Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • plač

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pani doktorka,prosím vás o radu moj 17mes syn sa zničoho nič rozlútostí a rozplače sa stalo sa mi to viac krát za den.nevyzerá,že ho niečo bolí ked ho začnem mojkat je to ešte horšie ked sa ,ale začneme bláznit a šteklit hned je všetko ok.prečo sa tak správa?dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ťažko povedať, čo sa deje - vaše vyjadrenie je pomerne stručné. Máte ale spôsob, ako ho viete z tejto ľútosti dostať von a tak sa tým nemusíte až tak trápiť. Možno len nemá svoj deň, lebo ho tlačia zuby, nevyspal sa dosť dobre alebo sa mu niečo nepozdáva...

Podobné otázky

  • Hlieny v nosohltane

    , Autor: IVA11

    Dobrý deň. mám 5 týždňového syna. Stále počujem že v zadu v nosohltane ma hlieny. prehĺta stále niečo hlavne v noci. občas je mrzuty.. Nos ma čisty.. keď sme boli pri Dr. má všetko ok. Môže to byť zo zatekania mlieka? Fyziologický reflux? Zatiaľ priberá. Nevracia len občas po dojčení mu vyjde za lyžičku až dve mlieka. Je plne dojčený. Je potrebné kvôli tým hlienom či mlieku ktoré je počuť zahustovat mlieko? Je možné že mu to začne ísť na priedušky alebo do uška? Ďakujem vám za odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite mu nič nie je. Je to chrapčavý zvuk, ktorý vzniká tak, že mu hlien v horných dýchacích cestách / ktorý sliznicu ciest chráni/ vyschne, rozkmitá sa prúdiacim vzduchom, vznikne zvuk, ktorý sa v úzkych dýchacích cestách zosilní a vy ho počujete. je to fyzikálny jav nie choroba. Treba mu kvapnúť do nošteka libenar alebo sterimar na zvlhnutie a nad postieľku dať vlhký froté ručník alebo plachtu, aby sa zvlhčilo prostredie.

  • Koliky a kvapky

    , Autor: zuzanka46

    Prosím vás môže sa kombinovať kvapky sab simplex a aj baby calm súčasne?ze jedny dám napríklad do mliecka pri kŕmeni ale keď plače po jedle a ma bolesť bruska dám aj druhe?trápia nás koliky najmä večer. Malý ma 4 tyzdne .

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Asi to nie je potrebné kombinovať. Majú podobný účinok Podávala by som v tomto veku coliprev zlepšuje vstrebávanie mlieka.

  • Ockovanie meningokoky a kliestova encefalitida

    , Autor: LuciaK.

    Dobry den, pani doktorka.
    Chceme dat zaockovat obidve deti (21 mesiacov, 4 roky) proti meningitide a zvazujeme aj vakcinu proti kliestovej encefalitide. Syna (4 roky) este caka o 2 tyzdne povinne ockovanie MMR vakcinou. Co sa tyka meningokoka, ktoru z vakcin - Nimenrix/ Bexsero by ste prosim odporucili? Taktiez ma zaujima Vas nazor, ci dat deti zaockovat proti meningokokom aj kliestovej encefalitide v priebehu tohto roka alebo si to rozlozit na dlhsie casove obdobie? Napr 1 z ockovani odlozit na buduci rok. Obavam sa, aby toho nebolo na ich organizmus prilis vela (plus dcera ma strach z lekarov, aj pri beznom vysetreni place).
    Vopred dakujem za Vasu radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pre detský organizmus to nie je žiadne neprimeraná záťaž. Ohrozenie zdravia a života by bolo, keby na uvedené ochorenia ochoreli.
    Najprv by som očkovala meningitidy, ak ich chcete mať chránené proti všetkým typom meningokoka, musia byť zaočkované oboma očkovacími látkami / nimenrix je proti typom A C W Y a bexsero proti typu B, ktoré je u nás najčastejšie/. Syna by ste potom zaočkovali proti kliešťovej enecefalitide, dievčatko môžete okolo tretieho roku veku.

  • Krochkanie

    , Autor: Klaudia1994

    Prosím vás, môže moraxella cattarhalis, jednoducho infekcie v nose spôsobovať také prechrapovanie niekde v nosohltane alebo tak? Dcérke takto prechrapovalo min rok, mala stafylokoka, od 3 rokov v škôlke od septembra zo zdravého dieťaťa furt čosi s hornými cestami. Absolvovali sme operáciu nosohltanovej mandle, ktorá bola veľmi veľká a tlačila na uska aj, robili myringotomiu, mala tam tekutinu. V októbri/novembri jej bola z vyteru zistená moraxella masívne, len sme sa spoliehali, že ťa velka mandla keď sa odstráni, bude to ôk, každopádne užíva rakytnik, kapucinku, nostek preplachujeme, inhaluje len jednoducho ten xhrapot ostal ..takže mňa len zaujíma ci je možné, že toto ,,krochkanie, prechrapnutie" môže spôsobovať v našom prípade napr ta moraxela.
    Ďakujem krásne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Moraxella určite nie. Nikedy to spôsobí nahromadený a vysušený hlien v nošteku. Treba ju naučiť fúkať a zvlhčujte jej noštek sterimarom. Taktiež prostredie v byte nemá byť suché a v žiadnom prípade sa v prostredí , kde je dieťa nesmie fajčiť, ani na balk=one. Na podporu imunity je vhodné podávať imunoglukan.

  • Chrapčanie v nose a hlieny v hrdle

    , Autor: jana.b

    Dobrý deň.
    Mám skoro 3 mesačného synčeka a už 12 dní bojujeme z bacilom v nošteku a hlienami. Na bacil v nose sme 7 dní užívali Nasivin 3x denne po 1 kvapku a Pamikon 3x denne 3 kvapky. To sme včera dobrali. Na kašeľ a hlieny v hrdle sme užívali najprv Stoptusin a Fenistil po 7 dňoch nám to lekárka vylúčila a začali sme dávať PROSPAN sirup na rozpúšťanie hlienov . Ten berieme 5 deň - 2x denne po 1ml. Plus už týždeň berieme antibiotiká Cefzil každých 12hodín 1ml nakoľko sme mali aj mierny zápal priedušiek keďže nám hlieny z nosa stiekli na priedušky. Tak isto sme týždeň užívali Ventolín sprej na rozšírenie dýchacích ciest. Dnes je to už 12 deň čo sa trápime no podľa našej doktorky má malý dýchanie čisté a z nosa mu už tiež nič nejde. Keď odsávam neodsajem mu nič. Používam odsávačku na vysávač. No stále mu v nose sem tam chrapká a keď spinká tak sa mu niekedy zastaví dych a nemôže sa nadýchnuť. Môže mať už ten nos vysušený od toľkých liekov do nosa ? Ako mu s tým pomôcť ? Tak isto keď viacej plače tak sa mu zase v hrdle urobia hlieny ktoré potom nevie vykašľať. Chcem sa spýtať ako to dlho trvá u takých malých bábätiek ten boj s hlienami a už suchým nosom? Kedy to prejde ? A ako malému pomôcť s tými hlienmi keď sa mu urobia po plači? Cez deň je skôr nespokojný nechce sa hrať a keď spinká je nekľudný. Môže to byť tým množstvom liekov čo do teraz bral a berie ? Čo najlepšie pomôže na tie hliny a nos ? Prosím poraďte mi už som vyčerpaná ????

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite nepoužívajte odsávačku na vysavač!!!!Len takú cez ústa z lekárne.
    Nemusí byť už vôbec corý, má hlieny, ktoré sa tvoria aby chránili zliznicu dýchacích ciest. Dajte mu do nošteka alliamare, ak sú hlieny husté alebo sterimar ak sú len vodička. Zdvihnite predné nohy postieľky, aby ležal asi v 30 stupňovom uhle vyššie hlavička. Nad postieľku dajte vlhkú osušku alebo plachtu, taký vlhký stan, aby sa soplíky nevysušovali.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: