Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Spánok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, naša 10 mesačná dcérka spí cez deň ešte trikrát, dokopy cca 4 hod., v noci ju ukladám okolo 20,00 a spí tak do 05,30, ale s tým, že sa zvykne budiť, mechriť, vrtieť a pod. Myslela som, že spí horšie v noci preto, že spí veľa cez deň, ale ako to zariadiť inak, keď mi vydrží bdelá 2,5 hod. a keď ju uložím spať, zaspí. Keď ju neuložím spať, je nervózna, podráždená, nič ju nebaví, šúcha ši očká... Aj keď spala menej cez deň, aj tak nespala dobre v noci. Čo s tým?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že ste doteraz robili dobre to, čo ste robili - rešpektovali ste potrebu dieťaťa podľa signálov, prejavov v jej správaní.
    Nočný spánok dieťaťa nie je rovnaký po celú noc, má svoje fázy. Zvyčajne je najhlbší prvú časť noci, teda od času, kedy dieťa večer zaspí, asi do dvanástej až tretej v noci (to závisí od dieťatka a od hodiny, kedy ide večer spať). Potom je spánok už ľahší, dieťa sa môže viac budiť alebo sa viac hýbe aj počas spánku, má zhruba dve etapy.
    Takže je vlastne prirodzené, ako vaše dieťa spí, aj kvalita jeho spánku, aj dĺžka.
    Ak sa len mechrí a neplače, netreba to riešiť. A keby aj zamrnkalo, nemusí to znamenať, že niečo treba robiť. Ak sa rozplače, šupnite si ho k sebe alebo ho skontrolujte, či je v poriadku, chvíľu ho upokojte, ale bez veľkých rečí, len pohladením alebo upokojujúcimi tichými zvukmi a spite.

Podobné otázky

  • Spanie na brušku

    , Autor: TimeaF33

    Dobrý deň, 2 mesačnú dcérku trápia zjavne bolesti bruška. Plače tak že sa až niekedy zájde a keď ju dáme na bruško zaspí a je jej dobre. Ako dlho môže takto spať na brušku ak ju budem celý čas pozorovať a dávať pozor aby nemala noštek v matraci?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Keď ju pozorujete a ste pri nej môže mať celý denný spánok medzi kojením na brušku. Nemá tak spať v noci, keď spíte všetci alebo keď pri nej nie ste.

  • Nasivin soft pre deti od 1-6rokov

    , Autor: PeťkaKiki

    Dobrý deň dcérka 2,5roka je nachladnuta ma nádchu už tretí deň už jej netečie z nošteka len hlieny odsavame. Prvý deň som jej dala na noc na spanie nasivin soft myslím že 0,025 to je pre deti od 1-6rokov keďže sa mi zdalo že do jednej nosnej dierky jej to nestreklo strekla som ešte raz čiže je možné že 2krat do jednej dierky 1krat do druhej. Na druhý deň som jej dala až na obedny spanok po jednom vstreku do každej nosnej dierky, večer pred spaním tiež. Dnes na treti deň znova až na obedny spánok a znova sa mi zdalo že jej nestreklo tak 2krat do jednej nosnej dierky a 1krat do druhej. Potom som čítala pribalovy leták že sa smie davat len 1vstrek do kazdej nosnej dierky a nesmie sa meniť užívanie a o predavkovani. Chcem sa opýtať či som nemohla dcérku predávkovať ak som jej náhodou vstrekla 2krat do jednej nosnej dierky aj ked sa to nesmie aj pred vcerom aj dnes... Ďakujem krásne za odpoveď trošku som dostala strach z toho

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepredávkovali ste ju tými pár vstrekmi ale naozaj nasivin sa dávkuje každých 12 hodín do každej dierky jeden vstrek

  • mikoplazmy

    , Autor: Lucia P

    Pekny den prajem, syn ma uz cca tri tyzdne zvysenu teplotu, nakoniec sme zistili ze mal mikoplazmy. Toe sa preliecili, ale teplota do 37,4 mu stale kolise. Rano sa zobudi, nema ziadnu, vramci dna to ide hore a dolu. Je mozne, ze za taketo teploty mozu horucavy vonku? Pitny rezim ma dobry, ale v byte mame bezne okolo 28-30 stupnov. Je velmi zivy, neposedny, papa dobre, ziadne sopliky. Ked sa jasi, ma 37,4, ked sa ukludni, teplota sklesa behom 20 min. na 37,0- 36,9. Vysetrenie krvy a mocu ma v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem aký starý je chlapček.
    Po ochorení spôsobenom mycoplasmami môže mať dieťatko v rámci rekonvalescencie ja zvýšenú únavu a môže mať aj mierne zvýšenú teplotu, ako ju udávate aj niekoľko týždńov. pokiaľ sa inak má dobare, výsledky sú v poriadku, potrebuje len viac oddychovať, odporúčam odpoludňajší spánok, podáva najmenej tri týždne po dobratí antibiotík ešte probiotika.

  • zlaty stafylokok

    , Autor: iva2608

    Dobrý deň! Prosím o Váš názor. Asi pred týždňom moja 8 mesačná dcéra začala chrčať, ako keby jej zatekali splíky. No odsávačkou som vytiahla veľmi málo, alebo nič. Keďže to chrčanie (napr. keď som ju ukladala na spánok tak doslova chrápala ako starý chlap), neprechádzalo išli sme k lekárke, tá urobila ster z hrdla a dnes som volala kvôli výsledkom, tak že tam vyskočil zlatý stafylokok. Chcela by som Vás poprosiť o Váš názor čo máme urobiť a ako ju čo najefektívnejšie liečiť, čo by pomohlo aby sme sa toho bacila zbavili a minimalizovali možnosť jeho návratu. Lekárka nám dala fenistil kvapky a nasivin. V lekárni som ešte dokúpila sinupret. A do očka dávam ocuflesh, pretože bolo pred pol rokom prepláchnuté-bol upchatý slzný kanálik. Z toho očka jej tiež začalo trochu tiecť. Striekam jej do nosa aj morskú vodu. Čo môže taký bacil spôsobit u tak malého dieťaťa? Čo robiť ak sa jej stav bude zhoršovať? a čo aby sme zabránili aby sa toto ochorenie opakovalo? Veľmi pekne ďakujem vopred za odpoveď s pozdravom Ivana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja si myslím, podľa vašich informácií, že dieťa nie je vôbec choré!!! Zlatý stafylokok je bežnou súčasťou mikrobiálnej flóry človeka, nieje potrebné ho riešiť a už vôbec nie liečiť!
    To, že dieťa hlavne v tomto čase chrčí je dôsledok toho, že dieťaťu sa tvoria hlieny, ktoré chránia sliznicu nosa a horných dýchacích ceist. Keď tento hlein v suchom prostredí, ako je v bytoch vyschne, pri trvalom prúdení vzduchu v dýchacích cestách sa rozkmitá, vzniká zvuk, ktorý znei ako chrčanie. ale neznamneá žiadne závažné ochorenieJe potrebné zvlhčiť sliznicu nosa / morskou vodou, libearom / a zvlhčiť aj prostredie/ vlhký froté ručník k postieľke. /. Nič viac nie je potrebné robiť.

  • chrapanie a skripanie zubami

    , Autor: zuzka111

    Dobry den pani doktorka,
    znepokojuje ma uz dlhsiu dobu jedna vec. dcerka uz ma 6 rokov chrape a pritom dycha ustami a casto skripe zubami. trva to uz velmi dlho mozno aj viac ako rok. zvycajne sa to zhorsuje ked je prechladnuta. to ani nehovorim ze zle spava v noci sa casto budi potom je cez den unavena, naladova a nesustredena. zijeme v zahranici a tu to u lekarov nie je jednoduche, podla nich je to normalne ( zatial som s nou bolo len kvoli skripaniu zubami a zlemu spanku, ale po odpovedi som uz chrapanie nespomenula). neviem co mam robit, alebo ako jej zabezpecit lepsi spanok bez chrapania a kripania...bojim sa , aby to nemalo negativny dopad na jej zdravie
    Dakujem za vas nazor a radu. Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    |Skrípanie zubami nie je závažný zdravotný problém, čo sa však nedá povedat o chrápaní. \Chrápanie je najčastejšie spojené so zvačšenou nosnou mandlou a samozrejme aj problémy, ktoré pozorujete, teda zvýšenú únavu, možeme s týmto problémom spojit. Určite by som navštívila lekára a následne aj odborníka otorhinolaryngologa, zásadným riešením problému je operácia, ktorá odstráni zvačšenú mandlu. Zvačšená nosná madla může byt príčinou aj nočného pomočovania a tiež nedoslýchavosti.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: