Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Svokra

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Byvame spolocne v dome so svokrovcami. Moja dcera (4roky) ma svokru rada. Rano sa zobudi a uz sa tesi , ze k nej zide dole. Mne to uz zacina vadit, hovori jej co ma robit , co nesmie robit aj v mojej pritomnosti, ked ja jej nic nezakazujem. Naucila sa u nej jest hranolky, co ja som nechcela alebo sa s nou rozprava o smrti, co by som tiez tak nepodala dietatu ako ona. Ako riesit takuto situaciu? Urazit ju nechcem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mali by ste si so svokrou vydebatovať svoje predstavy o výchove. Napríklad treba povedať, že si neprajete, aby dcéra jedla hranolky, lebo to nie je pre jej vek vhodné jedlo, keď ste obe prítomné, že by mala nechať na vás výchovu... Svokre to asi nepadne ľahko, no skúsiť to môžete.
    Alebo môžete premýšľať nad tým, čo vám bráni nechať to tak a využívať ten čas, ktorý ony spolu trávia, na nejaké svoje projekty (zobrať si nejakú prácu, učiť sa niečo, tvoriť niečo, športovať...)

Podobné otázky

  • Kasel 3 mesacneho babatka

    , Autor: nina-5

    Dobry den, mam 3 mesacneho synceka, ktory kasle asi vyse tyzdna, nema soplik ani teplotu. Pred mesiacom som bola chora aj ja, aj manzel, aj moja mamina aj svokra ... vsetci sme kaslali, nemali teplotu ani sopel, vyliecili sme sa sirupmi no len manzel uzival antobiotika. Pani lekarka, nam hned nasadila Suprax pre maleho a nerobila mu ani vyter ani crp. Neviem, ci je to spravne a ci mu tie antibiotika bez crp a vyteru mam podavat. A vraj mu mam odsavat aj soplik, no ziadny nema. Kasel ma vlhky. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som takto nepostupovala ale to je jediné, čo k tomu môžem napísať, keďže som dieťatko nevyšetrila.

  • Herpes

    , Autor: nataska-blska

    Dobrý deň pani doktorka. Mám 34 r. a pol ročného syna, je kojený a zdravý. Moja otázka sa týka môjho častého problému a to herpesu na perách /raz za pol roka/ Mám mať nejaké obavy okolo zdravia svojho syna. Teraz som hepres jeden prekonala, žiadnu ochranu voci synovy som nerobila. Kojili a "maznali" sme sa ako vždy. Moja svokra ale trvá na tom aby som si zistila okolnosti ohladom toho. Ďakujem velmi pekne za radu a vysvetlenie. Pekný deň prajem a pohodu v blížiacich sa sviatkov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokial mávate herpes často, zvačša sa s tým nedá nič robit, ak vsak kojíte, dieta dostáva protlátky v mlieku, ktoré pri herpese tvoríte. V žiadnom prípade by som sa pri vyhodenom herpese na ústach s dietatkom nemaznala tak, že sa ústami dotákate jeho telíčka a už vůbec nie úst.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den . dakujem za odpoved ohladne stravy uz sa viem zorientovat a bola to aj velmi skora odpoved. chcem sa vas este opytat ohladne nechtov mojej dcerky 11mesacnej dost sa jej stiepia lekarka mi povedala ze jej chyba vitamin kremik tak mi dala take male tabletky velkosti spendlikovej hlavicky mamjej davat raz do tyzdna 5tabletiek rozpustit je to dost sladke velmi to nechce ale davam jej uz mesiac a velku zmenu nevidim hlavne tie palce tie sa jej stiepia , neviete mi poradit nieco ine alebo to trva dlhsie kym to zaberie ? citala som ze zltok ten jej davam raz do tyzdna a ze aj ryba no neviem aku jej mozem dat bojim sa a este sa chcem opytat od narodenia nechce cumlik vobec asi preto ze ju kojim este stale a ked bola unavena alebo zaspavala tak si dala palcek a zaspala robi to tak stale aj teraz niekedy aj ked neni unavena svokra mi vravi ze jej treba vyberat lebo si zvykne a bude ho mat v ustach do 6rokoch tak ona jej ho vzdy vyberie ked ju vidi ze ho ma vravi jej ze ba . mne sa to velmi nepaci ze jej stale ho vybera z ust no neviem co je spravne a ci jej to moze ostat a ci hlavne ona chape co jej vravi . dakujem za odpoved pekny den vam prajem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    S prstíkom by som to robila tak, že miesto vyberania by som ju zaujala niečim iným, čo si zároveň chytí do ručičky.
    Rybu v tomto veku nepodávam, najskr po roku. Žltok odporúčam 2x týždenne pol žltka, nevyraďujte však preto mäso, to potrebuje denne cca 30 až 50 gramov. Štiepenie prstíkov nie je príznakom nedostatku nejaké=ho vitaminu ani prvku, to čo vám dala p. dr. sú pravdepodobne homeopatika. Nie je to ani príznak nejakého závažného ochorenia, nemajte obavy.
    Odporúčam nezabudnúť podávať vigantol, dieťatko slniť, nenatierať žiadnymi krémami s ochranným faktorom, ale samozrejme vyhýbať sa prudkému slnku /v tieni alebo doma medzi jedenástou a treťou/.

  • ovčie kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Moje otázky sa týkajú ochorenia - ovčie kiahne. Moja svokra odcestovala na 2 týždne k vnukovi- má 2r.- do Anglicka, ktorý pred jej príchodom bol v styku s dieťaťom so začínajúcimi ovčími kiahňami.V časopisoch sa píše, že inkubačná doba pri tomto ochorení je 10 až 21 dní. Svokra vraj toto ochorenie v detstve prekonala. Má sa 15.8.2011 vrátiť na Slovensko a ak sa ochorenie u jej vnuka ešte neobjavilo po jej odchode z Anglicka, ja sa napriek tomu bojím, že toto ochorenie prenesie po príchode na moje deti pri stretnutí s ňou - syn 5r. dcéra 1r.-ešte nemali ovčie kiahne a aj na mňa- ani ja ako dieťa som toto ochorenie neprekonala.Chcem sa opýtať, či je tu tá možnosť prenosu priamym stykom - svokra a moja rodina- , alebo aj vecami -darčekmi z Anglicka. Máme sa s ňou stretnúť + darčeky, alebo nie a dokedy nie.Ešte sa chcem opýtať, čo sa týka povinného očkovania, či je tam zahrnuté očkovanie aj proti ovčím kiahňam a ak nie, kedy treba proti nim dieťa zaočkovať a do akej doby treba zaočkovať dieťa proti ovčím kiahňam po styku s dieťaťom s ovčími kiahňami.Ďakujem za odpovede. S pozdravom Erika Berníková. Môj mail : erika.bernikova@gmail.com

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa po styku s dieťaťom s ovčími kaihňami je potrebné zaočkovať najneskôr do 72 hodín.
    Vaša svokra na vaše deit kiahne v žiadnom prípade neprenesie, ako osoba a ani darčekmi.
    Očkovane detí proti ovčím kiahňam je možné dovtedy, kým dieťa alebo aj dospelý človek kiahne neprekonali. Vaše ročné dieťa by mohlo toto očkovanie absolvovať v pätnástich mesiacoch spolu s očkovaním proti osýpkam, mumpsu a ružienke, ak o to budete mať záujem, povedzte to svojmu lekárovi. V tomto prípade sa očkovacia látka hradí rodičmi. Očkovanie proti ovčím kiahnam u nás nie je hradené poisťovňou.

  • tras tela

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka, som zufala a vy ste mi uz viackrat velmi dobre poradili. Dufam, ze to bude aj tentokrat. Moj problem bude trosku zdlhavy, lebo neviem ci spolu nieco nesuvisi. Mam 4 mesacnu dcerku. 8.3 sme boli na ockovani na 3 mesiace, na druhy den mi dcera zacala soplit a trosku kaslat, teploty nemala. Po zavolani doktorke nam len cez tel. naordinovala liecbu nasivin a kvapky od kasla. Sople sa tahali dalej. 22.3 svokra zvalila na dceru susiak na pradlo (prazdny). Hned sme utekali na pohotovost, kde malej robili USG mozgu, ktory bol v norme. Na dalsi den nas poslali ku nasej doktorke na kontrolu a o 2 dni na kontrolny USG (opat bol v norme). Bolo jej robene aj neurologicke vysetrenie a to bolo v norme.Nasa doktorka na odporucanie lekarky z pohotovosti urobila malej krvne testy, lebo bola bleda. Potvrdila sa anemia. Naordinovala nam pyridoxin 1x 1/2 a acidum folicum 2 x 1/4. A taktiez na tie sople ktroe jej jej pretrvavali Sinupret a Prometazimn 5. Tie druhe kvapky som jej nedala, koli zavaznym vedlajsim ucinkom a po tom prvom mi zvracala. Takze aj ten som prestala davat. Asi po tyzdni som jej dala obviklu davku rano 15 kvapiet espumisan pred obedom acidum folicu, na obed pyridoxi, potom opat acidum folicum a chcela som skusit opat sirup sinupret. Asi hodinu po jeho podani a 15 min po podani acidum folicum mastalo u malej jemny tras celym stelickom, trvam iba par sekund a asi po 1 min opat dalsi. Bola pri vedomi. Hned sme utekali do nemocnice. Ked ju vysetrovali tak sa jej tras telom opakoval asi 4x opat iba par sekund, co videla uz aj osetrujuca primarka a bolo jej padany diazepan. Boli sme hospitalizovany 3 dni. Pocas tejto doby sa jej tras uz nezopakoval. V nemocnici jej bolo padany Sumamed pre infekt v hrdielku a ditiade a azitromycin. Absolvovali sme aj neurologicke vysetrenie a EEG : zapis zhotoveny pocas nativ. spanku. v uvode snimania zapisu pritomna 4-5 Hz teta aktvita s primesou nepravid. vmedzenych pomalsisch vln z pasma delta, postupne pribuda viac pomalych amorf. delta vln s nalezom spankovvych vretien pritomnych stran. symetricky i v stranovej asymetrii. Paroxyzmalna aktivita sa nezapisala. zaver: Nevydiferencovane cerebalne zachvaty (vs. benigne, neepilepticke). V nemocnici jej bol taktiez zisteny zvyseny CA (2,82...2,72...2,80) ioniz Ca 1,58, P 2,25. Boli jej brane vytery z nosa, hrdielka aj z analneho otvoru, vsetky neg. Neurologicka sa nevedela vyjadrit co to moze byt ale vylucila epilepsiu a ze to je len jak ked sa huska strasie. Avsak malicka je dost hyperaktivna a ja uz od stresu neviem objektivne posudit ci sa jej to opakuje. Nasa doktorka jej naordinovala diazepan keby sa to opakovalo. Na internete som si nasla a dost sa na to podobna Shudining atack. Strasne som z toho vynervovana, pretoze sa bojim aby sa nieco nezanedbalo a nebolo to nieco vazne. Velmi krasne Vam dakujem za skoru odpoved a Vas nazor na celu vec.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem celkom zaujať stanovisko. Ak zatiaľ epilepsiu vylúčili, tak ani nie je potrebné odávať akékolvek lieky ani diazepam. V kaťdomprípade by ste doma mali mať diazepam na podanie do rtiky / diazepam desitinú ale to len pre prípad, že by krče, akékolvek, či pri horúčke alebo aj tras, ktorý si neviete vysvetliť / zlosť, hnevanie sa/ sa znova opakovali, kedy je potrebné ho podať. Stav vašej dcérky nie je možné zatial definitívne uzavrieť / ve´d vidite, že ani lekári, ktoríju videli, sa nevyjadrili defiitívne V medicíne má všetko svoj čas a priebeh, preto je potrebné dieťatko sledovať, nestresovať sa, všetko sa časom ukáže. Čo je vážne a čo nie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: