Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dieťa ktoré NIČ neje...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, rada by som sa opytala za moju sesternicu. Ma skoro 3-rocneho syna, ktory doslova nic neje a to nikdy, nejedol poriadne vlastne nikdy. Jeho strava pozostava z pitia mlieka namiesto ranajok, obeda aj vecere.. medzitym poje nejake hluposti ako "brumikovia", pudingy a podobne umeliny. Ak ho nutia zjest nieco normalne, az ho napina na vracanie, proste neexistuje sposob ako donho nieco dostat. Jeho matka priznala po nejakom case, ze pri zavadzani prikrmov sa na to vykaslala a nechcelo sa jej spinit riady, tak mu radsej vzdy pichla mlieko a raz za tyzden ked sa jej nahodou chcelo, mu "nieco" skusila dat. Samozrejme, takto si na tuhu stravu vobec nezvykol. Moze toto byt vsak dovod, aby stale nic nejedol? Nenastartuje sa jedenie po nejakom case aj bez tabulkovehop postupu? Myslite, ze ma jej syn nejaky psychicky problem? Inak sa mi zda ok, sikovny, rozprava, je mily a urcite nie zaostaly. Moze to byt tym, ze aj jeho matka slabo jedava, vzdy mala s jedlom problemy? Vracavala, ma slaby zaludok, vredy a aj psychicke problemy, komplexy menejcennosti ktore vyplyvaju z jej vlastneho tazkeho detstva.. myslite ze toto moze byt tiez pricinou? Ale on asa on svojho syna vzorne stara. Myslim, ze je len otazkou casu kedy sa toto nejedenie na jej synovi prejavi, uz teraz je chudy a naduzivy ako treska.. alebo ho v skolke do ktorej teraz pojde, naucia? Mozno ze keby zacala byt nekompromisna a neustupila mu, nedala to mlieko a pockala kym bude vyhladovany, jedol by... alebo nie? On totiz pije to mlieko aj niekolkokrat za noc, pyta a ona mu ho dava lebo inak neprestava vrestat. Ked je vsak sam so svojim otcom ktory nie je ochotny mu v noci mlieko dat, proste nepyta... ale aj tak nic nezje, radsej bude hladny. Dakujem Vam za odpoved, ktoru jej posuniem dalej.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je úplne jasné, že (nielen) dieťa má mať pestrú stravu. Trojročné dieťa by už malo jesť takmer všetko. Ak sa má v tomto veku naučiť jesť "normálne", je k tomu treba kus disciplinovanosti a dôslednosti zo strany všetkých, ktorí prichádzajú do kontaktu s dieťaťom.
    Ak je dieťa schopné pri otcovi nejesť celú noc, je pravdepodobne postupne schopné prejsť na primeranejšiu stravu. V prvom rade ale treba, aby sa do toho pustila matka a uvedomila si, že ustupovanie dieťaťu v stravovaní budú dieťaťu postupne viac na škodu ako na úžitok.
    V škôlke sa situácia môže trochu zmeniť, ale matka by sa musela pridať, prejsť na primerané stravovanie a svojmu synovi neustupovať. Chybu iste neurobí, keď sa poradí s odborníkom na výživu alebo detskou lekárkou a požiada o spoluprácu a konzultácie, kým sa situácia neupraví.
    Možno by mala tiež uvažovať aj o práci na sebe, aby sa postupne vysporiadala aj so svojimi ťažkosťami. To by jej mohlo pomôcť ľahšie sa postaviť aj k svojim materským úlohám.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: