Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Obdobie vzdoru

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem Vas poprosiť o radu, ako si poradiť so správaním nášho syna. Má 2,5 roka a jeho správanie nás už privádza do zúfalstva. Jeho vzdor začal pomaly pár týždňov predtým ako dovŕšil dva roky. Začalo to obyčajným nie, postupne po pár mesiacoch začal vymýšľať, že chce toto nie ono, no a v decembri minulého roka sa to začalo prudko zhoršovať. Dostával záchvaty hnevu, zúrivosti, teraz už aj dupe nohami, odstrkuje nás alebo naopak nasilu ťahá. Takýto záchvat ho niekedy chytí aj 2-3 razy denne, začne kedykoľvek, kdekoľvek a pre hocičo. Pri veciach, ktoré musí urobiť sám
    (ísť sám po schodoch, zasvietiť v záchode, spláchnuť, vyzliecť si nohavice, ísť sám do postieľky...), už vieme, že mu nemôžeme pomáhať a tak sa nám darí hnevu vyhnúť, ale niektoré situácie nás vedia prekvapiť. Napr. dnes pred kúpaním nešiel cikať, lebo mu nebolo treba a on sa predsa bude pýtať. Len čo vošiel do vane, vycikal sa, hneď spozornel, tak som mu povedala, ze to nič, nabudúce pôjde pred kúpaním na záchod a bude to vporiadku. A vtedy to začalo, on chce ísť cikať na záchod, začal kričať, plakať, hnevať sa, skákať.
    Snažila som sa ho upokojiť, vybrala som mu mydlo, aby sa umýval, nič. Odišla som len pred dvere, lebo som sa bála, že si ublíži, no nič. Potom prišiel manžel a vzal ho na záchod, lebo malý takmer sám vyliezol z vane. Cikať sa mu však už nedalo, tak plač pokračoval. Vzali sme ho späť do vane umyť (zajtra ideme na imunológiu na kontrolu, preto som nástojila na kúpaní), ale umývanie aj utieranie a obliekanie do pyžama preplakal a prekričal. Zrazu sa chcel kúpať, potom sa nechcel obliekať, potom sa chcel obliekať a každú chvíľu niečo, trvalo to cca 20 min. Skúšali sme ho aj pevne objať, ale kopal, odtískal nás, ja som v 5.mesiaci tehotenstva a bojím sa, aby mi neublížil, keď takto vystrája. Napokon už ani neviem ako sa upokojil a vzápätí zaspal.
    Takýto výstup bol dnes už druhý, vcera som si tiež jeden užila. Väčšinou máva takéto záchvaty možno týždeň, potom máme pár dní uplne pokoj a potom to začne zas.
    Chcem sa Vás opýtať, či je to normálne, či to môžeme nejako ovplyvniť, prípadne, či sme mi mohli spôsobiť, že sa správa takto. Dávame mu priestor, aby si mohol vybrať, napr.či chce na raňajky chlieb so syrom alebo šunkou, ktoré tepláky, či tričko si chce obliecť, či s nami chce ísť na nákup. Sú veci, ktoré vie, že nesmie a veci, ktoré si vybrať môže. Starí rodičia i niektorí známi sa totiž tvária, že toto nie je len vzdor, že je zlý a nevieme si sím rady.
    Inak je veľmi šikovný a až na to, že má priveľa energie sme s ním nikdy nemali vážnejšie problémy. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vaše dieťa má ešte trochu "nárok" mať takéto výstupy, čo neznamená, že ho za to máte chváliť (hoci niekedy aj takýto "odveci" prístup môže spôsobiť zmenu). Dieťa je v tomto období často zmätené tým, že jeho priania a túžby a vlastné impulzy sú pomerne silné a naliehavé, na druhej strane chce aj vyhovieť rodičom (aspoň v kútiku duše), che si presadiť svoje, aj môže mať z toho strach a tak niekedy potom z toho celého zmätku sa len hnevá, jačí, plače a zúri.
    Niekedy pomôže len trpezlivosť a počkať, kým "záchvat odoznie (a treba dať pozor na bezpečnosť).
    No pre dieťa je dôležité často aj to, že si vôbec môže dovoliť takto sa "vyzúriť" a rodič zostane pri ňom a je svedkom toho celého výjavu (bez toho, aby niečo hovoril, robil) - a "prežije ho", neodíde, "neopustí" dieťa, ktoré sa správa "neprimerane, nevhodne" - pre dieťa je to signál, že je bezpodmienečne ľúbené, nech je akékoľvek.
    Pevné objatie môže byť tiež nápomocné, no naozaj ho nechajte na manželovi.

Podobné otázky

  • ako pomôcť?

    , Autor: martinag

    dobrý deň, môj syn 2 a pol ročný, prežíva (a rodičia s ním) obdobie vzdoru. Keď mu nie je povôli cirkus, rev, záchvaty amoky. Je dosť temperamentnej povahy. Vôbec sa nedá povedať, že je to kludné dieťa. Má až priam cholerickú povahu. Čo je na tom najhoršie a v čom by som potrebovala poradiť je, že pri takýchto záchvatoch zlosti, amokoch (ktoré sú denne aj try, štyri) sa povracia s nervov. Komplet vyvráti obsah žalúdka. Vraciava nám tak 5 - 6 krát týždenne. Koľko krát sme už mali ovracanú fotelku, gauč, koberec, podlahu stále to len čistím a čistím. a o veciach, čo má na sebe a ovracia ich, periem ich ani nehovoriac. Podľa mňa oproti ostatn deťom má môj syn už z toľkého vracania z nervov dosť vyvynutý napýnací reflex v hrdle, stačí menšie rozčúlenie sa za hlúposť a už ho napína vracia. Mňe to doslova pripadá ako: "žlč kypí v tele a jedy a hnev zlosť vykypí von vracaním" dúfam, že chápete ako to obrazne metaforou myslým. A takéto časté vyvrátenie obsahu žalúdka nebude dobre robiť ani po zdravotn stráne. reflux nemá. Má 2 a pol a 10 kg. Čo by pomohlo na skludnenie takéhoto až nevhodného cholerického správania? Všetko si vynucuje trucovaním, a potom amoky a vracanie. Pomohol by diazepam alebo magnézium. Alebo čo by bolo vhodné v kvapkovej, sirupovej forme, keďže mi neprehltne ani zordrvenú pabletku. (pri snahe aby prehltol rozdrvenú tabletku na lyžičke s čajom zas len amoky a vracanie). Gastrotus nám nepomohol čo s tým. ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Z liekov by som skúsila sirup junior relax ale v každom prípade návštevu u detského psychologa. Ten vám poradí ako s dietatom pracovat, ak sa totiž bude pracovat nevhodne, dietatu sa ublíži a nebudete vediet reagovat ani na dalšie jeho problémy.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: