Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Keď dieťa neposlúcha

    , Autor: adotomi

    Dobrý večer. Mám takmer 11 mesačného syna a niekedy si s ním neviem rady. Napr. keď som ho chcela prebaliť začal vyvádzať ako besný, metal sa a jačal. Nepomáhali srandičky, ani dohováranie a keďže som sa veľmi ponáhľala a on mal dosť špinavú ritku (a nechcela som to mať po celej posteli) tak som mu jednu švihla po holom stehienku. To začal nehorázne plakať, ale aspoň sa prestal metať. Samozrejme mi to potom prišlo veľmi ľúto (najmä, keď sa aj napriek tomu, čo sa stalo chcel ku mne pritúliť), ale už bolo neskoro. Stalo sa mi to druhýkrát. Viem, že moja otázka bude znieť čudne a alibisticky, ale chcela by som sa Vás opýtať ako to vníma to dieťa. Zapamätá si, že mama ho udrela? Vždy keď sa mu niečo nepáči a vystrája tak sa to snažím prekrútiť na srandu alebo ho niečím zaujať (momentálne zaberá: "počúvaj ako vonku havko havká" /aj keď nehavká/), ale sú situácie kedy mi to absolútne prerastá cez hlavu.
    A ešte by som sa chcela spýtať ako mu začať vysvetlovať, že to nesmieš a tamto tiež nesmieš. Keď mu to hovorím v pokoji tak s úsmevom na tvári to natruc robí. Keď len hlasno zvolám Nono! tak to síce nechá tak, ale pustí sa do plaču.
    Ešte by som sa na záver chcela trošku "obhájiť", aby to nevyzeralo, že som nejaká striga čo doma terorizuje vlastné dieťa. My sa dosť spolu hráme, bláznime, smejeme, stískame, pusinkujeme len sú okamihy kedy na toto nie je čas, malý to samozrejme nechápe a ja situáciu nezvládnem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Existuje ešte určite aspoň pár iných spôsobov, ako synovi dať najavo, že si neželáte, aby niečo robil. Niečo medzi "hovorím mu to v pokoji" a "hlasno zvolám Nono!". Niekedy sa treba pohrať s hlasom, s jeho ostrosťou, hlasnosťou, jednoznačnosťou, naliehavosťou, silou atď a hľadať také hlasové vyjadrenie, ktoré tomu "Nono!" dá dostatok dôrazu, aby dieťa prestalo robiť to, čo nemá robiť a zároveň aby nezačalo plakať. Niekedy je dôležité niečo pridať, napríklad si čupnúť alebo sa predkloniť k dieťaťu asi do výšky jeho tváre a tvárou v tvár mu to Nono" povedať. Niekedy ho treba chytiť aj za ruky, nežne a láskavo a povedať Nono! A niekedy treba povedať Nono! a zobrať ho preč, do inej miestnosti, odpútať jeho pozornosť nielen slovne, ale aj tým, že ho držíme na rukách a sme tvárou v tvár a ideme inde.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: