Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • naviazanie na rodičov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka. Chcela by som sa opýtať na 8,5 ročného syna. Od malička je naviazaný na nás, nikam nechce ísť - ani k tete, ani k starým rodičom. Od malička do 4 rokov nikde nechodieval, pretože bol "malý" a nik ho nebrával. Mali sme veľké problémy pri nástupe do škôlky, kde plakal tak vytrvalo 3 hodiny, že som musela chodiť poň a brávať ho domov ešte pred obedom. Učiteľky sa sťažovali, že ho nejde utíšiť a keď som poň prišla, bol úplne rozstrasený, uvzlykaný a akoby ma nepoznával - kopal ma a zúril. Po čase to ustalo, ale stále má problém ísť do kolektívu (nového), ísť na prázdniny bez nás a podobne. Od tých 4 rokov chodieval na prázdniny, vždy plakal, keď šiel od nás. Ale potom bol normálny a keď sa vrátil, šťastný. Lenže robieva to do teraz a aj teraz plakal pol dňa a prosil, aby som ho k starým rodičom neposielala, že chce byť doma, lebo aj ja som doma (na RD s 2,5 ročnými súrodencami).
    Minulý rok bol u tety a tam ho občas nechali samého, ale tak, že on bol napr. pri TV a teta v kuchyni a bez toho, aby mu povedala išla napr. do pivnice. On keď bolo ticho, bežal do kuchyne, nikoho nenašiel a podľa mňa sa vyľakal. Volal mi, do telefónu nepríčetne kričal, že je sám a bojí sa. Keď som to s tetou preberala, povedala, že bola len chvíľu a že už je veľký, že taký cirkus nemôže robiť. Po návrate domov som mala pol roka peklo. Nemohla som ísť na WC, na dvor zavesiť prádlo bez toho, aby nekričal na mňa "mama už ideš?", "kde si tak dlho?". A to každú minútku... Teta mi povedala, že to nie je normálne a mám ísť s ním k lekárke. Ja sa ale bojím, že by som ho vystrašila ešte viacej. Po tom pol roku to ustalo a už ma "nesleduje". Ale ten plač, keď ide od nás pretrváva a teta tvrdí, že to robí naschvál, že nás chce trápiť. Ja tomu ale neverím a bola by som Vám veľmi vďačná, keby ste mi pomohli nájsť správne vysvetlenie jeho správania.
    V škole je jednotkár, p. učiteľ ho vychvaľuje, že je to chalan s veľkým srdcom. Mne vždy na deň matiek niečo vyrobí a nakúpi kvietky na záhradku. Keď som chcela ružu, ale vravela som mu, že nemám korunky, on mi ju minulé leto tajne kúpil za svoje peniaze, keď sa s otcom vracal zo školy. Mňa to teší a mám ho za to rada a vážim si to. Tak, prosím, poraďte, čo sa deje, čo máme robiť a kde je chyba? Vyčítajú nám aj to, že ho nebijeme a že by sme mali, aby bol poslušnejší. Mne je ale vážne ľúto, biť ho. Alebo teda mám???
    Keď sme sa sťahovali pred 2 rokmi, plakal, nechcel ísť, doteraz niekedy spomína na kamošov. Po presťahovaní sa pol roka občas v noci pocikal, ale už je dobre. V noci chodieva - po polnoci - za nami do spálne a do rána už spí tam.
    Tak to je všetko, čo by Vám ho nejako mohlo vykresliť, aký je a aké problémy máme.

    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
    Naďa

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Musím sa priznať, že ma poburujú výchovné metódy a postoje takého druhu, ako praktizuje vami zmieňovaná teta a iní "dobrodinci" vo vašom okolí. Zdá sa, že váš syn je normálne dieťa, ktorému trvá trochu dlhšie, kým sa odpúta a bude schpní byž bez vás alebo niekoho, komu dôveruje. Nepíšete o tom, ale zdá sa, že do školy nemá problém chodiť a to, že nechce chodiť s radosťou k starým rodičom alebo tete (ktorá nie je schopná rešpektovať jeho jednoduchú potrebu vedieť, že na chvíľku ide preč a on bude chvíľku sám...), to nie je až také nezvyčajné.
    Nemyslím si, že by ste mali niekam s ním chodiť a "naprávať ho". To, čo potrebuje, je rešpekt k jeho potrebám a myslím, že by ste sa mali vyhnúť tomu, aby ostával s tetou sám bez vás. Ak to u starých rodičov zvláda dobre, to je iná vec.
    Postupne ako bude rásť, sa situácia bude meniť. Vy ho môžete podporovať napríklad návštevami jeho kamarátov u vás a potom jeho návštevami u kamarátov a podobnými krátkodobými odlúčeniami - no vždy s rešpektom k tomu, či tam chce ísť alebo nie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: