Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • detská intimita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktorka,
    chcela by som sa Vás opýtať na našeho 4.ročného syna Matúška. Posledné dva - tri dni sa začal zatvárať do izby a ked chceme za nim ist, tak povie za chvilku... počkame a ked vojdeme, zistime, že sa "utešoval" na lopte. Má naopak nohavice. Predtým to tiež robieval, potom to prestalo a znova. Ako keby mal nejaké obdobia na toto svoje "objavovanie". Je to v poriadku?? Manžel sa obáva, že sa s nim niečo deje. Môže to s niečim psychickym suvisieť, alebo je to proste normálne. Robi to len v sukromí, vo svojej izbe.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takéto prejavy u detí nie sú ničím výnimočným. No aj napriek tomu môžu niekedy signalizovať, že sa s dieťaťom naozaj niečo deje. Niekedy je dobré uvažovať napríklad o tom, že dieťa má nedostatok iných podnetov, podnetov zvonku, ktoré by ho zaujímali, ktoré by ho tešili, napĺňali radosťou z poznávania a objavovania a podobne. Neznamená to, že sa rodičia o dieťa nestarajú alebo sa starajú zle, ale že dieťaťu v tej starostlivosti niečo chýba.
    Niekedy to ale môže byť aj prejavom zvýšeného napätia a pocit slasti na nejaký čas napätie uvoľní a zníži.
    Skúste sa spolu s manželom pozrieť na obdobia, kedy sa váš syn vo zvýšenej miere uspokojoval týmto spôsobom a na obdobia, kedy nie. Možno zistíte niečo, čo by vám mohlo pomôcť nájsť kľúč k riešeniu situácie. Ak napríklad zistíte, že to súvisí so škôlkou, teda ak chodí do škôlky, viac sa ukája, môžete pátrať, či je niečo, čo v škôlke horšie znáša, no môže sa stať, že nič mimoriadne nezistíte. No môže to byť už samotná situácia, že je v škôlke, v cudzom prostredí, je tam veľa detí atď.
    Každopádne by ste mu mohli ponúknuť iné činnosti, ktoré ho budú tešiť, ktoré zmiernia jeho napätie a podobne. Ponúkajte mu krátke a častejšie túlenie, masáže alebo hladkanie, ískanie vo vlasoch alebo niečo, čo má rád. Na druhej strane dbajte tiež o to, aby ste s ním trávili primeraný čas každý deň (s ním, nie vedľa neho), hoci len 15-20 minút, kedy sa budete sústrediť na neho a hru či zábavu s ním.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: