MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 9276

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta MAMA a ja! Registrácia
Odkaz na otázku

Teplota

Erika, 27.06.2015 (12:29)
Dobry den , 5 mesacna dcerka pred dvomi tyzdnami douzivala ospen atb lebo mala zvysene crp 46 a stery boli negativne aj moc no stale sa javil zapal... A dnes po dvoch tyzdnoch od douzivani atb znova teplota , moze sa zapal vratit? Opakovene crp uz bolo dobre... Alebo to moze byt aj zo zubkov? Teplotu ma 37,9.... Ako dlho ucinkuju v tele atb ospen , uzivala ho 8 dni .
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ospen už určite neúčinkuje. Teplotu nespôsobujú vždy len bakteriálne infekcie. Oveľa častejšie sú vírusové infekcie . Určite teraz nie je potrebné nič podávať, len častejšie kojiť, ak kojíte, môžete podať tri kvapky vitaminu C. Pokiaľ teplota stúpne nad 38 st.C, je potrebné podať liek od teploty, paracetamol, paralen podľa hmotnosti dieťatka: 15 mg na kg a dávku, ktorú môžete zopakovať pri horúčke o 6 hodín. Pokiaľ dieťatko nezvracia, nie je enormne nepokojné alebo apatické, po klsnutí teploty je pokojné, hrás sa papá, tak nie je dôvod na znepokojnie, je však najneskôr o dva dni navštíviť lekára.
Odkaz na otázku

ploché bradavičky na tvári

Miroslava, 24.06.2015 (10:08)
Dobrý deň,
chcela by som vás poprosiť o radu. Mám 3 ročného synčeka, u ktorého sa objavili na tváričke ploché bradavice. Boli sme u kožnej lekárky, ktorá nám vzhľadom k jeho veku nepredpísala lokálnu liečbu, ale zvolila metódu zmrazovania dusíkom. Bolo to dosť traumatizujúce pre moje dieťa, keďže som ho musela pevne držať a on musel vytrpieť niekoľko "pálení" na jemnej detskej pokožke. Boli sme tam niekoľko krát, kým mu všetky bradavičky nezmizli. Prešli 2 mesiace (krásne sa nám tvárička vyhladila a zmizli aj fliačiky po vypalovaní) a ja som si opäť všimla na jeho líčkach a aj pod nosíkom nad hornou perou malé bradavičky.
Viete mi prosím vás poradiť, či existuje ešte nejaký iný spôsob, ako sa ich zbaviť? Viem, že je to vírusové ochorenie a šíri sa krvnou cestou, stačí ak sa trošku synček poškriabe na tváričke alebo má oslabenú imunitu, či suchšiu pokožku.
Čítala som veľa aj o moluskách, nakoľko si jedna pani alergologička myslela, že ide o molusky. Molusky to nie sú, pretože pupáčik nemá v strede bielu hlavičku. Mohol by mu na tieto bradavičky pomôcť aj napr. roztok Infectodell? Alebo púder so sírou (Sulfothion)? Máte s tým nejaké skúsenosti? Vopred vám veľmi ďakujem za radu.
mamina Mirka
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Infectogel je podľa mňa na svrab, takže to určite nepomôže. Neviem, do akej miery ti bradavičky vadia, lebo je známe, že niektoré bradavičky sa objavia a po určitom čase sa spontánne vyliečia, teda stratia. Je to vírusové ochorenie a súvisí s imunitou. Liečba je daná konkrétnym druhom, lokalizáciou a možnosťou liečby. O takej liečba ako popisujete som ešte nepočula ani ju neaplikovali žiadnym mojim pacientom. Závisí aj od skúseností a spôsobu práce lekára. Na druhejs trane vidíte, že liečba bola účinná.
Odkaz na otázku

detske mrle

Helena, 24.06.2015 (00:11)
dobry vecer,
chcela by som sa prosim Vas opytat pani doktorka, asi pred tromi mesiacmi bolo zistene mojej 2.5 rocnej dcere alergia na mliecnu bielkovinu. Tak jej davam sojovy suseny napoj ktory striedam z kukuricnym, kupene v lekarni. Od vtedy zacali tie tazkosti postupne co sa tyka mrli. Az mamina si vsimla ze ich moze mat aj ich mala. Moze to mat daku spojitost z tymi susenymi mliekmi ci to je len nahoda? A este jedna otazka, prosim aky typ mlieka by ste odporucili Vy? Ktore je lepsie pre dieta lebo soja je tiez velky alergen.
dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem ako je bola zistená alergia na mliečnu bielkovinu, ale ak tak, že mala výsyp po tele, pravdepodobne príčinou boli parazity, ani nie mrle, ale škrkavky, ktoré sa spolu s mrľami často vyskytujú. Mrle určite nie sú zo sojového alebo kukuričného mlieka. Musím však povedať, že sojové mlieko môže byť tiež alergénom ako kravské mlieko a ja osobne ho neodporúčam. Pokiaľ má dieťa zdravú výživu: mäso, strukoviny, ovocie zeleninu, tak mlieko v tomto veku už konzumovať nemusí, ak je na neho alergická. Ako náhradu mlieka odporúčam mlieko, nápoj z ovsených vločiek, je dobrej chuti a nebýva alergénom. Výnimočne môžete podať aj ryžové mlieko. Ale obe naozaj v obmedzenom množstve. Dá sa z nich spraviť napríklad puding.
U vášho dieťaťa treba zásadne vyliečiť parazity: na oba parazity sú učinné rovnaké lieky. Je potrebné navštíviť lekára, aby ich napísal a určil dávkovanie.
Odkaz na otázku

caste zapaly stredneho ucha

Lenka, 21.06.2015 (09:49)
Dobry den p. Dr., chcela by som sa prosim opytat. Maly mal uz 6x zapal stredneho ucha a z toho 4x mu usko prepichovali. Ma 3,5 roka. V 3 rokoch mu vybrali nosnu mandlu. Ale stav sa nezlepsil. Odvtedy mal zapal 2x a raz prepichnutie. Hrozi mu operacia (rurky do usi). Chcela by som sa tomu vyhnut,lebo pred polrokom bol uspavany a opetovany(mandle). Postup je taky ze 3 mesiace ma byt mimo kolektivu. Uzivat imunoglukan a chcem ist s nim v sept. do lucivnej do kupelov. Cielom je zlepsit imunitu aby od sept.v skolje nechytal tak casto infekty. ---▪Prosim vas preto o vas nazor ci by ste rovnako postupovali ▪Ci mozem este nieco pre neho urobit co by mu pomohlo ▪Ci schvalujete imunoglukan-je tam kyselina benzoova ta je nevhodna pre deti,sposobuje alergie a hyperaktivitu a pise sa o nej ze nie je vhodna pre ludi s chronickou nadchou,sposobuje astmu a je v nom hliva ustricova-je to huba a huby deti mozu od 6 rokov. Neviem teda ci ten imunoglukan je vhodny. Ci nie je iny pripravok na imunitu pre dieta vhodnejsi. ▪Ci mu kupele mozu pomoct,lebo pri operacii mandli zistili ze ma od narodenia zuzene zvukovody tak aj to moze byt dovod zapalov usi Dakujem peknei
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Čo sa týka operácie uší, plne by som sa spoľahla na názor otorhinolaryngológa, ktorý dieťa pozná a lieči. Ak sú tzv. trubičky indikované, je potrebné ich inštalovať.
Lučivná mu určite pomôže, bude v čistom prostredí, sú tam rôzne podporné procedúry pre správne dýchanie,. Ja za veľmi pozitívne pre zdrvotný stav detí s chronickými ochoreniami považujeme liečenie v jaskyni/ nie soľnej!!!/. Pozriete sa na www.speleoterapia. sk
Imuniglukan je výborný prostriedok na podporu imunity, má dostatočne veľa preukazných štúdií. Sama ho užívam ako pacient a mám veľa pacientov, ktorí ho užívajú s dobrým výsledkom.
Pobyt dieťaťa mimo detské kolektívne zariadenie je prvé, čo treba zabezpečiť.
Samozrejem aj doma vytvoriť vhodné prostredie, veľa vetrať, mať primeranú vlhkosť a hlavne nefajčiť v domácnosti!!!!!!!!!!!!!
Odkaz na otázku

kruhy pod ocami

Zuzka, 20.06.2015 (11:42)
Dobry den,
uz davnejsie nas trapi jedna vec. Dcerka bude mat v lete 3 roky a pod ocami ( konkretne v kutikoch oci najviac) ma tmave kruhy . Pokozku ma snedu. Zijeme v zahranici a u lekara sme zatial neboli. Je to prejav nejakej choroby , alebo je to normalne ? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je to zväčša rodový jav, proste niektorí členovia rodiny majú kruhy pod očami, dokonca až tmavšiu kožu v kútikoch ako udávate. Chorobný prejav niekdy sú kruhy pod očami, ktoré dieťa nemá stále a býva to pri zápale prínosových dutín. Taktiež niekedy pri chudokrvnosti môže mať dieťa kruhy pod očami.
Odkaz na otázku

Bacil Haemophilus influenza

luciag125, 19.06.2015 (21:28)
Dobry den.Mam rocnu dceru,ktora este nebola chora. Asi 3x mala sopliky bez teploty bez kasla, nasledne po tom sa jej prerezali zubky.Teraz ma 13 mesiacov a znova mala spoliky asi 2 tyzdne potom sa pridruzil aj kasel.Bola som s nou u lekara ktory zhodnotil ze dychanie ma ciste a na kasel mam davat volnopredajny sirup od kasla.Na sopliky som davala Fenistil.ale len 3 dni. Pre istotu jej urobili vyter z krku.Z vyteru jej bol zisteli bacil Haemophylus influenza.Doktor povedal ze ak sa pacient citi dobre bacil sa nelieci.Chcem sa opytat ako mohla moja dcera toho bacila dostat?Bude ho mat na cely zivot a ake tazkosti jej moze sposobit?Ked uz bacila ma moze ho prenasat dalej akym sposobom?Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Máte výbornú lekárku!!!Naozaj neliečime výtery ani nevyháňame bacily liečime ochorenie ak je prítomné u pacienta. Haemophilus influenzae je baktéria, ktorá sa vyskytuje aj u zdravých jedincov v ich nesterilných častiach tela, tento bacil najčastejšie v nose. Ak by došlo k oslabeniu organizmu tak sa môže uplatniť aj on ako vyvolávateľ ochorenia. V tomto prípade to tak však nie je, preto ani nie je potrebné ho liečiť. Ak by sa totiž aj nasadili antibiotiká, možno by sa nevyskytoval v nose niekoľko dní po dobratí antibiotík a následne by sa tam znova udomácnil. Baktérie a aj hemofilus, sú všade okolo nás, tvoria paralelný svet tomu nášmu a celé dejiny sveta žijeme spolu. Pravdepodobne nebude dieťatko nosičom tejto baktérie celý život ale znova sa stretne s inými baktériami a bude nosičom iných baktérií. Hemofilus môže byť vyvolávateľom rôznych ochorení dýchacích ciest.
Odkaz na otázku

Privrete ocko

Zuzana , 19.06.2015 (11:23)
Dobry den pani doktorka, dcerka bude mat tri mesiace a coraz viac si zaciname vsimat ze lave ocko ma privretejsie ako prave. Vidiet to hlavne, ked ich ma dosiroka otvorene. Akoby to lave viecko neslo uplne otvorit. Od narodenia ma v tom lavom kutiku viecka cerveny fliacik, podla nasej doktorky su to rozsirene cievky, co sa casom strati. Moze to mat nejaky suvis s tym neuplne otvorenym ockom, alebo je to sposobene niecim inym? Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Tvár ani očká nie sú u žiadneho človeka úplne symetrické. Ak to je však nápadné, jasne znateľné, ako popisujete, určite by som si vyžiadala očné a neurologické konzílium. Červený fliačik znamená pravdepodobne viditeľnú spleť ciev, ktorá sa môže zväčšovať, aj smerom do dutín v okolí oka . Poklesnuté viečko môže mať tiež niekoľko príčin, hovoríme tomu ptosa viečka. Určite je potrebné podrobné vyšetrenie.
Odkaz na otázku

pocikany

Mata, 15.06.2015 (22:03)
Dobry den pani dr.syn chodi do skolky a doobeda ako boli vonku sa pocikal.dnes nebolo velmi teplo,cca 23 stupnov.nevieme ako dlho bol v mokrom len sa chcem spytat ci moze prechladnut prip.nejak z.toho ochoriet.do kolkych dni by sa to prosim prejavilo.ideme ockovat buduci tyzden tak by som nerada ahy ochorep.dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak by mal ochorieť z prechladnutia tak sa to pravdepodobne prejaví do 24 hodín.
Odkaz na otázku

sivozelena stolica, zelezo, dojcenie

Martina, 13.06.2015 (20:56)
Dobrý deň, pani doktorka. Máme 4,5 mesačné dvojčatá a /žiaľ/ nežijeme na Slovensku. Menšie z nich pri narodení malo 2,4 kg a v pôrodnici sme dostali leták o tom, že každé dieťa pod 2,5 kg má počas prvého roku života brať železo a multivitamínový prípravok. Pri návšteve detského lekára v 6. Týždni som sa pýtala, či má synček železo brať, ale vzhľadom k jeho rapídnemu priberaniu /jeho váha bola vtedy cez 4 kg/ lekár nevidel k tomu zvlášť dôvod. Dieťatko je z veľkej časti na umelom mlieku, pretože pri narodení nemalo ešte sací reflex a potom už bolo navyknuté na fľašku a odmietalo piť z prsníka, aj keď do 3 mesiacov som ho cca 1x za deň k tomu ešte presvedčila – najmä v noci. Keďže druhé dvojča je plne kojené, snažím sa pre menšie dieťatko odstriekať aspoň trochu materského mlieka každý deň /2-3x denne z jedného prsníka, dohromady 100-200 ml/. Veľmi by som si priala toto množstvo zvýšiť bez poškodenia dojčiaceho dieťatka. Viete mi poradiť ako na to? V 4. Mesiaci začalo mať totiž menšie z dvojčiat sivozelenú stolicu 1x za 2-3 dni, ktorá veľmi páchne. Dieťa nevyzerá nejak zvlášť choré, teploty nemá, aj keď každý prd a kakanie si vypočujeme náhlym zvýsknutím, silným tlačením alebo dlhším stonaním, ako keď niekto tlačí na záchode. K detskému lekárovi sa v tejto krajine dostane človek na odporučenie všeobecného lekára, alebo zdravotníčky v poradni. Táto mi odporučila, aby som synčekovi v prípade podozrenia na infekciu podávala 1-2 čajové lyžičky odtučneného acidofilného mlieka. Na internetových fórach som čítala, že sivozelenú farbu stolice môže spôsobiť nevstrebané železo. Pri odberoch v 4. Mesiaci mal syn B-hemoglobin 11,7 a sérový feritín 21. Všeobecná lekárka navrhla počkať ešte mesiac a odber zopakovať. K všeobecnému lekárovi je u nás objednávací čas ca 3 týždne, pokiaľ sa nejedná o akútny stav a človek si musí o konkrétny druh vyšetrenia povedať, ak nie je v centrálnom zozname štandardných úkonov. Aké vyšetrenia by sa urobili ohľadom stolice štandardne na Slovensku? Taktiež na slovenských stránkach sa opakuje informácia, že dieťa na UM má od 5. Mesiaca začať so zavádzaním normálnej stravy, v Nórsku sa deti nedelia na dojčené a nedojčené, ale pre všetky platí rovnako, že tuhá strava sa začína zavádzať po ukončení 6. Mesiaca. Aký máte na to názor?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ja som sa trocha stratila v informáciách. Predpokladám, že to horšie priberajúce dieťatkou so sivou stolicou a problémami je to dojčené správne? Po železe býva stolica tmavá, niekedy riedka. Určite by som nedávala acidofilné mlieko ale probiotika, určite tam dostať biogaia alebo iné. .Neviem aké vyšetrenia by sa urobili, musela by som videiť aj dieť aj stolicu.
U nás sa naozaj bezmliečne príkrmy u umelo živených detí odávajú od piateho mesiaca a u plne kojených dobe priberajúcich stačí od šiesteho mesiaca, ale to naozaj nejneskôr. Ani medzi pediatrami na to nie sú úplne rovanké názory.
Odkaz na otázku

synkopa

Hilda Melichacova, 13.06.2015 (20:53)
Dobry den, pani doktorka. Dcerka 3,5rocna v marci odpadla z rovnych noh na prave licko okolo 18.h. - v skolke v ten den nespala, navyse mala infekt hornych dych.ciest. Myslite, ze to moze spolu suvisiet (ochorenie a synkopa)? Predtym, ako odpadla na zem, plakala, ze ju boli hlavicka. Vysetrenie u neurologa nic nepreukazalo. Momentalne je dcerka prechorela, ma kasel a sopliky. Ked sme dnes boli na chvilku vonku, opat mala akoby mdloby, zbledla, bola placliva. Aky mate na to cele nazor, prosim Vas? Som momentalne tehotna a mam z toho stres, pretoze raz v noci (tiez mala sopliky), mi povedala, ze sa jej kruti hlavicka a plakala, ale ked som jej povedala, aby zhlboka dychala, preslo to..
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Deti bežné takéto problémy neudávajú a v tomto veku nemávajú ani synkopu. Určite by som takéto dieťatko odoslala na kardiologické vyšetrenie.
Odkaz na otázku

lieky

Zuzana, 12.06.2015 (17:37)
Dobry den,prosim Vas pani doktorka o radu.Mojej 3,5 rocnej dcere dnes diagnostikovali zacinajuci zapal stredneho ucha.Predpisali nam Augmentin DUO,ktory ma brat kazdych 12 h/7ml.Zaujimalo by ma,ci jej mozem pri horuckach a bolestiach uska podavat aj nurofen(sirup,cipky)?Samozrejme nemyslim naraz.Dakujem velmi pekne za odpoved,s pozdravom Zuzana
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Určite, pri užívaní antibiotík môžete kým trvajú teploty alebo bolesti podávať aj lieky od bolesti a horúčky: ibuprofen / ibalgin, nurofen/ alebo paracetamol/ panadol, paralen/.
Odkaz na otázku

suchý kašeľ

nellka, 11.06.2015 (11:01)
Dobrý deň p. doktorka, mám 3,5 ročné dvojičky a jednu z nich trápi už 3. mesiac suchý dráždivý kašeľ. Začalo to mesiac po nástupe do škôlky. Pediatrička jej nasadila trifed, ale stav sa zhoršil. Nasadila suprax, calcium + pleumolysin a na noc fenistil. Po vybratí ATB to zabralo na pár dní. Nastúpila do škôlky a po 3 dňoch opäť to isté. kašeľ hlavne v noci okolo 3. a 4. hodine. Lekárka ju nechala týždeň bez akýkoľvek liekov. Kašeľ sa zhoršoval, každá jedna noc so záchvatmi kašľa, vysilená. Dávali sme jej husaciu masť na hrudník, hrnce so slanou vodou a pravidelne vetrali, majorankový a tymiánový čaj. Nič nepomáhalo a preto jej opäť nasadila Suprax a Paxeladine + Zodac kvapky. Zase to pomohlo na pár dní. Po dobratí ATB znova kašľala. Brala pastilky na cmúľanie z lišajníka islandského. Dýchanie vždy čisté a hlienov nikde. Urobila jej výter z hrdla, kde mala nejaký bacil, na ktorý vraj zaberá Suprax. Opakovaný výter bol ok. Dcéra naďalej kašľala a preto sme sa dostali k imunologičke. Tam sa alergia nepotvrdila, len znížená imunita. Nasadila jej imunoglukán a montelukast na záchvaty kašľa. Lieky zabrali na 4 dni a kašeľ sa vrátil ešte v horšom ako na začiatku liečby. Nekašľala len v noci, ale dusilo ju už aj počas celého dňa a noci. Začala nám zvracať, teplota 2 dni 38,2 večer, v noci a ráno. Predčasne sme boli nútení navštíviť imunologičku, ktorá vysadila všetky ňou predpísané lieky a nasadila jej Aerius 1xdenne, sirup Inoprinosine 3x5ml po dobu 3 mesiacov a inhalátor Seretide. Týždeň bol úplný pokoj, konečne sme si vydýchli, že to máme za sebou. Ale včera sa začal ozývať ten kašeľ opäť. Chytilo ju to okolo pol jednej v noci. Už som bezradná, keďže sme tých liekov a sirupov vybrali dosť a kašľa sa nemôžeme úplne zbaviť. V jednom kuse má zhoršený hlas, zachrípnutý. Po použití inhalátora ju niekedy ani nerozumieť, čo rozpráva. Výter z nošteka robený nemala, zápal v krvi jej nezistila imunulogička. Čo by ste mi poradila? Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem, či dieťa bolo na ORL vyšetrení, mohlo by mať zväčšenú nosnú mandľu. Pri takýchto problémoch by som dieťa hospitalizovala na podrobné vyšetrenie / nemohla niečo vdýchnuť?, predtým než začali tie problémy?/ alebo konzultovala pľúcneho lekára, príadne za vhodné by som považovala aj liečebno diagnostický pobyt v Dolnom Smokovic v liečebni.
Odkaz na otázku

alergia?

Sue2, 03.06.2015 (08:06)
Dobry den p. doktorka. Chcem sa spytat na mojho 1,5 mesacneho syna. Ma zacervenane lave ocko, slzi mu, vyteka mu z ocka zelenozlty akoby hnis a bez cistenia vodou sa mu to ocko cele polepi. V pondelok sme boli u lekara a dal nam na to framikoinovu mast. Vcera zacal maly kaslat, viac kychat, stale si to ocko trie ruckami. Do toho zacal vydavat zvlastny zvuk pri dychani - akoby mal plny nos ale ked som mu odsavala sopliky, nic v nosteku nemal. Akoby to bolo niekde vzadu. Viete mi prosim poradit, co to asi moze byt? A ako mu pomoct? Od vcera zle spinka, nevie zaspat lebo si trie ocko a rusi ho aj ten zvlastny zvuk (ked konecne zaspi, zobudi sa). Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Dieťa má zapálené očká a nádchu spojenú so zatekaním. Jednak to môže byť akútna vírusová infekcia ale môže to byť aj príznak alergie alebo zväčšenej nosnej mandle, samozrejme aj všetko dohromady. Odorúčam čistiť noštek sterimarom, odávať nosné kvapky ideálne nasivin soft 2x jeden vstrek, vitamín C, očká umývať očiankou / dostať v lekárni/. V tomto veku by som nepodávala framykoinovú mastičku do očka ale nejaké antbiotické kvapky, musíte mať predpis. Odporúčam zvlhčiť prostredie v byte a tiež podávať vitamín C
Odkaz na otázku

ovčie kiahne

Silvia, 28.05.2015 (13:55)
Dobrý deň pani doktorka, moja 4,5 ročná dcéra má 5. deň kiahne. Teploty nemala vysoké, do 37,6 stupňov prvé tri dni, dnes už nemá teplotu. Kiahne má po celom tele, celkom cca 120. Má ich aj pri vnútorných kútikoch očí (na hrane spodného viečka, nie priamo v očiach). Čo ma ale vystrašilo je, že asi na druhý deň ju naťahovalo a aj vracala - nebola to strava (aj keď pred tým jedla), len akoby sliny s hlienami, a dnes ráno sa to zopakovalo - vyvrátila čaj, čo pred tým vypila (bolo to hlienovité, ale soplíky nemá). Inak je čulá, jesť jej chutí. Treba to nejak riešiť? Značí to nejaké vnútorné komplikácie? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Treba sledovať teplotu, aj zvracanie a hlavne správanie dieťatka. Komplikáciou tohto ochorenia býva zápal mozgových blán, ktorý sa prejaví horúčkou, zvracaním a dieťa je nestabilné, chodí ako opité, pretože porucha je v malom mozgu. V takom prípade je potrebné okamžite navštíviť lekára a dieťatko bude hospitalizované na infekčnom oddelení.
Odkaz na otázku

Moze dojcenie skodit

luci66, 27.05.2015 (13:13)
Dobry den, mozno nezvycajna otazka,ale zacinam sa nad tym coraz viac zamyslat. Problem je, ze dcerka 23mescna stale kojena (kraske mlieko uz pila) ma posledny mesiac stale hnacky. Najprv vodnate kyslo zapachajuce (vo vyteroch vysli premnozene ekoly enterokoky a proteus), podarilo sa to upravit probiotikami, pricom aj pocas hnaciek bola stale dojcena. Po cca tyzdni kludu vracanie uplne vsetkeho, na dalsi den vodova hnacka, infuzie proti dehydratacii, vo vytere bol campilobakter ale uz nie tie predosle. Momentalne ma atb Biseptol,uziva ich 2.den, hnacky stale skarede, velke mnozstvo za den (cca 10krat), ma dietu,ale kojim stale. Ja sa stravuje uplne bezne, len pijem asi liter kravskeho mlieka denne. Zacinam sa zamyslam, ci jej nemozem ublizovat dojcenim,pripadne ci nemam nieco zle v materskom mlieko,co jej sposobuje tieto hnacky. Okrem ineho ma zvysene trombocyty 500 ako jav nejakej bakterialnej infekcie. vytery z nosa a hrdla ukazali bezne bakterie. Dakujem za radu
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Keďže bol vo výtere campylobacter, tak je jasné, že má ochorenie zažívacieho traktu, spôsobené touto baktériuou. Užíva biseptol / čo ja bežne pri tomto ochorení nedávam, ani iné antibiotiká/. Je potrebné dodržiavať diétu, užívať probiotika a lieky na rehydratáciu. Dojčenie určite neškodí.
Odkaz na otázku

Hnisava angina a chryseobacterium indologenes

Zuzana, 25.05.2015 (15:21)
Dobry den pani doktorka,

chcela by som sa Vas opytat, ci ste sa uz stretli s nasou situaciou. Moj syn 2-rocny dostal hnisavu anginu, doktorka mu nasadila Zinnat antibiotika na 10 dni a vzala mu vyter z hrdla, ocakavala , ze vysledok bude streptokok, ale zostala prekvapena, nakolko z vyteru vysla bakteria chryseobacterium indologenes. Vraj sa s takou bakteriou este u dietata v praxi nestretla. Synovi sa vyrazne polepsilo na treti den od brania ATB, aj horucky ustupili, este ma dobrat ATB a po dobrati chce urobit pani doktorka opakovany vyter. mysli si, ze v laboratoriu ci sa nestala chyba.ale ten nas caka az o 9 dni, pretoze dnes je to iba stvrty den co berie syn ATB. Chcela by som sa Vas opytat co moze dana bakteria sposobit? ci a ako je prenosna, nakolko mame este doma trojmesacne babo. som dost znepokojena, kedze mi blizsie nic nepovedala. nechcem nieco zanedbat.
Vopred velmi pekne dakujem za odpoved. S pozdravom Zuzana.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Aj preto meškám s odpovedďou, že som baktériuhľadala v poslednej učebnici mikrobiológie, ale nenašla som.Z mojich skúsenostíviem, že z laboratória napíšu, čo tam našli, ak tam nie je citlivosť, tak to vôbec nie je baktéria, spôsobujúca ochorenie ale nájdená baktéria, ktorých je veľmi veľa a v laboratóriu sa ju podarilo identifikovať. Alebo iná možnosť je, že je to baktéria, ktorú poznáme pod iným názvom, lebo názvoslovie baktérií sa pomerne často mení. Podstatné je, že dieťatko sa má dobre a ani prenos na vaše bábätko nepredpokladám.
Odkaz na otázku

Opakované sople

Tulip, 21.05.2015 (21:58)
Dobrý deň.
Chcela by som Vás požiadať o Váš názor a radu, ako ďalej. Dcéru (takmer 5rokov) cca od decembra neustále trápia soplíky a kašeľ. (Do škôlky začala chodiť až koncom januára.).
Vyzerá to asi nasledovne: 1-2 týždne sople, potom 1-2 týždne relatívne kľud. Píšem relatívne, lebo ani v tomto období nie je podľa mňa vyliečená a v poriadku. Rozpráva ako keby nosom, alebo je mierne zachrípnutá, v noci občas počujem jemné chrápanie, máva pootvorené ústa. A zdá sa mi, ako keby tam tie hlieny niekde ešte mala, ale ich nevysmrká, ani nevykašle.
Absolvovali sme už ORL – mandle nezväčšené, sliznica edematózna. Dr. odporučila alergologicko/imunologické vyšetrenie - podozrenie na alergiu. Na alergológii výsledky iba z krvi nepreukázali alergiu, iba mierne zníženú imunitu. Užíva ribomunyl.
Bola testovaná aj na chlamýdie a mykoplazmy – negatívny výsledok. Vo výtere mala Haemophilus Influenzae, nasadené antibiotiká.
Takýto stav stále pretrváva. Aktuálne – prvé dva dni teplota do 38,5, sople, ráno (asi) vlhký kašeľ a cez deň suchý dráždivý kašel – stav trvá už týždeň. Niekedy dostane až záchvat kašľa, kedy ju napína na zvracanie a aj zvracia (sople so zvyškami stravy).
Podávame: do nosa morskú vodu (nemá upchatý nos), stoptussin a fenistil kvapky. Pozorujem posledné dni aj stolicu svetlejšej okrovej farby (neviem, či to má súvis, ale predpokladám, že kvôli soplíkom jej dobre netrávi).
Už si nevieme rady čo robiť, ako postupovať ďalej, ako jej pomôcť. Nie je možné, aby mala čierny kašeľ aj keď je očkovaná?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Čierny kašeľ sa takto neprejavuje, v popredí je vždy úporný, záchvatovitý, vyčerpávajúci kašeľ. V tomto veku toto ochorenie neprdpokladám. Ani príznaky, ktoré popisujete pre neho nesvedčia.
Dieťa má pravdepodobne syndróm zatekania, teda hlieny, ktoré sa v nose tvoria / u nej vo zvýšenej miere ale má to aj svoje vysvetlenie: nástup do kolektívu, časté zmeny počasia, náhle zakvitnutie všetkého, kedy pele dráždia nie len alergikov/ a zatekajú čo spôsobuje odkašliavanie, spánok s otvorenými ästami a aj chrápanie. Myslím, že vyšetrenie u otorhinolaryngológa je potrebné zopakovať, lebo všetky vami udávanú príznaky svedčia pre zväčšenú tzv. nosnú mandľu. Zároveň môže ísť o zdurenie slizníc horných dýchacích ciest / aj na podklade alergie/. Po vyšetrení je treba liečiť, ak sú to nosné mandle zväčšené - operatívne odstrániť ak je to alergia, nasadiť liečbu. Samozrejme sa môže jednať aj o obe príčiny zároveň.
Odkaz na otázku

Novorodenecká žltačka

Majka, 20.05.2015 (22:53)
Dobrý večer pani doktorka. Pekne Vás prosím o radu a Váš názor k uvedenému problému. Môj syn ma práve dnes 4 týždne. Ešte v nemocnici mu začala žltačka, ale keďže jej hodnoty boli v 2. pásme (neviem koľko presne, ale MUDr. v nemocnici vravela, že je to 2. pásmo), tak ho nedávali pod svetlo, ani mu nič nedali, ale nás pustili domov. Včera sme boli na poradni, naša pediatrička mu vzala krv, keďže sa nám videl žltý a dnes mi oznámila, že síce hodnoty klesajú, ale pomaly, tak mu mám dávať rozdrvený carbosorb vo vode a tiež, keďže kojím, tak aspoň dva- tri krát mám odsať mlieko, prevariť a dať mu na fľašu. Prosím Vás je to všetko ozaj potrebné? Nie žeby sa mi to nechcelo robiť, ale mám doma ešte dalších dvoch chalanov, jeden má len rok a pol a je toho dosť, čo musím stihnúť.... Aký je Váš názor? A ten carbosorb mu mám ako dávať? Koľko - v akom množstve, ako často....Vravela, že o 2 týždne máme prísť na kontrolu..Čo môže spôsobiť tato žltačka u syna, ak by som nedávala nič a nechala tomu voľný priebeh? Ďakujem pekne za trpezlivosť a odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
To je ťažko odpovedať. Záleží na tom, akú krvnú skupinu máte vy, akú má manžel a akú má dieťa. okrem toho je dôležité aj to, či staršie deti mali tiež dlhšiu a výraznejšiu žltačku. Táto žltačka totiž nie je samozrejme infekčné ochorenie ale nedostatočné odbúravanie bilirubínu, žltého farbiva, ktoré sa uvolňuje z rozpadnutých červených krviniek po pôrode sa to totiž vo zvýšenej miere deje.
Ak bolo dieťatko donosené, malo primeranú hmotnosť, dobre pije , priberá, tak myslím, že žiadne nebezpečenstvo nehrozí.
Carbasorb asi pani doktorka dala na vychytávanie niektrých látok z čreva, túto metódu nepoužívam. Preváranie mlieka 48 hodín používam aj ja a dá sa povedať, že naozaj to pôsobí pozitívne na ústup žltačky. Rovnako dôležité je aj ukladanie dieťatka na biele svetlo alebo ak svieti aj na slnko, samozrejem môže byť cez sklo. Len sa nesmie prehriať. SAamozrejme odtiahnuť záclony aj žalúzie.
U zdravého donoseného dieťatka ustúpi žltačka aj bez liečby, pokiaľ nenastanú komplikácie s ešte väčším rozpadom krviniek a intenzívnejšou žltačkou.
Odkaz na otázku

virusova angina?

Jana, 19.05.2015 (21:39)
Dakujem za odpoved.pre istotu som dala dcere hned na druhy den urobit vyter z hrdla aj krvne testy na mononukleozu ktorou ma pani doktorka trosku vystrasila..krv v predbeznych vysl.mala v norme ale z hrdla jej vysiel streptokok.blizsie neviem presne ktory nepytala som sa dr ta malej nasadila atb penbene na 10dni 3x5ml..inak malej od tych teplot uz nic nie je..myslite si ze nakoniec to bola bakterialna angina ktoru dcera za tych 5dni sama prekonala?alebo z kade ten streptokok??
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
AK TO BOL PYOGéNNY STREPTOKOK JE NAMIESTE LIEčBA PENICLíNOM TAK AKO VáM JU LEKáRKA NAVRHLA, PRíSNE 10 DNí UžíVAť, PO ASI Ďalších PIATICH DŇOCH Skontrolovať VýTER A MOč.
Odkaz na otázku

uzivanie ATB

Antonka, 12.05.2015 (15:37)
Dobry den pani doktorka,
moj 5-rocny syn mal v stere z hrdla-mandli zisteneho Streptococa pyogenes, pricom mal len miernu bolest hrdla (ine potiaze neboli).Mal naordinovany penicilin na 10 dni. Na 7.den po dobrati PNC mu v kontrolnom stere bol opat zisteny Streptococus p. , pricom potiaze stale nemal ziadne (uz ani tu bolest hrdla). Opat uzival PNC a na 10.den uzivania mu v kontrolnom stere opat zistili pritomnost Streptococa p.
PNC uzival bez prerusenia, akurat sa mu zmenilo davkovanie- uz nie 3-krat ale 2-krat denne. Asi na 15.den uzivania PNC, mu bolo zistene zvysene Aslo (zhruba 400). Znova mal odobraty ster z hrdla a tento-krat uz bol ster negativny. Moja otazka znie: Je potrebne vzhladom na zvysene Aslo, aby este uzival PNC. Lekarka naordinovala este mesacne uzivanie a naslednu kontrolu. Syn sa ma dobre, nema hlieny, nekasle,nestazuje sa na ziadne potiaze. Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Streptococcus pyogenes je baktéria, ktorá sa ako ja hovorím vracia na miesto činu, áno môže sa táto angína opakovať a tiež je pravdou, že sa vždy lieči penicláínom, vaša pani doktorka to spravila perfektne!!!!!!!!!!!!a taktiež následné dlhodobé / zväčša dva mesiace/ užívanie penicilínu je najlepší spôsob liečby. Dieťa nemá ťažkosti, angína sa nezopakuje a môže robiť všetky aktivity, lebo je zdravé, liečba peniclínom je udržiavacia, kedysi sa takto po angíne podával injekčne pendepon, ale podávať ho do pusy je šetrnejšie. Takáto liečba zabráni opakovaniu angíny ale aj následkom takejto angíny, teda reumatickej horúčke a zápalu obličiek.
Odkaz na otázku

virusova angina?

Jana, 11.05.2015 (21:13)
obry den dcerka 2.5r mala styri dni horucky.prvy den 39.4 potom aj druhu noc a dalsie dni 38.8-po sirupoch klesla na pol dna a k veceru a v noci zas..stvrty den mala uz len do 37,5 ine nemala nic boli sne treti den teplot na pohotovosti a pozrela hrdlo ze je ciste aj dychanie..ze vraj virus..dnes dom bola pre istotu u dr (dnes uz je bez teploty len 37.2) a ta ked jej pozrela do hrdla tak ma jo trochu cervene a na mandli biely povlak.crp bolo pod 8. Pislala nas na url tam mi povedala ze to vyzera ako odznievajuca angina..na pohotovosti mi pre istotu ptedpisala augmentin ale som ho nedala kedze teplota ustupila a hrdlo nemala zapalene podla tdj dr.ja sa tetaz bojim ci som to nezanedbala aj ked som citala ze virusova sa nelieci atb a trva 5xni a bakt. je zas nebezpecna ked sa nevylieci...ale sko sa da na 100%xzistit aka to bola?tym crp?ci vyterom?a preco ma ten biely povlak na mandli ked pri virusovej to nebyva a neboli ju vobec hrdlo pri prehltani lebo normalne cely cas pila aj jedla??prosim o radu velmi surne dakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Bohužiaľ bola som odcestovaná tak až teraz: nebojte sa, spravili ste správne, že ste jej antibiotika nedali / nehovoriac o tom, že augmentin nie je vôbec liek vhodný na angínu!!!/. Pravdepodobne to bola vírusová angína podľa crp aj podľa toho, že teraz máme epidémiu vírusových angína okrem toho, deti v tomto veku mávajú častejšie vírusové než bakteriálne angíny. Tie môžu a nemusia mať bolesti hrdielka, môžu anemusia mať povlaky a zväčša sa dieťa pri nich aj vysype.
Odkaz na otázku

Hyperaktivita

Katarína, 11.05.2015 (14:12)
Pani doktorka pekný den, syn ma 2 roky, od narodenia je to živé dieťa, veľmi plačlivé, ťažko sa uspáva. Cím dalej, tým horšie mi to príde. Podľa mna je veľmi rozumný, pamatá si veľa, avšak začínam uvažovať nad hyperaktivitou. On je neustále v pohybe, dokaže behať celé dni, každý kto ho pozna , povie, že on unaví aj troch ľudí. Obsedí pri rozpravke, tak vydží aj hodinu, avšak stále komentuje. Zaspavame večer cca pol hodinu, niekedy aj viac s tým, že stále ma musí držať, vykladá si na mna nohy. Stale niečo rozhadzuje, napapame sa tak, že ja ho krmim zatial, spapa, ale musíme ho nakrmiť rýchlo. V noci sa mi budil už len 1 krat, teraz mame babatko, a jeho spravanie sa zmenilo. Zapajam ho do všetkeho okolo babatka, max. však poda plienku, spinkať chce večer s tatom, avšak ked sa mi podari uspať babatko, idem spať s ním a ja ho uspím rýchlejšie. Prekaža mi však , jeho impulzívne spravanie, niečo si zmyslí a musí mať, inak hrozný rev, čo však može byť príznakom asi aj obdobia vzdoru. Viete mi však povedať, či toto može byť hyperaktivita, prípadne dokedy mam čakať s vyšetrením? do školky nastupujeme až od 3 rokov. Ešte sa opýtam, viem že sa robí EEG u takýchto detí, avšak ako vydrží takéto dieťa pri takomto vyšetrení, ked neobsedí, neobleží? dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
EEG sa robieva niekedy aj v celkovej anestéze. S tým si už neurológovia vedia poradiť ak je toto vyšetrenie potrebné.
Takto určite neviem diagnózu hyperaktivtiy urobiť. Podľa vášho popisu je dieťatko živé, aktívne. Príchod súrodenca bol pre neho iste prekvapením a zmenou, ale predpokladám, že sa s tým pomerne rýchlo vyrovnal. Dieťa v tomto veku by malo mať pevný režim a nemalo by sa vystavovať veľkej námahe / napríklad na prechádzku by mal ísť stále v kočiariku alebo nosiči a len na bezpečnom mieste ho treba nechať, nech sa vybehá koľko samo chce a vládze/. Dieťa totiž vydrží veľa, zvládne aj dlhšiu chôdzu ale je potom neprimerane unavené a aby nezaspalo doslova po stojačky tak je hyperaktívne, vrtí sa a následne zaspať nevie vôbec, a unavené dieťa potom nechce ani papať. Myslím, že vo vašom prípade by bol ideálnou pomôckou tzv. súrodenecký kočiarik - zmestia sa do neho detičky rôzneho veku a vyhnete sa pri prechádzkach neprimeranému zaťaženiu staršieho chlapčeka.
Odkaz na otázku

očká

monika, 09.05.2015 (23:01)
Dobrý den pani doktorka,
mám polročného synčeka,o týždeň bude mať 7 mesiacov,viem že skoro každé bábätko po narodení skuli,ako je to v neskoršom období,kedy sa to skulenie má upraviť,zdá sa mi že malému ešte stále jedno očko zabieha smerom k vnútornému kútiku,mali by sme navštíviť očného lekára alebo je naozaj pravda že do prvého roja je to normálne a upraví sa to samo.Aký je prosím Váš názor?Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Tak výrazne ako to popisujete to nie je pravdepodbne preto, že ešte nie je dovyvinuté spoločné videnie. Odporúčam upozorniť na to lekára a ak máte v rodine vadu so škúlením alebo šeroslepotou amblyopiou je čas už teraz na prvé očné vyšetrenie u detského ophtalmológa.
Odkaz na otázku

Biseptol a sopliky

Katka, 02.05.2015 (21:55)
Dobry den pani doktorka,
mam 16 mesacnu dcerku, ktorej z vyterov v nosteku vysla nejaka bakteria, neviem aka, vraj masivne rozsirena. Teda mala zlte sopliky. Dostala biseptol a uziva ho uz 8 dni. No okrem toho, ze sopliky nie su zlte, mam pocit, ze ich je viac a stale jej tecu a ked ide spat, nemoze dychat, ma zapchaty nostek. Je to normalne, ze po takej dobe liecby sa ten nostek velmi nezlepsil? Este je dojcena. Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem aká to bola baktéria a neviem, prečo pani doktorka dala tie antibiotiká. Faktom je, že soplíky aj napriek antibiotikám môžu pretrvávať. Je potrebné správne čistiť noštek, zvhčovať sliznicu nosa aj okolité prostredie, podávať vitamin C / nie kým užíva biseptol/ a pri upchatom nošteku niečo na stiahnutie opuchu sliznice / lokálne nasivin, celkovo fenistil alebo trifed, podľa rozhodnutia lekára/.
Odkaz na otázku

fialová bodka

duuda, 02.05.2015 (17:15)
Dobrý deň, mám 5 mesačného syna, ktorého plne dojčím. Pred týždňom som mu na krku na ľavej strane objavila fialovú bodku, takú okrúhlu ako znamienko, mohla mať priemer 1 mm. postupne mu zmizla a dnes som mu našla na druhej strane krku takú istú len trošku menšiu. Neviete prosím vás čo to môže byť? ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Môže to byť podľa popisu aj podľa toho, že postupne zmizla malé podkožné krvácanie, sufúzia. Otázka je, prečo sa tam vytvorila. Nemá nejaké pevné oblečenie, zips alebo niečo na tej strane krku, proste mohlo sa tam niečo pricviknúť. Ak by ste si to nevedeli vysvetliť, je na mieste konzultácia u lekára. Dúfam, že mu nedávate na krk tie jantárové korálky kvôli prerezávaniu zúbkov, tie by mohli byť príčinou tohto javu.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa