Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 16 mesačná dcérka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktorka. Mame 16. mesačnú dcérku.Chcem sa vas spytat, ako postupovat v jej vychove. Od narodenia bola velmi uplakane a nepokojne dieta, vyzadujuce si pozornost. Je ziva, neposedi ani chvilku, pri stavani kociek a pod. vydrzi len chvilocku. Ked som s nou v byte, stale ma chyta za ruku a vodi ma, kam chce ona, dava mi do ruky hracky, knizky, nic nemoze sama.Kedze mam aj domace prace, nemozem sa jej stale plne venovat a ked s nou nechcem ist, hrozne sa zlosti, krici, normalne sa urazi a uteka do inej miestnosti, potom sa vrati a chce ma napr. ustipnut do ruky alebo do nohy. Celkovo je dost srdite dieta. Aj vonku, ked ju vezmem od niecoho, co nesmie, velmi sa zlosti. Pri stavani kociek a inych hrach, ked sa jej nieco nedari, tak to smari o zem.Vonku vydrzi napr. chvilu na pieskovisku a potom uteka, kade tade, vzdy smerom, ktorym prave nesmie ist. Chcem sa s vami poradit, ako postupovat. Ja si myslim, ze som dost tvrda nepodlahnut jej placu, lebo sa bojim, ze si tym vsetko potom vydobyje.Ale bojim sa, ci jej tym aj nejako neublizujem, ked jej vo vacsine pripadov neustupim. Napr. to ze ma stale vodi za ruku, co je asi posledny mesiac, moze byt len take prechodne obdobie? Velmi pekne dakujem za odpoved a vas cas. Lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Veľa detičiek v tomto veku je typických tým, že potrebujú stále chodiť s niekým za ruku a zdieľať každú chvíľku svojho života. Je to celkom normálne a vlastne potrebné na to, aby sa dieťa dobre cítilo a bolo dostatočne sýtené vzťahmi a mohlo neskôr ľahšie prežiť odlúčenie od matky či potom v iných vzťahoch.
    Domáce práce si musíte rozdeliť s partnerom alebo si ich zadeliť na čas, kedy je s dcérkou niekto iný alebo keď spí. Alebo ich jednoducho nerobiť, ak nie sú nevyhnutné, či robiť ich menej často.
    Ak jej nedovolíte to, čo je pre ňu nebezpečné alebo nevhodné, ona sa s tým vysporiada, ak bude vnímať, že ste pri nej aj v takej situácii, keď zúri, keď bude cítiť, že ste jej nablízku, že sa jej nebojíte alebo že nie je zakázané mať aj takéto pocity, že to vy ustojíte.

Podobné otázky

  • Šiesta choroba?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, p. doktorka.
    Moja 16 mesačná dcérka mala dva dni po sebe vysoké horúčky do 39,5°C, ktoré sa dali zraziť len na 38°C. Nemala žiadne iné príznaky, ani soplíky, ani kašeľ. Boli sme na pohotovosti, kde jej lekárka predpísala Unasyn 2 x 2,5 ml a Paralen. Na tretí deň horúčky klesli, ale na štvrtý deň sa vysypala na brušku, hrudníčku a na chrbátiku. Sú to také drobné červené vyrážky, vyzerajú trochu ako potničky. Dočítala som sa, že mohlo ísť o šiestu chorobu, aj keď lekárka mi to priamo nepovedala , iba spomenula, že vyrážky sú spôsobené vírusom. Pediatrička nám kázala antibiotiká užívať 5 dní. Chcem sa spýtať, či je nutné užívať tie antibiotiká, pretože jej spôsobujú hnačky, aj keď dostáva probiotiká. Môže to byť šiesta choroba? A je pravda, že keď preruším užívanie antibiotík, druhý krát už nemusia zabrať?
    Za odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem odpovedať. Ak už lieky užíva, je vhodné ich dobrať šesť dní.Nie že by neskôr nezabrali, ale ak zapôsobili na vyvolávateľa ochorenia, spočiatku zničili "slabšie" časti a tie !silnejšie" ostali a v budúcnosti by mohli vyvolať ochorenie, ktoré by bolo ťažko liečiteľné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: