Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nevyspytatelne spravanie

    , Autor: danka-g

    dobry den. mam chlapceka 25 mesacneho, ktory je velmi zivy a velmi aktivny. nedavno som sa vratila zo zahranicia na Slovensko. byvam u rodicov , v malej dedinke, kde uz skoro nikoho nepoznam, nie je tu ani v okoli materske centrum, ani detske ihrisko,tak som synceka zapisala do skolky. Aby bol trosku s detmi. sameho ho nechavam, len 1hod a potom idem po neho.v zahranici bol trochu s detmi, ale vacsinou len so mnou a s manzelom. teraz ma okolo seba plno ludi-babky, dedkov, susedia, deticky v skolke. neviem, ci je toho na neho privela, ale je velmi agresivny. staci, ze nejake dieta na neho v skolke pozrie, tak ho udrie, zo vsetkym bucha, hracky hadze o zem. ak sa mu nevyhovie, tak krici a najnovsie, ked pridem po neho do skolky, tak ku mne vobec nechce ist. len sa usmeje, povie ze mamicka prisla a namiesto toho, aby sa ku mne rozbehol ,tak rozhadzuje vsetko co ma po ruke a krici. ked sa ho snazim zobrat na ruky, tak sa hadze tak, ze ho musim pustit. chcela by som, aby sa trochu viac ku mne tulil. doma je raz dobry, pekne sa hra, vela rozprava, taky maly sinter, ale potom z nicoho nic, ked sa pekne hrame, a niekto sa objavi v miestnosti, tak ho udrie, alebo hodi nieco o zem.ma take nevyspytatelne spravanie. stale musim byt s nim, davat na neho pozor, aby nikomu neublizil, nikoho nezbil. uz som z toho dost unavena. ostatne mamicky sa uz porozpravaju, kym sa ich deticky hraju a ja musim len striehnut, aby nikoho neudrel. a druha vec, ktora ma trapi je, ze sa vobec nevie zahrat sam. musim sa hrat stale s nim. ak mu poviem, hraj sa teraz trosku sam, mamka ide umyt riad, tak on okamzite prerusi hru a musi ist so mnou. ako ho mam naucit, aby bol trosku samostatnejsi?dakujem velmi pekne za rady.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jeho prejavy v správaní, ktoré popisujete, môžu byť spojené so zmenou, ktorú prežíva a snaží sa s ňou vysporiadať. Píšte, že ste žili len v určitom obmedzenom okruhu vzťahov a teraz sa situácia zmenila a je okolo neho kopec ľudí. To môže byť pre také dieťa veľká zmena a môže v ňom vyvolávať veľa pocitov - úzkosť, strach, neistotu, pocity ohrozenia... Možno vôbec netuší, ako sa k tým všetkým ľuďom má správať, ako sa má zapojiť, ako sa má vymedziť a určiť si svoje hranice... A tak robí, čo vie. Navyše je v krajine, kde je iné všetko, než na čo bol doteraz zvyknutý - určite citlivo vníma všetky inakosti, odlišnosti, ktoré si vy možno ani neuvedomujete. A navyše tá škôlka, tie cudzie tety, deti... Môže byť z toho chudáčik pekne dopletený a zmätený.

    Možno by potreboval trošku menej vzťahov, trochu spomaliť vo vzťahovej sfére, aby sa s tým mohol trochu zrovnať, aby mal dosť času na vzťahy, ako bol zvyknutý predtým - len s vami...

    Čo sa týka samostatnosti, je vo veku, kedy vás potrebuje, najmä v tejto novej situácii na Slovensku. Potrebuje vás mať nablízku, byť možno v neustálom kontakte. Skúste ho zavolať, keď sa chystáte umývať riad alebo mu dať na výber, či sa bude ďalej hrať alebo ide s vami. Nech má na výber, nech sa necíti odstrkovaný, opúšťaný (aj keď len na čas, kým umyjete riad).

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: