MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 8416

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta MAMA a ja! Registrácia
Odkaz na otázku

Detska cukrovka?

Dana, 18.04.2014 (21:51)
Dobry den,

Nas syn od veku 3 rokov nemal na noc plienku a vydrzal celu noc pekne. Nehodu sme mali mozno raz-dvakrat. Teraz ma 3,5 roka a pocikal sa v noci predvcerom aj dnes. Prosim vas, moze ist o cukrovku? Je mensi, chudy. Nepije velmi vela tekutin (myslim tym nie nadmern, skor si castejsie len tak upije) a nechodi cikat casto.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Určite to nie je prvý príznak cukrovky. Mohol trošku prechladnúť, alebo bol veľmi unavený a tvrdo spinkal. Sledujte cikanie a pri opakovanom nočnom pomočovaní sa poraďte s lekárom. Ak myslíte na cukrovku preto, že niekto v rodine má dieťatko s detskou cukrovkou, je na mieste konzultovať vášho lekára týmto smerom.
Odkaz na otázku

Nizka hmotnost 3,5 rocneho chlapca

Ela, 18.04.2014 (21:30)
Dobry den,

Nas syncek sa narodil bezproblemovo ako 3130 g a 51 cm babatko. Od zaciatku nepriberal a nerastol nijako rapidne, v roku mal 7700 g a 72 cm. V necelych 3 rokoch mal 11,5 kg a 90 cm. Je bledsi, ale zivy, culy,sikovny. Chodi do skolky, kde patri medzi slabych jedakov a doma ako kedy, ale vela nezje. Nutit a kricat nechceme ani ho napchavat sladkostami. Teraz bude mat 3 a pol roka, ma 12,2 kg a 95cm, teda za pol roka pribral necele kilo (presne to neviem vazili ho obleceneho vzdy) a vyrastol 5 cm. Nasa doktorka to uzavrela s tym ze rastovy hormon urcite ma a nie je potrebne nic riesit. Ja sa vsak onho bojim, ci ta jeho nizka vaha mu nemoze nejako ublizit. Este dodam ze momentalne berieme costi na reflux ktory mu zistili na gastre, lebo pokasliaval. Chcem sa opytat, ci by nevolo potrebne urobit nejake dalsie vysetrenia este, ci je naozaj ok.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Costi na reflux musím povedať nepovažujem za správnu liečbu. Ak je reflux dokázaný / čo sa dá len 24 hodinovou pH metriou/ tak sa podáva helicid a vidím s ním veľmi dobré výsledky.
Sú deti, ktoré sú drobnejšie, aj všeobecne deti medzi jedným a tretím rokom málo priberajú a ani veľmi nenarastú. Závisí aj od toho, akí vysokí ste vy, rodičia. Taktiež by som sa zaujímala sko ste rástli a priberali vy, rodičia. Podľa tabuliek je mierne nižší ako by mal byť v jeho veku / cca 1 až 5 cm/ a ľahší / cca 1,8 až 3,5 kg. Ja by som v takomto prípade dieťatko pozývala do ambulancie na preváženie každé tri mesiace. Aj keď má laboratórne vyšetrenia v norme, pravdepodobne by som vyšetrila krv na možnosť celiakie.
Odkaz na otázku

Mykanie hlavickou

Hana, 15.04.2014 (23:37)
Dobry den,
moj syn bude mat 22.4.14 8 mesiacov. Od 24t je prikrmovany zeleninou a ovocim, inak plne dojceny. Nie je velky papkacik, hlavne pri zelenine nerad otvara usta, ale vazi uz cez 9 kg. (3.2kg pri narodeni)
Spozorovala som par veci pocas krmenia, ktore mi nesedia; od zaciatku prikrmov natacal hlavu dolava (akoby ho steklilo lave usko) a opieral si to usko po celu dobu krmenia. Po par tyzdnoch natacal hlavicku na opacnu stranu. Teraz to uz nerobi, ale vystiera ruky do stran (ako lietadlo) a myka nimi akoby chcel odletiet. Okrem toho zacal asi 2 tyzdne dozadu skoro pri kazdom prehltnuti kyvat hlavou dopredu (akoby hovoril ano) a obcas ho strasie. Je to spojene s prehltanim? Ked bol malicky (2-3mes) tak mal problem s grckanim a grganim. (regurgitation). Prosim Vas, su tieto jeho kmitania hlavou normalne alebo sa mam co najskor obratit na specialistu?
Dakujem pekne za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Môžu to byť normálne prejavy, dieťa zistilo, že s telom sa dá všeličo robiť, môže to byť pre neho nové, zaujímavé. Ak by to boli tiky, znamenajúce napríklad záchvatové ochorenie, nereagoval by pri nich na vaše signály. Občas ho straseie preto, že pocíti intenzívnu chuť. Deti majú citlivejšie chuťové poháriky, preto ani nemajú radi výrazné chute, v podstate jedlo má mať skôr indifirentnú chuť.
Nakláňanie hlavičky na jednu stranu môže teoreticky súvisieť s tým, že má v ušku viac mazu a ono ho to akoby šteklí, niekedy je dobré sa tam pozrieť / lekár samozrejme s otoskopom/ , niekedy to súvisí aj s tým, ak dieťa chodí na plávanie kojencov a dostane sa do uška viac vody.
Všetky titeto problémy je potrebné riešiť sosvojim pediatrom v rámci poradne, odosielanie k špecialistov je podľa rozhdnutia pediatra.
Odkaz na otázku

hlienova stolica

ivana, 15.04.2014 (22:10)
Dobry den mame 18 mesacneho chlapceka a problem s hlienovou stolicou. Od 1roka sme na bezlaktozovom rezime. V 14 mesiaci sme prekonali infekciu campilobacter jejuni a ako komplikaciu stanovenej liecby sme mali pozit clostridiovy toxin. Od vtedy sme na probiotikach Bio-gaya. Vsetko sa celkom upravilo, obcas sa vyskytol hlien v stolici, ale rychlo sa to upravilo. Asi pred mesiacom sme skusili pridavat do stravy laktozu. Maly zacal hned zase zle spavat, stonkal a plakal, vykrucal sa ako keby mal krce, ale cez den sa to zvladnut dalo. Po tyzdni podavania mliecnych vyrobkov zacal byt apaticky, bez zivota a zacal mat hlieny v stolici. Vratila som mu bezlaktozovy rezim a po troch dnoch sa vsetko upravilo. Bola som stastna. Presiel tyzden, stale sa snazim obmedzovat laktozu a maly zacal mat hlienovu stolicu zas. Kaka 3x denne a vymysla aj s jedenim. Chcela by som sa spytat ci je mozne ze sa este cisti z podavanej laktozy, alebo to moze byt nieco ine? Vedeli by ste ma nasmerovat a poradit, co by sme si mali ziadat a dat mu vysetrit, alebo mozem robit nejaku chybu v stravovani, co by mohlo vyvolavat teke stolice? Priznam sa ze sa o neho bojim a mozno mi strach skresluje postoj k nemu a jeho problemom, no nezda sa mi prirodzene, aby malo dieta hlien v stolici, alebo hlienove stolice. Dakujem Vam za radu
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Intolerancia laktózy ako vrodené ochorenie je veľmi vzácna, nepredpokladám, že ju máte. Neznášanlivosť laktózy bola u vás pravdepdobne získaná po závažnej infekcii. Odporúčam najmenej pol roka podávať len bezlaktózové mlieko, syry, tvaroh, mliečne výrobky by som nepodávala vôbec!pozor aj na mlieko v strave , hlavne v hotových výrobkoch, napríklad aj v pečive. Odporúčam radšej všetko piecť doma, aj chleba alebo to kontrolovať. Takmer každý chlieb obsahuje mlieko.
Hlien v stolice môže mať rôzne príčiny, bolo by vhodné znova vyšetrenie stolice, výteru alebo aj vzorky stolice. Už v tomto veku môžu byť prítomné parazity, to by vysvetľovalo aj nechutenstvo.
V zásade v tomto veku hlien v stolici býva, dieťa prechádza na rodinnú stravu, nie všetko dobre vstrebáva. je potrebné sledovať aj hmotnosť a rast dieťatka ako aj jeho psychomotorický vývoj.
Odkaz na otázku

sopliky a stale pamycon

monika, 09.04.2014 (22:10)
Dobry den chcem sa opytat 14 mesacna dcerka mala minuly tyzden zlte sopliky lekarka odporucila pamycon fenystil 3krat denne a sinupret. Davala som jej to pat dni uz bolo dobre dva dni nato jej zacal zas tiect vodnaty soplik a chrapci jej to v nosteku tak som dala fenystil a sinupret a kazdy den jej davam deci odstaveneho pomaranca. Je to lepsie ako cebion? Neviem co s nou lebo pred troma tyzdnami mala atb a pamycon a v januari tiez pamycon. Bojim sa ci to nieje zle davat jej ho stale aj fenystil.v septembri som mala v nosenejaku bakteriu brala som lieky ciplox nemoze ju mat aj ona? Dakujem za radu
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Baktérie tvoria ežne osídelnei dýchacích ciest aj hrdla. Ak však dieťa nemá príznaky bakteriálnej infekcie nie je dôvod robiť výtery a už vôbec nie baktérie, ktoré sa v nich nájdu liečiť.
Podbne nie je potrebné pri zelenom soplíku / ktorý je dôsledkom toho, že biele krvinky, ktoré bojujú proti infekcii sa rozpadli a ich zelené farbivo sfarbilo soplíky/ stále robiť výtery ani podávať pamycon.
Chrčanie tiež nie je príznak závažného stavu, dieťa má v nose zaschnuté soplíky, ktoré sa pri pohybe vzducu hýbu a vyludzujú zvuk. je potrebné zvlhčovať sliznicu nosa / libenar, sterimar/ aj prostredie v okolí dieťaťa. Doma nefajčiť, chodiť na prechádzky.
Fenistil je vhodné pri dlhodobejšom kašli a zahlienení podávať. niekedy aj dlhšie ako týždeň.
Odkaz na otázku

Zelené soplíky

Anka.k1, 09.04.2014 (09:51)
Dobrý deň,
mám 3 ročného syna,ktorý ani nie je momentálne v styku so staršími deťmi (škôlkármi) a mám pocit,že sa u neho začali častejšie objavovať zelené soplíky.
Pred rokom bol na odstránenie nosných mandlí a zbrúsenie krčných mandlí. Od vtedy sme nemali žiadne ochorenie...max. občas zakašlal.
Preto by ma zaujímalo,či tie zelené soplíky sú vždy prejavom nejakého bacila a je potrebné za každým ísť na výťer k jeho pediatričke? Alebo to môže mať aj inú príčinu...napr. nezistenú alergiu?
Pred rokom a pol mu boli robené alergologické testy,ale nebola mu alergia potvrdená.

Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Zelené soplíky nemusia znamenať bateriálnu infekciu / a už vôbec nie sú dôvodom na výter!!!/ ani rezistentnú alergiu. Teraz je po veľmi zvláštnej zime, všetko kvitne a tvorí sa tým / na ochranu sliznice dýchacích ciest/ veľa hlienu. Cestujú do neho biele krvinky, aby chránili sliznicu dýchacích ciest. ke´d splnia svoju úlohu v ochrane, rozpadnú sa a pretože obsahujú zelené farbivo, sfarbia hlieny, soplíky na zeleno. Dôlažité je nos čistiť, naučiťdieťa fúkať, podávať vitamíny a zaabazpečiť dostatočný pobyt na čerstvom vzduchu, doma nefajčiť. !
Odkaz na otázku

mononukleoza 2

Andrea, 07.04.2014 (22:28)
Dakujem velmi pekne za odpoved. Chcem sa este opytat ci nevadi ze dcerka berie Nutrolin B a vitaminy uz viac ako 2 mesiace... Ako dlho moze probiotika a vitaminy uzivat? Mozeme ju uz umiestnit do kolektivu alebo ju este mame nechat doma? Vopred dakujem za radu.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ja si presne nepamätám ten časový horizont ale po mononukleozze by mala byť rekonvalescencia najmenej tri týždne, ak by mala zvýšené pečeňové testy takaž do ich úpravy.
Nutrilon B a aj vitaminy môže užívať aj dlhodobo, nie však celý rok, ale teraz na jar až do mája je to vhodné.
Odkaz na otázku

zubky

romana, 07.04.2014 (07:36)
Dobrý deň pani doktorka mame dvoj mesacneho chlapceka stale place hrizie si pesticku slinta a tazko sa mu papa lebo place je mozne ze tak malemu dietatku idu zubky? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Určite nie! Slintá preto, že len teraz začína činnosť slinných žliaz a slinky sa viacej tvoria, nie vždy ich vie aj prehltnúť.
Hryzie si pästičku a dáva ručičku do pusinky preto, lebo objavuje svet a nablízku je teraz len ručička a jediný prostriedok sú ústa! Nie je to chyba ani choroba, je to normálny vývoj! Neznamená to ani, že je stále hladný.
Plače, lebo to je tiež jeden z jeho prejavov, hlavne keď je hladný. papaniu by ani slinenie ani ručička v pusinek nemali brániť.
Odkaz na otázku

mononukleoza

Andrea, 06.04.2014 (21:55)
Dobry vecer,
chcela by som sa poradit ohladom dcerky, ktora bude mat 6 rokov. Na prelome januara/februara prekonala mononukleozu. Zvladli sme ju v domacej liecbe. Dcerka mala zvacsene nosne a krcne mandle, teploty, mierne zvacsenu pecen a slezinu. Pecenove testy boli tiez len mierne zvysene. Pani primarka na detskom odd. to zhodnotila tak ze mala v podstate miernejsi priebeh ochorenia. Brala Isoprinosine, Flavobion, Nutrolin B, Celaskon. Teraz je v podstate zdrava. Chcem sa len opytat co jej este mozem davat na posilnenie imunity a ako dlho to ma uzivat. V podstate od zaciatku ochorenia berie probiotika Nutrolin B, Celaskon a asi mesiac uziva betaglukanovy sirup MultiImun. Neviem ci jej mam probiotika vymenit a ako dlho jej mozem spominane doplnky davat. Tiez je od zaciatku ochorenia so mnou doma kedze som s mladsou dcerkou na materskej. V kolektive - v skolke este nebola aj ked sa snazime postupne organizmus zatazovat. Je vhodne aby sla uz do kolektivu medzi deti alebo mame este pockat. Doma jej je uz dlho ale tiez jej nechcem skorym navratom medzi deti uskodit. Vopred dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Sirup Multiiumun nepoznám. Ja by som odporúčala vitaminy B a C, probiotka, / nutrolin B je b vitamin a probiotiku, takže je to fajn(. Jedlá bez ťažkých mastných a vyprážaných jedál, čo iste dodržiavte. Inak nevidím dôvod dávať niečo špeciálne. ja sosobne mám na podporu imunity veľmi dobré skúsenosti so sirupom imunoglukan.
Odkaz na otázku

Pocikávanie v noci

Veronika, 04.04.2014 (12:13)
Prosím vás pekne, do akého veku je ešte únosné, aby sa dieťa pocikávalo v noci? Dcéra mala práve 4 roky, a doteraz sa suchá zobudila možno tak 4 x. Dávam jej plienku áno, viem že možno je to chyba, ale neviem to odsledovať kedy sa pociká, pretože zakaždým je to ináč, a problém je v tom, že ona sa na to vôbec nezobudí, ona je schopná v tom aj znovu preschnúť. Ináč s ňou nebol problém, cez deň nemá plienku asi od roka a pol. pekne sa začala pýtať sama. Ja si osobne myslím, že ona má taký veľmi tvrdý spánok. Veľa krát keď ju aj v noci dám vycikať, ona o tom vôbec nevie a je schopná sa so mnou hádať, že ona nebola cikať. Cez obedný spánok jej nedávam plienku už hádam od leta, to vydržala aj tri hodiny. ale ako začala chodiť do škôlky, tam väčšinou nespí, a doma je už potom úplne unavená, že lahne a spí okamžite bez prebudenia až do rána.. Keď je suchá, tak ju chválime, aj ona je šťastná že sa jej to podarilo. Ale nikdy som ju za to nekarhala. Nerada by som urobila halo okolo toho u dr. ak to nie je naozaj potrebné.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je to prirodzený spôsob ako sa postupne plienky zbavíte. Robíte to dobre: za suchú plienku je chváľte a mokrú nekomentujte. napriek tomu jej ju stále môžete dávať. Dievčatko je iste chytré, rozumné, nebuďte prekvapená ak vám jedného dňa povie, že plienku už nechce a bude to pravda, nepociíká sa. Hlaavne to neriešte pred dieťaťom ani s manželom ani s bakou, kamoškou a podobne. Prirodzene sa prestane pocikávať a plienku odložíte.
Odkaz na otázku

prosba

Romana Krumpalova, 04.04.2014 (11:37)
Dobrý deň, pani doktorka, mám 2-oj mesačného chlapčeka..posledné dni mava tvrdu stolicu niekedy je uplne tmavo zelena inokedy zltozelena..kakal krasne sam no posledny tyzden mu musim pomahat aj masirujeme brusko cvicime mame rektalnu rurku pri kakani strasne place a nielen pri tom place stale..papame bebu pro 1 a nemal to pred tym..doktor povedal ze to je asi z nej a mame ju vymenit ale doteraz to nemal.mam strach ci nemoze mat nieco s crevami alebo pecenou prosim poradte . ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Môže to byť všetko: aj problém s mliečkom, ktoré mu nesadlo ale aj problém s črevami. Skúsila by som vymeniť mlieko za Sunar premium, pridala probiotika, v tomto veku sxis lactobacilky pre deti alebo bio gaia a ak sa situácia behom dvoch troch týždňov po zmene nezlepší, je dôvod hľadať príčinu inde a konzultovať chirurga.
Odkaz na otázku

Parazit

Katarina, 01.04.2014 (22:45)
dobry den pani doktorka,
mojmu rocnemu synovi bol zo stolice diagnostikovany paraziticky Enteromonas hominis. Prosim o Vas nazor, ci je nutne syna preliecit antiparazitikami, alebo ci je to bezne sa vyskytujuci parazit, ktoreho netreba liecit. ake lieky by ste odorucali? Ake problemy by mu tento parazit mohol v buducnosti sposobit ? rada by som sa vyhla liecbe liekmi, kt.mu mozu poskodit pecen, ak to nie je nevyhnutne.
dakujem za Vas nazor
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Predpokladám, že je to prvok, nenašla som ho presne v najnovšej mikrobiológii. Prvoky sa liečia entizolom, nezaťažuje pečeň. Každý parazit parazituje na svojom hostiteľovi, teda oberá ho o živiny, ak je nákaza veľká, hovoríme masívna, môže hostieľ, teda dieťa začať chradnúť, chudnúť, mať chudokrvnosť a podobne. O tom, či je potrebné liečiť tohto parazita, by mal informovať ten, kto ho vyšetril, teda z mikrobiologického laboratória.
Odkaz na otázku

Aerius

Anetka, 24.03.2014 (18:40)
Dobrý deň p.doktorka,
chcem sa spýtať: mám 4-ročnú dcéru, ktorá nebola veľmi chorá, zhoršilo sa to nástupom do MŠ. Časté nádchy, ktoré prejdú do kašla-ťažko sa ho zbaviť. Tiež mala zápal priedušiek, takmer zápal pľúc. Momentálne je dcéra doma od decembra 2013. Lekárka nás poslala na ORL- to je v poriadku, na detskej odbornej ambulancii jej pri poslednej chorobe predpísali aerius sirup /predpokladajú alergiu/. Tiež sme boli na alergológii - zatial len odbery, objednaný sme až na 27.5.2014. Do tohto termínu máme dávať aerius 4ml ráno. Je to v poriadku, aby dcéra užívala aerius bez toho aby sme vedeli či tam naozaj nejaká alergia je? Tiež som sa dopočula, že deti ktoré užívali aerius sirup mali problém so zúbkami. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Užívanie aeriusu je úplne v poriadku. Je peľová sezóna, dieťa máva ťažkosti, tak je potrebné mu pomôcť.
Odkaz na otázku

moj syn uziva antibiotika a napriek tomu ma horucku

Stanislava Kardošová, 23.03.2014 (10:43)
Dobry den pani doktorka. Od stredy berie moj 2rocny syn Sumamed forte na zapal priedusiek.Nasa doktorka to este doplnila o probiotikum NutrolinB a sirup Solmucol. Po uziti antibiotik sa mu polepsilo, no od vecera ma horucku 38.3 a drazdivy zachvatovy kasel. Pije cajiky a velmi malo papa. Je slabucky a od vecera aj viacej ospaly apaticky. Viete poradit co robit? Konrolu mame az v utorok. Dakujem!
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ja sa ospravedlňujem , že meškám, ale bola som tiež chorá, každý deň som si myslela, že sa k práci dostanem, ale nevyšlo to.
Sumamed bol indkovaný pravdepodobne na bakteriálny zápal priedušiek. Popisovaný druh kašľa a aj horúčka boli pravdepodobne príznaky zároveň prebeihajúcej vírusovej infekcie. Dúfam, že už sa uzdravujete a všetko dobre dopadlo.
Odkaz na otázku

angína

Jana03, 21.03.2014 (15:53)
Dobrý deň p. doktorka.
Chcela by som sa spýtať kedy môže ísť dieťa von ak má angínu a berie ATB Penbene. Dcéra je už bez teploty,hrdlo ju nebolí v podstate takto vyzerá byť ,,zdravá,,. Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Penbene musí určite užívať 10 dní! Ale von na prechádzku môže ísť dieťa, bez ohľadu na vek keď je už 24 hodín bez teploty a cíti sa dobre. S výnimkou ovčích kiahní, kedy musí byť doma naozaj 14 dní. Samozrejme prechádzka po chorobe má byť prispôsobené rekonvalescencii dieťaťa.
Odkaz na otázku

zapal oci

Katka, 19.03.2014 (19:21)
Dobry den, pani doktorka
Chcela by som sa opytat..syn mal minuly tyzden zapal ociek, u lekarky sme dostali sulfacetamid a na noc oftalmoframykoin. Ocka mal uz pekne bez hnisu a slzenia, lenze cez vikend som ochorela ja zapal dutin, tiez hnisavy vytok z oka a dnes som si vsimla, ze sa mu v jednom ocku zase v kutiku robi nejaky hnis, malicko ale predsa. Je mozne ze to zasa chytil?
dakujem. Katka
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je možné, že to buď znova dostal, inú infekciu alebo sa to nedostatočne dlho liečilo tak sa to vrátilo.
Odkaz na otázku

Vysyp

liana2, 19.03.2014 (15:43)
Pani doktorka,chcem sa opytat ohladom mojej dvojrocnej dcerky.Od soboty je vysypana po tele-brusko,ritka,pod krkom a v puse.Nasa doktorka nam potvrdila streptokoka v nose,hrdlo,moc vporiadku.Minuly tyzden mala sopliky,ziadne teploty.Trocha ju to svrbi.dostali sme fenistil kvapky a masticku na telo-je to lepsie,ale v puse nie.Pediatricka povedala,ze je to asi nejaka alergia ale kozna,ze virus.Chcela som krvne vysetrenie,ale nasa povedala,ze sa tym neda vsetko vysetrit.Ako mam vediet co to vlastne je? A ked jej to z jazyka nemizne? Ake vysetrenie,alebo aku liecbu by ste vy odporucala? Mne ako laikovi ten vysyp pripominal rubeolu,alebo sarlach podla obrazkov z netu.Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem o akého streptokoka sa jednalo. V poslednom čase mávame veľa ochorení, ktoré sú sprevádzané vyrážkou, najčastejšie sú to vírusové ochorenia, nie je potrebné podávať antibiotiká ani nerobíme špeciálne vyšetrenia Vyrážky ustúpia spontánne. Tieto vyrážky však zväčša nesvrbia . Ťažko inak radiť na diaľku o vyrážkach. Aj ten, kto ich vidí má problém s diagnostikou.l
Odkaz na otázku

Opakujuce sa vysoke CRP

katarína, 18.03.2014 (04:18)
Dobry den pani doktorka. Mam dvojrocneho syna (narodeniny mal teraz v januari). Dva dni mal vysoku teplotu nad 38, ktora klesla a spustili sa trochu sopliky (ziadne zlte, ibe je zahuhnaveny). Pre istotu som odniesla moc na vysetrenie k lekarke (pri teplotach musime nosti, kedz v 10tich mesiacoch mal zapal obliciek sposobeny adenovirusmi - lezali sme v nemocnici, crp bolo nad 200 vtedy). Lekarka spravila pre istotu aj CRP a bolo 102 (v decembri 2013 sme boli u nej tiez s vyhodenymi aftami a vysokymi horuckami - crp bolo 103, moc bol v poriadku). vtedy aj teraz nasadila antibiotika. zajtra budu vysledky mocu. ak bude v poriadku, ake dalsie vysetrenia by som mala ziadat? kde moze byt zapal? nemala hned malemu zobrat aj krv a spravit vytery? este dodam, ze po prvom ockovani (hexa vakcinou) mu zostal na nozicke citelna hrcka, kde sa vyhadzuje zihlavka (opakuje sa to a vacsinou tesne pred vypuknutim nejakej choroby alebo pocas nej). aj teraz si doskriabal to miesto vpichu a hovoril ze ho to boli. Dakujem za vas nazor ohladom dalsich vysetreni.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ťažko hodnotiť túto situáciu. Lekárka spravila všetko pre to, aby stanovila diagnózu a nasadila liečbu. Všetky príznaky, ktoré popisujete / hrčka v mieste vpichu, žihľavka atd/ pravdepodobne súvisia s imunitným systémom dieťatka. Záleží na tom, či dieťa býva často choré, alebo len bežne ako ostatné deti, len priebeh ochorenia je ako popisujete s vysokým CRP. Taktiež závisí na tom, či bolo nedonosené, či mávalo infekcie s vysokým CRP aj v prvom roku života a celkový priebeh chorobnosti. To však iste všetko vie vaša lekárka a podľa zdravotného stavu dieťatka a jeho anamnézy bude postupovať ďalej. Ak budú nejaké ďalšie vyšetrenia potrebné sprqaví ich. Ak sa však dieťa bude mať dobre, nie je dôvod pre ďalšie vyšetrenia.
Odkaz na otázku

operacia zubkov

denia, 17.03.2014 (18:29)
Pani doktorka chcela by som sa opytat,syn 2 a pol roka bude operovany o mesiac,budumu vytrhane zubky hore asi 5 zubkov a dole jeden zubok,syn ma neustale bolesti a smrdi mu uz aj z pusy.Zubky ma pokazene,zhnile.Chcem sa opytat,co ma caka po operacii.Syn ma zlu zrazanlivost krvi Faktor 11,takze operovany bude u odbornikov a po dohovore z hematologom.Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Bude mať pravdepodobne bolesti, ktoré bude treba riešiť za spolupráce s anesteziológom a detským lekárom. Bude mať v pusinke rany, nebude môcť papať, bude potrebné mu podváať hlavne tekutiny, potom tekutú, kašovitú stravu a až podľa hojenia rán sa bude môcť prejsť na pevnejšiu stravu. Samozrejme bude potrebné sledovať prejavy krvácanie a mať nablízku možnosť prípôadné problémy so zrážanlivosťou riešiť.
Odkaz na otázku

cipky nurofen panadol na zubky

zuzana koscova, 15.03.2014 (18:10)
pani doktorka, chcem sa opytat ako casto mozem davat 10mesacnemu synovi cipky proti bolesti zubkov? cez den je vsetko viacmenej ok, ale v noci velmi zle spi, prehadzuje sa, mrnci, budi sa v noci.. ma cervene licka, slinta.. horucku nema. cipok mu dam ojedinele aj to len na noc. nechcem mu uskodit chemiou ale evidentne po cipku lepsie spi. ja len ci mozeme liek podavat napr aj 5-6dni vkuse (len na noc). dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Určite by som to nerobila. Ak je nepokojný pre zúbky, skúste použiť homeopatiká viburcol alebo camillia. Čípky s nurofenom alebo paralen by som použila celkom výnimočne pri nepokoji dieťatka , maximálne dvakrát za sebou. Ak sa stav opakuje a trvá dlhšie, je na mieste vyšetrenie u lekár.a
Odkaz na otázku

Vyražky v hrdle

Monika, 15.03.2014 (17:28)
Dobry den,chcela by som vas poprosit o radu.Dcera (9rokov) mala bolesti hrdla,v hrdle a na zadnej stene mala akoby vyrazky,popri jazyku mala dost cervene. ziadne teploty,ziadne ine bolesti,jedla normalne. Isli sme k doktorke,ktora zastupovala nasu.... Ta po vysetreni predpisala antb,ze je to streptokokova angina....neboli to penicilinove... po vybrati sme sli na konrolu k nasej a ta vravela ze to bola herpesova angina,ze neboli antb potrebne.... po tyzdni v skole,je dcera na tom opät rovnako...zas ma v hrdle vyrazky....mozte mi povedat co si o tom myslite? velmi pekne dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Myslím, že je potrebné navštíviť vášho lekára, pravdepodobne urobiť aj výter z hrdla / niektorí lekári majú možnosť v ambulancii spraviť krátky test, ktorý hneď odhalí streptokoka/. Vyrážky ako popisujete môžu byť herpangínu / ale tá sa nezvykne vrátiť, na rozdiel od streptokokovej angíny/ alebo to môže byť opakovaná streptokoková angína alebo sa môže jednať o prejavy alergie.
Odkaz na otázku

Imunoglobulin A

Dada, 14.03.2014 (21:49)
Dobry vecer,
mam 13 mesacnu dcerku, dojcena, pocas roka bola viac krat chora, robili jej krvne testy na imunitu, z ktorych vyslo, ze ma iba stopy Imunoglobulinu A v krvi. Moze za tento stav opakovane uzivanie ATB, alebo ake su ine mozne priciny? Ake hodnoty Imunoglobulinu A su v tomto veku primerane? Ako jej mozem pomoct? Vopred dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem presnú hodnotu imunoglobulinu A ale to ani nie je dôležité, niekedy sa hodnoty líšia podľa laboratória a metodiky. Ak je jeho hodnota znížená, je to podľa laboratória tak. Je to sekrečný imunoglobulín, predstavuje ochranu slizníc proti infekciám, vírusovým a bakteriálnym. Vzácne sa vyskytuje jeho vrodený nedostatok, ale prechodne môže byť znížený pri rôznych stavoch. Mierne zníženie nemusí znamenať žiadne ochorenie. Jeho hodnoty / tak ako všetky hodnoty laboratórne/ je potrebné konfrontovať s celkovým zdravotným stavom dieťaťa, ak je dobrý, dieťa nebýva často choré, nie je potrebné nič riešiť. Ak dieťa býva často choré, hodnoty sú zníženeé, je na lekárovi, ktorý dieťa pozná, vyšetril ho, aby zaujal stanovisko a prípadne zahájil príslušnú liečbu. Opakované užívanie antibiotík je skôr dôkazom toho, že obranyschopnosť dieťaťa je znížená.
Odkaz na otázku

ochorenie matky

Zuzana, 11.03.2014 (16:17)
Dobrý deň,
mám 3,5 mesačného chlapčeka, ktorého plne dojčím. Minulý týždeň sme s manželom boli chorí. U mňa to nebolo nič vážne, trápila ma len nádcha a plný nos. čítala som že bábätko dostáva v mliečku potrebné protilátky a nič mu nehrozí, ale dnes ráno synček kýchať a mal aj soplíky, cez deň len sem-tam kýchol alebo zakašľal, teplotu nemá. Podala som mu physiomer a odsala soplíky. Mám výčitky, že som synčeka nakazila, je možné, že u neho bude mať choroba vážnejší priebeh a že protilátky nedostáva a preto čím skôr navštíviť lekára? Alebo počkať ako to bude prebiehať. ďakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak ste boli obaja s manželom chorí, tak choroboplodné zárodky samozrejme ovplyvnili aj vášho synčeka. V každom prípade mu protlátky z vášho mlieka pomáhajú ochorenie prekonať. Sledujte teplotu, prejavy ochorenia. Určite zatiaľ stačí čistenie nošteka a podávanie C vitaminu. Sledujte aj jeho náladu, či dobre pije. Ak by sa stav nelepšil, hlavne pred víkendom, skonzultujte lekára.
Odkaz na otázku

neustale chora dcera

Helena, 10.03.2014 (10:28)
Prijemny dobry den. Mame 6 mesacnu dcerku. Narodila sa s komplikaciami pri porode, vakuovym extraktorom. Bola ozivovana. Od narodenia prekonala 2x zapal pluc, 6x bronchitida, 8x zapal usiek, doteraz ma silny reflux a neustale je zahlienena. po prvych testoch na imunoalergologii nam bolo povedane ze ma ZVYSENU bunkovu imunitu.Co vlastne znamena zvysena bunkova imunita? Chcem sa opytat, preco je tak male dieta neustale chore? Ja som ako dieta mala rovnake problemy. Do svojich 15 rokoch som prekonala 9x zapal pluc, 1x TBC a ine infekcne a virusove ochorenia. Moze ist o dedicnost? Moje vysledky su ale dobre a ani v detsve rodicom nebolo povedane co jej pricinou mojich castych chorob. Co by sme mali robit? Ako zistime konecne co sa deje s nasou dcerou a preco je neustale chora? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Jedna odpoveď sa ponúka: vývoj imunitného systému je u každého individuálny a je limitovaný aj geneticky. Takže prvou príčinou môže byť to, že u vás v rodine je to tak: v ranom detstve sa vyskytujú opakované ochorenia, ale keď ich dieťa prekoná, potom je už chorobnosť nižšia. Dnes sa vyšetreniami samozrejme vie zistiť aktuálny stav imunitného systému a aj to, v ktorej oblasti je príčina ochorenia. Samozrejme, že sa to nedá zistiť vždy. Gastroesofageálny reflux nie je v prípade vašej dcérky len bežný reflux ale je to gastroesofageálna esofageálna choroba, ktorá môže byť aj príčinou opakovaných ochorení, hlavne zápalu ušiek. Neviem, či bolo pri ochoreniach stanovená, aká je ich príčina, či len vírusová infekcia alebo aj bakteriálne infekcie / odhalí to CRP, niekedy v týchto prípadoch pomôže aj výter z hrdla a nos. Neviem, či je dieťatko kojené. Ak nie, je umelo živené, umelé mlieka sú na báze kravského mlieka, môže sa jednať aj o alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Taktiež sa môže jednať o vrodenú poruchu imunitného systému, napríklad na poruchu komplementu. Vtedy by bolo dieťa ohrozené hlavne bakteriálnymi infekciami. Práve takéto dieťa by malo byť správne a včas očkované. Riešenie vášho problému vidím v kvalitnom imunologickom vyšetrení, chránení dieťaťa pred kolektívom / cudzí ľudia, cudzie deti, obchodné centrá, uzavreté priestory,/ žiadne fajčenie v byte, v malých bytoch ani na balkóne. Správna výživa, dostatok vitamínov.
Odkaz na otázku

antibiotiká

mary, 09.03.2014 (23:24)
Dobrý večer,pani doktorka chcela by som sa s vami poradiť.synček 1,5 ročný mal tri dní zvýšenú teplotu cca do 38,2 ale inak mu nič nebolo,žiadny kašeľ,sopliky nič.tak som na tretí deň vzala moc keďže bol po mmr očkovaní a dr.mi povedala že v prípade že bude mať o pár dní teplotu a nič iné mu nebude mám priniesť pre istotu moč.ten bol negatívny.ale povedala mi že nech ho na druhy deň prinesiem ukázať a nech prinesiem tiež ešte raz moč.tak som ho na druhy deň priniesla,dr.ho vyšetrila,mal trošku zacervenane hrdlo a že má veľmi opuchnute dasienka,zubov máme 10 zatiaľ.moc mal aj vtedy v poriadku.tak mu ešte urobila crp a že keď to bude negatívne že tteploty sú pravdepodobne zo zubkov.ale crp mu vyšlo 31...tak nám dr.dala antibiotiká cefzil.čo myslíte bolo to správne?podotýkam že v ten deň keď sme k nej šli už teplotu nemal a nemá ju doteraz.tie antibiotiká sme dostali vo štvrtok.najviac ma trápi že máme antibiotiká a ani v podstate neviem že kolo čomu,teda keď nerátam to crp,lebo inak mu naozaj nič nie..je hravy ako vždy.a dr.nam povedala že kontrola podľa potreby.neviem či s ním mám ísť na kontrolu keď mu nič nie je iba by tam chytil nejaký vírus od iných deticiek.ešte sa chcem spýtať či treba douzivat celé antibiotiká,lebo som si ratala že po tej dávke ktorú berie (3,75 ml) mu tie antibiotiká vychádzajú až na 16 dní a trápi ma aj to že neviem či môžeme ísť von lebo 16 dní neviem či mi drobcek vydrží vnútri.hlavne v tomto krásnom počasí aké je teraz.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Môžem sa vyjadriť len k dĺžke liečby: nieje potrebné pri dobrom stave podávať lieky viac ako 7 dní. Ak je dieťa 24 hodín bez teploty, môžete s ním ísť na prechádzku, tak ako ste zvyknutí. Nemal by ísť do bazéna.
K vhodnosti liečby sa vyjadriť neviem.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa