Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Opatrovanie - jasle ci opatrovatelka?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani Kasakova,
    som z Piestan a chcela by som sa spytat jednu otazku.
    Mam moznost ist do prace- prac. doba by bola 2 dni po 12 hod a 2 dni doma. Takze by som potrebovala varovanie pre syna na kazde 2 dni. Manzel pracuje v BA, dochadza kazdy den, takze od neho pomoc nemozem ziadat a stari rodicia este pracuju.
    Chcela som sa spytat, co je pre dieta lepsie...jasle alebo opatrovatelka?
    Moj syn ma 21mesiacov a zatial bol len so mnou. Nosi este plienky, ale uz sa pokusam davat ho na nocnik, zaspava vo svojej postielke, ale ja musim byt pri nom... Je spolocensky.
    Bola som sa dnes pozriet v sukromnych jasliach Sunny day. Nie je to tam zle, len som chcela vediet vas nazor, co je lepsie. Dat dieta do jasli ci zverit do ruk opatrovatelke?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Veľmi záleží od dieťaťa, jeho nátury, temperamentu, od jeho doterajšieho vývinu. Všeobecne sa dá povedať, že jasle nie sú ideálnym riešením kvôli záťaži pre imunitu dieťaťa a aj kvôli odlúčeniu od matky, pričom "náhradných mám" je potom v jasliach niekoľko. V tomto smere je opatrovateľka lepšia - menej "bacilov", jedna a tá istá osoba, s ktorou si dieťa môže vzťah rýchlejšie vybudovať.
    Vzhľadom na dĺžku vašej pracovnej doby a vlastne celkového času, ktorý strávite v pracovný deň mimo domu, prihovárala by som sa za opatrovateľku. No je možné, že aj jasličky by syn zvládol - to je vždy lotéria, lebo dieťa nie je ešte zrelé na takúto veľkú zmenu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: