Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • rozprávanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pani doktorka, chcela by som Vás poprosiť o názor na správanie našej dcérky, ktorá bude mať 3 roky. V podstate sa jej správanie výrazne nelíši od správania jej rovesníkov, iba veľa rozpráva. Každú činnosť, ktorú robim jej musim do podrobna rozoberať-prečo, načo...Na jednu otázku sa ma niekedy spýta i viackrát za sebou, pričom jej bola zodpovedaná pri prvom opýtaní. Najradšej rozpráva v aute, to sa jej ústočká nezatvoria, iba ak náhodou zaspí. Nechcem z toho robiť nejaký velký problém,viem, že v jej veku deti spoznávajú svet, veľa sa pýtajú...No už aj známi sa tomu jej rozprávaniu čudujú. Snažíme sa jej trpezlivo vysvetľovať, odpovedať, no niekedy už je to dosť náročné. Inak s ňou problémy nemám.Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nuž áno, niektoré deti sa nevedia nasýtiť všetkého toho, čo sa o svete vôkol seba dozvedajú. A pre rodičov to niekedy môže byť naozaj vyčerpávajúce a unavujúce, keď ich dieťa celý deň "skúša" a keď celý deň rapoce.
    Možno by ste mohli vyskúšať hravou formou ju odviesť od otázok a odpovedí a hrať na napríklad na bobríka mlčanlivosti, najmä vo chvíľach, keď vám dochádzajú sily alebo trpezlivosť. Alebo skúste zaujať jej pozornosť nejakou hrou alebo činnosťou, do ktorej sa musí trošku ponoriť - navliekanie goráliek, strihanie nožnicami a podobne (niečo, pri čom pracujú ruky a nie ústa).
    Vaša dcérka chce spoznávať svet a dobre robíte, že ju v tom podporujete. Keď bude väčšia a naučí sa čítať, bude vám ľahšie, potom zase budete nosiť domov časopisy a knihy, surfovať s ňou po internete alebo navštevovať hrady a zámky...

Podobné otázky

  • viróza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka, prosím Vás o radu, dva a pol ročná dcérka prekonala virózu. Takmer pať dní bojovala s 39 stupňovými teplotami, ktoré Panadol čípky, Brufen sirup striedavo a zábaly, dokázali znížiť niekedy len o pár stupňov.Pridalo sa vracanie, ktoré trvalo asi tri dni. Napriek tomu sa mi ju podarilo ako tak udržať, aby nedošlo k dehydratácii. Po poklese teplôt bola tak slabá, že spala dva dni v kuse, kedy sa mi ju podarilo prebrať vždy tak po hodinke, dvoch, nakŕmiť ju a dať jej piť a znova zaspala. Postupne silnie, spí cez deň čoraz menej, začína ju opať zaujímať život okolo seba, čo ma však trápi, je že srdiečko jej bije rýchlejšie, dýcha hlasnejšie. Takto dýchala pri tých teplotách, no nezmenilo sa to pri ich poklese.Tiež rozprávanie je nezrozumiteľnejšie a hlások akýsi priškrtený. Samozrejme, navštívili sme aj lekára. Môže to byť následok oslabenia organizmu?Je šanca, že sa to zlepší samé? Ďakujem Vám.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú to pravdepodobne príznaky rekonvalescencie, ale určite by som znova navštívila lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: