Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • neposluchanie u dcerky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, rada by som vas poprosila o radu pri vychove mojej takmer jeden a pol rocnej dcerky. Ide o to, ze je dost neposlusna, casto robi opak toho, co sa jej povie a mam taky pocit, ze je vyslovene nadsena, ked urobi nejaku lotrovinu. Reaguje zlostne na upozornenia zo strany dospelych a hoci sa snazim vela ju chvalit a povzbudzovat a motivovat k dobrym skutkom, neustale opakuje svoje nevhodne spravanie. Skusali sme to s pozitivnym vzorom, snazim sa doscielit , aby v ramci moznosti odstranila dosledok svojho konania, napr. po zamernom vyliati caju na stol si ho musi utriet, rozhadazne veci ulozit a pod... No nikdy to nejde bez jej hnevu ci ignoracie. Skusali sme i dohovaranie i prosenie i zvysenie hlasu i neustale opakovanie toho, ako sa ma a ako nema spravat...ale nic. Uz dostala i po prstoch, ale evidentne ju to nemrzi a hlavne to neposluchanie neprestalo, dokonca nam to isla oplatit. Nechcem v nej budovat agresivitu, tak vychovna po zadku nebude vhodna.Niekto povie, ze deti su nezbedne a netreba z toho robit tragediu, ze to casom prejde, ale mne sa zadm ze oproti inym detom je nasa dcerka zlostnejsia a vybusnejsia a dozadovacnejsia. Snazim sa jej dostatocne venovat, zahrnat ju laskou, objatim a podobne, ale jej neposluchanie a jedovanie sa by som rada zmenila. Viem, ze je asi tazke vo vseobecnosti radit, ale budem vam povdacna, ak mi poradite, kde robim chybu.Inak je nase dieta bystre, vtipne, velmi komunikativne, zial pri nicom dlho nevydrzi a stale si vyzaduje pozornost.Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vaše dieťa je ešte maličké a potrebuje veľa pozornosti, lebo je malé a je to primerané tomuto veku (hoci existujú rozdiely medzi deťmi). A neposlúchanie je tiež niečo primerané tomuto veku. Nie je to neposlúchanie v pravom zmysle slova, je to neschopnosť dieťaťa v tomto veku riadiť sa slovami niekoho iného. Vaša dcérka je iba na začiatku dlhej cesty k poslúchaniu alebo rešpektovaniu pravidiel, ktoré platia v rodine alebo inde. A láskyplné uplatňovanie dôsledkov je jednou z najvhodnejších ciest.
    Zlosť či hnev je len prirodzenou reakciou na niečo, čo jej nevyhovuje, čo nechce. Nie je vhodné, aby ste jej bránili v jej vyjadrovaní alebo ju za to karhali či posmievali sa jej. Na mieste je viesť ju alebo sprevádzať vo vyjadrovaní hnevu primeranejšími a prijateľnejšími spôsobmi.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: