Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Rozvod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mam 10 mesacnu dceru. S manzelom zijeme oddelene uz od 6-tich mesiacov dcery. K malej chodieva cca 2-3 razy za tyzden na hodinku. Od jej narodenia sa jej nikdy velmi nevenoval, aj ked sme boli spolu doma. Nejdem opisovat celu situaciu, v ktorej sa s dcerou nachadzame, len sa chcem opytat, ze co je "lepsie" pre dieta. Zit bez otca len s matkou a babkou v jednej domacnosti hned od mala alebo rozvod rodicov a odchod do ineho bytu, ked ma dieta 2-3 roky. Manzel si bude do buducna isto dceru brat na vikendy alebo na dovolenky. Momentalne som 24 hodin denne s malou ja a je velmi citovo na mna naviazana.Nebude to pre dcerku psychicky narocne, ak bude musiet byt s nim bezo mna? Predsa len je asi rozdiel v tom, ci dieta vyrastalo pri otcovi 2-3 roky a uz chape, ze kto su jeho rodicia, alebo zije od mala len s matkou a s otcom sa stretava raz za cas. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dôležité je, aby dieťa malo možnosť pestovať a budovať vzťah s otcom v bezpečí, teda napríklad za prítomnosti matky, až kým samo nejaví záujem, aby zostalo s otcom samé.
    Je dôležité, aby dieťa malo kontakt aj s druhým rodičom, ak je to možné, ak ten javí záujem a je schopný rešpektovať potreby dieťaťa. Vzťah s otcom je pre dieťa rovnako dôležitý ako s matkou, najmä neskôr v živote sa jeho chýbanie aj v najútlejšom veku môže prejaviť negatívne. Podporujte teda jeho záujem o dcérku, zatiaľ ale za vašej prítomnosti.
    Porovnávať, čo je lepšie a čo horšie, sa nedá len tak jednoducho. Každé má svoje pozitíva aj negatíva a záleží od konkrétnej situácie.

Podobné otázky

  • Nočná triaška

    , Autor: lilinka

    Dobrý deň, dcéra má 5 rokov, už asi 6 krát sa stalo, že sa v noci (okolo polnoci až jednej) prebudila na triašku (nemala zvyšenú teplotu ani nebola chora) Ked som sa jej opytala ci ju nieco boli, odpovedala ze nie, trvalo to asi 2 až 4 minuty, potom triaška prešla, upokojila sa a zaspala. Trvá to už asi dva mesiace - tak raz za 10 dni.
    Mám veľké obavy, neviem si vysvetliť z čoho je tá triaška. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa v tomto veku môže v noci prežívať všetko, čo cez deň zažilo. Sama musíte vedieť, či neprežívate v rodine nejaké rušné obdobie, či už pozitívne alebo negatívne pre dieťa / narodenienového člena rodiny, závažné ochorenie v rodine, sťahovanie, rozvod a podobne/. Takéto stavy dieťa rozrušia, môže sa ráno zobudiť menej vyspaté. Výnimočne môže byť príčinou takéhoto stavu konzumácia väčšieho množstva sladkostí / alebo aj sladkej kaše/ večer pred spaním. Súvisleo by to s hladinou cukru v krvi, ktorá môže v totmto čase veľmi poklesnúť. Ak však takéto príčiny vylúčite, je na mieste konzultovať lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: