Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • sposob hrania

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, mám 3,5 ročnú dcérku.
    od januára chodí do škôlky, je tam rada, každý deň sa tam teší. na začiatku boli problémy. 1. mesiac si musela zvykať. už som vám raz písala práve o tomto probléme. odmietala spolupracovať ale len pri jednej učiteľke. / kreslenie, cvičenie, obliekanie/. odmietala robiť to, čo robil celý kolektív. po 2 mesiacoch si zvykla a všetko bolo v poriadku.
    teraz chodí do 2. triedy. má nových učiteľov.pozná ich, v júli ich mali na zastupovanie. spolužiaci sú takmer všetci tí istí z predchádzajúcej triedy. opäť odmieta kresliť spoločné témy, cvičiť s ostatnými. ale tentokrát pri oboch učiteľkách. dávali jej čas,ale aj pre nich je to už zvláštne. povedali že budú trpezlivé. sofia je dosť tvrdohlavá.
    mám ešte jednu otázku. hráva sa inak ako ostatné deti. viem že ju nemám porovnávať s inými ale už mi nedá. to že takmer každú hračku rozoberie, to sme si už zvykli.je zvedavá. hráva sa prevažne s legom. úplne odmieta bábiky. napríklad drevenú stavebnicu,kocky nestavia z nich komíny, veže ale ich plošne rozdelí na farby a tvary a potom ukladá ´cestičky ´.porozkladá si knižky a k nim symetricky rozloží balóniky. zvieratká zoradí do rovného radu a ku každému pridá sklenú guličku.všetko triedy a zoraďuje. všetky jej výtvory sú tak úžasne symetrické až nás to desí. z lega vie vytvoriť krásne domy. s kuchynským riadom sa hrá len keď je u nás návšteva. jediné s čím sa hrá podľa nás sú zvieratká. skôr sa zahrá so šiškami a kameňmi ako s bežnými hračkami.vie sa veľmi dlho hrať sama. aj pol dna. s rovesníkmi sa hrá pekne, väčšinou vonku alebo so zvieratkami. vždy sa ostatným snaží rozkazovať, ale keď príde niekto dominantnejší, tak sa prispôsobí. nerozkazuje im za každú cenu. je komunatívna a vyhľadáva spoločnosť. chcem len vedieť či je to obvyklé. to jej triedenie a ukladanie. pokiaľ viem, nikto z jej vrstovníkov toto nerobí. za odpoveď ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každé dieťa má svoje obľúbené hry i hračky. Niektoré deti sa hrajú s hračkami, iné oveľa radšej používajú prirodzenejšie súčastí nášho života či prírodné materiály (kamene, drievka, gaštany...). Niektorí chlapci sa radi hrajú s bábikami, niektoré dievčatá uprednostňujú stavebnice a skladačky. To my sa zvyčajne snažíme usmerňovať dieťa, aby sa hralo s nejakými hračkami a nejakým spôsobom a očakávame, že sa dieťa prispôsobí. No prečo by sa malo?
    Triedenie je schopnosť, ktorá sa nám v živote môže hodiť a to nielen pri triedení hračiek či usporadúvaní vecí v domácnosti. No môže to byť aj vec, ktorá charakterizuje našu osobnosť. U malých detí je ale ťažké odhadovať, čo všetko môžu takéto prejavy znamenať, hlavne takto na diaľku. Môžu znamenať túžbu po harmónii, poriadku, usporiadanosti (aj v prenesenom zmysle slova)...
    Čo chcem povedať? Je dosť možné, že vaša dcéra je dieťa, ktoré je v určitých ohľadoch menej prispôsobivé, no tvorivé, inteligentné. Je možné, že sa nenechá len tak ľahko usmerniť, aby zapadla medzi ostatných, aby splnila očakávania. A to sa jej môže v živote zísť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: