Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pravá či ľavá?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa Vás opýtať, či mám svoju 2 a pol ročnú dcérku odúčať používať najmä ľavú ručku. Moja mama tvrdí, že ju mám vždy upozorniť, aby používala druhú rúčku, teda tú pavú. Využíva aj pravú rúčku, ale viacej ľavú a zdá sa mi, že jej to ide lepšie s ľavou rúčkou. Niekedy sa vravievalo, že sa dieťa môže začať zajakávať ak ho budem preúčat na inú rúčku. Je to pravda? Nemá to ľavák, najmä prváčik, v škole ťažšie?Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa v tomto veku ešte nemusí mať celkom vyhranenú orientáciu, prípadne môže byť aj obojručné a obe ruky môže mať takmer rovnako zdatné. Neurobíte chybu, ak to necháte celkom na jej voľbe a doprajete jej čas, aby sama preskúmala svoje ruky a zistila, s ktorou jej to pôjde lepšie a čo jej s ktorou rukou pôjde lepšie. Sú ľudia, ktorí píšu pravou, ale strihajú a žehlia ľavou a naopak.
    V škole je to asi rovnako náročné pre každého prváčika; možno ľaváckom sa ťažšie píše atramentovým perom, lebo si ľahšie rozmazávajú, čo napíšu, ale inak nevidím dôvod, prečo uprednostniť pravú ruku.
    Pri násilnom preúčaní je naozaj určité riziko vzniku nielen zajakavosti, ale aj iných neurotických ťažkostí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: