MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 9603

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta MAMA a ja! Registrácia
Odkaz na otázku

Stolica

ISA13, 08.02.2016 (11:57)
Dobry den mam 10t syna a ma zelenu stolucu..obcas zeleno zlfu-obcas tmavsiu zelenu.par dni iba zltu.
Vysledky z laboratoria zo vzorky aj vyteru mal negativne-nic sa tam nenaslo..syn je kojeny-nekojim ho kratko-cize pije aj zadne mlieki s ani vela mliecnych vyrobkov nejem,bylinkove caje teraz nepijem.davam mu len probiotika.inak prospieva a je normalny vesely,vninavy aktiivny.cim to teda moze byt?
Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Dieťaťu nič nie je!!!!!!!!!!!!!!!Nepotrebuje probiotika!!!!!!!!!!!!!!!!! Stačí ako ho pravidelne kojíte, na požiadanie, ani nejakú diétu nemusíte dodržiavať, len ak ste sama na niečo alergická. Farba stolice sa mení, pri dobrom stave dieťaťa, priberaní, správnom vývoji nemusíte farbu stolice riešiť.
Odkaz na otázku

kiahne a ockovanie

Miroslava, 08.02.2016 (10:16)
dobry den,moja 5 rocna dcerka a od dnes kiahne.Mladsieho synceka caka o 3 tyzdne ockovanie 3.davka (ockovania mal nacas)....ockovat ho nechcem teraz dat - v pripade ze kiahne nedostane,kolko pre istotu pockat s ockovanim,ked sa to dcerke zahoji.V pripade,ze ich dostane,kedy po zahojeni ho mozem dat zaockovat?aky je maximalny odstup medzi 2.a3.ockovanim?dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Odstup medzi tretím a druhým očkovaním môže byť extrémne až 12 mesiacov ale to by ste nemali dopustiť.
Ak má dcérka od dnes kiahne, syn by sa nemal očkovať najbližších 23 dní. AK kiahne nedostane, potom sa očkovať hneď môže. AK kiahne dostane, môže sa očkovať 14 po ich odoznení.
Odkaz na otázku

vit. c + rybí olej

Zuzka, 08.02.2016 (09:17)
Dobrý deň pani doktorka,
radíte dávať v tomto období deťom vit. c a rybí olej, príp. vit. D. Chcem sa spýtať, aké množstvo vit. C pre 5 ročné dieťa? A mám 14 mesačnú dcéru, ktorej stále podávam Vigantol. Sú postačujúce stále 2 kv. denne? Alebo mám aj jej dávať radšej rybí olej?ďakujem pekne Zuzana
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
14 mesačnej dcérke stačia dve kvapky vigantolu denne
Pokiaľ dieťa nie je choré, pri dobrej strave s dostatkom vitamínov, nie je treba celú zimu dávať vitamín C.
5 ročnej dcérke je potrebné podávať vitamín D alebo rybí olej každý rok až do puberty v mesiacoch november až marec.
Odkaz na otázku

stále chorý

Jana, 07.02.2016 (17:04)
Mám 20 mesačného syna. V prvom roku života prekonal 3x zápal močových ciest. Posledný zápal bol v 5/2015. Je v sledovaní nefrológa. Od augusta 2015 je chorý každý mesiac. V 8 a 9/2015 to bol zápal krčných mandlí, užíval antibiotiká. V 10/2015 mal zápal horných dýchacích ciest, ktorý zvládol bez antibiotík. V 11/2015 mal zelené sople, pomohlo mu užívanie unifloxu. V 12/2015 mal opäť zápal mandlí s 40 stupňovými horúčkami, a dlhotrvajúcimi ťažkosťami asi 10 dní. Teraz má opäť zelené sople. Máme ešte 5 ročnú dcéru, kt. chodí do škôlky. Dcéra doteraz tak často ako on chorá nebola. Syn teraz užíva Broncho-Vaxom, ktorý mu predpísal ORL lekár, ktorý povedal, že syn mám zväčšenú nosnú mandlu. Čo mám robiť, aby syn nebol neustále chorý? Prípadne aké vyšetrenie by ste nám doporučila absolvovať. Naša pediatrička to zatiaľ vôbec nerieši. Syn veľmi dobre prospieva, veľmi dobre papá, je šikovný len nás trápia neustále choroby. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nenapísali ste, či je doma alebo už chodí do kolektívu. Ak aj nechodí, vzhľadom na to, že chodí jeho sestra, môže na neho prenášať rôzne infekcie sestra.
Vzhľadom na to, že dobre prosieva, z každej infekcie sa vystrábi a je zdravý, nie je dôvod na žiadne podrobné vyšetrenia. Dieťa prichádza do styku s infekciami, teaguje na ne, čo sa prejaví aj ochorením, ale vždy ich nakoniec zvládne.
Dôležité sú infekcie močových ciest, preto treba pri každej infekcii, horúčnatom stave kontrolovať moč!
Ak má zväčšenú nosnú mandľu je na mieste operácie - vybratie nosovej mandle, treba sa dohovoriť s ORL lekárom.
Odkaz na otázku

neustala potreba grgat u rocneho dietata

Silvia, 01.02.2016 (13:57)
Dobry den, p. doktorka,

mam skoro 14mes. dcerku, ktora ma od narodenia problem s neustalou potrebou grgat, ci po jedle, ci po piti. Niekedy je to aj 10x do hodiny. Zakazdym je to vsak sprevadzane placom, niekedy stikutkou, prip. zvracanim. Usudzujem, ze moze mat dcerka pri tom bolesti bruska. Mala aj reflux cca do 5mes., potom sa to upravilo a uz iba zriedka zvracia oblukovito. Nasa pediatricka tvrdi, ze je to refluxom, ze sa to zlepsi, ked zacne mala behat, prip. ze z toho vyrastie. No mne sa to nezda, kedze tento stav trva uz od narodenia a mam pocit, ze dcerku neustale trapi brusko. Chcela by som sa preto s vami poradit, ci je na zvazenie navstivit nejakeho odbornika, prip. ci nemate podobnu skusenost z praxe a ako by sa dalo dcerke pomoct. Dakujem velmi pekne! S pozdravom Silvia
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ťažko môžem stav hodnotiť bez toho, aby som dieťatko videla a vyšetrila. Nie je to však bežné, aby dieťatko takto často grgalo ako popisujete. Takže v každom prípade by som pátrala po príčine, či už prijatím dieťatka do nemocnie a podrobným vyšetrením tam alebo s pomocou odborníkov, konziliárov.
Odkaz na otázku

mykanie

Eva, 29.01.2016 (16:07)
Dobry den pani doktorka, obraciam sa na Vas s problemom, ktory mi neda spavat. Mam 7 mesacnu dcerku, u ktorej som si medzi sviatkami vsimla mykanie plieckami, ruckami...stavalo sa to najma pocas krmenia v detskej stolicke, pripadne aj pocas krmenia mlieckom na rukach. Vyzeralo to akoby to neovladala, take kratke myknutia, zasklby. Pocas lezania len tak, hrania sa, sa to stalo len parkrat velmi jemne. Podarilo sa mi to pri papain natocit na mobil, ukazala som to nasej pediatricke, ktora mi odporucila to ukazat neurologovi. Na neurologiu chodievame od narodenia, kedze po porode mala dcerka kefalhematom a torticollis (nasledkom toho cvicime rehabilitacie pomocou Vojta a dcerka nosila na hlavke 1,5 mesiaca kranialnu remodelacnu ortezu). Cize sme na neurologii sledovane (posledna kontrola 11.1.2016), robene USG bez nalezu, vsetko v poriadku. Po konzultacii s neurologom a zhliadnuti videa mi pan doktor povedal, ze sa jedna o neepilepticke zachvaty/trasenie/tik, ktory by mal odzniet. EEG robene nebolo. Aby som sa konecne dostala k veci, tak ako bolo povedane mykanie odznelo, asi po tyzdni, pripadne sa to stalo len raz za den, avsak posledne 3 dni opat sledujem spominane mykanie, ktore je uz ale nielen pri papani, ale aj pri lezani v postielke pred spanim. Samozrejme som kontaktovala neurologiu kvoli EEG vysetreniu, avsak to bude az 11.2.2016 robene v spanku. Prosim o radu, konzultaciu o co by sa mohlo jednat, som z toho hrozne vystrasena, neda mi to spavat a do 11.2. je este tak daleko....

Dakujem velmi pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Mykanie môže znamenať závažný ale aj menej závažný stav. Je na mieste vyšetrenie EEG, tak ako sa bude robiť. Až toto vyšetrenie ukáže, či je potrebné ďalšie vyšetrenie, liečba alebo len sledovanie, nateraz bez liečby. Chápem vás, že tie dni sa vlečú, kým sa dozviete niečo nové ale všetko sa raz skončí aj vaše tápanie a čakanie. Nateraz vám neostáva len sledovať dieťatko, tešiť sa z neho a starať sa tak ako ste to iste s láskou robili aj doposiaľ.
Odkaz na otázku

farba stolice

Hilda, 27.01.2016 (14:19)
Dobry den pani doktorka, chcela by som sa opytat na Vas nazor. Asi pred tyznom zacali trojrocnej dcerke problemy so stolicou, strasne ju mala tvrdu a tazko sa jej kakalo. Zaviedli sme vlakninu medicol pre deti, najprv kakala kazdy druhy den a teraz sa jej uz pekne upravila stolica. Ale zmenila sa jej farba,je svetlo hneda, niekedy az svetlohnedo zlta. Suvisi to s tou vlakninou, alebo treba zajst k lekarovi?dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Vláknina zjavne problém so stolicou upravila. Teraz treba vlákninu postupne vysadiť, dodržiavať diétu proti zápche/ dostatok tekutín, nedávať kako, čokoládu, varenú ryžu, varenú mrkvu, mak, banány, tvrdý syr/ a dbať na to, aby sa dieťa pravidlene vyprázdňovalo. Uvedená farba stolice je v poriadku, pri podávaní väčšieho množstva vlákniny je zmené vstrebávanie, práve preto ju netreba malým deťom dávať dlho a ani veľa. Môže to spôsobiť poruchu vstrebávania živín.
Odkaz na otázku

kasel

Denisa, 27.01.2016 (08:30)
Dobry den..moj syn ma 2 a pol roka a uz 3 tyzdne stale pokaslava(hlavne rano a navecer a kasel je skor taky vlhky hlienovity,obcas zakasle na sucho)...zo zaciatku mal aj sopliky tak sme s nim boli u lekara.. davali sme mu sinupret a pamycon a od kaslu prospan ale zdal sa mi slaby a moc nezaberal tak som mu este zacala davat kalciovy sirup...prospan som davala cca 10 dni aj s tym kalciovym len stake kaslal tak som vyskusaka dat kalobu lebo som pocula ze je dobra na kasel len sa vsade spomina ze najlepsie zabera ked sa nasadi pri prvych priznakoch kasla a soplika ale aj tak som ju chcela vyskusat a uziva ju dodnes..zajtra to bude tyzden co ju uziva a kasel stale pretrvava...sopliky uz nema a neuziva uz ani sinupret a spominany pamycon..momentalne uziva len tu kalobu a vecer pred spanim mu davam imunoglukan...chcem sa spytat ci je dobre striedanie a skusanie sirupov od kasla ked mu zatim tieto nezabrali popripade mi mozte poradit ktory mu mam skusit davat aby konecne nekaslal?ani mucosolvan nam v minulosti moc nezabral tak neviem..a este jedna otazka..kolko dni by sa malo zotrvat pri uzivani nejakeho sirupu od kasla alebo to je individualne?.ide mi o to ci nerobim nahodou nejaku zbytocnu chybu v uzivani...dakujem za skoru odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Sú názory lekárov, ktoré tvrdia, že žiadne sirupy od kašľa nie je potrebné užívať, treba riešiť príčinu. Mamičky aj my lekári však vieme, že niekedy správne vybratý sirup naozaj pomôže.
Kaloba je vhodná na skôr vlhký kašeľ, je potrebné ju podávať niekedy aspon 14 dní, zvyšuje aj lokálnu imunitu v dutine ústnej. Takže: pokračujte v liečbe kalobou, imunoglukanom ale v tomto zimnom období odporúčam aj podávať rybí tuk alebo vitamín D: Samozrejme, ak by kašeľ neustupoval, dieťa bolo spavé, mrzuté, nepaplo, treba znova vyhľadať lekára.
Odkaz na otázku

krvný obraz

Danik, 26.01.2016 (15:13)
Dobrý deň,
môj takmer 3 ročný synček je posledného pol roka veľa chorý..väčšinou ide o nádchu, občas kašeľ, zvýšená teplota...na prelome roka to prerástlo do bronchitídy a dostali sme atb summamed...po využívaní o pár dní vysoké teploty a kašeľ...zvládli sme to, avšak pochudol, ostal bledý s kruhami pod očami...dr nariadila odber krvi...medzitým začal už opäť pekne papať /kladieme dôraz na plnohodnotnú a vyváženú stravu, jeme veľa zeleniny, ovocia - prevažne z vlastných zdrojov/...výsledky krvi sa vo viacerých parametroch vymykajú normálu...prosím o objasnenie,čo by to mohlo znamenať...ide o tieto parametre:
kreatinín - 35
ALT - 0,76
IgM - 1,58
vitamín D - 51,14
RBC - 5,94
HGB - 145
HCT - 0,439
MCV - 73,9
MCH - 24,4
PDW - 11,5
EO 0,37
LYMPH 5,16
NEUT 21,1%
LYMPH 66,8%
bolo mi povedané,že má hraničné hodnoty železa a vitamínu D...Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Z môjho pohľadu sú všetky vyšetrenia v norme, samozrejme každé laboratórium má trocha iné referenčné hodnoty. IgM je pravdepodobne nižšie ale jednorázová hodnota nič neznamená.
Odkaz na otázku

Slzave a hnisave oko

sonia, 23.01.2016 (20:20)
Dobry den pani doktorka,chcem Vas poprosit o radu. Mam 19 mesacnu dcerku a uz 5krat v priebehu 3 mesiacov sa jej vratil zapal ocka. Najprv sme liecili ocuflasom,kvapkami a mastou u pediatricky,neskor nas odoslala na vysetrenie k ocnej lekarke, nasadila jej uniflox a ocufles. Po tyzdni sa stav skoro nezlepsil a ster bol negtivny,kazala nam brat uniflox este tri dni(dokopy 10 dni) a masirovat ocny kanalik. Povedala,ze este dame tyzden sancu a ak to neprejde,spravi jej vyplach. Dcerka nemali nikdy problem s ocami,vzdy ciste,bez karpin,nikdy slzave az teraz. Na internete som citala,ze preplach sa detom po prvom roku nerobi,je to naozaj tak? Myslite,ze hoci sa jej to moc nezlepsuje, je sanca ze sa vyplachu vyhneme? Odporucate ho? Mam z toho strach, ci jej to vobec pomoze ak to budeme musiet absolvovat.
Velmi pekne dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Všetky výkony a akákoľvek liečba sa má robiť tak, že sa urobí diagnóza alebo pravdepodobná diagnóza a zvolí sa najlepší postup a najlepšia liečba. Tento problém, ktorý popisujete patrí určite do rúk odborníka, ophtalmológa a budete musieť akceptovať jeho postup, ak je to dôveryhodný lekára. Prieplach sa robí zväčša do šiesteho mesiaca veku, výnimočne neskôr do roka, ale ak je potrebné , musí sa spraviť aj neskôr. Záleží naozaj od stanovania diagnózy, respektíve príčiny ťažkostí.
Odkaz na otázku

bolesť nožičky

Daniela, 22.01.2016 (09:09)
Dobrý deň, pani doktorka, chcela by som sa opýtať: dcérka bude mať v máji 5 rokov. Minulý týždeň tak sem tam sa začala sťažovať, že ju bolí noha v rozkroku (ako má nohavičky) a päta. Teraz v pondelok večer a utorok ju to v tom rozkroku už bolelo dosť, krívala, nemohla si čupnúť ani poriadne zohnúť nohu. Dala som jej nurofen od bolesti. V stredu ráno už bolo dobre, behala, skákala, dalo sa jej čupnúť, len niekedy povedala, že ju to trošku zabolí a ukazovala aj na priehlavok. No dnes ráno ju tá nožička v rozkroku už zasa bolí dosť, nedá sa jej ani čupnúť, zle sa jej chodí po schodoch. Môže takto noha bolieť pri raste? Alebo je to niečo vážnejšie? Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Určite to nie je rastová bolesť, Je potrebné čo najskôr vyšetrenie u lekára.
Odkaz na otázku

caste horucky

edita, 14.01.2016 (09:54)
Dobry den pani doktorka.mam 5rocnu dceru.koncom sept2015 sme boli predvolani na ockovanie.mala reakciu(horucka,opuch).cca na piaty den zacala kaslat(stekavo),lekarka jej 20.10 zobrala krv(pertussis),co sa nepotvrdilo.25.10 zacala horuckovat,mandle mala chytene,dostala atb,po vybrati par dni klud,17.11 znova horucky,spraveny vyter na strsptokoka-negativne.doskolky nastupila zac.decembra.5.12 znova horucky,myslim dostala aj atb..do skolky uz nesla.pred svatkami zapal oci,zeleny sopel,kasel.liecena doma.na oci dostala pamycon a oftalmo framykoin.na kasel prospan.tera 11.1 nastupila do skolky ale uz na druhy den zapal mandli,horucky tuto noc az do 39,8.ma atb-penbene.myslim ze tieto stavy su u nej dost casto,na co dets.lek reagovala ze ani nie.ja som uz trvala na nejakom odbornejsom vysetreni,lebo toto sa mi uz nezda normalne.do sept.2015 bola moja dcera relativ zdravie dieta(bezne zimne choroby iba).dodam este ze smesledovani aj u alergologa ale so zihlavkou(aerius mame na to).sme objednani na 4.2 na roc kontr vysetr.zaraza ma len pristup dets lekarky ze nic doteraz neriesila!az vtedy pritakavala ze sa mame obratit na alergologa ked uz som jej povedala ze sme objednane.mna by zaujimal vas nazor ci ako by ste ako larka toto riesili vy.dakujem!
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Teraz na jeseň boli opakované ochorenia u detí veľmi časté, angína, streptokoková sa u detí často opakuje, takže v zásade sa dá s lekárkou súhlasiť. Samozrjem, že hlavne pri opakovaných infekciách spojených s horúčkou sa snažím pátrať po tom, prečo sa infekcia opakuje: jednak pre vyvolávateľa / streptokok, ktorý sa rád vracia/ alebo pre opakované infekcie v okolí, kolektíve, tiež na tom hrá rolu stres / zmena kolektívu, problémy v rodine, v detskom kolektíve, nová učiteľka/. Všetko treba zvážiť, vyšetriť a potom rozhodnúť o riešení.
Odkaz na otázku

atb

Denisa, 12.01.2016 (12:49)
Dobry den..potrebujem od vas poradit..mam 2 a pol rocneho syna ktory mal minuly tyzden 5.1.2016 jeden den teplotu okolo 38,5 a na druhy den uz teplotu nemal a zacal soplit a pokasliavat pricom sopliky boli spociatku cire a kasel suchsi tak som mu nasadila mucoviral do nosika a od kaslu som dala sinupret..dnes rano som mu odsala uz hustejsie sopliky zltsej farby a uz aj kasel ma uz skor mokry hlienovity ale pre istotu sme zasli dnes k lekarovi ktory ho popocuvala pozrel do krku a vraj dycha cisto a ani krk nema zapaleny len kedze mam este jednu dcerku 9 mesacnu ktora teraz v nedelu dobrala atb kvoli nalezu vo vytere tak vraj je zbytocne robit aj u syna vyter ze je mozne dost ze to chytil od nej a dal nam tiez tie iste antibiotika..len mne sa to na atb nezda ked je bez teplot a ten kasel tiez neni az taky hrozny zeby kaslal neustale cely den...predpisal nam pamycon do nosa a amoksiklav a na kasel mame striedat prospan so sinupretom..nestacilo by v jeho pripade davat do nosa len ten pamycon a od kaslu tie sirupy striedat?nechcem ho velmi zataziovat antibiotikami ked to neni az take hrozne a teploty nema len ten jeden den mal..co myslite?dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ja myslím, že antibiotika nepotrebuje! To je môj názor, dieťa som nevidela, takže odpovedám len na to, na čo sa pýtate.
Odkaz na otázku

kašel

sisa, 08.01.2016 (22:51)
Dobry den.Mam 14 mesacneho chlapceka a chcem sa opytat ci pri kasli mu uz mozem davat domaci recept stavicku s nasekanej cibule v mede namiesto tych kadejakých sirupov proti kaslu,Dakujem. Med sme este nepapali.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Med by určite mohol, sirup z cibule môže zaťažiť jeho zažívací trakt. Všetky sirupy proti kašľu / samozrejme vždy podľa charatkeru kašľa a presnej dávky podľa veku/ určené pre deti sú bezpečné a deti ich môžu užívať.
Odkaz na otázku

teploty bez kašla a soplíkov

Martina , 05.01.2016 (22:06)
Dobrý deň.Náš malý 18 mesačný má 3 dni teploty do 38,8 a to iba vo večerných hodinách a v noci.Nekašle,nemá soplíky,ani na zúbky to moc nevyzerá,nič nemá zdurené v ústach.Pred pár mesiacmi mal aj 6 chorobu.Keď nemá teplotu,tak pekne papá,pije.Dnes sme boli u doktora,všeobecný,ale rieši aj malé deti,nakoľko žijeme v zahraničí,tu moc pediatri nie sú.Tak aby bola krytá,tak dala malému atb Augmentin,po ktorom mal v minulosti dosť nepekné hnačky aj 2 týždne.Netuším čo robiť,či mu ich dávať,možno zbytočne a ho aj zaťažovať.Za posledný rok bral atb už asi 4 krát.Ja som bola minulý týždeň chorá,zapálene hrdlo,bez teplôt.Možno že sa odo mňa nakazil nejakým vírusom.Mne tiež dali atb ako ináč.Nebol ani očkovaný v nedávnej minulosti,ale absolvolal skoro všetky okrem toho posledného v 13 mesiacoch,lebo posledný pol rok má vždy nejakú virózu skoro každý 3 týždeň,tak sme ešte nestihli to očkovanie.Neviem sa rozhodnúť či začať dávať tie atb.Ďakujem veľmi pekne za radu.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nemôžem celkom zodpovedne povedať či dávať atb alebo nie. Ja ich dávam len vtedy, keď dokážem, že sa jedná o bakteriálnu infekciu, čo zjavne lekár nespravil. Keď má teploty a žiadne iné príznaky je potrebné vyšetriť moč, či sa nejedná o infekciu močových ciest alebo vyšetriť CRP, ktoré poukáže na to, či je možná bakteriálna infekcia. Viac neviem napísať, snáď len to, že 4x do roka atb u takto starého dieťaťa je naozaj veľa!
Odkaz na otázku

Hrčka na krku

Sonja, 04.01.2016 (22:56)
Dobrý večer,
moja 3-ročná dcérka má na ľavej strane krku pri pohybe hlavou viditeľnú hrčku o veľkosti lieskovca, túto tam má približne od 4 mesiacov veku, je mäkká pohyblivá, asi nie je bolestivá, len dcérke je nepríjemné keď sa jej dotýkam v tejto oblasti, upozornili sme na to aj našu detskú lekárku, ktorá len konštatovala, že je to od rastu zúbkov, že to bežne malé deti mávajú, treba to len sledovať či to nerastie a do 3 rokov jej veku s tým netreba nič robiť ani to nejako inak vyšetrovať, vraj u tučných detí to nie je vidieť lebo majú hrubý krk. Dcérka nebola od narodenia kojená, bola na HA umelom mlieku, nakoľko ja mám atopický ekzém, doteraz neprekonala žiadne vážnejšie ochorenia, okrem viróz zo škôlky, prekonala len piatu chorobu, máme žiadať o vyšetrenie aspoň sonografiu alebo ako máme ďalej postupovať ?
za odpoveď vopred ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Pani doktorka má pravdu, deti mávajú na prístupných miestach občas hmatné aj viditeľné lymfatické uzlinky, myslím však, že nesúvisia s rastom zúbkov. Sú reakciou na rôzne ochorenia, aj ľahšie, ktoré dieťa prekonáva, niekedy aj na prejavy na koži v okolí / ekzém, mliečna chrasta vo vláskoch a podobne/. Pokiaľ uzliny nebolia, nezväčšujú sa , dieťa nemá iné prejavy závažného ochorenia, nie je potrebné okrem sledovania / rast uzliny, celkový stav dieťaťa, zväčšenie ďalších uzlín, nočné bolesti končatín atd/ nič s uzlinkou robiť.
Odkaz na otázku

Zväčšené uzliny

Michaela, 17.12.2015 (23:07)
Dobrý deň,
mám syna, ktorý má rok a 7 mesiacov. Pred troma týždňami bol očkovaný vakcínou proti osýpkam, mumpsu a rubeole, žiadne ťažkosti ako napr. zvýšená teplota nemal, až tento týždeň som mu objavila malú zväčšenú uzlinku za uchom a na krku (nie pod sánkou, ale pod uškami smerom ku kľúčnej kosti) jednu asi centimetrovú uzlinu a viacero hmatných, asi tak 5 mm uzliniek. Môže to byť následkom očkovania, že telo si ešte vytvára imunitu, alebo by ste odporúčali návštevu nášho lekára, aby uzlinky vyšetril? Nechcem nič zanedbať a pravdu povediac ma tie uzliny dosť vystrašili. Ináč syn je zdravý, plný energie, pekne papa, aj spí. Ďakujem pekne za Váš čas a odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Toto už nie je s najväčšou pravdepodobnosťu reakcia na očkovanie, tá býva na piaty až jedenásty deň. Odporúčam návštevu lekára, chorobnosť je teraz všeobecne veľmi vysoká.
Odkaz na otázku

kasel

Denisa, 16.12.2015 (10:35)
do ry den..mam 2 a pol rocneho syna a uz dlhsiu dobu kasle a ma aj sopliky..kasel je taky hlienovity..lekar nam predpisal mucosolvan sirup ktory som davala len 7 dni po upozorneni pani v lekarni,ze dlhsie by sa nemal,tak som ho vysadila a asi o tyzden zacal kaslat znovu tak som ho znovu nasadila a k tomu som mu este nasadila sinupret lebo som pocula ze je dobry a zrieduje hlieny a podporuje vykasliavanie..zaujima ma ci som spravne zvolila druh sirupu a ktory je podla vasich skusenosti najucinejsi na takyto vlhky hlienovity kasel?mne sa zda ze ten mucosolvan moc nezabera a neviem ktory dobuducna zvolit kedze ich je na trhu velmi vela..kalciovy sirup by nestacil davat pri takomto kasli?dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak ten kašeľ súvisí aj s nádchou, soplíkmi, myslím, že v tomto veku stačí sinupret 3x 15 kvapiek, čistiť noštek, ideálne alliamare spray, ak je soplík hlienovitý. Nezabudnite podávať viatmín C a celú zimu až do konca marca vitamín D alebo rybí tuk.
Odkaz na otázku

hemofil

ZuzanaF, 10.12.2015 (20:29)
velmi pekne dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Som tu pre vás.
Odkaz na otázku

Kasel

Milli21, 09.12.2015 (13:27)
Dobry den, chcem sa spytat, ci je normalne, ze sa vlhky kasel zmeni na suchy drazdivy.. Mam 3 a pol rocneho syna a uz to takto mal a po par dnoch sa to vratilo, vlhky kasel a potom suchy drazdivy..
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Teraz to vidím opakovane, že sa charakter kašľa mení, tak ako to pozorujete aj vy, dokonca v priebehu jedného dňa. Je potrebné vždy upraviť prostredie, zvlhčiť vzduch aj sliznicu nosa a podať príslušné lieky.
Odkaz na otázku

pneumokok a zapal prinosovych dutin

Silvia, 07.12.2015 (10:18)
Dobry den, pani doktorkra, mojej dcerke 3,5 rocnej zistili v nosteku pneumokoka, lebo mala asi mesiac zlte sopliky a aj sillny nocny kasel..bola odoslana aj na krcne, kde jej lekar sonom zistil zapal prinosovych dutin, dal jej amoksiklav augmentin antibiotika a po dvoch tyzdnoch na kontrole povedal lekar, ze dutinky ma uz ciste, tak ze uz nic netreba, len nadalej morsku vodu v spreji a aj kasel uz nebol taky silny, no zlte sopliky ma stale a akoby sa jej nadcha opat vracala, v nosteku jej to opat klokocuje a inak pri smrkani je sucho..lekar nechcel vysetrit nosne mandle, ze to sa zdravym detom vysetruje a tiez , ze ak ma zvacsene nosne mandle, tak dieta spi s otvorenymi ustami a tiez chrape ale nie ked je iba chore, ale aj ked je zdrave, co u nasej dcerky tak nie je..chrapka len ked je chorucka.chcem sa opytat, mam dat urobit dcerke kontrolny vyter na pneumokoka, alebo co mam robit?..v skolke nebola od zaciatku novembra a uz ju tam ani neplanujem dat az buduci sk.rok..starsi syn, 5 rocny ma tiez sopliky ale menej ale hlavne rano take zlto zelene a ma aj kasel ale menej a taky vlhky, lekarka povedala, ze moze mat pneumokoka ako dcerka, ale ak sa mu to nejako neprejavuje, tak sa to ani nemusi liecit..lenze oni maju taketo zlte sople., nastastie bez horuciek, no uz to trva dlho..citala som, aky je pneumokok nebezpecny, tak mam strach a neviem co este mam urobit..aj ja som od nich ochorela , o styri tyzdne mam termin porodu a nechcem aby sa pneumokok preniesol aj na novorodenca..aj kapucinkove kvapky im nakvapkam do horuceho caju a vychladnute davam pit po 10 kvapiek 2x denne, vraj nici vela druhov streptokokov, no neviem, co este mam robit, prosim poradte, alebo to nie je nic vazne uz , ked maju len tie zlte sopliky, vlhky kasel obcasny ale bez horuciek?su veseli, zivi, chori ani takto neposobia..dakujem za vasu radu
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Deti rčite nie sú vážne choré, nie je potrebné robiť výtery Je možné, že majú v nose pneumokoka, ale to nie je dôvod robiť výtery a už vôbec nie deti preliečovať antibiotikami. Proti závažným typom pneumokoka, ktorý spôsobuje závažné ochorenia sú očkované.
Zelené soplíky nie sú dôkazom bakteriálnej infekcie. Sliznica nosa a priľahlých dutín sa bráni voči infekcii /mhlavne vírusovej/ zmená počasia, znečisteniu ovzdušia tým, že produkuje hlien, soplík.Ten obsahuje aj biele krvinky, ktoré zničia baktérie, vírusy, rpzne nečistoty a potom sa rozpadnú. Keďže obsahujú zelené farbivo soplík sa zmení do zelena. Nie je to však dôkaz bakteriálnej infekcie ani dôvod na anbitickú liečbu ani na potrebu vyšetrovania výterov a podobne. Treba čistiť nos, dávať c / a teraz v jeseni a zime aj D vitamin.
Odkaz na otázku

hemofil

ZuzanaF, 06.12.2015 (23:30)
Dobry den,
dcera mi zhruba dva mesiace kasle, bolo obdobie ze z kasla vracala a v noci sa pravidelne asi hodinu drhla ... (p.doktorka mi povedala ze mam byt rada ze nema teplotu, kedze zacala chodit do skolky, mam to brat ako budovanie si imunity...) chcela som aby jej spravili stery z hrdla a z nosa a nasli jej bacila hemofil. Pani doktorka bola velmi skupa na slovo, vlastne mi nic nepovedala a tvarila sa velmi urazene ze som sa sla na dany bacil spytat, jej odpoved znela ze ked jej urobia stery nabuduce bude mat ineho bacila a ze kazdy mame nejakeho bacila... Povedala ze sa to ale lieci antibiotikami a kedze je dcera teraz celkom v pohode, ze mam prist az ked bude chora... a ja teraz neviem co si mam o tom mysliet, ci mam trvat na antibiotikach alebo je to bezny bacil s ktorym mozeme chodit do skolky, citala som si nejake informacie na internete ale radsej som prestala kedze je tam toho vela a vybrala som si skor tie negativne veci ... Nechcem byt histericka matka ale zaroven nechcem ani nic zanedbat, mohli by ste mi prosim Vas vysvetlit o co vlastne ide, ci je to nebezpecne ci nam nieco hrozi ked ho mame ale ani ho neliecime ... velmi pekne dakujem za odpoved a Vas cas
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Haemofilus influenzae je baktéria, ktorá môž spôsobiť aj závažné ochorenie / napríklad zápal ušiek/ ale jefaktom, že sa často vysktine vo výtere z nosa alebo krku, nie je potrebné s tým vôbec nič robiť, presne ako hovorí vaša lekárka, všetci si nosíme svoje bacily. Za určitých okolností, tieto baktérie, s ktorým žijeme spôsobia ochorenie/ napríklad pri vírusovom ochorení, znížení imunity z iných dôvodov a podobne, /. V prvom rade je nezmysel robiť výtery ak nie je dôvodné podozrenie na bakteriálnu infekciu, za druhé naozaj nie je potrebné liečiť dieťa, ktoré síce v nose má nejaké baktérie / čo je normálne, nos nie je sterilné prostredie/ ale nevykazuje známky bakteriálnej infekcie.
Neviem sa vyjederiť k dvojmesačnému kašľu. Otázka je, či kašle stále rovnako, aké má iné príznaky / horúčka, nechutenstvo, problémy s dýchaním/..
Isté je, že ak nie je podozrenie, že ťažkosti dieťaťa spôsobila baktéria z výteru, nie je potrebné liečiť antibiotikami.
Odkaz na otázku

Biseptol a kašeľ

vladka333333, 26.11.2015 (21:30)
Dobrý deň. Moja dcéra (2 roky a 9 mesiacov) nastúpila v septembri do škôlky. Dovtedy nebývala vôbec chorá, ale s nástupom do kolektívu začala viac chorľavieť. Mala soplíky, kašľala, prešlo to a zase sa vrátilo... Minulý týždeň dostala aj teploty, nie vysoké, iba tak do 38 a po podaní Nurofenu vždy ustúpili. Trocha začala aj pokašliavať a stekali jej soplíky, také priesvitné. Doktorka ju vyšetrila a predpísala jej Biseptol 2x denne 2 tablety) a Solmucol sáčky. Biseptol brala necelých 6 dní, chcem sa opýtať, či to nie je málo (istá lekárnička mi vravela, že antibiotiká sa majú brať minimálne 7 dní),ale tiež, či podľa Vás boli potrebné, keď doktorka vravela, že dýchanie má čisté, ale že je zahlienená (počúvala ju a pozrela jej do hrdielka). A nemala urobiť aj iné vyšetrenie? Alebo CRP test? Keď som dodatočne čítala o Biseptole na internete, dočítala som sa rôzne negatívne názory na tento liek. Tiež mi jedna známa povedala, že jej dcéra (o pol roka staršia od mojej) mala takisto kašeľ, ale ich doktorka jej urobila ten CRP test a vyšlo, že antibiotika nie sú potrebné a kašeľ jej prešiel aj bez nich. Tak som teraz na pochybách, či som jej Biseptol vôbec mala dávať. Nerada by som, aby brala antibiotiká, keď netreba. Tiež sa chcem opýtať, či nevadí, keď som tabletky popučila na lyžičke a zmiešala s malým množstvom vody, inak by mi to malá nezjedla tie tabletky, ale vraj sa majú prehĺtať celé. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
To, že ste tablety podali popučené na lyžičke nie je problém.
K ostatnému sa neviem vyjadriť, dieťa som nevyšetrila. Každý lekár má svoj spôsob práce a podľa toho vyšetruje a predpisuje lieky. Neviem postup vášho lekára zhodnotiť.
Odkaz na otázku

uzlinky

janka, 21.11.2015 (20:38)
dobrý den pani doktorka s mojiím 6 ročním chlapčekom sme boli na usg výsledky vám popišem :pečen hladkych okrajov primeranej veľkosti a echogenity cieva kresba primerana parenchýn bez ložiskových zmien žlčník bez echoložiska žlč.cesty nedilatované pankreas dobre ohraničený primeranej veľkosti a echogenity slezina homogenna nezväčšená obličky bilat.symetrické .parenchýn orient .bpn.bez diletácie kps.m.mechúr hladkých okrajov plný mesenter.LU max do 6-8 mm nezväčšené tie uzlinky ma vystrašili je to v poriadku ? boli sme aj na gastroenterologickej ambulancie krv bola v poriadku myslite že nie je dôvod obávať sa tých uzliniek

Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Určite nie, lymfatické uzliny sú na mnohých miestach, sú súčasťou imunitného systému. Neviem však, prečo ste boli na sono dutiny brušnej ani na gastroenterológii.

dobrý večer pani doktorka na sone sme boli na vlastnú žiadosť kôli boleniu bruška to som ešte nevedela že malý mal reflux a preto ho bolievalo bruško tak kôli tomu sme boli na gastroenteorologii ,,,,strašne som vystrašená s tých uzliniek malý je alergik a býval často chorý tie uzlinky ma do 8mm som s toho strašne vystrašená krv ma v poriadku je podla vás nutne ešte nejaké vyšetrenie kôli tým uzlinkám naša pediatrička povedala že je to v poriadku le som stoho dosť vystresovaná za odpoved dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem prečo ste dané vyšetrenia podstúpili ale výsledky, ktoré popisujete sú úplne v poriadku. Lymfatické uzliny sú v celom zažívacom trakte, je ich tam dokonca najciac, pokial nie sú zv)čšené, nie je v nich zápal je všetko v poriadku. Je proste napísané, že tam sú.
Odkaz na otázku

hrčka na hlave

Kaja, 20.11.2015 (11:55)
Dobrý deň pani doktorka, chcem sa s vami poradiť ohladne môjho 3 mesačného syna. Na začiatku druhého mesiaca sa mu na hlavičke v mieste kde leží vytvorila hrča na ktorej sa stratili vlásky, bola začervenaná a mala na sebe malé červené žilky. Neviem presne čo to môže by. Do dnešného dňa sa mu to rtošku zmenšilo, nie je to už červené a aj tie žilky zosvetleli a začali mu na tom mieste aj rásť vlásky. Chcem sa Vás spýtať či náhodou nemáte s niečim takým skúsenosti a či je bezpečné dať ho zaočkovať lebo s touto myšlienkou nie som velmi stotožnená. Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je to normálny proces, dieta zvačša leží na chrbátiku, vlásky na záhlaví sú jemné, preto tým tlakom, keď dieta leží vypadali. Znova určite dobre narastú. Nevidela som síce dieta, ale jav, ktorý popisujete nie je ochorenie, je to normálna vec v tomto veku. Určite to nie je dvod na odkladanie a spochybňovanie očkovania.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa