vyvoji. Uplne sama chodit zacala ako 20 mesacna, rozpravat zacina teraz uz viac, vlastne v juli sa rozchodila a od augusta zacala viac opakovat a pouzivat slova, v sucasnosti ich pouziva cca 65, no netvori z nich vety, dzavoce svojou recou a pomedzi to povie slova, ktore povedat vie. Co sa mi na nej vsak nezda je, ze vlastne nikdy nemala tendencie davat si daco do ust, necmulala hracky, spiny ani nic ani ked bola babatko, maximalne si dala do ust ruku, ked jej isli zubky. Nechce teraz sama jest, dosiahla som aspon to, ze si sama da do ust chrumky, alebo kusky ovocia, no musela som ju to ucit, nasilu jej dat chrumku do ruky a ruku potom k ustam, no zapacilo sa jej to a teraz sa s takymi suchymi vecami, co jej vojdu do ust nakrmi sama, no napr. si nepodrzi sama tycinku a neodhryzne si z nej, nechce sama pit po stojacky, sama pije len poleziacky a ked sa jej snazim dat pit po stojacky, tak pri tom place a je nervozna a dozaduje sa pitia v lahu. Neviem, ako ju mam presvedcit, ze by pila postojacky, mame aj rozne hrnceky, flasky, slamku, normalny pohar, nic v stoji nechce, alebo to nevie pouzit, napr. slamkovu flasu dviha hore, ale netaha z nej a zase flasu, ktoru by mala dvihat, tak tu drzi dole.. Lyzickou nechce tiez jest, maximalne, ked jej drzim ruku, ona v nej ma lyzicku a parkrat si takto spolu naberieme kasu na lyzicku a spolu ju dame do ust, tak to este urobi, ale sama nema tu snahu to robit. Proste to "ja sama" akoby u nej nefungovalo. Nehovori ano, ani nenaznaci suhlas, na vsetko odpovie alebo zakyve nie. Dalej hadze hracky, alebo aj flasu s cajom na zem, ked ju to prestane bavit a najradsej to robi, ked vidi, ze sa divam a vie, ze sa mi to nepaci a potom ju napominam za to. Tiez mi odmieta sadnut na nocnik, alebo zachod, nechcem ju velmi do toho nutit, no obcas to skusime, ci nezmenila nazor. Obcas ju chyti vzdor, ak sa nieco nedeje tak ako si to ona predstavuje a potom place a je nervozna a tiez zle spava v noci, cca kazdu druhu noc sa budi s placom, niekedy uplne hysterickym, nic jej vtedy nie je dobre, len uteka, hadze sa, niekedy ju ukludni rozpravka na dvd, alebo ked sa s nou hrajeme, ako kedy proste.. inokedy sa len proste zobudi, place a uz nechce zaspat, tak si ideme pozriet rozpravku, pohrame sa a o nejaku hodinu ideme zase spat.. Tie hystericke nocne place sa uz ale v poslednej dobe nevyskytuju, boli hlavne po jej chorobe s vysokymi teplotami, no stale sa v noci budi s placom, niekedy len place a zaspi, inokedy sa preberie uplne a nechce ostat ani v spalni, zvacsia si pyta pozriet Bambulku na dvd,tak chvilu pozerame a potom ideme spat..
    No inak je sikovna, viem, ze mi rozumie, co jej hovorim, rada si prezera knizky, vie mi tam ukazat zvierata, predmety, to co vie povedat aj pomenuje, dokonca pozna niektore pismena, vie ich ukazat, pripadne aj pomenovat, ma rada basnicky, riekanky, je to vesele dieta.
    No neviem, ci je proste v poriadku, ci nema nejaku poruchu vo vyvine, ci spravani. Ci to mam nejak riesit, alebo len vsetko bude mat trocha posunute, tak ako aj neskor zacala chodit, tak bude neskor sama jest, pit, chodit na nocnik.. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je možné, že v niektorých oblastiach sa vaša dcérka vyvíja primerane a vniektorých trošku zaostáva, no nezdá sa mi, že by to zaostávanie bolo až také významné. Tuším sa to týka hlavne oblasti motoriky - chodenie, držanie a manipulácia s lyžicou, pitie z pohára či iným spôsobom, než na aký je zvyknutá. Možno by bolo vhodné poradiť sa so špeciálnou pedagogičkou, aby vám odporučila cvičenia vhodné pre dieťa tohto veku zamerané na rozvoj motoriky, teda pohybu. Všeobecne sa dá povedať, že dieťa treba stimulovať k pohybu, k rôznym druhom pohybu, treba ho podporovať v rozvíjaní hrubej motoriky (chodenie, húpanie, preliezanie, skákanie, behanie - vždy primerane veku a aktuálnym schopnostiam) i jemnej motoriky - kreslenie na veľké papiere, trhanie papierov, nalepovanie, strihanie, navliekanie veľkých korálikov, maľovanie prstami, modelovanie...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: