Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • fnukanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa poradit ohladom mojej dcery. Dcerka ma 3 roky, do zamestnania som nastupila, ked mala 22 mesiacov, od vtedy sa o nu stara moja mama. Zijeme s mojimi rodicmi, jej otec s nami nezije, ale stretavaju sa spolu.
    Moj problem spociva v tom, ze dcerka sa pri mne sprava uplne inak ako ked so mnou nie je. Vsetci si ju chvalia aka je mila a dobra, ale ked je so mnou nechce sa odomna ani pohnut, stale je na mne zavesena a vsetko si vynucuje fnukanim. Snazim sa nepodlahnut tomuto jej vydieraniu, ale nie vzdy sa to podari, hlavne ked sme medzi ludmi a chcem aby bola ticho a neplakala. Vacsiou mame problem ten, ze si nieco prevadza a stale sa pyta na ruky. Alebo ked ideme niekam na vylet a to sa zmeni na katastrofu. Ked som pri nej, nechce sa zapajat do aktivit a vacsinou odmieta kolektiv, ale ked je napr s otcom, vobec s tym nema problem.
    Som z toho niekedy velmi nervozna, ked sa ma stale drzi a stale je na mne nalepena, niekedy ma to az ,,dusi". Samozrejme mi je to luto a sama pred sebou sa hanbim za tieto pocity. Neviem, ako to mam riesit, vzdy sa ponahlam domov rovno z prace za nou a vzdy nieco vymyslime, ze niekam ideme alebo proste sme spolu. Takze myslim, ze sa jej venujem dostatocne, ale ze by si to ona nemyslela?!
    Dakujem, za vasu radu.
    y

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vaša dcérka sa vás zrejme nevie dosýtiť. Nieedy tak deti reagujú, ak sa matka a dieťa odlúčia skôr, než je na to dieťa dostatočne pripravené.
    Čo presne vám vadí na fňukaní? Veď je mnoho detí vo veku vašej dcéry, ktoré fňukajú, ba dokonca vreštia, kopú, hádžu sa o zem, ak niečo od rodičov chcú. Bojíte sa, že budete označená ako neschopná matka? Očakávate, že si bude pýtať to, čo chce, nejakým vyspelejším spôsobom? ...Deti majú svoje spôsoby, ako si veci pýtať a ako pútať pozornosť. Netreba sa tými spôsobmi nechať zhypnotizovať a vytočiť. Len signalizujú, že niečo chcú a robia to tak, ako vedia a často nás tým vyzývajú, aby sme sa o sebe naučili nejaké dôležité veci. Ak si teda predstavíte, že vaša dcéra je vaša učiteľka, čo vás chce naučiť?Čo najhoršie by sa stalo, keby ste ju nechali fňukať, koľko by ona potrebovala? Dovolíte si niekedy "fňukať" vy sama? (A fňukanie môže byť len metaforou, nemusíte to brať doslova. Môže to znamenať vypýtať si, čo potrebujem a trvať na tom, môže to znamenať poplakať si u niekoho v náručí... )

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: