MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 9350

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta MAMA a ja! Registrácia
Odkaz na otázku

chrapanie a skripanie zubami

Zuzka, 18.08.2015 (09:56)
Dobry den pani doktorka,
znepokojuje ma uz dlhsiu dobu jedna vec. dcerka uz ma 6 rokov chrape a pritom dycha ustami a casto skripe zubami. trva to uz velmi dlho mozno aj viac ako rok. zvycajne sa to zhorsuje ked je prechladnuta. to ani nehovorim ze zle spava v noci sa casto budi potom je cez den unavena, naladova a nesustredena. zijeme v zahranici a tu to u lekarov nie je jednoduche, podla nich je to normalne ( zatial som s nou bolo len kvoli skripaniu zubami a zlemu spanku, ale po odpovedi som uz chrapanie nespomenula). neviem co mam robit, alebo ako jej zabezpecit lepsi spanok bez chrapania a kripania...bojim sa , aby to nemalo negativny dopad na jej zdravie
Dakujem za vas nazor a radu. Zuzana
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
|Skrípanie zubami nie je závažný zdravotný problém, čo sa však nedá povedat o chrápaní. \Chrápanie je najčastejšie spojené so zvačšenou nosnou mandlou a samozrejme aj problémy, ktoré pozorujete, teda zvýšenú únavu, možeme s týmto problémom spojit. Určite by som navštívila lekára a následne aj odborníka otorhinolaryngologa, zásadným riešením problému je operácia, ktorá odstráni zvačšenú mandlu. Zvačšená nosná madla může byt príčinou aj nočného pomočovania a tiež nedoslýchavosti.
Odkaz na otázku

Norovírus

Lenka1979, 13.08.2015 (09:45)
Dobrý deň pani doktorka,
pred dvoma týždňami som bola so 4-ročným synčekom hospitalizovaná v nemocnici na detskom oddelení s bolesťami a krčmi bruška, hnačkami a teplotami. Zo stolice mu vyšiel norovírus. Boli sme 5 dní na infúziách, potom "schytal" ešte angínu. Tie kŕče v brušku boli neskutočné, neprajem vidieť a zažiť nikomu. Brali sme aj berieme probiotiká Nutrolin B. Chcela by som sa opýtať, či je bežné že po tomto víruse má synček ešte sem-tam taký krátky a slabší kŕč v brušku, asi 4x denne. Aká je približná dĺžka liečby? Ešte podotknem, že malému robili v nemocnici aj ultrazvuk bruška a bol v poriadku. Ďakujem krásne za názor a radu. Lenka
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Po každom ochorení, ktoré spůsobia vírusy može pacient mat tažkosti este niekolko týždnov. Ovela horšie je to po rotavírusovej infekcii ale aj po norovírusoch je to možné. Je doležité , aby dieta ešte určitú dobu držalo diétu, teda menšie porcie, častejšie, žiadne mastné, nafukujúce jedlá. Ak by však boli bolesti bruška intenzívne, dieta bolo schvátené, vyhladávlo úlavovú polohu, je důležité znova konzultovat lekára.
Odkaz na otázku

Vysoké CRP , bez teploty

Martina, 12.08.2015 (21:43)
Dobrý deň, poprosím vás o radu, s 5,5 mesačnou dcérou sme boli na poradni, asi 2dni má slabý kašeľ, dr. jej urobila CRP,ktoré bolo 50, dcéra je absolútne bez teploty, dr. jej zobrala výter z tonzíl a dala nám ATB vzhľadom k vysokému CRP. Môže byť tak vysoké CRP bez zvýšenej teploty, dcéra má klinicky len slabý kašeľ + idú jej prvé zúbky. Nie som proti ATB liečbe, len sa mi nezdá tak vysoké CRP bez klinických príznakov, podľa vás je opodstatnená liečba ATB. Ďakujem za váš čas a ochotu.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Absolutne neviem odpovedat. U pacienta neliečime výsledky / ani vysoké CRP/ aale ochorenie. Teda či má alebo nemá známky ochorenia, ktoré je bakteriálne a potrebuje antibiotiká. To može len lekár, ktorý dieta vyšetril.
Odkaz na otázku

chorobnost dietata 2

Jarka, 10.08.2015 (23:42)
Dobry den, pani doktorka ako moze betaglukan dlhodobo brani znizovat imunitu? Kde sa dostanem k tymto informaciam? Ved to vsade odporucaju brat dlhodobo. Ja som ho synovi aj sebe davala pol roka vkuse lebo sme boli opakovane chory, syn nosil zo skolky bacily a ja som to chytila od neho. Aj napriek bratiu Betaglukanu sme boli chory,aj ked sme nepotrebovali ATB, takze teraz neviem ci to pohohlo kedze sme brali len 1 x atb alebo nepomohloked sme stale soplili a kaslali kazdy mesiac. Vy odporucate ten Imunoglukan P4h alebo aj iny hlivovy,len musi byt deleny na 3/6 alebo aj extrakt zo sacharomyses-chlebove kvasinky je tiez ucinny. Inak v zahranici skor odporucaju betaglukan zo sacharomyses a u nas z hlivy, je tam rozdiel? Citala som ze sa ma davat pozor pri brai llebo moze obsahovat plesne ,ale neviem ktory to mysleli.
Este sa spytam ci pri chorobe dietata-predskolaka 5 rocneho odporucate uzivanie prir. doplnkov ako Astragalus, ma podobne ucinky ako Echinacea len s tym rozdielom ze Astragalus sa moze brat dlhsie nie ako echinacea ktora moze sposobit alergicke reakcie. Dalsi doplnok je Cordyceps- ma silne anti viralne a bakterialne ucinky, potom Dracia krv- Sangre de grago to je silne antivirusove a tiez anibaktrialne a Pelargonia-Kaloba ta sa predava v lerarni ze brani virusom a bakteriam sa prilepit na dychacie cesty. Vsetko je to fajn viem ucinky ALE neviem ktore z menovanych je skutocne ucinne a nie reklama a co je vhodne pre dieta a ma bezpecny profil. Mate pani doktorka s niektorym doplnkom skusenosti,pocula ste o nich? Dakujem za odpoved a prajem pekny den
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Priznávam, že všetky preparáty nepoznám a neviem ani či všetky a ktoré majú štúdie, ktoré vypovedajú u ich účinkoch.
Co sa týka betaglukanu je to oinformácia od imunologa z jedného kongresu, kuloárne informácie. Mohol vám pomoct, len sa neodporúča ho brat dlhšie ako 3 mesiace, pokial si pamatám.
O imunoglukane viem apoznám štúdie, že je účinný a mám s ním aj dobré skúsenosti u mojich pacientov dokonca aj u seba.
Odkaz na otázku

nadcha s vyrazkou

Zuzana Pechova, 04.08.2015 (21:05)
Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu. Syn ma tri roky a stiri mesiace. Pät dni ma nadchu s vodovym soplikom, ktora sa vsak objavuje hlavne rano a vecer. Cez den akoby mu nic nebolo. Prve dva dni sa budil aj v noci s tym, ze ma soplik a chce vysmrkat. Na druhy a treti den mal zvysenu teplotu, ale najviac 37,5. Vyssie nevystupila a objavili sa mu drobne vyrazky na chodidlach a nartoch, neskor aj na vnutornej strane stehien. Boli to len take male bodocky a na dotyk ako krupicka. Vyrazky po dvoch dnoch zmizli, ale nadcha pretrvava a pridal sa kasel vecer pred spanim. Inak je syn vesely, ale zda sa mi unavenejsi a ma tmave kruhy pod ockami. Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Určite prekonal infekciu, vírusovú . Môže byť niekoľko dní zvýšene unavený, menej papť, viac spinkať. Noštek treba čistiť sterimarom a podávať vitamín C. Ak by príznaky zvýšenej únavy alebo nechutenstva pretrvávali viac ako tri dnie je potrebné navštíviť lekára.
Odkaz na otázku

chorobnost dietata

Jarka, 01.08.2015 (14:56)
Dobry den pani doktorka,moj syn nastupil 1 x do skolky ako 4 rocny, kedze mal slabsiu imunitu nechcela som ho davat skor. Takze v septembri nastupil do skolky a uz za 3 dni mal kasel,nadchu,sople,teplota. 2 tyzdne bol doma opat siel do skolky po tyzdni opat chory,2 tyzdne doma a takto sme pokracovali do decembra az som ho nechala doma az do polovice aprila potom siel do skolky,vydrzal mesiac a po mesiaci ten isty kolotoc chorob a vzdy synove choroby su sprevadzane strasnym suchym kaslom,nadcha minimalna,teloty ako kedy.A to chodil iba na pol dna. Davala som mu vitaminy, Betaglukan,Preventan, a nic aj tak bol chory. Preto k vam idem po radu co odporucate na imunitu nasadit, kedze uz teraz sa bojim co bude zas od septembra, ale syn ma uz 5 rokov tak do predskolskej ho davat uz chcem. Vzdy ked ochorie syn dostanem chorobu aj ja, tak ma zaujima co uzivate vy kedze ste denne v kontakte s bacilami, ako sa chranite?
Este sa spytam ci odporucate inhalatory ako Omron, Laica kde sa da Vincentka a naparuje sa. Mam 2 kamaratky ktore mali vkuse chore dieta, jedno dieta bolo V Tatrach druhe v Srobarovom ustave va 3 tyzdne + tie deti inhalovali a preplachovali si nos slanou vodou a tie deti neboli skoro vobec chore nasledujuce skolkove obdobie. Chapem ze tie deti dychali cerstvy vzduch,ale ako to ze sa dychacie cestytak zregeneruju ze su odolne voci bacilom,alebo neviete mi vysvetlit ako to moze fungovat. Preto rozmyslam ci mam kupit inhalator a aspon takto preliecovat syna,ci to bude podobny efekt ako Tatry pripane jasyna. Ja sama som bola v dectve opakovane chora az som v 5 rokoch skoncila na lieceny a chodili sme spavat do jaskyne, po tomto pobyte sa moj zdrav. stav vyrazne zlepsil a chorobnost dost klesla. So synom sme boli minuly rok 3 tyzdne pri mori a aj tak bol cele skolkove obdobie chory,aj ked tomu jasne ze prispeli aj rodicia ktory davaju do skolky chore kaslajuce deti. Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Opakované infekcie detí po nástupe do kolektívu sú časté. Vôbec sa nemusí jednať o závažnú poruchu imunitného systému.
Veľmi pozitívne v totmto ohľade pôsobí liečenie v jaskyni / u nás Bystrá, len tam majú vypracovaný liečebný program, ktorá je účinný/. Soľné jaskyne nemajú význam vôbec.
Keďže aj vy ste mali v jeho veku ten istá problém, iste to súvisí z vyzrievaním imunitného systému.
Čo sa týka inhalácií doma, tie odporúčam pri akútnom infekte, laryngitide a podobne. V tých kúpeľoch je úžasné to, že oni tie deti naučia preplachovať si nos.
Pri ťažkostiach, ktoré udávate je podľa mňa dieťa indikované na kúpeľnú liečbu, ideálne Dolný Smokovec ak treba dieťa aj dovyšetrovať alebo ak je vyšetrené, tak tiež Lučivná.
Ja za najlepší prostriedok na podporu imunitného systému považujem imunoglukan. Pre dospelých je vhodný v kombinácii s probiotikom : synbio, jednu denne, pri chorobe dve aj tri denne.
pre deti imunoglukan od autgsta do konca októbra v dávke 1 ml na 5 kg hmotnosti, pri začiatku ochorenia hneď zvýšiť na 2x rovnakú dávku. Betakglukan pri dlhodobom užívaní môžete skôr imunitu potláčať. Od novembra do konca marca podávať vitamín D alebo preparát s rybím tukom / napr. eskymo/.
Odkaz na otázku

Zvačšené uzliny za uchom

Lenka, 31.07.2015 (13:49)
Dobrý deň,
pred 4 dňami som mojej 2 ročnej dcérke nahmatala 2 zvačšené uzliny za uškom (na tej kosti), ak som to správne popísala.... Chcem sa spýtať či by mohlo ist aj o leukémiu alebo iné závažné ochorenie....
Teplotu zatial nemala, ale nieje ani prechladnutá, chorá a pod.... Cca pred mesiacom prekonala hnisavú angínu, odvtedy papa trošku menej ako dovtedy, ale schudnúť zatiaľ neschudla. Pred cca 3 mesiacmi sme boli v nemocnici pre podozrenie na zapal moč.ciest, čo sa nepotvrdilo, robili jej aj krvný obraz, bol v poriadku... mohla by som od tej doby potvrdiť aj leukémia? na sone nám povedali,že má hraničnú slezinu, ale,že to môže byť aj tým,že je vyššia na svoj vek.... dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Dve zväčšené uzliny / ak to vôbec uzliny sú/ za uškomurčite nie sú hlavným príznakom leukémie. Treba však navštíviť lekára, môžu súvisieť z infekciou v oblasti ucha alebo vo vlasatej časti hlavy.
Odkaz na otázku

Opakované ochorenie

zuzana, 21.07.2015 (09:13)
Dobrý deň chcem vás poprosiť o radu. Moje dieťa nastúpilo od 9/2014 do jaslí a od vtedy stále kolotoč choroba - hlieny, horné a dolné dých. cesty, zväčšená nosná mandľa. Už sme brali od vtedy 5 antibiotík, dookola pamycon, antihistam. a nie a nie sa tých hlienov zbaviť. Skoro každý mesiac chorý. Pred nástupom do jaslí sme prekonali laryngitídu a každý vraví že ak to mal raz bude sa to opakovať. Dosť často má červené viečka čo už aj ideme na alergo. Môžte mi poradiť aké vyšetrenia by sa mali dieťaťu spraviť prečo je stále chorľavé, alebo je to normálne keď je dieťa v kolektíve? Máme sa pýtať na vyšetrenie imunity? Dieťa má problém s vyprázdňovaním a berie Symbiolac sirup, bio gaia a prebio vlakninu a keď berie antihistaminiká tak ho zapekajú a to dosť, je to ako začarovaný kruh liečime jedno druhé sa pokazí. Stále berieme nejaké lieky a bojím sa aby to drobcovi neuškodilo. Dieťa má 3,5 roka. Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Dieťa bolo predčasne umiestnené do kolektívneho zariadenia, jeho imunitný systém ani psychika neboli na tento vstup pripravené a opakované ochorenie sú dôsledkom tohto kroku. Či je to záležitosť prechodná a postupne sa imunitný systém spamätá natoľko, že bude úplne v poriadku alebo opakované infekcie a užívanie antibiotík naštartovali alebo dokonca sú príčinou závažnejšieho ochorenia sa ťažko určí. Ideálne by bolo dieťa na niekoľko mesiacov vyradiť z kolektívu, podávať vitamíny, podporu imuinity formou napríklad imunoglukanu, vhodná je klimatická liečba napríklad v jaskyni, informácia www.speleoterapia .sk. Ošetrujúci lekár je jediný kompetentný určiť, či stav dieťaťa vyžaduje imunologické vyšetrenie / závidí aj od toho, či sa v rodine vyskytujú alergické ochorenia alebo poruchy imunitného systému/.
Odkaz na otázku

angina

Lenka, 20.07.2015 (22:49)
Dobry den p. Dr.,prodim vas nasa dr.mala dovolenkuba zastupovala ju p. Dt.ktora je uz na dochodku. Maly mal boledti hrdla a jeden vecer teplotu 37,5-38 ale ked sme ho viac vyzliekli znizila sa mu na tych 37,5. Tu mal do rana. Rano mu zastupujuca p. Dr. Pozrela hrdlo a usudila ze je to herpeticka angina. Mal afty biele na mandliach,cervene hrdlo a na pidnebi cervene zilky. Dostal fialovu vodicku na vytieranie a antivirotika. O den ho hrdlo nebolelo,teplotu uz nemal a za 5 dni ani hrdlo nebolo cervene. Bola som rada ze nemal atb lebo ich uz uzival dost,crp vyslo 10. Ale teraz tu citam ze je aj sarlachova angjna a treba atb. Co ak mal tu a dr.zle stav vyhodnotila? Mam mu dat rsdsej skontrolovat moc a urobit vyter? Ci ked je v poriadku netreba a ak tu sarlach.anginu mal a nemal atb tak to moze zanechat nasledok?Ak by mal sarlachovu anginu tak by sa aj po tele vyhadzal alebo sa nemusi vyskytnut vyrazka na tele? Dakujem pekne za odpoved. Vam doverujem,ukludni ma akakolvek odpoved a ak treba budem to riesit. Vdaka. Lenka
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Šarlachová angína vyzerá inak ako herpangian, nedá sa to samozrejme vždy úplne odlíšiť len vyšetrením bez pomocných metód/ výter, crp/ ale skúsený lekár to pozná. CR svedčilo pre vírusovú angínu, teda herpangínu. Šarlachová angína nemusí byť sprevádzaná vyrážkou.
Šarlachová angína býva sprevádzaná vysokou horčkou, trvajúcou niekoľko dní, zväčša prinúti rodičov vyhľadať s dieťaťom kontrolné vyšetrenie ešte počas trvania horúčky a potom by pravdepodobne boli nasadené antibiotiká - zásadne peniclín.!!!! Pokiaľ sa má dieťa dobre, už neteplotuje, je čulé, nejednalo sa o šarlachovú angínu.
Odkaz na otázku

zápal vonkajšieho zvukovodu

Miriam, 20.07.2015 (11:44)
Dobrý deň.
Môj 7 ročný syn rok čo rok po kúpaní v bazénoch či iných vodách s následným ponáraním, plávaním kedy uši má neustále pod vodou prekonáva zápal vonkajšieho zvukovodu. V júni tohto roku prekonal zápal ľavého ucha, neubehol ani mesiac a má zápal pravého ucha. Doporučené sú mu štuple do uší, resp. olivový sprej "Vaxol". Štuple mi odmietal, striekala som Vaxol, ale asi to nestačilo. Nedokážem zabrániť dieťaťu na dovolenke, aby sa nespúšťalo z toboganov, príp. neplávalo. Akýkoľvek plavecký štýl si vyžaduje čiastočné ponáranie uší. Ako predchádzať týmto neustálym zápalom? Naozaj keď mu zaobstarám štuple, ešte poprípade mu kúpim tkzv. plaveckú neoprenovú čelenku, môže sa potom neobmedzene ponárať počas pobytu pri vode? Alebo je to len pri hrách nad vodou aby pri prskaní sa nedostávala voda do uší? Nerozumiem týmto pomôckam. Od septebra budú mať v škole v rámci telocviku aj plávanie.
Tento rok už nám to lekárka neodporúča. Vraj by to mal už vynechať, aby sa uši zregenerovali.
Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je to pravdepodobne záležitosť jednak konfigurácie zvukovodu, často keď je užší tak je väčšia možnosť zotrvávania vody v priestore. Taktiež to môže byť kvôli citlivej koži vo vonkajšom zvukovode. Nemá náhodou aj atopickú dermatitidu alebo iný ekzém?
V každom prípade treba vonkajší zvukovod hneď po opustení bezéna vyčistiť tyčinkou, ale pozor, len v miestach, ktoré sú aspon čiastočne dostupné aj zrakovej kontrole, najlepšie, keby si to dieťa už vedelo spraviť samo pod vašou kontrolou, aby nedošlo k poškodeniu bubienka.
Za najlepšiu prevenciu by som považovala plaveckú čiapku,musí byť taká, aby dobre sedela a dieťaťu neprekážala. Iné pomôcky konkrétne nepoznám ale myslím, že v špecializovanej predajni plaveckých resp. športových potrieb by vám mali vedieť poradiť. V každom prípade je potrebné chodiť na pravidelné kontroly na ORL, hlavne po opakovanom kúpaní. Možno by sa dalo uvažovať o aplikácii preparátu excipal protekt pred kúpaním do vonkajšieho zvukovodu, aspoň z časti, ktorá je dostupná očnej kontrole.
Odkaz na otázku

Laryngitida

Marika, 18.07.2015 (08:18)
Dobry den, nas syn mava laryngitidu a pocula som, ze vraj pri laryngitide je vhodny dlhsi pobyt pri mori. Je to pravda? Mozeme pobytom pri mori predchadzat dalsim laryngitidam? Za odpoved vopred dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nedá sa to rpesne tak povedať. Laryngitida je akútne ochorenie, súvisí s infekciou / takmer vždy vírusovou/ a počasím / často hmlisté počasie/, taktiež samozrejme spôsobom ako dieťa na tieto príčiny reaguje. Je známe, že niektoré deti mávajú laryngitídu častejšie so závažnejším priebehom ako iné.
Dlhší pobyt pri mori dieťaťu vždy pomôže aj liečebne. Malo by to byť ideálne tri týždne, v čistom prostredí, ideálne sú prechádzky pri mori zavčas ráno.
Veľmi blahodárne pôsobí aj na toto ochorenie liečba v jaskyni. Kliknite si na www.speleoterapia.sk. Samozrejme nemyslím soľnú jaskyňu, umelo vytvorenú.
Odkaz na otázku

Hnacka u 9 mesacneho chlapceka

Eva, 17.07.2015 (06:32)
Dobry den, moj skoro 9 mesacny syncek mal hnacku a doktorka povedala mlieko na den vylucit a dat mrkvovy odvar a potom postupne nasadit mlieko s tym mrkvovym odvarom. A ja sa chcem spytat aky pomer mlieka s mrkvorym odvarom ma byt ?
Dakujem za radu.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ja nepodávam mrkvový odvar ale ryžový odvar. Ak máte mrkvu z dobrého zdroja, že viete, že neobsahuje veľa dusičnanov, tak môžete aj mrkvový. počiatku mlieko a odvar v pomere pol na pol, potom zvyšovať pomer mlieka a znižovať pomer odvaru tak, aby ste sa, ak sa má dieťatko lepšie asi po dvoch dnoch dostali znova k plnému mlieku. Liečba hnačky dnes však nespočíva v tejto diéte. Je potrebnépodávať podľa počtu stolíc rehydratačný rozotk / kulíšek alebo elektrolyt humena/, najdôležitejšie totiž je, aby sa dieťa nedehydratovalo, nestratilo veľa tekutín. Taktiež je vhodné podávať enterinu - je to probiotikum s čučoriedkovým odvarom., stačí tri až štyri dni a potom pokračovať probiotikami, ideálne enterol. Diéta má byť držaná krátkodobo, mäsozelneninový príkrm ani netreba vyradiť, len tam dať viac mrkvy a ako závarku ryžu. Niekoľko dní nepodávame ovocie ani mliečnu kašu.
Odkaz na otázku

E.coli v stolici u 16 mes. dieťaťa

Alexandra, 13.07.2015 (22:18)
Dobrý deň pani doktorka,

16 mes.dcéra začala pred 3 týždňami hnačkovať, bola jej braná vzorka stolice a zistená E.coli enteropatogénna O128. Pediatrička odporučila Enterinu, Smectu, Kulíšek, diétu a bezlaktózové mlieko. Situácia sa zlepšila a pri stolici vyzerajúcej "normálne" jej bola braná kontrolnä vzorka. 2 dni po odovzdaní vzorky znova nastúpili hnačky, kyslo zapáchajúce, také, ako predtým, keď bol nález pozitívny. Aký postup by ste zvolili ďalej? Pediatrička znova odporučila Enterinu a bezlaktózové mlieko. Vyzerá to, že dcére idú aj zuby. Nerozumiem, ako mohla byť kontrolná vzorka v poriadku.
Ďakujem za názor.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Môže to mať rôzne príčiny, pravdepodobne ste nie dostatočne dlho držali diétu, možno spapla niečo, čo znova zaťažilo zažívací trakt, ktorý sa ešte nedostatočne upravil po hnačke spôsobenej patogénnou e. coli a preto, aj napriek tomu, že vzorka už bola negatívna, hnačka sa znova objavila. Iná možnosť je, že na organizmus poškodený enteropatogénnou e. coli nastúpila niektorá vírusová hnačka, ktorých máme tiež dosť. Príčinou v zúbkoch by som považovala za posledné a menej pravdepodobnú príčinu. V každom prípade platí, čo povedala lekárka, enterina, podľa počtu stolíc podávať aj kulíšek, držať dostatočne dlho diétu, nezaťažovať dieťa ovocím, mliečnymi výrobkami, sladkosťami niekoľko dní až týždeň. K normálnej strave sa vrátiť postupne behom ďalšieho týždňa.
Odkaz na otázku

Hlieny v hrdle

Jana, 10.07.2015 (14:16)
Dobrý deň,
mám 7,5 mesačného synčeka, v utorok sme boli u pediatra,kt. konstatoval ze ma zapalene hrdlo a ze mu hlieny stekaju dole, kedze sopliky nemal. Pediater mu predpisal antibiotikum Klacid a Hedelix sirup na kašeľ. Avša synček má toľko hlienov, že včera asi pol hodiny po napapaní všetko vyzvracal čo zjedol(detsku vyzivu s piskotom) a dnes doobedu sa to zopakovalo. Sopliky uz nejake ma,tak sa mu ich snazim odsavat,ale chcem sa spytat, ci mu mozem este nejako pomoct s tymi soplikami v hrdle,aby ho z nich nenapinalo a ubudali mu? Mam kvôli tomu znova navstivit lekara? Do nosteka mu davam Nasivin. Stolicu ma aj 4x denne, väčšinou taku hustejsiu. Minuly tyzden sa mu prerezal prvy zubok a tlaci sa mu uz dalsi.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ja sa k tomuto neviem vyjadriť. Dieťa má zvýšenú tvorbu hlienov, ktoré môžu zaťekať, upchať noštek. Ak nemá horúčku, je čulé nevidím dôvod na podávanie antibiotík. Ale ako vravím, je to moja teoretická úvaha, dieťa som nevidela. Ak sa nemá dobre, treba sa znova poradiť s lekárom. V každom príapde treba zvlhčovať sliznicu nosa libenarom alebo sterimarom, podávať vitamin c v kvapkách, zvlhčiť aj prostredie dieťaťa: vlhký ručník k postieľke, určite v okolí dieťaťa nefajčiť a nevastavovať ho prašnému prostrediu.
Odkaz na otázku

Chrapanie novorodenca

Martina Pirozekova, 09.07.2015 (22:53)
Dobrý večer, chcela by som Sa opýtať čo nám urobiť...Môj syn má už pomaly Tri mesiace a neskôr od narodenia začal chrápať. Na opakovaných prehliadkach mi Dr. buď nevie pomôcť alebo jej to Je už naozaj jedno. Veľmi nám neverila keď sme jej o zlom dýchaní hovorili až raz na prehliadke zaspával a začal chrápať. Tak Sa k nemu od pc otočila a opýtala..." To tak chrápe ? To od kedy ? Máva aj kašeľ? " ... sú to ozázky, na ktoré som jej už veľa ráz Pred tým odpovedala. Už sme mali doma kvapky do nošteka a máme dva spreje Do nošteka na zvlhčenie sliznice a lepšie dýchanie No doteraz nič z toho nepomohlo. Tak naposledy mi Dr. naordinovala inhalovanie fyziologic.roztoku 0,9% NaCl presne toho, čo obsahujú aj kvapky. Kúpila som malému aj odsávačku hlienov a kedže po inhalovaní chrapčal ešte viac, skúsila som mu tou odsávačkou pomocou vysávača tie hlieny či soplíky vysať. Inhalujeme a odsávame presne týždeň No pomáha to len maličko. Keď žiadam o odporúčanie na krčné tak počujem len rôzne výhovorky. Čo pomôže? Zmena Dr. si myslím určite. Ďakujem Vám za Váš čas a odpoveď. Martina
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Chrčanie malých detí môže mať dve najčastejšie príčiny, ani jedna dieťa neohrozuje a nie je to prejav závažného ochorenia. Býva to tzv. vrodený laryngeálny stridor, je to určitá uvolnenosť chrupaviek na priedušnici a hrtane, zväčša to pominie okolo roka. Druhá možnosť je to, že deťom sa tvorí hlien, ktorý chráni sliznicu nosa a ten hlavne v horúčavách alebo pri kúrení v byte, kde je sucho vyschne, . prúd vzduchu, ktorý trvale prebieha hornými dýchacími cestami rozkmitá vyschnutý sekrét a vznikne zvuk, ktorý sa úzkych dýchcích cestách šíri tak, že sa zosilní a počujete chrčavý, hrozivý zvuk. Nie je to ochorenie, je to fyzikálny jav. Máte veľmi dobrú lekárku, že dieťa nezaťažovala vyšetreniami, nebodaj antibiotikami!!! Treba len fyziologický roztok, zvlhčovať prostredie , byť v čistom prostredí, nikde v okolí dieťaťa nefajčiť. Výnimočne , hlavne ak myslíme na stridor alebo možnosť asymetrie nosnsej prepážkky, posielame dieťa na kontrolné ORL vyšetrenie.
Odkaz na otázku

opakovany kasel

Jarka, 07.07.2015 (17:51)
Dobry den pani doktorka, mam 5 rocneho syna a od 4 rokov ako zacal chodit do skolky maval kazde 2 tyzdne suchy drazdivy kasel asi laryngitida, chapem ze ked dieta pride dokolektivu do skolky bude chore, ale my sa viac menej mordujeme s tym kaslom, ak syn zacne kaslat dam mu Pleumolysin a Fenistil cca 2 dni, potom to prestanem davat a syn uz prestane tak strasne brechavo kaslat ale len pokasliava, davam mu vitaminy,kalobu,betaglukan, preventan ked chodi do skolky a aj tak je opakovane chory, imunitu ma mierne znizenu...prosim vas co sposobuje aky virus tieto suche kasle predpokladam ze o bakteriu sa nejedna ked to kaslanie po tyzdni prestane a syn nic nevykasle. Este mam podozrenie ci nasa babka nevedomky nepredava synovi nejakeho bacila,lebo som si vsimla ze ked s babkou travi celyden na druhy den kasle, ale jasne ze to moze byt aj ta skolka, ale ci moze mat babka nejakeho bacila=virus ci bakteriu co to sposobuje. Co by ste odporucila urobit. Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neverím, že by náhle od babky dostal vírus a začal kašľať. Skôr ak chodí k babke do staršieho domu alebo bytu a je tam viac textílií alebo kníh, môže kašľať z prachu, roztočov a podobne.
Opakované infekcie dýchacích ciest sú u detí v tomto veku časté. Určite by som dieťa vyšetrila v otorhinolaryngologickej ambulancii, či nemá zväčšenú nosnú mandľu.
Odkaz na otázku

šarlach

T.M., 04.07.2015 (19:47)
Dobrý deň! Potrebujem poradiť! Bolo to takto... 17.6 prisiel syn zo škôlky s tým že ho bolí hrdlo, večer už mal teploty 38. 18.6. sme išli k obvodnej a tá povedala, že má zapálené hrdlo a začínajúcu slintavku, tak mu predpísala doritricin. V piatok poobede (vela spal, lebo mal teploty) sa zobudil celý vyhádzaný. Vycmulal 4 tabletky a v domnení, že je to alergia som mu ich vysadila, dala fenistil a tamtum verde na kloktanie. Mudr ordinovala az v utorok. Ked sme tam prisli povedala, ze to vyzera na šarlach. V stredu mu bol robený výter. Výsledky sme sa dozvedeli až 2.7(štvrtok). Bol tam prítomný šarlachový streptokok. Hned mu boli nasadené atb. Bolest a teploty dávno presli, vyážky tiež, teraz cca od 1.7. sa mu šúpu ruky. Chcem sa spýtať. Môže sa syn kúpať doma v bazéne, keď je v chládku? Je ešte infekčný? Aký je predpoklad, že aj dcéra(9 r.) bude mať šarlach? Stále sú spolu.
ďakujem za skorú dopoveď
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Šarlachová angína je závažné ochorenie ktoré je potrebné dôsledne a dostatočne dlho liečiť antibiotikami, zásadne vždy penicilínom!!!!!!!!!!!!!!/ inými len keby bol alergický na penicilín!/ 10 dní a 14 dní po začiatku liečby je potrebné skontrolovať výter a vyšetriť moč. Dieťa je síce zväčša po nasadení správnej liečby už od va dni v poriadku, ale je stále choré, má dodržiavať liečebný režim a kúpať sa môže až po dobratí antibiotík.
Staršia dcéra môže ale nemusí šarlach dostať, je potrebné podávať vitamín C na zvýšenie imunity a liečiť len v prípade ochorenia!!!!
Odkaz na otázku

Teplota

Erika, 27.06.2015 (12:29)
Dobry den , 5 mesacna dcerka pred dvomi tyzdnami douzivala ospen atb lebo mala zvysene crp 46 a stery boli negativne aj moc no stale sa javil zapal... A dnes po dvoch tyzdnoch od douzivani atb znova teplota , moze sa zapal vratit? Opakovene crp uz bolo dobre... Alebo to moze byt aj zo zubkov? Teplotu ma 37,9.... Ako dlho ucinkuju v tele atb ospen , uzivala ho 8 dni .
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ospen už určite neúčinkuje. Teplotu nespôsobujú vždy len bakteriálne infekcie. Oveľa častejšie sú vírusové infekcie . Určite teraz nie je potrebné nič podávať, len častejšie kojiť, ak kojíte, môžete podať tri kvapky vitaminu C. Pokiaľ teplota stúpne nad 38 st.C, je potrebné podať liek od teploty, paracetamol, paralen podľa hmotnosti dieťatka: 15 mg na kg a dávku, ktorú môžete zopakovať pri horúčke o 6 hodín. Pokiaľ dieťatko nezvracia, nie je enormne nepokojné alebo apatické, po klsnutí teploty je pokojné, hrás sa papá, tak nie je dôvod na znepokojnie, je však najneskôr o dva dni navštíviť lekára.
Odkaz na otázku

ploché bradavičky na tvári

Miroslava, 24.06.2015 (10:08)
Dobrý deň,
chcela by som vás poprosiť o radu. Mám 3 ročného synčeka, u ktorého sa objavili na tváričke ploché bradavice. Boli sme u kožnej lekárky, ktorá nám vzhľadom k jeho veku nepredpísala lokálnu liečbu, ale zvolila metódu zmrazovania dusíkom. Bolo to dosť traumatizujúce pre moje dieťa, keďže som ho musela pevne držať a on musel vytrpieť niekoľko "pálení" na jemnej detskej pokožke. Boli sme tam niekoľko krát, kým mu všetky bradavičky nezmizli. Prešli 2 mesiace (krásne sa nám tvárička vyhladila a zmizli aj fliačiky po vypalovaní) a ja som si opäť všimla na jeho líčkach a aj pod nosíkom nad hornou perou malé bradavičky.
Viete mi prosím vás poradiť, či existuje ešte nejaký iný spôsob, ako sa ich zbaviť? Viem, že je to vírusové ochorenie a šíri sa krvnou cestou, stačí ak sa trošku synček poškriabe na tváričke alebo má oslabenú imunitu, či suchšiu pokožku.
Čítala som veľa aj o moluskách, nakoľko si jedna pani alergologička myslela, že ide o molusky. Molusky to nie sú, pretože pupáčik nemá v strede bielu hlavičku. Mohol by mu na tieto bradavičky pomôcť aj napr. roztok Infectodell? Alebo púder so sírou (Sulfothion)? Máte s tým nejaké skúsenosti? Vopred vám veľmi ďakujem za radu.
mamina Mirka
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Infectogel je podľa mňa na svrab, takže to určite nepomôže. Neviem, do akej miery ti bradavičky vadia, lebo je známe, že niektoré bradavičky sa objavia a po určitom čase sa spontánne vyliečia, teda stratia. Je to vírusové ochorenie a súvisí s imunitou. Liečba je daná konkrétnym druhom, lokalizáciou a možnosťou liečby. O takej liečba ako popisujete som ešte nepočula ani ju neaplikovali žiadnym mojim pacientom. Závisí aj od skúseností a spôsobu práce lekára. Na druhejs trane vidíte, že liečba bola účinná.
Odkaz na otázku

detske mrle

Helena, 24.06.2015 (00:11)
dobry vecer,
chcela by som sa prosim Vas opytat pani doktorka, asi pred tromi mesiacmi bolo zistene mojej 2.5 rocnej dcere alergia na mliecnu bielkovinu. Tak jej davam sojovy suseny napoj ktory striedam z kukuricnym, kupene v lekarni. Od vtedy zacali tie tazkosti postupne co sa tyka mrli. Az mamina si vsimla ze ich moze mat aj ich mala. Moze to mat daku spojitost z tymi susenymi mliekmi ci to je len nahoda? A este jedna otazka, prosim aky typ mlieka by ste odporucili Vy? Ktore je lepsie pre dieta lebo soja je tiez velky alergen.
dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem ako je bola zistená alergia na mliečnu bielkovinu, ale ak tak, že mala výsyp po tele, pravdepodobne príčinou boli parazity, ani nie mrle, ale škrkavky, ktoré sa spolu s mrľami často vyskytujú. Mrle určite nie sú zo sojového alebo kukuričného mlieka. Musím však povedať, že sojové mlieko môže byť tiež alergénom ako kravské mlieko a ja osobne ho neodporúčam. Pokiaľ má dieťa zdravú výživu: mäso, strukoviny, ovocie zeleninu, tak mlieko v tomto veku už konzumovať nemusí, ak je na neho alergická. Ako náhradu mlieka odporúčam mlieko, nápoj z ovsených vločiek, je dobrej chuti a nebýva alergénom. Výnimočne môžete podať aj ryžové mlieko. Ale obe naozaj v obmedzenom množstve. Dá sa z nich spraviť napríklad puding.
U vášho dieťaťa treba zásadne vyliečiť parazity: na oba parazity sú učinné rovnaké lieky. Je potrebné navštíviť lekára, aby ich napísal a určil dávkovanie.
Odkaz na otázku

caste zapaly stredneho ucha

Lenka, 21.06.2015 (09:49)
Dobry den p. Dr., chcela by som sa prosim opytat. Maly mal uz 6x zapal stredneho ucha a z toho 4x mu usko prepichovali. Ma 3,5 roka. V 3 rokoch mu vybrali nosnu mandlu. Ale stav sa nezlepsil. Odvtedy mal zapal 2x a raz prepichnutie. Hrozi mu operacia (rurky do usi). Chcela by som sa tomu vyhnut,lebo pred polrokom bol uspavany a opetovany(mandle). Postup je taky ze 3 mesiace ma byt mimo kolektivu. Uzivat imunoglukan a chcem ist s nim v sept. do lucivnej do kupelov. Cielom je zlepsit imunitu aby od sept.v skolje nechytal tak casto infekty. ---▪Prosim vas preto o vas nazor ci by ste rovnako postupovali ▪Ci mozem este nieco pre neho urobit co by mu pomohlo ▪Ci schvalujete imunoglukan-je tam kyselina benzoova ta je nevhodna pre deti,sposobuje alergie a hyperaktivitu a pise sa o nej ze nie je vhodna pre ludi s chronickou nadchou,sposobuje astmu a je v nom hliva ustricova-je to huba a huby deti mozu od 6 rokov. Neviem teda ci ten imunoglukan je vhodny. Ci nie je iny pripravok na imunitu pre dieta vhodnejsi. ▪Ci mu kupele mozu pomoct,lebo pri operacii mandli zistili ze ma od narodenia zuzene zvukovody tak aj to moze byt dovod zapalov usi Dakujem peknei
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Čo sa týka operácie uší, plne by som sa spoľahla na názor otorhinolaryngológa, ktorý dieťa pozná a lieči. Ak sú tzv. trubičky indikované, je potrebné ich inštalovať.
Lučivná mu určite pomôže, bude v čistom prostredí, sú tam rôzne podporné procedúry pre správne dýchanie,. Ja za veľmi pozitívne pre zdrvotný stav detí s chronickými ochoreniami považujeme liečenie v jaskyni/ nie soľnej!!!/. Pozriete sa na www.speleoterapia. sk
Imuniglukan je výborný prostriedok na podporu imunity, má dostatočne veľa preukazných štúdií. Sama ho užívam ako pacient a mám veľa pacientov, ktorí ho užívajú s dobrým výsledkom.
Pobyt dieťaťa mimo detské kolektívne zariadenie je prvé, čo treba zabezpečiť.
Samozrejem aj doma vytvoriť vhodné prostredie, veľa vetrať, mať primeranú vlhkosť a hlavne nefajčiť v domácnosti!!!!!!!!!!!!!
Odkaz na otázku

kruhy pod ocami

Zuzka, 20.06.2015 (11:42)
Dobry den,
uz davnejsie nas trapi jedna vec. Dcerka bude mat v lete 3 roky a pod ocami ( konkretne v kutikoch oci najviac) ma tmave kruhy . Pokozku ma snedu. Zijeme v zahranici a u lekara sme zatial neboli. Je to prejav nejakej choroby , alebo je to normalne ? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je to zväčša rodový jav, proste niektorí členovia rodiny majú kruhy pod očami, dokonca až tmavšiu kožu v kútikoch ako udávate. Chorobný prejav niekdy sú kruhy pod očami, ktoré dieťa nemá stále a býva to pri zápale prínosových dutín. Taktiež niekedy pri chudokrvnosti môže mať dieťa kruhy pod očami.
Odkaz na otázku

Bacil Haemophilus influenza

luciag125, 19.06.2015 (21:28)
Dobry den.Mam rocnu dceru,ktora este nebola chora. Asi 3x mala sopliky bez teploty bez kasla, nasledne po tom sa jej prerezali zubky.Teraz ma 13 mesiacov a znova mala spoliky asi 2 tyzdne potom sa pridruzil aj kasel.Bola som s nou u lekara ktory zhodnotil ze dychanie ma ciste a na kasel mam davat volnopredajny sirup od kasla.Na sopliky som davala Fenistil.ale len 3 dni. Pre istotu jej urobili vyter z krku.Z vyteru jej bol zisteli bacil Haemophylus influenza.Doktor povedal ze ak sa pacient citi dobre bacil sa nelieci.Chcem sa opytat ako mohla moja dcera toho bacila dostat?Bude ho mat na cely zivot a ake tazkosti jej moze sposobit?Ked uz bacila ma moze ho prenasat dalej akym sposobom?Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Máte výbornú lekárku!!!Naozaj neliečime výtery ani nevyháňame bacily liečime ochorenie ak je prítomné u pacienta. Haemophilus influenzae je baktéria, ktorá sa vyskytuje aj u zdravých jedincov v ich nesterilných častiach tela, tento bacil najčastejšie v nose. Ak by došlo k oslabeniu organizmu tak sa môže uplatniť aj on ako vyvolávateľ ochorenia. V tomto prípade to tak však nie je, preto ani nie je potrebné ho liečiť. Ak by sa totiž aj nasadili antibiotiká, možno by sa nevyskytoval v nose niekoľko dní po dobratí antibiotík a následne by sa tam znova udomácnil. Baktérie a aj hemofilus, sú všade okolo nás, tvoria paralelný svet tomu nášmu a celé dejiny sveta žijeme spolu. Pravdepodobne nebude dieťatko nosičom tejto baktérie celý život ale znova sa stretne s inými baktériami a bude nosičom iných baktérií. Hemofilus môže byť vyvolávateľom rôznych ochorení dýchacích ciest.
Odkaz na otázku

Privrete ocko

Zuzana , 19.06.2015 (11:23)
Dobry den pani doktorka, dcerka bude mat tri mesiace a coraz viac si zaciname vsimat ze lave ocko ma privretejsie ako prave. Vidiet to hlavne, ked ich ma dosiroka otvorene. Akoby to lave viecko neslo uplne otvorit. Od narodenia ma v tom lavom kutiku viecka cerveny fliacik, podla nasej doktorky su to rozsirene cievky, co sa casom strati. Moze to mat nejaky suvis s tym neuplne otvorenym ockom, alebo je to sposobene niecim inym? Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Tvár ani očká nie sú u žiadneho človeka úplne symetrické. Ak to je však nápadné, jasne znateľné, ako popisujete, určite by som si vyžiadala očné a neurologické konzílium. Červený fliačik znamená pravdepodobne viditeľnú spleť ciev, ktorá sa môže zväčšovať, aj smerom do dutín v okolí oka . Poklesnuté viečko môže mať tiež niekoľko príčin, hovoríme tomu ptosa viečka. Určite je potrebné podrobné vyšetrenie.
Odkaz na otázku

pocikany

Mata, 15.06.2015 (22:03)
Dobry den pani dr.syn chodi do skolky a doobeda ako boli vonku sa pocikal.dnes nebolo velmi teplo,cca 23 stupnov.nevieme ako dlho bol v mokrom len sa chcem spytat ci moze prechladnut prip.nejak z.toho ochoriet.do kolkych dni by sa to prosim prejavilo.ideme ockovat buduci tyzden tak by som nerada ahy ochorep.dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak by mal ochorieť z prechladnutia tak sa to pravdepodobne prejaví do 24 hodín.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa