Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • rozprávanie u ročného dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!

    Mám syna, ktorý pred nedávnom oslávil svoj prvý rôčik.
    Vyvíja sa úplne normálne, zatiaľ nikdy nebol chorý. Môj problém (alebo možno to nie je problém len akási otázka) spočíva v tom, že neovláda ani jedno slovo. V knihách som sa dočítala, že ročné dieťa by malo ovládať asi 3 slová. Občas povie niečo také ako mama, ale to mi skôr pripadá ako náhoda slabík, ktoré si mrmle. Snažím sa ho učiť tlieskať, no nezatlieska ani za svet. Čítam mu knihy, ukazujem obrázky, vydávam zvuky zvieratiek. Počúva ma, no nikdy nič nezopakuje. Kocky mi vie len zbúrať, ale nikdy nepostaví kocku na kocku. Nevie sa napiť sám z fľaše.
    Čo ovláda veľmi dobre na jeho vek je chôdza, lezenie... proste všetky "športy".
    Inak je veľmi živý a od kedy sa ráno zobudí tak sa v pohybe nezastaví až do ďalšieho spánku.
    Chcem sa opýtať či mám dôvod začínať sa znepokojovať o jeho vývin, alebo v akom veku by malo dieťa ovládať bezpečne pár slov?

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dôležité je, či používa "predslovné" podoby reči, teda či má svoje akože slová na pomenovanie predmetov, ľudí, zvieratiek - viacmenej to bývajú jednoslabičné, maximálne dvojslabičné výrazy (ale píšete, že dvojslabičné nepoužíva). Ak má takýto svoj slovník, mala by byť len otázka času, kedy sa pustí aj do iných slov. Hoci u niektorých detí sa fáza, kedy hovoria len jednoslabičnými slovami alebo používajú len maličké množstvo dvojslabičných jednoduchých slov, predĺži aj do dvoch rokov, nemusí byť nič stratené.
    Zatiľ ho iba podporujte, ponôkajte mu rôzne činnosti, ale nenúťte ho, pokúste sa vystihnúť, kedy má náladu "na učenie". Samozrejme, vždy by to malo byť učenie hrou a ak by pritom bola sranda a smiech, tým lepšie. Ak by sa do dvoch rokov vôbec nepohol s vývinom reči, vyžiadajte si konzultáciu u psychológa alebo logopéda či špeciálneho pedagóga.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: