Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Jasle

    , Autor: katkag

    Dobry den, moj 2-rocny syn zacal pred mesiacom navstevovat detske jasle. Chodi tam len 3x do tyzdna len na dopoludnie. Predtym bol na mna dost naviazany, vsetko sme robili spolu, aj do prace som ho bravala so sebou. Teraz, ked je vecsi a vyzaduje si viac pozornosti, to uz neslo, preto tie jasle. Teraz sa vsak to naviazanie este viac stupnuje. Nemozem ist ani na balkon vyvesit pradlo bez toho, aby nespustil hystericky plac, hoc ostane v izbe s otcom a starsim bratom. Prichody do jasiel asi ani nemusim opisovat. Rovnako aj ked pridem na obed pre neho, prve, co urobi, ked ma zbada je, ze spusti akoby vycitavy plac a je velmi takze ho utisit. Som z toho dost nestastna, uz som premyslala, ze ho z jasli odhlasim nastalo, ale bojim sa, ze to bude omyl. Myslim, ze sme urobili velku chybu v prvych rokoch zivota, ked sme si akoby deti "podelili". Manzel sa viac venoval starsiemu synovi, zatial co ja, som sa venovala babetku. Nechce ist s manzelom ani spat, ukladat ho musim ja a takto to bolo vzdy, nielen teraz, co zacal navstevovat jasle. Prosim poradte co robit. Prerusit navstevovanie jasli alebo trvat na tom, ze musi vydrzat bez mamy? Vela mu to vysvetlujem, ked sa o tom rozpravame, prikyvuje, mam pocit, ze chape, co od neho chcem. Vie, ze sa vzdy vratim (este mi stale ukazuje, ako velmi sa mam ponahlat), ale zlepsenie nenastava. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Možno len potrebuje ešte viac času na to, aby si zvykol a novej situácii sa prispôsobil. Čím je dieťa menej pripravené na odlúčenie, tým dlhšie mu trvá, kým si zvykne. Mesiac môže byť málo. Mesiac často stačí deťom, ktoré už sú relatívne zrelé na odlúčenie.
    Dieťa pri odlúčení prežíva úzkosť a neistotu, bojí sa, že jeho zdroj bezpečia sa stratil a potom pri opätovnom stretnutí môže naozaj akoby "vyčítavo" plakať, lebo sa môže aj trošku hnevať na rodiča, že ho opustil. Síce dočasne opustil, ale opustil. A v situáciách, ktoré len trošku pripomínajú odlúčenie, teda keď sa rodič len na chvíľku stratí z dohľadu, dieťa výraznejšie reaguje a prežíva situáciu ako odlúčenie tiež.
    Záleží samozrejme od vašich možností, či ho tam necháte naďalej alebo ho z jaslí vezmete. Jedna vec sú optimálne riešenia, druhá vec sú reálne a možné riešenia.

Podobné otázky

  • Caste nadchy

    , Autor:

    Pani doktorka prosim vas co treba davat 1,5 rocnemu dietatu, ked chyti soplik? Aby sa to nezhorsilo, nepreslo na dutiny ci nezacal kaslat.. Nasa pediatricka nam dala parkrat Uniflox ci Pamycon, ale to nam nikdy nepomohlo. Staci kvapkat nejaky Nasivin a cakat, ze to prejde? Syn ma velmi casto nadchy, posledne mal chytene aj dutiny a bral Mometasone, o par dni na to ma opat plny nostek, takze sme uz trosku zufali z toho..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade je podstatné, či dieťa navštevuje jasle alebo je doma. V kolektíve sú opakované infekcie horných dýchacích ciest veľmi časté.
    Ale v tomto jesennom období aj u detičiek mimo kolektív dochádza k zvýšenej produkciu hlienu na sliznici nosa, aby zabránil infekcii, chránil sliznicu pred mikróbmi a nečistotami.
    V neposlednom rade býva zvýšený výskyt nádchy u detí spôsobený aj nevhodným prostredím v domácnosti, hlavne ak sa v domácnosti fajčí, dokonca aj na balkóne, ak je malý byt, v byte je dym prítomný.
    Dôležité je deti naučiť a začať s tým už v tomto veku , fúkať správne noštek, aby sa samé zbavovali nadbytočného hlienu v nošteku.
    Odporúčam pri riedkom soplíku noštek čistiť a napomáhať odstráneniu soplíka sterimarom, pri väzkom, hustom hliene odporúčam používať alliamare. Je vhodné podávať deťom vitamín C a pohybom na čerstvom vzduchu podporovať imunitný systém. Vyhýbať sa priestorom, kde je zvýšená koncentrácia ľudí / obchodné centrá a podobne/. V tomto veku môže byť dôvodom akoby stále upchatého nošteka aj zväčšená nosná mandľa. Stanoviť túto diagnózu na to je potrebné vyšetrenie u otorhinolaryngológa.

  • 17 mesacny chlapcek ma stale nadchu v jasliach

    , Autor: lenni

    Dobry den pani doktorka,

    nasho 17 mesacneho chlapceka sme dali do jasli (pre mimoriadne nadane deti, je to len na tri hodinky denne). Dovtedy okrem jednej nadchy nebol inak chory. Akurat den pred nastupom dostal teplotky, ktore trvali tri dni (38,5 bola najvyssia), kychal a soplil sa. Zrejme ochorel v obchode. Boli sme s nim u lekara - nadcha, virus. Tak sme ho kurirovali tyzden a potom v pondelok nastupil, z nosika mu este stale tieklo. Koncom tyzdna uz bol takmer uplne fit, ked odznova zacal kychat, Raz sme mu namerali teplotku 38,3, za tri dni bol uz v poriadku, tak siel do jasli, sopliky este mal. Po tyzdni bol zase takmer v poriadku, ked cez vikend znova zacal kychat, mal plny nostek, teplota ziadna. Tento raz sme ho nechali doma tyzden, este stale nemoze dobre dychat cez lavu dierku a tecie mu soplik, nostek mu fukame - vie si normalne vyfukat ako dospely. V pondelok sme planovali ho vratit do jasli. Chcela by som sa poradit, co robit. Kedy ho dat naspat do jasli? Je normalne, ze ma nadchu kazdy tyzden? Ako dlho ho nechavat doma? Kedy sa po nadche vrati imunita, aby nechorel opatovne? Je este stale kojeny, ale papa aj normalnu stravu velmi bohatu na zeleninu, ovocie, maso, jogurty... 6x denne. Akurat mu vysli dva horne ocne zuby, 13ty a 14ty v poradi.
    Dakujeme!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Osprvedlňujem sa, že moja odpoveď mešká, z osobných dôvodov.
    Neviemčo očakávate od jaslí pre mimoriadne nadané deti. Ako hovorí nestor detskej psychológie profesor Matejíček: deti by si jasle nevymysleli. V tomto veku im je najlepšie v domácom prostredí, s matkou alebo inou blízkou osobou. ja však chápem, ak matka. Musí nastúpiť do práce a dieťatko je počs jej povinností v jasliach, niekedy sa to proste inak riešiť nedá. Aleiný dôvod na jasle nevidím.
    Podľa vašich informácií však chlapček neochoel v jasliach, ale predtým. Aj nádcha niekedy u detí prebieha dlhodobejšie, opakovane sa vracia, hlavne v jesenných a zimných mesiacoch. Liečite ju veľmi správne, je veľmi správne, že dieťatko si vie vyfúkať noštek.
    Do jaaslí sa má vrátiť, keď je zdravý, zvyknem to odporučiť tak, že nech ide do jasličiek na dva dni, teda koncom týždňa, potom je cez víkend znova doma, dozrie sa na správne čistenie nošteka a zväčša potom sa už stav upraví. Detičky v jasliach však bývajú opakovane choré, niekedy sú to len uvedené soplíky ale občas to bývajú aj závažnejšie infekcie. Naozaj je na mieste zvážiť, či dieťatko naozaj potrebujete dávať do jasličiek.

  • Hlieny a kasel

    , Autor:

    Dobry den, rada by som poznala Vas nazor.
    Dcera od 1 roka navstevuje detsky kolektiv. Teraz ma 21 mesiacov, zatial sme iba 1x mali ATB kvôli zapalu priedusiek, 1x sme brali Pamycon. Od nastupu do jasli jej takmer permanentne tecu sopliky, niekedy viac, niekdy menej. Cca pred dvomi mesiacmi sme kupili inhalator, sopliky tecu vyrazne menej. Takmer permanentne ale pocujem, ako jej "bublaju" hlieny na hrudniku. Doktorka ju pocuvala uz viac krat, dychanie mala ciste. Neviem uz ale ako sa zbavit tych hlienov - dcera sa ich snazi vykaslat, nosom velmi nevytekaju. Ale kasel ma skaredy, i ked ju v noci vôbec netrapi, sem tam sa zobudi, max 2x za noc, niekedy ani to nie, ze jej soplik zatecie. Dlhodobo berieme aj Aerius, nakolko ma alergiu na vajecny bielok. Liecime sa aj na koznom, s atopickým exemom, ktory sa ale nastasie po liecbe (iba ichtamolova pasta a volnopredajne kremy z lekarne) prejavuje len mierne na kolenach a laktoch.
    Moze byt neustale zahlienenie priznakom astmy? Alergologicka ma naposledy na to upozornovala ze deti s koznymi prejavmi si zrejme casom astmou prejdu. Dcera vyzera ale fit a spokojna, len mna neustale znepokojuje to bublanie na hrudi. Pocas dna sem tam zakasle, vycsinou iba rano a pocas dna, ked jej napr zabehne jedlo alebo napoj.
    S kaslom, nakolko je viac menej stale pritomny, ju davam aj do jasiel, kde podla vyjadreni vychovávateliek niekedy vôbec nezakasle.
    Dakujem za Vas nazor, Lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jasle takmer vždy ovplyvnia zdravotný stav dieťatka, bohužiaľ v tom negatívnom zmysle. Niekedy sa však nedá nič robiť, a dieťatko do jasličiek chodiť musí.
    Hlien sa tvorí v dýchacích cestách ako pozitívny faktor, ktorý ich chráni pred nčistotami, chladom teplom a podobne. Raz za čas si dieťatko musí hlien odkašľať a nemusí to byť prejav ochorenia. Niekedy hlien v horných dýchacích cestách vyschne a potom sa pri neustálom prechode vzduchu v horných dýchacích cestách rokmitá, čo počujete ako chrčanie, nie je to z pľúc ani rudníka, je to z orných dýchacích ciest. Treba zvlhčovať dáchacie cesty / lokálne sterimar, libenar, physiomer/ ale aj prostredie, preto aj inhalátor zmiernil príznaky. Inou možnosťou podobných obtiaží je zväčšená nosná mandľa, dieťa má stále otvorenú pusinku, hlavne v spánku a chrápe. V takom prípade je potrebné vyšetrenie u otorhinolaryngolópga.

  • Casto chora,

    , Autor: kovka

    Dobry den p. doktorka. Chcela by som sa s Vami poradit ohlaom castych chorob nasej dcerky. Ma 13 mesiacov, od jej 10 mesiacov zacala mat caste sopliky az zeleno-zlte, no vzdy ked sme sli k Dr. povedali nam, ze je to virus a musi to prejst same len s pomocou Paracetamolu, ak ma zvysenu teplotu a tiez zvlhcovat vzduch, popripade mentolove olejceky na inhalovanie a vela tekutin. Zijeme vo Velkej Britanii, kde sa o deticky stara vseobecny lekar, nie pediater, tak som z toho trosku nestastna. Vela znamych mi vravi, ze taketo male deticky si tymto buduju imunitu a antibiotika na virusy nezaberaju, co viem. Od jej 2 mesiacov sa stretavame s inymi mamickami s detickami rovnakeho veku, takze ked ma sopliky jedno, hned to dostane aj druhe. Od jej 11. mesiacov zacala chodit do jasliciek a tym sa to zhorsilo. Minuly mesiac mala vysoke teploty az 40C, Dr. nam stale tvrdil, ze je to virus, ktorym musi prejst a tak sme ju liecili len Paracetamolom a Nurofenom, az kym jej sopliky nepresli na usko a dostala zapal uska, na ktore nam dal Amoxiclav. Nejak som ho nakoniec doviedla k tomu, aby jej zobral vyter z nosa, kde boli nejake bakterie, ale vraj su v norme. Po atb to preslo, ale pred 3 dnami sa nam zacali teploty znova. Ma vzdy 39-40C, pod 38,5C to ani neslo. Konzultovali sme Dr. pretoze mala MMR ockovanie, to nam vraveli, ze teplota po MMR ockavani byva neskor, az po 7-10 dnoch, ze to bude virus, takze davat len Paracetamol s Nurofenom, neprehrievat.. No v noci mala 40C ani lieky nezaberali, tak sme sli k Dr. kde zistili znovu zapal uska, toho isteho, takzeje zase na Amoxiclave. Prepacte za taku dlhu spravu, len sa chcem spytat, co mame s nou robit, ako posilnit jej imunitu, ci je to ozaj tak, ze deticky su takto casto chore, a ze s a s tym nic viac nerobi, a ci to ozaj bude trvat par rokov, kym sa to zlepsi? Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sama ste videli, že síce spočiatku mávala soplíky, ale tie ustúpili, lekárka mala pravdu, nie je potrebné antibiotika, len čistiť noštek a podávať vitaminy. Nie je potrebné robiť žiadne výtery a už vôbec nie podávať antibiotika, aj keby sa v tých výteroch nejaké baktérie našli, / sú tam skoro vyždy a je to normálne/. Situácia je však úplne iná, ak má dieťatko zápal sredného ucha, to je závažné ochorenie, síce spočiatku zväčša tiež vírusové ale potom sa uplatnia aj baktérie a liečba antibiotikami je namieste.
    Dieťatko pravdepodobne nie je celkovo choré, jeho imunitný systém sa buduje, ale jasle, ako sa zdá budú pe neho veľká záťaž! Ak by sa budovanie imunity pri styku s vírusmi a baktériami v detskom kolektíve obmedzil len na soplíky, eventuálne nejaký kašeľ, tak to nie je dôvod jasle celkom zavrhnúť/ ale mala by mať dostatočnú rekonvalescenciu aj po banálnom ochorení/. Opakované zápal stredného ucha by som považovala za varovné znamenie a dôvod zhodnotiť nutnosť pobytu dieťaťa v jasliach. Tam by mala byť rekonvalescencia najmenej 2 týždne po dobratí antibiotík pravidlom. V tomto veku je možno posilniť imunitu trvalým užívaním vitamínov, a vzhľadom na počasie v Anglicku aj od jesene do jari užívaním rybieho tuku.

  • Zotavenie po liecbe antibiotikami

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.doktorka, chcela by som sa opytat na Vas nazor. Moj 27-mesacny syn, ktory od septembra navstevuje jasle, bol prelieceny antibiotikami ZINNAT. Jeho chroba zacala ako klasicka nadcha, najprv sopliky, ku ktoremu sa neskor pridal kasel, bez teploty, ale ked sa mu stav nezlepsoval urobilo sa CRP vysetrenie, pri ktorom vysla pomerne vysoka hodnota 10,11, takze mu boli nasadene tieto antibiotika. Dnes sme boli u nasej p. doktorky na kontrole (dnes doberie syn aj ATB), a ta nam odporuca ponechat ho doma, mimo kolektivu do konca buduceho tyzdna, cize celkom 12 dni po dobrati ATB, z dovodu oslabenej imunity. Je nutna az taka dlha doba na zotavenie sa po dobrati antibiotik? Ake su Vase skusenosti?
    Za odpoved vopred dakujem, Darina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prese také isté ako vašej lekárky. Doba rekonvalescencie po prekoaní ochorenia má byť rovnaké, oveľa lepšie raz taká ako dlho prebiehalo u dieťaťa ochorenie. Ak sa doba nedodrží, dieťa pravdepodobne znova ochorie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: